ТЕМА


 

 

Парите за детските ясли и градини

не достигат, рекетират родителите

 

Работещите майки в Плевен нямат много алтернативи

 

Плевен

 

Проблемът е в липсата на качествен персонал

 

Лара АНГЕЛОВА
Веска ГЕНЕВА

За много родители моментът, в който трябва да дадат детето си на ясла, се превръща в истински кошмар. На пръв поглед повечето от тези заведения са перфектни - чисти, подредени, с не лоша материална база, с усмихнати медсестри и директори. Когато обаче човек реши да потъне по-дълбоко в атмосферата на тези детски островчета, се оказва, че не всичко е толкова прекрасно. В тях царят порядки от един друг, вече отминал строй, а голяма част от персонала изобщо не е чувала за актуалните изисквания за индивидуална работа с малките и развиване на специфичните им таланти. Напротив - всички палавници са поставяни под общ знаменател. Ако някой от тях е по природа по-буден и любознателен, си резервира постоянно място в ъгъла, където малката му главица има за задача да осмисли "колко е лош и невъзможен". Пак в разрез със съветите на световноизвестни педагози възпитанието на децата в тази особено важна възраст се реализира предимно с реплики, започващи с отрицателната частица "не", или чрез издаване на команди - естествено в императивна форма. Като логичен резултат палавниците стават агресивни. За съжаление обидните квалификации по адрес на малките са често срещано явление - нещо, което е не просто груба грешка във възпитанието им, а направо престъпление.

Оказва се почти невъзможно общата норма да бъде променяна. Колкото и минимални изисквания да имат родителите по отношение режима на живот или храненето в детското заведение, това не рядко се възприема като "каприз" от тяхна страна, което поражда негативно отношение от страна на персонала, а то е твърде вероятно да рефлектира и върху съответното дете. Ако вашият малчуган пие айряна си без захар или не обича боядисаните сокове, това си е негов проблем. Той е длъжен да стане като всички останали. Пиенето на вода пък става в определен час, след което малките нямат достъп до живителната течност. Дори и да са жадни, повечето от тях не могат да си поискат.

Кадрите в тази сфера през последните години са без педагогическо образование Явно някой мъдър реформатор е решил, че тези познания и умения не са необходими. Само че отглеждането на децата и възпитанието им са две неделими неща. И ако случайни хора със съмнителна интелигентност и лош подход работят с най-малките, това е престъпление към бъдещето на нацията. Друг е въпросът, че текучеството на работещи в сферата е много голямо заради ниското заплащане. От тук проблемът става още по-сериозен. През последните години се появи огромен вакуум за кадри и нерядко директорите са принудени да назначават на овакантеното място първия, който е изявил желание, дори да са наясно с факта, че той е изключително неподходящ.

Личности се отглеждат, а възрастта до 3 години е определяща за целия последващ живот на човек, твърдят специалисти. За съжаление в Плевен няма частни ясли, които да предложат алтернативно отношение към най-малките.

По аналогичен начин стоят нещата и в детските градини в Плевен, където месечната такса също е 35 лв. Факт е, че това е нищожна сума, която родителите плащат, за да бъде детето им обгрижвано качествено. Но и тук още с постъпването на детето в забавачницата започва рекетът, който има за цел да компенсира недостатъчното финансиране. Първоначалната официална тарифа е от 15, 20 или 30 лв. за закупуване на нови играчки (с вариации килим, допълнителна печка, DVD и т. н.). На две вноски или веднъж в годината майките и татковците трябва да се бръкнат още толкова за помощни материали - цветни листи, блокчета, моливи, флумастери, пластелин. Отделно всеки месец се носят по едно руло тоалетна и домакинска хартия и сапун. Някъде и салфетки, мокри кърпички. За използването им по предназначение родителите не могат да претендират. Задължителни са и т. нар. "почерпки" извън личните и официални празници. Солети, царевични пръчици и чипс утоляват апетита на гладниците между храненията. Два пъти в месеца пък е задължителното посещение на театър срещу 2 лв. Родителите не винаги имат смелостта да обявят някакви претенции и предпочитат да си платят, но да има мир и разбирателство. Тук влиза и съобразяването с работното време на градината, което по принцип е 12-часово - от 6 до 18 ч. Но дори и в 8 ч. сутринта само една санитарка посреща децата от няколко групи и ги наглежда докато дойде учителката. За по-лесно в такъв момент може да им пусне някой фолк канал на закупения отново с родителски дарения телевизор с учебна цел. Децата, които се прибират след 17 часа, си навличат тънката неприязън на тези, които са принудени "само заради тях" да стоят на работа.

Понякога обаче възникват сериозни проблеми, които не са от финансово естество. Така например майката на 6-годишната Лора се принуждава да премести детето си в друго детско заведение заради тормоза, който й осъществява неин връстник. Момчето е с явни психични отклонения, които освен в агресия се изразяват и в склонност към вид сексуален тормоз към момиченцата. Възпитателките знаят това, родителите негодуват и търсят съдействието на различни институции, включително Агенцията за закрила на детето. Отвсякъде отговорът е един и същ - докато родителите на момчето не признаят, че то има проблем, никой не може да окаже специализирана помощ. Последният ден на Лора в тази група е, когато се прибира с насинено око. Въпросът е какво ще стане с агресивното дете, когато тръгне на училище и кой може да обясни на родителите му, че тази агресия ще става все по-опасна не само за съучениците му, но и за самия него.

 

 

ВИДИН

 

Материалната база е на половин век

 

Детска градина номер 1 в центъра на Видин е най-старата в града - предстои й да чества 60-годишен юбилей

Теменужка ИЛИЕВА

Имаме свобода да работим по различни програми, но работим с децата в много остаряла, демодирана и амортизирана среда, сподели директорката на ЦДГ- 1 във Видин Васка Здравкова. Тя работи в градината, която е с 60-годишна история, от 1993 г. и оттогава само дребни неща са ремонтирани. Много стара - на повече от половин век, е посудата, кухнята, мебелите от занималните. Скапан е и компютърът й.

Градината се нуждае от нов кухненски блок, маси, столове и уреди за игра. Да не говорим за саниране и нова дограма, каза директорката.

Колективът на забавачницата работи по проект с детска градина номер едно в румънския град Калафат. В началото и те бяха като нас, но сега са напреднали, обновили са оборудването си, каза Здравкова.

За всеки похарчен лев тя се моли на служителите да й върнат парите. Със собствени средства си е купила бюро, тъй като старото вече не се държало на краката си. Моли родители да купят някоя кутия боя, за да освежат старите шкафчета. Презаредила е пожарогасителите и чака да й отпуснат 38 лв. Неотдавна е посрещала гости от Германия, с които работят по общ проект. Успях да издействам 700 лв., за да купим маса и столове за срещата. Беше останало и гостите си да сложим да седнат на малки столчета, разказа директорката. И в същото време общината плащала на месец по 1 800 лв. на фирма за охрана на градината.

Нито една от 15-те детски градини в общината не е санирана, каза и зам.-кметът на Видин Борислав Ванков. Миналата година са похарчени пари от общински заем за забавачниците, но не ефективно. Купени са нови парни котлета, които не могат да топлят помещенията. В момента общината кандидатства с два проекта пред МРРБ за изграждане на нормална среда за децата от детските градини, каза той. Стойността им е 5 млн. лв. С парите ще се смени дограмата и ще се изгради топлоизолация на всичките 15 сгради.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Дядо дал 900 лв. за телевизор

 

Кремена КРУМОВА

25 са детските градини на територията на Великотърновска община. 12 от тях са в града. Педагозите в забавачниците само в старата столица се грижат за 1 500 деца. Капацитетът е достатъчен, казват от общината. Има струпване на деца обаче в някои учебни заведения в широкия център на града. През летния сезон ще се разширяват детските градини "Соня и "Ален мак, ще се пристроява сградата на забавачницата "Райна Княгиня в кв. "Колю Фичето, свободен етаж за нова група има в градината в Чолаковци. В квартал "Зоната" пък скоро ще има детска градина.

Много родители са доволни от обслужването, хигиената и уюта. Майка, чието дете е в предучилищна група обаче се оплака, че в детската градина на отрочето й събирали пари за цветни боички, а малчуганите пак ползвали старите. Скоро всички забавачници в общината получиха дарения - играчки, от чуждестранен бизнесмен. Благодарен дядо на внуче пък се бръкнал с 900 лв. за телевизор.

Месечната такса за детска градина е 29 лв. В ОДЗ "Св. св Кирил и Методий в кв. "Света гора има седмични и оздравителни групи за деца с хронични заболявания. Там родителите плащат по-малко на месец. Най-вероятно скоро ще бъде предложено таксата да се сформира според доходите на семейството.

Проблем за някои забавачници са групите с малко деца - по 6 - 7. Това оскъпява престоя на малчугана, който вече е 130 лв. на месец. А в селата издръжката на дете скача на 300 лв. В с. Вонеща вода градината ще бъде закрита, защото няма нито едно дете за прием тази година. Шефката на отдел "Образование" в общината Румяна Йорданова иска да направи заведението зелена детска градина, която малчуганите от града да посещават през пролетта или лятото.

 

 

ВРАЦА

 

Затягат финансовата дисциплина

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Близо 2 500 малчугани се възпитават в 29 детски градини в община Враца. Най-малките, до 3 години, пък се приемат в четири ясли и три обединени детски заведения. Според утвърдената от общинския съвет програма за оптимизиране забавачниците стават 17, като селските групи се преобразуват във филиали на градските заведения. Това означава, че няма да има закриване на градини и съкращения на персонал, обясни Петя Долапчиева - главен експерт "Предучилищно възпитание" в община Враца. Според нея във всички детски заведения има добра пълняемост, единствената критична група е в с. Чирен, която се посещава средно от 1 до 3 деца.

Таксата за детските градини в община Враца не е променена и е 30 лв. при пълен месец за града и 20 лв. за селата. Петя Долапчиева посочи, че вече са отстранени голяма част от нарушенията, установени в детските градини във Враца в края на миналата година - занемарена финансова дисциплина, нередовно събиране на таксите, липса на контрол при посещаемостта на децата. В резултат на нередовното събиране на таксите ЦДГ-1 е натрупала през годините 2 088 лв., а ОДЗ - 4 - 1034 лв. Според директорите на тези заведения причината е в смешните 1,20 лв., които община Враца е отпускала за дете по норматив. И то при положение, че цените на хранителните стоки се вдигат непрекъснато, а окладът остава същият. Да не говорим пък за спекулациите на доставчиците, с които общината е сключила договор. Те завишават цените както си искат, но директорите не могат да ги сменят с други и са принудени или да водят пазарлъци с тях, или да оскъпят храната. Според Долапчиева това не е основателна причина, защото директорите с по-добър управленски опит са успели да "вържат" бюджета, докато другите са изпаднали в преразход. Така в ЦДГ- 4 се стигнало до най-високата издръжка на едно дете - 2 560 лв., докато в с. Три кладенци например тя е 1 217 лв. Това наложило миналата година детските заведения да се дофинансират от общинския бюджет с 200 000 лв. Всичко това ще се коригира с делегирания бюджет, смята Долапчиева.

 

 

ГАБРОВО

 

Делегираните бюджети в сила със задна дата

 

Нерядко и самите малчугани се включват в освежаването на площадките в детските градини

Мариана ДИМИТРОВА

От началото на април детските градини в Габрово преминаха реално на делегирани бюджети. Те обаче влязоха в сила със задна дата от началото на годината. Средствата за детските заведения в Габрово, които местното кметство е заделило, са в размер на 1 млн. 250 хил. лева. От тях за издръжката на всяко дете се полагат 718 лв. годишно. Отделно общинската администрация е предвидила и 50 хил. лв., определени за дълготрайни материални активи в детските градини - компютърни конфигурации за счетоводното обслужване, хладилни шкафове, миялни машини, печки и друго оборудване. Финансирането от държавата е само за заплатите на персонала. Според директори на детски заведения в Габрово каквито и средства да бъдат заделени, те все ще са недостатъчни. Още повече, че месечните такси за децата са почти символични и не покриват цялостната издръжка, тъй като детските заведения имат по-скоро социална функция.

Факт обаче е, че интересът към тази услуга през последната година драстично е нараснал и някъде не достигат места за повече деца. Наскоро бе разкрита нова яслена група към детска градина "Дъга". В нея веднага бяха включени 25 малчугани, а помещенията бяха ремонтирани, изцяло оборудвани с нови мебели и легла.

В голяма част от детските градини през последните 1 - 2 години Габровска община задели средства за подновяване на базата. За освежаването и ремонтирането на площадките към детските градини пък често се привличат за помощ и родители, които освен с доброволния си труд помагат и със средства.

 

 

монтана

 

35 лева за забавачница

 

Момчил ИВАНОВ

Общинският съвет в Монтана увеличи наскоро таксата за детска градина от 30 на 35 лв. за града и от 20 на 25 лв. за останалите селища в общината. Новата такса е поносима за родителите и събираемостта е 98%, обяви кметът Златко Живков. Той поясни, че от таксата се събира най-много 1/3 от издръжката на детските градини - 260 000 лв. от нужни 800 000 лв. Останалите 2/3 се дават от общината. Тя заплаща разходите за ток, вода, отопление, поддръжка на материалната база. Събраните средства от родителите отиват само за храна на децата. С новите такси смогваме да осигурим добро ядене на децата - в повечето дни месо, а в по един постно ястие и риба, обясниха от общинската администрация.

В забавачниците в Монтана в момента са записани около 1 500 деца. 12 от градините са в областния град, а 7 в селата. Според Живков, който е зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България, държавата не помага изобщо на общините при издръжката на детските градини. Всичките 264 общини в страната дотират градините. "Близо 20 години управляващите държавата се правят на разсеяни, когато общините искат повече средства за детските градини и яслите. Изглежда са забравили, че детето се възпитава в обществени заведения от 3 години, а не почва направо училище от 7", коментира монтанският кмет.

 

 

ловеч

 

Вдигнаха постоянната такса

 

Мира ГАНЧЕВА

Постоянната месечна такса за посещение на детски ясли и градини в Ловеч се увеличава от началото на май, решиха общинските съветници. Някои от мотивите бяха, че с тази мярка ще се сведе до минимум нередовното посещаване и освобождаване на реални места. За сметка на това пък съветниците намалиха дневната такса. Постоянната месечна такса, която се предплаща, от 1 май ще е 8 лв., вместо досегашните 3 лв. Дневната такса от 1,50 лв. се намалява на 1,30 лв. Намаление с 20 ст. има и при седмичните групи и ще се плаща по 1,60 лв. на ден.

Ако сега родителите плащат при 22 работни дни 36 лв., то от началото на май ще трябва да дадат само с 60 ст. отгоре, показват прости изчисления. Това е обаче, ако детето им ходи в детското заведение всеки ден. С лев повече ще трябва да се бръкнат майките и татковците при 20 работни дни - увеличението е от 33 лв. на 34 лв.

По сега действащите такси се покрива около 38 на сто от реалния разход за детски ясли и градини, каза кметът Минчо Казанджиев.

Повечето от родителите все още не знаеха за промяната, която ги очаква от 1 май. Научавайки, те бяха категорични, че тя няма да се отрази по никакъв начин на джоба им. По думите им увеличаването на месечната такса може би ще прекрати порочната практика майки да подават молби с перспектива в бъдещо време. Не са редки случаите, когато децата са едва на 2 - 3 месеца и родителите им започват да плащат месечната такса в избраната от тях детска ясла, докато малчуганите започнат наистина да я посещават, обикновено някъде около годинката им и след това.

По данни от общинската администрация към началото на април свободни места има в четири детски градини в Ловеч. Две от тях са обявили и колко незаети места имат за новия прием за учебната 2008/2009 г. В две детски ясли няма свободни места за април, в трета има 10 незаети. От новата учебна година ще бъде разширена с едно крило детска градина "Първи юни" и по този начин ще могат да се приемат още две групи деца.