"BG Север" - брой 15 (22 - 28 април 2011 г.)

 

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

 

Румен Петков:

 

Държавата чрез МВР участва в контрабандата на цигари

 

Според депутата правителството се е провалило за Шенген

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Първият стратегически провал на правителството на ГЕРБ, с подкрепата на "Атака", е по отношение на изпълнението на критериите за приемането на България в Шенген, заяви в Плевен народният представител от Коалиция за България Румен Петков. Според него всички правителства досега са изпълнили ангажиментите, които държавата е имала по стратегическото ни развитие в ЕС и НАТО. Провалът е и по отношение на неспазването на сроковете, които бяха уточнени с Европейската комисия и с Румъния, каза Петков. Той акцентира върху това, че причината да не влезем в Шенгенското пространство е липсата на воля на българското правителство за ефективна борба с корупцията и организираната престъпност. Не бил изпълнен поетият от МВР и Цветан Цветанов ангажимент за пресичане контрабандата и контрабандните канали, чието действие рефлектира и върху страните членки на ЕС.

Според Румен Петков въпросът не е технически. Непокриването на техническите критерии до края на февруари т. г. е израз на липсата на политика на МВР, а оттам и на цялото правителство по реализацията на тази стратегическа цел - присъединяването на България към Шенгенското пространство, коментира депутатът. Оценката за нивата на контрабандата, която правят нашите партньори, прави невъзможно присъединяването ни към Шенген, уточни той.

"За пръв път от 7 - 8 години нивата на контрабанда са така високи и не се забелязва тенденция за овладяване на контрабандните канали за цигари и за горива. Същото важи и за отказа да се води съзнателна, методична политика за недопускане на пазара на незаконно произведен алкохол. Като следствие от това през миналата година страната ни загуби около 4 млрд. лева приходи в бюджета. Нашите партньори от ЕС достигат до извода, че през България контрабандно на техните пазари навлизат много големи количества цигари", обясни Петков.

За пореден път той е предложил на премиера Бойко Борисов да се изгради смесена българо-турска комисия, която да направи пълен преглед на потоците през границата. През 2006 г. по договорка между двете вътрешни министерства бе създадена такава комисия, която сложи край на незаконния внос на нискокачествен цимент от наша съседка, припомни Петков. Според него фактът, че не се създава такава комисия, показва на партньорите ни от ЕС, че държавата чрез вътрешното министерство участва в контрабандата на огромни по обем количества тютюневи изделия.

 

 

Панорамата няма да работи само в неделя

 

Поради засиленият интерес от страна на гражданите и гостите на Плевен към работното време на обектите на Военнноисторическите музеи и най-вече на Панорама "Плевенска епопея 1877 г." по време на Великденските празници, е променен графикът за работното им време. Панорамата ще работи през всички почивни дни, с изключение на 24 април, неделя. Параклис-мавзолей "Св.Георги победоносец" ще бъде отворен на 22 и 23 април, със същото работно време ще е и Къща-музей Цар Освободител Александър II". "BG Север"

 

 

Малкото протестиращи спряха пред областната управа, сн. Инна СтефановаМижав пешеходен протест срещу цените на горивата

 

Едва петдесетина души излязоха в събота да протестират срещу високите цени на горивата. Третото издание на националния протест протече твърде вяло в цялата страна. Скандиранията "Мафия!" и "Стига измами, стига лъжи, искаме само нормални цени!" поддържаха шепа хора, обиколили няколко улици на Плевен от ж. п. гарата и финализирали пешеходния си поход пред областната управа, като на всяко кръстовище блокираха движението за кратко. Почти колкото тях бяха и полицаите, ангажирани с опазването на реда. Най-атрактивният участник в шествието бе 12-годишният пекенез Джери, който без възражения издържа на големия километраж, навъртян през улиците на града, както и закачения на гърба му надпис "Протест". "BG Север"

 

 

70 фирми вече са се възползвали от по-ниски такси за отпадъци

 

Близо 70 фирми са се възползвали от възможността да депозират в отдел "Приходи от местни данъци и такси" в Плевен декларация по чл.18 а от Наредба 17. По този начин дължимата такса битови отпадъци се намалява от 6 на хиляда на 2,4 на промила плюс цената на съда за отпадъци. Това стана възможно след решение на общинския съвет, с което се прие промяна в Наредба 17. Срокът за подаване на декларация за определяне на такса битови отпадъци на база количество отпадъци за 2011 година беше удължен до 31 май 2011 г.

Шефовете на фирми трябва да знаят, че подаването на декларация се предхожда от издаването на служебна бележка от отдел "Екология". Фирмите, желаещи да подадат декларация за определяне на такса битови отпадъци на база количество, могат да депозират документите си на гише №10 в отдел "Приходи от местни данъци и такси". "BG Север"

 

 

Инициативните деца и тяхната класна Румяна Йотова, сн. личен архивШестокласници зарадваха малчугани от дом "Майка и дете"

 

Учениците от VIа клас на плевенското СОУ "Христо Смирненски" с класен ръководител Румяна Йотова организираха празнична програма под наслов "Пролетни празници и обичаи", посветена на Великден. Изявата, в която имаше викторина и решаване на кръстословици, посветени на празника, бе с благотворителен характер в полза на децата от дом "Майка и дете" в Плевен. Гости на тържеството бяха ученици от IV клас на НУ "Патриарх Евтимий", които се включиха във викторината и решаването на кръстословиците. Малчуганите, които са лишени от родителски грижи, бяха зарадвани с лакомства, яйца и козунаци. Дарение от дрешки направи сем. Саих, чиито три деца учат в СОУ "Хр. Смирненски".

"Вече стана традиция да радваме малчуганите от дома, сподели класната ръководителка на VIа клас Румяна Йотова. - Нашите ученици с голям ентусиазъм се включиха в организацията на тези празници. Те ясно осъзнават, че така доставят радост на тези дечица, на които липсва родителската ласка." "BG Север"

 

 

Зачестяват усложненията след възпаление на ушите

 

Само за последните три месеца сме оперирали над 20 пациенти от уши, като по-голямата част от тях са деца, съобщи доц. Иван Стоянов от клиниката по УНГ към УМБАЛ - Плевен.

Според медиците това се дължи на недостатъчно внимание от страна на родителите и личните лекари при възпаленията на ушите, особено при децата. Практика е да се изписват и да се прилагат по-слаби антибиотици и то недостатъчно време, твърдят експерти в клиниката.

Така възпалението от ухото често преминава във възпаление на костта, което пък може да доведе до сериозни увреждания и вътрешно-черепни възпаления.

Едно, уж наглед безобидно заболяване на ухото, може да стигне при неправилно и ненавременно лечение до отогенен менингит или до абцес на мозъка. При отогенен менингит смъртността е над 50 процента, предупреждават специалистите. Те отдават по-честите заболявания, които протичат с повече усложнения, и на кризата, недоимъка, лошия начин на живот и лошата храна.

За да не се стига до усложнения, лекарите съветват при възпаления на ушите, особено при деца, да се търси експертна помощ. "BG Север"

 

 

В програмата бяха пресъздадени пролетните празници, сн. Вяра ЦеноваХора с увреждания направиха празнично представление

 

Пролетните празници бяха повод за представлението, което направиха за своите гости потребителите на Дневния център за възрастни с увреждания. В програмата си те показаха как се лазарува, какво се прави на Цветница и приготовленията за най-светлия християнски празник Великден, както и драматизация по народната приказка "Галената Богданка". Сценарият е приспособен от специалисти, а това е второто мероприятие от поредицата "Научи и покажи", като до края на годината регулярно ще има още такива, обеща директорът на Дневния център Йорданка Валакова. Мероприятието се проведе в Центъра за работа с деца и беше организирано за членове на БАЛИЗ - Плевен, а всички участници получиха парче козунак и багрено яйце. "BG Север"

 

 

Походът на книгата мина и през Никопол

 

"Лъч" от големия поход на книгата стигна до читалищната библиотека в Никопол. Децата от трета и четвърта групи на ЦДГ "Щастливо детство" обиколиха стелажите и разгледаха пъстрите детски книжки. Избраха по две книги, от които техните учителки да им прочетат приказки. Малчуганите вече са записани и като колективни читатели - групите си имат читателски картони. При посещението в библиотеката те разгледаха интересни изложби - на картички, рисувани върху коприна, сувенирни дъски с цветя и еко-арт изложба със стари изрисувани и украсени вещи за нов живот. "BG Север"

 

Момчил Минков, сн. личен архивТийнейджър печели със сайт за ученическо творчество

 

Момчил Минков от VIIг клас в СОУ "Иван Вазов" отива на националната олимпиада по информационни технологии, съобщиха от училището. Проектът, с който печели пред регионалната комисия от преподаватели по информатика, е сайт за ученическо творчество. Той предлага виртуално пространство, където посетителите могат да се забавляват, да популяризират ученическото си творчество, да решават тестове и да проверят веднага колко са добри. Най-малките могат да прочетат любима приказка, а по-големите - например романа "Под игото" в 3D вариант. Сайтът може да бъде посетен на адрес tvorchestvo.eu. Научен ръководител на ученика е Галина Русева, преподавател по български език и литература в училището."BG Север"

 

 

Въдичари ще ловят и по време на забраната

 

Вече тече 47-дневният период, в който със заповед на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов се забранява риболовът. За най-запалените почитатели на въдицата обаче има оставени свободни водни обекти, на които те могат да продължат любимото си занимание. В Плевенска област свободни обекти за риболов са баластриери Витски блата, Кретското блато край Гулянци, баластриерите край р. Искър между Червен бряг и Чомаковци и при село Реселец, язовирите "Еница", "Садина", "Под селото" в землището на Тотлебен и отводнителният канал при Белене. За област Ловеч това са язовир "Сопот" с изключение на зоните за естествено размножаване на риба и други водни организми и експлоатационната зона, язовирите "Крапец" и "Александрово" с изключение на зоната за техническа експлоатация, обособена пред язовирната стена, водоем "Зореница", намиращ се между Ябланица и Гложене, яз. "Гаргулица" в землището на Ябланица. "BG Север"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО