"BG Север" - брой 15 (22 - 28 април 2011 г.)

 

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА   


 

 

Зеленогорски избяга от телевизионен дебат, опитвал се да промени темите

 

Цецка Цачева ръкопляска на Румен Петков за автомагистрала "Хемус"

 

Румен Петков (третият отляво) обяснява какво е направила БСП за региона, сн.  www.tv7.bgВяра ЦЕНОВА

Какво е направила или не е направила през последните 10 години държавата за Плевен, какви са обществените и политически нагласи относно проекта АЕЦ "Белене", кои са перспективите пред плевенчани и какво трябва да бъде лицето на кмета на града - това бяха темите, които се дискутираха в изнесеното на площад "Възраждане" в Плевен студио на TV7. Дискусиите протекоха на фона на данни от проучване на Института за пазарна икономика. Оказа се, че най-добрият град за правене на бизнес е Габрово - според условията, които е създала местната власт за предприемачите. В тази класация Плевен е на 17 място от 28 областни града. 23-ти сме по корупция сред общинарите.

Сутринта гости на Николай Бареков в подвижното студио бяха депутатите Цецка Цачева от ГЕРБ, Румен Петков от БСП, Митхат Метин от ДПС, Десислав Чуколов от "Атака" и Цветан Костов от Синята коалиция.

В хода на дискусията стана ясно, че почти всички парламентарно представени партии са наясно с проблемите на региона - голямата безработица, нередовното плащане на заплатите, масовата миграция на младите и липсата на големи инфраструктурни проекти, които да привличат инвеститори. Неадекватно абстрактно прозвуча изказването на синия депутат Цветан Костов, който след тези изводи заяви, че "12 години в Плевен успешно се прилага десноцентристки модел на управление. Градът е жив и се развива". Той се опита да се аргументира с твърденията, че в последните 2 години общината работи по два значими проекта с европейски средства - изграждане на депо за отпадъци и интегриран проект за развитие на градския транспорт. Тук Румен Петков припомни, че предишното правителство е осигурило за депото 7 млн. лв. и изграждането му не е започнало сега. Към тенденциозното забравяне на факти от управлението на БСП червеният депутат прибави обезпечаването на Регионалната библиотека, която беше открита от сегашния премиер Бойко Борисов, генералния ремонт на ж. п. гарата, на която лентата преряза сегашният транспортен министър. За друга заслуга на предходното правителство - трасето на магистрала "Хемус" да минава между Плевен и Ловеч, Румен Петков предизвика "историческия кадър" (по думите на Бареков) Цецка Цачева да му изръкопляска. Всички народни представители се обединиха около факта, че реализирането на проекта АЕЦ "Белене" е жизнено важно условие за развитието на региона заедно с изграждането на автомагистрала "Хемус". Цветан Костов коментира, че е налице преекспониране на негативизма на СДС относно АЕЦ "Белене". "Ние не сме против ядрената енергетика и сме "за" строежа на АЕЦ "Белене", но при наличието на гаранция за безопасност и сигурност на централата", каза Костов, като за това си изказване предизвика бурни аплаузи от Цецка Цачева и логичния въпрос на водещия дали лидерът на СДС Мартин Димитров знае за това становище.

Цачева се ангажира автомагистрала "Хемус" да е готова до 2014 г. Като пречка за развитието на Плевен и привличането на инвеститори тя подчерта и липсата на нов устройствен план.

Някои от хората в публиката обаче заявиха, че магистрали не ядат и че освен безработицата забавянето и неплащането на заплатите е друг важен проблем за останалите да живеят и работят тук. Имаше изказване на засегнати от ликвидацията на "Автобусни превози", която Румен Петков квалифицира като уникален случай - общината фалира фирмата, след което купи собствената си автогара. Синият депутат Костов предизвика смях с обясненията си, че причините били в поскъпването на горивата и намаляване на пътникопотока, а автогарата била купена, за да бъде спасена по финансово изгоден за общината начин. Много по-остро и без аплодиране на опонентите протече втората, вечерна серия дебати от площада. Там на трибуната на изнесеното студио на предаването "Пряка демокрация" с водещ Стойчо Керев участваха председателят на общинския съвет на БСП Любомир Петков, местният лидер на ГЕРБ Йордан Георгиев и председателят на общинския съвет Георг Спартански, който бе представен от водещия като член на местната организация на СДС (Спартански не опроверга това твърдение, макар че многократно е заявявал досега, че е безпартиен). Оказа се, че по обяд кметът Найден Зеленогорски е отказал участие в дебата. "BG Север" научи, че градоначалникът се е опитал да промени темите на дискусията и след като бил отсвирен от екипа на предаването, отказал участие.

Агитката на СДС се състоеше предимно от общински чиновнициИ тук темата за АЕЦ "Белене" беше сред най-дълго дискутираните. Спартански разви мъглявата теза, че проектът няма регионално, а само национално значение и от изказването му не стана ясно дали е "за" или "против" изграждането на Втора атомна. Което предизвика Любомир Петков да го провокира: "Съжалявам, че на мястото ви не е кметът на Плевен, който спази линията си на поведение в последните 12 години и избяга от дебат. Но той трябва да е наясно кога е честен - когато стои на трибунката до Станишев при откриването на проекта АЕЦ "Белене", или когато стои до рамото на Мартин Димитров. От двата стола, между които се е разкрачил кметът, най-после да избере единия."

Въпросите какви са перспективите пред плевенчани и какво трябва да бъде лицето на кмета предизвикаха подхвърлянето на далеч по остри реплики между участниците.

Отново фонът беше 17-ото място на Плевен по привлекателност за инвеститори и 23-тото по корупция на общинари.

Според Йордан Георгиев Плевен може да се вдигне само ако има икономика. "Откриват се магазини, но се закриват индустриални предприятия. Където няма икономика, няма пари и развитие", категоричен беше той. Не на такова мнение обаче бе Спартански, според когото данните от проучването са субективни и неверни. Защото в Плевен безработицата била с 2,5% по-ниска от тази за страната, а през 2005 г. градът бил първият, който получил наградата от Американската агенция за международно развитие за най-прозрачна община. Освен това за 12 години имало само един, и то дребен, случай на корупция, който още не бил доказан в съда.

Категоричен беше и Любомир Петков, за когото перспективите за Плевен са ясни и не оптимистични на база данни от преброяването и бизнесклимата. Той подчерта, че бюджетът на общината не расте, за разлика от други общини, не се реализират европейски проекти, а предимно предизборно се теглят кредити. И призова представителя на кметското мнозинство да не говори в бъдеще време, защото са имали 12 години да реализират предизборните си обещания. Този модел на управление е тотално изчерпан и трябва да се промени, категоричен беше червеният лидер.

Докато хората в интернет гласуваха в реално време какъв трябва да е кметът и решиха, че той трябва да е експерт, реалните участници в дебата си имаха своята представа за него.

Лидерът на местната структура на ГЕРБ поиска той на първо място да е фотогеничен?! После добави, че това е мениджърът на града и професионален и имуществен ценз са нещата, от които трябва да тръгне.

Визирайки настоящия градоначалник, Спартански патетично перифразира сентенцията, че всеки народ си заслужава управниците и това е отразено във вота на избирателите.

"Гражданите имат равен шанс да избират, но когато изправяш властта срещу хората, те се демотивират. Колкото повече бягат и търсят перспектива другаде, властта печели срещу тях", категоричен беше Любомир Петков, според когото кметът на първо място не бива да лъже, както 12 години прави настоящият, и припомни част от предизборните му обещания от преди 4 години. "Видимо кметът не може да постига добри резултати с мачкана администрация. Той трябва да е обикновен човек, който умее да отстоява позиция, да не е малодушен, да не бяга от дебат, да търси съгласие, но не в травеститско мнозинство, каквото имаме в местния парламент - "Атака" съвместно с гласовете от Буковлък", добави Петков. Според него трябва ясна политика, а хора, хванати на улицата и по кръстовищата, не могат да я правят. Не може натискач на копчета в общинския съвет да се превърне в успешен кмет, заяви червеният лидер и призова представителя на ГЕРБ Йордан Георгиев поне веднъж да се изкаже на сесия в настоящия си мандат на общински съветник.

Спартански пък отклони деликатно нападките от настоящия градоначалник и подхвърли, че има и по-лош вариант - той да се кандидатира за кмет. Съвсем скоро се оказа, че шегата е била уместна, но за твърде кратко време, защото Найден Зеленогорски ясно заяви, че ще участва отново в надпреварата за кметския стол.

 

 

БСП:

 

Градоначалникът излъга, не изпълни обещанията си пред гражданите

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Кметът Найден Зеленогорски излъга, когато обяви, че в община Плевен има малко проекти по европейски програми, защото предишното правителство е насочвало реализацията на такива проекти в общини, управлявани от червени кметове, заяви народният представител Румен Петков пред журналисти. Той бе категоричен, че това не е вярно, а причините са в липсата на административен капацитет и отсъствието на качествени проекти. За пример той даде общините Левски и Пордим, които поотделно са усвоили повече пари от европейски програми, отколкото Плевенската община.

Предизборната кампания на социалистите ще започне със сравняването на заявената от кмета Найден Зеленогорски предизборна програма и нейното изпълнение, обяви областният председател на БСП Васил Антонов. В продължение на темата за европейските проекти той посочи, че малка община като Искър е привлякла повече европейски средства от Плевен. Според него предстоящата кампания за местния вот няма да бъде трудна за БСП на фона на неизпълнените обещания от настоящата местна власт. Като примери за това лидерът на социалистите посочи 100-те неизградени площадки, непостроените детски градини, несъстоялата се високотехнологична индустриална зона, неизпълнените обещания за развитие на спорта, на културния живот и др.

Васил Антонов обяви пред журналисти, че БСП ще участва активно в местния вот във всички общини на областта и ще даде пример за едно по-добро управление.

Общинският лидер на БСП Любомир Петков също обвини кмета Найден Зеленогорски в лъжа и страх. Той даде пример с обещанията на градоначалника, който заяви 3 детски заведения, а вероятно сега ще ги увеличи до 30. Лидерът на социалистите коментира, че срещу лъжата и демагогията винаги е трудно. А това била и причината вече 12 години Зеленогорски да избягва публичен дебат.

Любомир Петков цитира изследване на Института за пазарна икономика и "Отворено общество", цифрите от което оборват твърденията на градоначалника. "Зеленогорски твърди, че по ниво на местните такси сме в предна позиция сред другите градове. Оказва се обаче, че сме едва на 14 място. Същото е положението и с местните данъци, където Плевен е чак на 21 място", коментира Петков.

 

върни се в НАЧАЛО