"BG Север" - брой 15 (22 - 28 април 2011 г.)

 

БИЗНЕС 


 

 

АЕЦ Белене ще спаси икономиката в региона

 

Аргументите на противниците са несъстоятелни според Румен Петков

 

Отляво надясно: Васил Антонов, Румен Петков и Любомир Петков, сн. авторътЕми СТАЛЕВА

Озадачени сме от позицията на Синята коалиция и на СДС по въпроса за строителството на АЕЦ "Белене", заяви в Плевен депутатът от Коалиция за България Румен Петков. Той посочи, че колегата му от СДС Цветан Костов е заявил, че партията му по принцип винаги е била за изграждането на централата, а дни по-късно председателят на СДС Мартин Димитров е казал противното.

"Аргументите на противниците на атомната централа в Белене са крайно несъстоятелни. Първият аргумент е свързан със сигурността. За всички е ясно, че реакторите, които се предвиждат за изграждане на Втора атомна, са от последно поколение с висока степен на гаранция. Фактът, че на километри от нашата граница Румъния строи централа, която е от по-предно поколение, не буди притеснения у никого в България. Пак на километри от границата ни Турция има намерение да изгражда ядрени мощности и върви много методично в посока на осъществяване на своите намерения. А някои политици у нас са против строителството на собствената ни ядрена централа", коментира депутатът. Той обяви, че наличието на ядрени мощности в страната ще ни позволи да запазим позициите си на енергиен лидер в региона и да съхраним пазарите, които имаме като страна производител на еленергия. В противен случай след 2017 г. със затварянето на последните два реактора на "Козлодуй" България ще бъде принудена да внася еленергия. Тогава ще станем енергийно зависима държава, заяви Петков.

Следващият изключително важен въпрос според него е за цената на еленергията - за бита и за българската икономика. От справките е видно, че неизграждането на "Белене" ще доведе до увеличаването на цената в пъти, обяви депутатът.

Той оцени като положително подписването на съвместен протокол с "Арева". Според него привличането на такъв сериозен енергиен комплекс в оценката и изграждането на АЕЦ "Белене" е изключително важна стъпка от гледна точка на сигурността, качеството и на възприятието у нашите европейски партньори.

Румен Петков обобщи позицията на социалистите по повод изграждането на "Белене" - по-скоро да стартира строителството, защото това ще доведе със себе си няколко странични ефекта, които са от изключително значение за икономиката и за региона. Само за първите години се предвижда разкриването на 5 до 7 хиляди работни места, а в пиковите години от строителството - около 12 хил. работни места.

"Тъй като вътрешномиграционните процеси в община Плевен са много силни - от последното преброяване е видно, че са напуснали 20 хил. души, рестартирането на проекта "Белене" ще има положителен ефект по отношение на повишаването на заетостта. Със строителството на централата ще се извърши възстановяване на инфраструктурата, където през последните около година и половина нищо не е направено", коментира Румен Петков. Като положителни ефекти от изграждането на АЕЦ-а той посочи още развитието на транспортните връзки, металообработването, фината механика и общо тласъка върху икономиката на региона.

"Тревожен е фактът, че през последната година приватизационната програма на община Белене е сведена до нула. Стартирането на проекта ще даде съвсем друго качество на живот в региона", заяви Петков.

 

 

200 договора са подписани по мярката за млади фермери

 

Голям интерес към мярка 112 "Създаване на стопанства за млади фермери" има в Плевенска област. От подадени 310 проекта към момента са подписани 200 договора. Това стана ясно по време на срещата-дискусия в Плевен, на която експерти разясниха пред повече от 90 земеделски производители как и кога може да се кандидатства по пет от мерките на Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г.

Вече има и 160 подписани договора от подадени 208 заявления по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства", информираха още експертите на Министерство на земеделието и храните. Те разясняваха на земеделските стопани, ангажирани в сектор животновъдство, как да модернизират своите ферми. В региона има 1 539 ферми, които не отговарят на европейските изисквания. Животновъдите с ферми първа категория за област Плевен са 108 с общо 4 368 броя животни. От втора категория са регистрирани 21 ферми с общо 764 крави. Най-много са фермите от трета категория с 4, над 4 и с повече от 10 крави - 1 518 с общ брой на животните 15 712, информираха експертите.

199 земеделски стопани в Плевенско са подали заявление по мярка 214 "Агроекологични плащания". Чрез плащанията по мярка 214 стопаните ще могат да увеличат плащанията си за площ. Процедурата за кандидатстване по мярката от тази година е опростена, информираха експертите. В областта има 8 зони, които са допустими за кандидатстване по мярка 213 "Плащания по Натура 2000 за земеделски земи" - комплекс Беленски острови, Свищовско-беленска низина, Никополско плато, Студенец, Горни Дъбник - Телиш, Обнова, остров Лакът и Карлуковски карст. Заявлението за кандидатстване по мярката е част от общото заявление за директни плащания на площ и срокът за подаването на заявления е от 1 март до 15 май, обясниха експертите. "BG Север"

 

 

Протест срещу терора на банките

 

Къде отиват печалбите на банките, питат протестиращите, сн. авторътЕмилия КАРАБУЛЕВА

Над тридесет души се включиха в Плевен в протеста против високите лихви на банките и дезертирането на държавата от банковия сектор. Организатори на инициативата са Съюза за стопанска инициатива - регионален офис в Плевен, и Клуб гражданско общество "Истината за Алексей Петров".

Протестиращите се събраха в 11,15 часа в понеделник (18 април) пред областната управа в града, а после се отправиха към сградата на Корпоративна търговска банка. Подобни протестни действия бяха обявени със същия начален час във всички областни градове на страната, като исканията на недоволните са едни и същи, обясни пред журналисти една от инициаторките в Плевен Иванка Славчева.

"Ние сме против банковата политика, която се води в България, и най-вече против това, че държавният капитал се съхранява в частни корпоративни банки, които оперират с парите ни, реализират големи печалби, защото получават тези пари на нисък лихвен процент. За сметка на това обаче дават кредити на бизнесмени и граждани срещу висок лихвен процент. Фирми фалират, затварят се магазини, предприятия и цехове, а безработицата расте. А ние, обикновените граждани, не можем да си погасяваме кредитите поради високите лихви и безработицата", коментира ситуацията Иванка Славчева.

Протестиращите подготвят декларация с въпроси и искания, която ще бъде изпратена в парламента и до правителството. Славчева обясни, че те ще поискат от управляващите да нарушат мълчаливото съгласие и да отговорят - къде отиват реализираните печалби на банките и какво мислят да правят занапред. "Ситуацията е такава, че в България ще останат болни, безработни хора, пенсионери, а за сметка на фирмите, предприемачите и гражданите банките процъфтяват. Всъщност най-печелившият бизнес в момента е банковият", коментира Славчева.

Недоволните поясниха, че инициативата им е само началото на техните протести и те ще подкрепят всички бъдещи подобни протести, независимо кой ги организира. Протестиращите настояваха държавата да придобие дялове от частните банки пропорционално на държавния капитал. Парите да се отпускат за нисколихвени кредити на бизнеса за стопанска производствена дейност, като по този начин се разкриват допълнително работни места. Основно искане е също да се премахне предоговарянето на лихвените нива от по-ниски към по-високи на вече отпуснатите кредити на граждани и предприятия.

На участниците в протеста бяха раздадени листовки с мотото "Народът срещу терора на банките", където са описани всички искания и въпроси към управляващите.

 

 

Бизнесът с китайски дрехи може и да ни разболее

 

Вредни химикали, промъкнали се в гардероба, предизвикват кожни алергии

 

Инна СТЕФАНОВА

Магазините, в които се предлагат произведени в Китай дрехи, са през улица - две в Плевен. Те са с по-ниско качество и за това с по-ниски цени - летни блузки за по 2,50 лева, нощници на цена 1,50 лева, мъжки ризи за по 2,00 - 2,80 лв. например. Точно заради евтинията стоките са предпочитани от плевенчани, чиито портфейли напоследък доста изтъняват и освен за храна и покриване на сметки за друго рядко остава нещо. С китайските дрехи бизнесът в града ни през последните месеци буквално процъфтява. Онова, което влиза в гардероба ни обаче, може да е опасно за здравето ни заради съдържащите се в него вредни багрила.

Как да ги познаем - има ли стандарти и специални обозначения? Кой контролира дрехите и обувките с вложени в тях вредни химикали? Това са само част от въпросите, на които трябва да отговорят плевенчани, решили да си купят лятно облекло, съветват от регионалната здравна инспекция. 48% от регистрираните в РАПЕКС опасни стоки са произведени в Китай и Хонконг, следват тези с неясен произход - 17%, припомнят още от инспекцията. РАПЕКС е европейската система за бърз обмен на информация за опасни нехранителни стоки. През миналата година РИОКОЗ - Плевен, направила проверка на търговската мрежа в града след сигнал за опасни за здравето стоки. Сигналът в тукашната инспекция тогава е постъпил от здравното министерство точно чрез системата за бърз обмен на информация. Опарени потребители от Плевен са сигнализирали за френски дамски ботуши, съдържащи азобагрила, които са над допустимата норма. Забранено за влагане вещество в плата тогава е било открито и в индийско шалче, както и в бебешко кенгуру, припомнят от плевенската инспекция за контрол на здравето.

Ограничаването на употребата на азотни оцветители при производството на обувки и дрехи е въведено още през 2002 година, припомнят от РИОКОЗ. Тези оцветители са на базата на бензидин и неговите производни. Дрехи, в които са вкарани вредни вещества, въпреки забраната обаче, вероятно и сега успяват да се промъкнат в търговската мрежа в Плевен. Боите на бензидинова основа са по-евтини, по-евтина е и оцветената стока, която се предлага. Химичните съединения, влезли в дома ни чрез хавлията, блузката или пижамата, звучат така: кадмий, формалдехид, бутадиен, нитрозамини, бромиран ретардант. Това всъщност са багрила и подобрители за омекотяване на тъканите с трудни имена, които едва ли говорят нещо на купувачите. А и как те биха могли да се ориентират дали е опасен или не продуктът, който купуват. В случай, че опасна стока е попаднала вече в търговската мрежа, продуктът се изтегля и се правят лабораторни изследвания. Дотогава обаче те може да са предизвикали кожни алергии. От опасната химия по дрехите трябва да се пазят и възрастните, но най-вече децата. За никого не е тайна, че кожните болести са едни от най-трудните за диагностициране, а и за лечение. Единен стандарт за текстилните изделия (подобно на БДС например при млечните продукти и вече при хляба) няма. Въпреки това стоките, произведени в България или в някоя от европейските страни, са с много по-надежно качество, категорични са специалистите. Към дрехите с етикети, на които като производител е посочен Китай обаче, трябва винаги да се има едно наум, въпреки евтинията им.

 

 

върни се в НАЧАЛО