ТЕМА


 

 Пияните шофьори - наглост и безумие

 

 

плевен

 

27 катастрофи с почерпени водачи

 

Поля ТОМОВА

Само миналата година в България са хванати над 15 хиляди шофьори в нетрезно състояние, като близо 300 от тях са имали над 1,2 промила алкохол в кръвта. Предлагат се и други мерки - тестове за водачи, хванати с алкохол, драстично засилване на санкциите, глобите, а дори и отнемане на книжка до живот. Все повече хора си позволяват да карат, след като са пили. Напоследък това са както таксиметрови шофьори, така и депутати. Само за първите три месеца на годината в София например са станали 9 001 катастрофи, с 27 убити и 495 ранени. Всички знаят какво става с реакциите, ако шофьорът е обърнал няколко питиета. Катаджии признават, че почти всяка вечер залавят пияни водачи, част от които си позволяват да се държат изключително грубо и арогантно. Затова и две медии в България - bTV и в. "24 часа", започнаха кампания, в която призовават: "Ако си пил - слез, искам да стигна жив!" В кампанията се включиха и децата от плевенското училище "Стоян Заимов". Те се отказаха от ваканцията си, за да лепят стикерите от кампанията. Учениците изчакваха червения сигнал на светофара на оживени кръстовища и даваха стикерите на шофьорите. Повечето хора приеха лепенките, но имаше и такива, които не само отказаха, но и си позволиха грубо отношение към децата.

Какво сочат данните за пияните шофьори в Плевен?

От началото на годината на територията на областта са станали 27 катастрофи, в които един от участниците е карал след употреба на алкохол. В резултат на сблъсък между колите е загинал един човек, а други осем са ранени. За първите три месеца на 2007 година са хванати 193-ма пияни шофьори, като "рекордьорът", заловен от катаджиите, е бил с 3,5 промила алкохол в кръвта.

Поне половината от заловените да карат след запой са имали над 1,2 промила алкохол в кръвта. Прави впечатление, че жените, които карат след като са пили, са много малко. При алкохол от 0,5 до 1,2 промила санкцията е глоба от 100 до 300 лева и временно отнемане на книжката. Ако алкохолът е над 1,2 промила, пияният шофьор отива на съд. През изминалата година плевенският съд е гледал 12 дела срещу подобен вид престъпници. Десет от тях са новопостъпили и две са от предходни години. Девет души са съдени през този период, а получилите присъда са 5. В четири от случаите съдебният спор е решен със споразумение. Затвор от три години са получили четири лица - трима имат условна присъда, един - реална.

Според полицията алкохолът е на четвърто място като причина за тежки катастрофи. Преди него са високата скорост, отнемането на предимство и неспазването на дистанция. Петък е най-критичният ден, през който стават най-много пътно-транспортни произшествия, а в понеделник има най-много убити, сочи статистиката. Срещу пияните шофьори обаче напоследък се наблюдава засилен граждански натиск. Според повечето хора единственият начин да бъдат спрени са строгите санкции и държавната политика на непримиримост.

 

 

монтана

 

Катаджиите стават по-строги

 

Момчил ИВАНОВ

Пияните шофьори в Монтанско стават повече от ден на ден, но ефективни присъди за шофиране след употреба на алкохол няма. Съдилищата само глобяват, но в затвора не вкарват. Макар че член 343 от Наказателния кодекс предвижда за шофиране с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила да се налага не само административна, но и наказателна отговорност, то осъдени ефективно няма. Много рядко се прибягва до отнемане на книжката за определен период от време.

Наскоро Окръжният съд даде присъда от 500 лева глоба и отнемане на правото да е шофьор за година на водач, карал без спирачки, с износени разнокалибрени гуми и превишена скорост, който ударил велосипедист и го убил на място.

Пиян шофьор преди месец причини смъртта на двама души -баща си и друг мъж, в чиято кола той се ударил челно. По ирония на съдбата на пияния му нямаше нищо. Пак поради употреба на алкохол през миналата година младеж загина в деня, в който му се родило първо дете. Щастливият баща празнувал появата на рожбата си, почерпил се с компания и седнал в колата на друг пиян. Ученик на 16 години пък взел колата на баща си, подкарал към село с компания на дискотека, почерпил се там и на връщане се обърнал. При катастрофата загина момиче на 14 години.

Най-много пияни сядат зад волана в почивните дни. Обикновено на селски сборове масово пият и после карат. След подобни запои катаджиите хващат хора дори с 3 - 4 промила алкохол. Обикновено в бюлетина на Областната полицейска дирекция в Монтана в понеделник са описани поне 7 - 8 случая на заловени да шофират пияни, а най-малко двама - трима от тях са направили и ПТП-та. Шефът на КАТ в града Елвис Иванов твърди, че традицията да се кара след 2 - 3 ракии не е от сега, но напоследък случаите зачестили, понеже пътните полицаи засилили контрола и хващали повече от пияните. Като доказателство за активността на катаджиите Иванов изтъква факта, че само през тази година на двама полицаи колите бяха запалени, а на други двама бяха спукани гумите.

През миналата година в област Монтана са станали 68 тежки катастрофи, 20 души са загинали, 71 са били ранени. От началото на тази година катастрофите са 11, жертвите са две. 11 на сто от ПТП-тата са причинени от пияни шофьори.

 

 

ГАБРОВО

 

109 потенциални убийци на пътя

 

Мариана ДИМИТРОВА

От началото на годината досега Пътна полиция е заловила 109 шофьори в Габровска област, седнали зад волана след употреба на алкохол. Не се знае още колко са тези, които подпийнали са демонстрирали шофьорските си умения по пътя. Съвсем не на шега баш на 1 април в Трявна 17-годишен младеж без книжка "пробва" метална врата на гараж, като се заби челно в нея. Момчето се движело с несъобразена с пътните условия скорост, в следствие на което изтървало пътното платно и се заболо в металната врата. При разследването се оказало, че хлапакът бил пиян и карал с 1.87 промила. Щастлива случайност е, че наблизо е нямало хора и никой не е пострадал от келешките му изпълнения.

Поне десетина пияни шофьори засичат на седмица габровските катаджии. Алкохолът е най-честата причина коли да се забиват в пътни диреци или да бъдат вадени от канавки, а наскоро пиян севлиевец заби мерцедеса си в ограда на детска градина. Алкохолната еуфория бе причина по празниците 24-годишен младеж, "яхнал" Ситроена си, да нацели движещата се пред него Дачия Логан на пуст път край Севлиево през нощта.

По няколко на седмица са и наказателните дела на Габровската районна прокуратура срещу потенциалните убийци на пътя. Комичното в случая е, че не само шофьори посягат към чашката. Точно тези, които са призвани да въдворяват ред и да упражняват закона в името на народа, също изпълняват ангажиментите си в нетрезво състояние. Такъв е случаят с 38-годишната прокурорка Милена Михайлова, която се е явила на 2 април пияна на дело в Севлиевски районен съд. Оказало се, че след предизвиканата проверка с алкотест дрегер от районния прокурор Диян Атанасов, Михайлова била с рекордните 3.24 промила. Тя работи повече от 6 години в Районна прокуратура - Севлиево, и е със статут на несменяемост. По всяка вероятност местните й началници ще отправят към висшите магистрати предложение за най-тежкото дисциплинарно наказание - уволнение за уронване престижа на съдебната власт. След като тези, които упражняват закона, са във "видимо нетрезво състояние", какво остава за шофьорите...

 

 

Ловеч

 

Само един осъден на затвор ефективно

 

Мира ГАНЧЕВА

Само един пиян шофьор е осъден в Ловешкия окръжен съд на затвор ефективно, съобщи за "BG Север" председателят на съда Антоанета Монева. Присъдата е от 3 до 10 години зад решетките, тъй като виновникът освен че е шофирал в нетрезво състояние, е причинил и смърт. През миналата година в Окръжния съд са разглеждани 6 дела срещу пияни шофьори с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила. От тях новообразувани са били 4. Петима са осъдените, оправдани няма. Четирима от виновниците са с условни присъди със срок до 3 години.

Във връзка с усложнената ситуация по безопасността на движението и превенцията на тежките катастрофи КАТ - Ловеч, започна масирани проверки. Те са част от инициативата на ООН за провеждане на Първа глобална седмица за безопасност на движението по пътищата от 23 до 29 април, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" Сергей Недялков. Проверките в Ловешко ще бъдат през целия месец и са предимно за употреба на алкохол и засичане на неправоспособни водачи. Причината е, че голям дял от катастрофите в региона се дължат на тези фактори. Най-пресните "пияни" произшествия са от първите два месеца на тази година, за щастие, без жертви. 41-годишен тетевенец с "Опел Корса" първо се натресъл в контейнер за боклук, а после и във "Фолксваген Голф", управляван от негов съгражданин. Дрегерът отчел, че водачът на опела е с 2,56 промила алкохол в кръвта, а на фолксвагена - с 1,44 промила. В Ловеч пък "Хюндай" се ударил в метален стълб на енергото, след като 18-годишният водач излязъл с автомобила вдясно извън платното. С порезни рани се отървал 17-годишен пътник в колата, а на хюндая и електрическия стълб са причинени материални щети. Шофьорът е изпробван за алкохол и е установено, че той управлявал с 1,45 на хиляда концентрация на алкохол в кръвта.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Засичат и таксиджии на градус

 

Кремена КРУМОВА

Почти всеки ден бюлетинът на полицията в старата столица е пълен с информация за засечени водачи на МПС-та, които шофират в нетрезво състояние. Обикновено инцидентите завършват добре за водачите, но не и за потърпевшите. ПТП-тата са от различен характер: удряне в железен стълб на улично осветително тяло, в дърво или в друга кола. Често водачите са и неправоспособни. За случаи с пияни шофьори обикновено се образува бързо производство.

754 са употребилите алкохол водачи, на които са съставени актове от КАТ "Пътна полиция" при ОДП - Велико Търново, през миналата година. В 63 от случаите те са предизвикали пътно-транспорно произшествие. Засичани са пили и таксиметрови шофьори, и обикновени граждани, и водачи на други МПС-та. Само преди няколко седмици шофьор на линейка от старата столица бе оправдан от Великотърновския районен съд (ВТРС). Обвинението срещу него е, че е управлявал с 1,25 промила алкохол. Съдът го оправдава поради липса на безпорни доказателства и несъответствие на свидетелските показания на пътните полицаи. Миналата година 42-годишният Огнян Здравков е бил хванат от пътните полицаи край село Ресен. При проверка дрегерът е отчел наличието на алкохол. Книжката му е била отнета за 6 месеца.

От началото на тази година досега са засечени повече от 200 шофьори, седнали зад волана пили. На съд са дадени близо 100. На половината са отнети шофьорските книжки поради изчерпване на точките. Осъден на ефективна присъда за "пил и карал" няма, информират от ВТРС. Има 8 случая на осъдени условно за по 3 - 4 месеца, а 13 отиват на пробация за 6 месеца. Това са присъди по наказателни дела. Решените административни дела са 7 с глоби по 500 - 600 лв.

 

 

Видин

 

Полицейските сводки пълни с нарушители

 

Тина ИЛОВА

Няма ежедневен бюлетин на Областната дирекция на полицията във Видин, в който да няма вписани засечени пияни шофьори. Явлението е на път да се масовизира, да ни накара да свикнем с него и накрая да се примирим.

Ето примери. 21-годишният М. В. от село Гомотарци е бил засечен да кара пиян. Алкотест с дрегер е отчел 1,61 промила алкохол в издишания въздух. 46-годишният Г. С. управлявал автомобил "Фолксваген" с 1,49 промила. 44-годишният С. И. карал рено с 1,49 промила алкохол.

Има и по-смели шофьори - пият по-солидно и сядат зад волана. Преди дни е засечен 24-годишният Л.Ц. с 2,46 промила зад кормилото на собствената опел-карса. Тези са хванати при проверки на пътни полицаи по пътищата на областта. Има и други - тях ги проверяват и засичат при пътно-транспортно произшествие. 46-годишен мъж се блъсна на улица "Михаил Шишман" във Видин в дърво, 44-годишна жена пострада. При проверката се оказа, че шофьорът е бил пиян. 27-годишният Г. И. от Кула се ударил с автомобила си в железобетонна ограда. Проверката показала 1,69 промила алкохол.

Всеки ден районните съдилища в Кула, Белоградчик и Видин гледат дела по бързото производство, в които подсъдими са шофьори, хванати да карат пияни. Ето как завършват те: Белоградчишкият районен съд наложи наказание от 6 месеца затвор условно на 18-годишния И. М. Карал кола след употреба на алкохол. Книжката му се отнема също за 6 месеца. Видинският районен съд осъди на 3 месеца лишаване от правоуправление 48-годишният Л. К. Ударил друга кола, а проверката отчела наличие на алкохол. Той ще трябва да плати и глоба от 500 лв. Много от информациите завършват и така: водачът е отказал да даде кръвна проба.

 

Коментарът

 

Народът го е казал - от пияния бяга и лудият. Солидно почерпеният е непредвидим, неуправляем, агресивен и затова е много по-опасен от лудия. В кръчма пияният налита на бой на опонентите си, в къщи - кара се на жената и децата, троши имуществото. А на пътя - застрашава или направо затрива човешки живот, понякога два и повече. Там е най-страшен, и затова противен и ненужен. Дълги години нито българският законодател, нито обществото успяха да се преборят с пияните шофьори. При проверки пътните полицаи продължават да ги ловят като риби в мрежи. Но какво от това?

Съдят ги - бълха ги ухапала. Присъдата - глоба, която в повечето случаи не се плаща, или 3 - 6-месечна забрана да управляват автомобил. Тази присъда важи само ако го хванат повторно. Ако не - времето минава пак в каране.

Какво да се прави? Само строги мерки ще помогнат, смятат все повече хора. Затова се чуват гласове за доживотна забрана за каране след засичане пиян зад волана. Ако не за всички, то поне за тези, които са убили човек на пътя, след като са карали след две - три и повече чашки. Но на сегашните парламентаристи не им стига кураж да го направят. Защото ще си навлекат много врагове, а не рядко и тях ги хващат да карат пияни. Ако не доживотно, то няколко годинки биха действали доста възпиращо. И още нещо - малко, но важно - нека се приеме имената на пияните шофьори да не бъдат крити зад инициали. Кой го знае този В. М., примерно? Така данъчен шеф по време на обедната си почивка бе засечен пиян, след като блъсна човек с колата си. Но обществото не разбра това, макар инцидентът да не беше скрит от полицията. Човекът се скри зад инициалите си. И никой не разбра колко е акълът на този важен държавен служител.

 

 

В САЩ

 

Говорящи писоари предупреждават нетрезви мъже да не сядат зад волана

 

Властите на щата Ню Мексико са закупили 500 говорящи ароматизатори за писоари, на стойност $ 21 000 всеки, които ще бъдат монтирани в мъжките тоалетни в барове и ресторанти, съобщава CBS News. Новите устройства ще убеждават със секси женски глас пийналите посетители на заведенията да не сядат зад волана. По този начин щатското правителство ще се опита да намали смъртността при катастрофи, свързани с употребата на алкохол, която е сред най-високите в САЩ.

Когато мъжът се приближи до писоара, устройството, което е със сензор за движение, ще му проговаря със съблазнителен женски глас: "Здрасти, голямо момче. Обърнал си няколко питиета? Дали последното не ти е дошло в повече? Тогава май е време да викнеш такси или някой трезвен приятел да те откара вкъщи". Записаното приятелско послание завършва с фразата: "Помни, че бъдещето ти е в твоите ръце". Брилянтната идея споходила властите, когато им хрумнало, че преди да си тръгне от бара всеки мъж обикновено се отбива в тоалетната.

Подобни говорещи писоарни устройства били използвани в кампании срещу употребата на наркотици в Колорадо, Пенсилвания и Австралия, посочва създателят им - директорът на базираната в Ню Йорк компания Healthquest Technologies Inc. Ричард Дойч (Richard Deutsch). Той уточнява, че новите антиалкохолни ароматизатори засега са поръчани само от Ню Мексико. "BG Север"