"BG Север" - брой 15 (22 - 28 април 2011 г.)

 

КОНФЛИКТИ


 

Полицаи и стопани са безсилни пред кражбите на агнета по празниците

 

Чевръсти апаши пробиват дупки в стените на оборите и задигат животните

 

Рядко се крадат 1-2 животни, най-често жертвите са около десетина от обор, сн. авторътПоля ТОМОВА

В навечерието на великденските и с приближаването на гергьовденските празници най-търсената стока са агнетата. И докато част от хората пестят с месеци, за да имат на празничната трапеза традиционната храна, то други решават проблема си, като просто откраднат някое и друго агне. Йордан Нанков, известен като Данчо Музиканта, отглежда в село Българене 240 овце. Всяка година по празниците крадат агнета, по-миналата година - 20, миналата година - 10, сега - осем, казва стопанинът. За да проникнат в обора, крадците разбиват стената и правят отвор метър на два. Апашите са действали бързо, защото само на 20 метра от постройката има пазач. Използвали са времето, когато агнетата са отделени от майките си и блеенето им не е предизвикало подозрения. Според полицията пробиването на дупки в стените на оборите е един от най-често срещаните способи на крадците. По-изобретателните апаши пък се преструват на купувачи, оглеждат стоката и мястото, след което атакуват в тъмна доба и отмъкват животните. Рядко се крадат едно или две агнета, най-често жертвите са около десетина от обор. Крадците действат на групи от по трима - четирима мъже, ползват микробус и по принцип са от ромски произход. Полицаите признават, че кражбата на животни е едно от най-трудните за разкриване престъпления, тъй като се извършва през нощта, няма свидетели, нито пък доказателства. Часове след набезите агнетата са или препродадени, или заклани и разфасовани. Стопаните признават, че няма мерки, които могат да опазят животните им по време на най-светлите християнски празници. "Един колега сложи камери в обора, има сниман крадец как задига агне. После занесъл този запис в полицията, но оттам му казали, че не е достатъчно доказателство и толкоз", разказват животновъди. Повечето от тях обаче са склонни да сложат камери в оборите си, та поне да знаят кой им отмъква стоката. При мен крадат едни и същи хора от години, сигурен съм в това, защото познават много добре какво е разположението, къде могат да разрушат стената, къде стои пазачът, категоричен е Данчо Музиканта. Той и повечето му колеги обаче се примиряват с кражбите и всяка година търпят загуби. От полицията пък предприемат специални мерки, с които да се опитат да опазят стоката преди празниците. Една от мерките е удълженото работно време на кварталните, както и по-честото обикаляне по улиците в селата от патрули. Съветваме хората да не оставят домашните животни без надзор или да нощуват на открито, тъй като това допринася за тези кражби, препоръчват полицаите. Често, за да отклонят вниманието на стопаните на животни, крадците се представят за случайни минувачи и искат, например, чаша вода. Докато собственикът донесе водата, те правят бърз оглед и набелязват целите си. Кражбите на животни ще се увеличат особено в дните преди Гергьовден, предупреждават от полицията. В крайна сметка обаче грижата за животните и опазването им от апашите си остава проблем на стопаните.

 

 

Подлезът до гарата е като декор за филм на ужасите

 

Подлезът е потънал в мрак и мизерия, сн. авторътИнна СТЕФАНОВА

От съоръжение за безопасност подлезът до ж. п. гарата се е превърнал в съоръжение опасно за живота и здравето на плевенчани. Констатацията не е от сега, защото проблемът с мръсния и мрачен подземен проход продължава от години да стои нерешен. Стопанисваният от общината подлез е в окаяно състояние. Шахтите на входа и изхода, които са предназначени за оттичането на дъждовната вода, са запушени и изпочупени и само щастлива случайност не е довела до това нечий крак да хлътне там и да се стигне до сериозен инцидент. Осветление на практика няма, защото в доста дългото съоръжение светлината идва от десетина останали здрави крушки, чиито плафони са толкова мръсни, че могат да се стържат с нож. Подлезът до гарата се е превърнал в импровизирана тоалетна, вонята на урина придружава пешеходците по цялото му протежение. Стените и от двете страни са нарисувани и надраскани с цинични надписи. Плочките, поставени на тавана, са изпочупени, а останалите все още залепени могат да се откъснат и да паднат върху нечия глава. Охрана - жива или с помощта на камера, няма. Казано накратко, подлезът до гарата в Плевен е заприличал на изоставено и потънало в мръсотия бомбоубежище. Обектът от години се е превърнал в свърталище на клошари, на наркомани и хулигани, които на воля вилнеят в него.

Спасението от подлеза за десетки плевенчани е да пресичат през ж. п. линиите, за да избегнат страхотиите и опасностите на подземието, готово за декор на страшен филм. А през релсите преминаването е абсолютно забранено - знаят го и децата. Само че от двете злини всеки ден те трябва да избират по-малката - тъмния и вмирисан подлез, в който можеш да бъдеш ограбен и пребит или... да те блъсне влакът.

Според железничари от едната до другата страна на коловозите и обратно всеки ден преминават по 1 000 - 1 500 души, които работят в индустриалната зона. Положението сега е още по-утежнено, защото в момента се извършват ремонти по железния път.

 

 

Кметът на Славяново подписвал фалшиви пълномощни

 

Христо Таренгов признал вината си и се отървал с пробация

 

Мила СТАНЕВА

Кметът на Славяново Христо Таренгов получи присъда от 6 месеца пробация, след като се споразумя със съда. Той се призна за виновен в това, че на 7 октомври 2008 г. при условията на продължавано престъпление в качеството си на градоначалник съставил официален документ - заверки на подписи и пълномощно, с което се упълномощава дадено лице да представлява пред нотариус жена, която живее в Ямбол. Деянието било извършено с цел да се продаде земеделска земя, нейна собственост, в землището на Славяново. Тя не знаела за сделката.

По документи, после станали обект на разследване, кметът упълномощил Свилен Димитров да продава земя от името на въпросната жена от Ямбол. Таренгов твърди, че не познава собственичката. Из Славяново отдавна се говори, че Свилен Димитров прави фалшиви пълномощни от името на нищо неподозиращи собственици на земеделски земи и имоти, а след това продавал имуществото им. Офисът му бил в сградата на кметството, а съпругата му Красимира Димитрова работела като технически сътрудник в местната управа. Именно тя дала документите за заверка на Христо Таренгов, заради които той бе осъден.

Пред медиите кметът на Славяново обясни, че е бил измамен от Свилен Димитров и съпругата му, като последната му пробутала някакви документи, които той подписал без да ги догледа. След като прозрял далаверата, Таренгов уволнил дисциплинарно Димитрова. Според него няма конфликт между присъдата му и поста, който заема, защото е наказан само с пробация. Ако съдът бе постановил лишаване от свобода, тогава Таренгов трябваше да напусне кметското място.

"Влязлото в сила решение на съда поставя въпроса за перспективите в предстоящите местни избори. В този смисъл, участието на отделните политически сили в изборите минава през изискванията на закона към техни

те кандидати. Очевидно след една такава влязла в сила присъда СДС нямат аргументи, нито възможност отново да издигнат същия кандидат Христо Таренгов", заяви общинският лидер на БСП в Плевен Любомир Петков.

 

 

Най-възрастният хулиган в Плевен е на 70 години

 

Полина ТОНЕВА

Петък вечер. Много млади и по-възрастни плевенчани разпускат в нощните заведения. В ранните часове на утрото дискотеките изплюват тълпи разгорещени от алкохол и танци хора. По правило винаги стават сбивания, къде с по-леки, къде с по-тежки последствия. Преди три години плевенчани решиха спора си с нож, а един от пострадалите - на 18 години, береше душа дни наред в реанимацията. "Винаги има хора, които отиват на дискотека не да се веселят, а да търсят скандал и с кого да се сбият. Те се проявяват още вътре - гледат лошо, умишлено се блъскат... Но не смеят да се бият, защото охраната ще ги изхвърли на часа. Затова излизат отвън и причакват набелязаните жертви. В мелето обаче не е ясно какво ще се случи, защото понякога жертвата може и да ступа нападателите си", твърди млад мъж, който почти всяка седмица разпуска в една от дискотеките.

Нерядко скандалджиите изливат яда си не върху хора, а върху колите, паркирани наблизо, твърдят очевидци. "Чупят фаровете, ритат броните, изобщо е пълен ад. Само на метри от полицията понякога става страшно", казват запознати с нощния живот на Плевен. Има случаи, когато и самите полицаи стават жертва на побойници. Така в началото на април униформен полицай вижда "Опел Вектра", паркирал неправилно на кръстовище в града. Отива и прави проверка на шофьора. Вместо да изпълни полицейското разпореждане обаче, 40-годишният Радко Тодоров започнал да ругае и да се заканва на полиция, като дори го обвинил, че го изнудва за пари. Минути след като разбеснелият се шофьор се разкрещял, около колата се събрали роми, сред които и близо 50-годишният Илийчо Илиев. След още една порция закани и псувни, той нападнал полицая и му нанесъл лека телесна повреда.

Общото и в тези случаи е, че се касае за дребно хулиганство. Само за първите три месеца на тази година петима дребни хулигани са наказани със задържане в поделенията на МВР, а други трима са глобени. За същия период на миналата година наказаните са 10, а за цялата 2010 година - 44, от които задържани са 23-ма хулигани, а глобени - 21. Според доклада на полицията няма точно място и време, което активизира хулиганите в Плевен. Те могат да се проявяват както в три следобед, така и в три през нощта. За дребно хулиганство се смята "всяка непристойна проява, изразена в употреба на ругатни, псувни или други неприлични изрази на публично място пред много хора", както и "оскърбителното отношение и държане към гражданите, към органите на властта и обществеността". Сред проявите на дребното хулиганство влизат и караниците, сбиванията и други. В този случай обаче деянието може да се отнесе и към престъпленията, ако има по-висока степен на обществена опасност.

Според анализ на плевенската полиция, хулиганствата не са типични за нашия район. Все пак служителите на реда признават, че не след всяка хулиганска проява получават сигнал, затова трудно може да се определи какви са размерите на този тип прояви. Категорични са обаче, че най-често хората хулиганстват след запой. Не може да се посочи нито часови интервал, нито места, където хулигански прояви се извършват най-често, пише в документа от полицията. Знае се обаче, че най-възрастният плевенски хулиган е на 70 години, а сред наказаните миналата година има и две жени.

 

върни се в НАЧАЛО