"BG Север" - брой 15 (22-28 април 2011 г.)

 

СОЦИАЛНО


 

Индивидуалната оценка от матурите ще зависи от общото представяне

 

Всеки дванадесетокласник получава служебна бележка за явяване на изпитите

 

Инна СТЕФАНОВА

До 16 май всички дванадесетокласници от Плевен и областта ще получат служебни бележки за допускане до участие в тазгодишните държавни зрелостни изпити. Тогава ще стане ясно в кое училище зрелостниците ще решават тестовете, дори в кои зали. Досегашната практика беше изпитът по български език и литература да се държи в сградата, където и до тогава е учил дванадесетокласникът, а за втория да се яви в друго школо. Служебната бележка съдържа идентификационния номер на ученика и без нея на практика той не може да решава теста, дори да е допуснат до матура. За да няма издънки, в някои училища в областта е въведена негласната практика служебните бележки да се съхраняват от класните и да се раздават в последния момент, за да не бъдат изгубени от учениците.

Един от най-често задаваните въпроси по време на предварителните матури е бил как точно ще се оценяват знанията им. Онези, които ще гонят единствено заветната тройка, питаха колко точки са им нужни, за да я имат, другите пък, за които оценката е вход към висшето училище, се интересуваха колко точки трябва да натрупат, за да получат много добър, дори отличен.

На практика ако на матурите преобладават учениците с малко точки, те ще снижат летвата за отличен, разясняват представители от плевенския инспекторат. Оценката на постиженията на учениците е прогнозна и фактическа. Фактическата оценка е винаги по-точна от прогнозната. Изготвянето и обявяването на предварителна скала за оценка се извършва на базата на прогнозната оценка за постиженията на учениците. След прогнозната оценка обаче скалата може да претърпи промени, наложени от резултатите, показани на реалния тест. С други думи става така нареченото "нагаждане" на оценките. Една година за тройка минимумът от необходими точки може да е тридесет, а друга - тридесет и осем, например. Системата, за да е сигурна, че няма да има издънки, не поставя предварителни критерии за успеваемост, а ги формира впоследствие, след самото оценяване. Значи първо правим изпита и после решаваме колко точки са за шестица, петица... двойка. А може изобщо да нямаме за двойка. Така всичко си е наред. Летвата е ниско, всички изкарват, значи образованието ни си е както трябва.

Тази година матурите по български език и литература са на 17 май, втората матура - по избираем предмет, е два дни по-късно, а третата (по желание) е в периода 22 - 29 май. Въпреки че изпитът по български ще се провежда в училището на ученика, квесторите са от други школа, припомнят от плевенския инспекторат. Тези, които ще пазят в стаите и в коридорите учениците да не преписват, ще узнаят в коя сграда ще бъдат буквално в последния момент. На 17 и 19 май - вторник и четвъртък, школата в Плевен и в областта ще бъдат затворени за останалите си питомци. По-малките може да имат зелени училища или посещения на музеи и спортни игри, казаха от регионалния инспекторат. За учителите дните ще се водят работни.

 

 

Три годишнини празнува СОУ Стоян Заимов

 

Три годишнини отбелязва СОУ "Стоян Заимов" в Плевен, съобщиха от училището. Навършват се 35 години от откриването на школото, 20 години от създаването на паралелки с изобразително изкуство и 10 години от разкриването на паралелки с хореография и народно пеене. Именно класовете с разширено изучаване на музика и изобразително изкуство са лицето на училището и те привличат най-много ученици, твърдят учители.

Тържествата ще продължат през цялата седмица след Великден, идеята за тях и сценариите са на преподавателките Албена Кръстева и Петя Владимирова. На 27 април в актовата зала на училището ще се проведе концерт с участието на ученици от "Ст. Заимов", а на 29-и от 11,00 часа е спектакълът в драматичния театър "Иван Радоев". Програмата включва музикални и танцови изпълнения, скечове и сценки, в които участват възпитаници на школото. Същия ден от 13,00 ч. в ресторант "Централ" е коктейлът за гостите на тържеството и за бивши учители. Концертът ще бъде повторен на 5 май за родителите.

На 28 април в Къщата на художниците ще бъде открита изложба на възпитаници на преподавателя по изобразително изкуство Данаил Ананиев. Ще бъдат показани творби, участвали и спечелили награди в национални и международни конкурси. "BG Север"

 

 

Преподаватели от Свищов гостуваха на Интелект

 

Доц. Шишманов и доц. Върбанов (в дъното) представиха възможностите на СА Д. А. Ценов, сн. авторътВяра ЦЕНОВА

Семинар "Приемственост в образованието" с лектори доц. Румен Върбанов и доц. Красимир Шишманов от СА "Д. А. Ценов" - Свищов, се проведе в плевенската ДФСГ "Интелект".

"Основната цел на срещата ни с учениците е да им дадем представа за възможностите, които академията предоставя на завършилите средно образование, какви са конкурентните способности на нашето училище, а именно: качеството на обучение, което помага в последствие на нашите възпитаници да се развиват и да градят кариера, да могат да почувстват, че имат необходимите познания и умения за бъдещата си професия", подчерта доц. Върбанов.

Въпросът не станаха ли твърде много икономистите в България, доц. Шишманов прехвърли на образователното министерство и на другите университети. "Ние сме специализиран икономически университет съгласно волята на нашия дарител Ценов - да се създаде висше търговско училище по подобие на тези в Европа. В момента празнуваме 75-годишнина от създаването на академията и тази повеля на дарителя винаги е била мотото, което ни е движело напред. Това, че има други университети, които развиват икономически специалности, за нас е още един стимул да сме по-добри и нашите студенти да са по-знаещи и по-можещи от тези на нашите конкуренти", заяви преподавателят.

Регулярно такива срещи Свищовската академия провежда с различни училища, които са по-специализирани, на по-високо ниво на обучение и които имат икономически специалности с перспектива за надграждане във висше учебно заведение.

"Ние сме икономическо училище, над 95% от нашите възпитаници продължават във висши учебни заведения, голяма част избират Свищов. За нас е много важно да имаме тесни контакти с тези, които ще ги приемат след това, както и да имаме обратна връзка как се развиват нашите възпитаници оттук нататък. Обсъждахме много възможности за общи проекти, защото имаме качествени деца, които са креативни, търсят най-различни възможности и една такава среща с хора на науката ще им бъде само от полза", категоричен бе директорът на "Интелект" Емил Райков.

 

 

От наблюдателни пунктове ще спират навреме пожари

 

Стефана МИХАЙЛОВА

От наблюдателни пунктове ще се следи какво се случва в горите, за да се предотвратят пожари навреме или да бъдат заловени злосторници, решили незаконно да секат дървета, съобщиха от плевенското представителство на Държавен фонд "Земеделие". Финансирането на строежа на наблюдателните пунктове ще стане чрез кандидатстване по различни проекти на ЕС за въвеждане на превантивни дейности и възстановяване на горски територии. Вече се приемат проекти за възстановяване на засегнати от пожари горски площи, информират от фонда. Те са по мярка 226 "Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности" от Програмата за развитие на селските райони. Размерът на допустимите разходи не може да надхвърля 150 лева за хектар. Финансовата помощ е в размер на сто процента от общите допустими разходи по проекта.

Горите на плевенското лесничейство са групирани в неголеми комплекси, като най-много са те край Николаево, Беглеж, Бресте, Горник, Сухаче и Радомирци. Общата площ на горите в нашия регион е близо 3 453 хектара. Само през почивните дни в областта са регистрирани 16 пожара в сухи треви и нискостеблена растителност.

Финансовата помощ по мярка 226 се предоставя за създаване или подобряване на противопожарната инфраструктура, за закупуване и оборудване на противопожарни депа, за строителство на наблюдателни пунктове, както и за създаване на горски пътища. По проекта се предвижда в горските стопанства да се монтират и специални камери. При засичане на дим те ще могат да изпращат сигнал до горското стопанство или до пожарната служба в района.

Проектите ще се приемат до 1 май, а следващият прием на проекти по мярката ще е от 5 септември до 6 ноември.

 

 

 Послушай лекаря

 

На какво могат да се дължат непрекъснатите болки в гърба?

 

Бистра Иванова, 44 г.

 

Болките в гърба сигнализират за различни проблеми

 

Д-р Вержиния СИМЕОНОВА, гл. ас. в катедра "Неврология" при МУ - Плевен, консултант в клиника "Св. Параскева"

 

Около 80% от хората в зряла възраст страдат от болки в гърба, най-често в кръста, в гръдния или в шийния отдел на гръбначния стълб. Уврежданията на седалищния нерв са най-чести (на коренчетата, сплита, ствола или клоновете му, независимо от причината и се обединяват в сборното название лумбаго, ишиас). Голям процент са коренчовите увреди, означавани като лумбосакрална радикулопатия, лумбосакрален радикулит и лумбосакрална радикулоалгия.

В почти 90% от случаите лумбосакралната радикулопатия се дължи на вертебрална остеохондроза и най-вече на ломбална дискова херния. По-редки са случаите на някои общи инфекции - грип, ревматизъм, сифилис, интоксикации екзогенни (с алкохол, с олово), метаболитни нарушения като захарен диабет, местни травми или възпалителни процеси на гръбначния стълб или на малкия таз (най-често фрактури на прешлени), параметрити, студени абцеси (първични или метастатични) на прешлените, на гръбначния мозък или на тазовите кости, както и мускулно напрежение, скованост.

Основна роля в патологичната генеза играе механичният фактор - притискане на задните коренчета или на спиналния нерв. Остеохондроза се причинява най-често от пролабирала странична дискова херния, от разрастване на жълтите връзки. От своя страна притискането води до съдово есхимични нарушения (по-лош приток на кръв) в коренчето и обвивките му, развива се оток с последващи структурни дегеративни промени, съпътстващи огнищни зъбни грануломи, хронични тонзолити и други остри или хронични инфекции - грип, катар на горни дихателни пътища, което способства и за възпалителен процес. Тогава говорим за радикулит.

Дисковата херния може да бъде локализирана. Възниква на базата на вертебрална остеохондроза, която е хронично невъзпалително дегеративно заболяване на гръбначния стълб и неговия свързочен апарат. Болестният процес засяга преди всичко междупрешленните дискове, състоящи се от пулпозно ядро и фиброзен пръстен. Най-често след физическо усилие - вдигане на тежест, настъпва снижение на диска, образуване на шипове по ръбовете на съседни прешлени, стеснение на междупрешленните отвори, а не рядко и херниране на части от пулпозната тъкан през нишите, чието хлътване или пролабиране в гръбначния канал може да притисне или обтегне прилежащото задно коренче, конската опашка или гръбначния мозък. Лечението трябва да се провежда от невролог, физиотерапевт, а в някои случаи и от неврохирург. Особено важен е режимът на пациентите и най-добри указания за него ще дадат тези специалисти.

В някои от случаите болките в гърба имат и значителна психологична компонента - дълбока емоционална травма, проблем или хроничен стрес. Други фактори, допринасящи за болки в гърба, са неправилна поза на чина или на работното място, изкривена стойка, неправилна походка, високи обувки, неправилно вдигане на тежести, недостиг на калций и витамин Д в храната или спане в много меко легло.

Хронични заболявания, които причиняват болки в гърба, са ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, ревматизъм, костни заболявания и сколиозите на гръбначния стълб.

Ако има болки в гърба винаги е уместна консултация със специалист, защото това е сериозен проблем.

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по елекронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888

 

 

върни се в НАЧАЛО