ТЕМА


Опасност от нови наводнения в Плевенско

 

Недовършената работа от лятото на 2005 г. може да се окаже фатална

 

Поля ТОМОВА

Има голяма вероятност от нови наводнения поради не-довършена работа от лятото на миналата година, твърдят експерти от Плевенско. Тогава регионът бе един от най-пострадалите при преливането на реките Осъм, Вит и Искър. При наводненията бяха засегнати 60 процента от територията на областта. Бяха залети над 40 хиляди дка земеделска земя, разрушени 20 къщи и скъсани над 15 диги. За възстановяване на щетите от миналогодишните наводнения в областта са отпуснати и усвоени 2 200 412 лв. Все още обаче са налице критични точки, при които има реална опасност от нови наводнения.

В град Искър, който миналата година бе наводнен три пъти, са усвоени 570 хил. лв. от Министерството на бедствията и авариите. Изградени са защитни диги, но не е изграден колектор, както и не е укрепен брега на р. Искър. 100 метра от него са изядени от водата и има реална опасност при високи води реката да нахлуе в близката вада и да залее целия град. От 16-те къщи, които пострадаха, изцяло са възстановени две. В останалите хората са получили строителни материали и правят ремонти. Парите обаче няма да стигнат, категорични са от кметството в града.

Другата критична точка в региона са скъсаните диги на река Искър край с. Ставерци. Съоръженията са опасни, тъй като при покачване нивото на реката има опасност от заливане на цялото село. Дигите край Ставерци, както и тези в Комарево, се възстановяват от разградската фирма "Антора", чийто управител Иво Илиев е съдружник със сина на депутата от ДПС Рамадан Аталай. 1 млн. и 300 хиляди лева е дало Министерство на земеделието и горите на фирмата, като авансово са отпуснати 30 процента от сумата.

Заради забавяне на работата областният управител Цветко Цветков проведе спешна работна среща с управителя на фирмата. Иво Илиев заяви, че до крайния срок - 31 май, работата по възстановяване на съоръженията ще бъде завършена. За да приеме единия от обектите, който е завършен - край с. Биволаре, в Плевен дойде шефът на Изпълнителна агенция по хидромелеорация Расим Муса.Той заяви, че всички приказки за злоупотреби с парите за възстановяване на дигите не отговарят на истината. 20 млн. лв. са средствата, отпуснати за дигите в цялата страна, обяви Муса.

От общо 16 обекта на територията на Плевенска и Ловешка област са приключени 11. На един обект все още не се работи, той също е на фирма "Антора" и е в Комарево. Въпреки това уверенията на Муса са, че до края на май обектът ще бъде завършен.

Един от големите проблеми в областта е кражбата на съоръжения от дигите. Така от над 100 метални клапи са останали само 12. Клапите предпазват дигите от разрушаване и по този начин не позволяват прилив на водата в земеделски земи и дворове. До 30 май "Напоителни системи" - Плевен, трябва да възстановят затворените клапи по поречието на реките в областта.

Въпреки срещите и комисиите по отношение на недопускане на наводнения в областта, опасността от ново бедствие при високи води не е никак малка, е констатацията на специалистите.

 

 

Враца

 

Правителствената комисия по бедствията отказа 22,5 млн. лв.

 

Цветана АТАНАСОВА

Едва 4 млн. лв. от поисканите 26 500 000 лв. отпусна на област Враца с близо половин година закъснение Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи за преодоляване на щетите от наводненията през миналото лято. Според областния управител д-р Антонио Георгиев средствата са крайно недостатъчни, не са извършени необходимите ремонти и укрепвания, затова при пролетното снеготопене положението в някои от общините е било критично и бедствено.

Правителствената комисия не е одобрила проекти на община Оряхово за ремонт на улици на стойност над 7 млн. лв. и за проучване и укрепване на свлачището в квартал "Зелена бара" - 500 000 лв. В резултат на това през февруари и март от свличането на земна маса са засегнати близо 90 къщи и главният водопровод, който снабдява с питейна вода целия град. Пукнатините по стените на къщите са от 25 до 30 см, като в някои по-стари сгради са паднали цели стени, каза кметът Христо Иванов. Повече от 20 семейства са евакуирани, като някои от тях са настанени в общинското общежитие, други са отседнали при близки. Затлачени са шахтите на дренажната система, което повишава още повече нивото на подпочвените води. Падналата земна маса от други седем свлачища в района на Оряхово затвори и пътя покрай река Дунав, по който се движат тирове и автомобили за и от фериботния комплекс Оряхово - Бекет. Правителствената комисия отпусна на Оряхово едва 181 430 лв., и то за геоложки проучвания, каза Христо Иванов и допълни, че с всички други беди, причинени от свлачището и подпочвените води, общината трябва да се оправя сама.

За изграждане на три диги в община Криводол не са отпуснати поисканите 538 000 лв. Ако те бяха построени есента, нямаше да се стигне до наводненията през март, заяви кметът Николай Иванов. Близо 600 000 лв. са необходими за довършване на бетонната стена на река Малък Искър край Роман, но правителствената комисия е отказала да ги даде, докато общинската управа не отчете парите, отпуснати през лятото за наводненията, каза д-р Антонио Георгиев. Проверката е показала, че всички средства са усвоени, дори са извършени строителни работи за повече от платеното.

И община Мизия не получи поисканите средства за миналогодишните наводнения от река Скът. През март реката заля мазетата на 142 къщи и две училища, помпената станция и мелницата в Мизия, земеделски земи в с. Крушовица, избени помещения в с. Бъркачево и с. Търнава.

Неполучила поисканите 583 000 лв. от правителствената комисия за преодоляване на щетите от наводненията през 2005 г. в с. Згориград и по река Лева, общинската управа на Враца се зае да изготви нов проект, с който кандидатства пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството за финансиране по специална кредитна линия на програма ФАР. Според кмета Войслав Бубев тези пари са необходими, за да се ремонтира скатовият предпазен канал на реката, да се извърши укрепване на дерето и на отводнителния канал в Згориград, както и да се възстановят три моста на р. Лева.

Общинските кметове коментираха, че разбират финансовите затруднения на Министерството по бедствията и на правителствената комисия, но в тези страшни за жителите дни те са се чувствали изоставени от държавата и нейните ведомства. Нещо повече, с обвинението, че сме вършили далавери с преведените ни пари, министър Емел Етем ни направи изкупителна жертва пред населението, което справедливо ни поиска сметка и ние трябваше да отделим време и енергия, за да доказваме, че това не е вярно, каза с горчивина оряховският кмет Христо Иванов. Според него това изказване е било доста цинично, и то в момент, когато кметовете и жителите е трябвало да спират едва ли не с ръце свличащата се земна маса и водната стихия на реки и язовири, да организират отводняване със собствени сили и средства, да търсят покрив за пострадалите семейства.

 

 

Монтана

 

Възстановяването се извършва от фирми, необвързани с ДПС

 

Момчил ИВАНОВ

Щети за 5,5 млн. лв. нанесоха наводненията в Монтанско през миналата година, една жена загина, множество къщи бяха разрушени, наводнени бяха дворове, ниви, градини, лозя. Монтана беше сред шестте най-засегнати области в страната. За възстановителни работи държавата отпусна на региона близо 2 милиона лева. Част от останалите без къщи получиха фургони, други се настаниха при роднини. Средствата бяха изразходвани за изчистване на затлачените от храсти и отпадъци корита на реки и отводнителни канали, за възстановяване на отнесени мостове и пътни настилки, за изграждане на подпорни стени на речни корита, за строителни материали на останалите без покрив, стена или друга част от къщата.

До сега в областта няма заподозрени в некачествено свършена работа строителни фирми, няма ги и характерните за други региони проверки на икономическа полиция. Повечето от спечелилите общински търгове са местни фирми, които не са свързани с ДПС. На много места общините извършиха почистването на каналите и реките със собствени сили и средства, активно участваше базираният в Монтана Трети спасителен отряд на Гражданска защита.

Залети с вода дворове, мазета, приземни етажи на къщи, ниви и градини имаше и в средата на март тази година, когато паднаха обилни валежи от дъжд и мокър сняг. 22 къщи се срутиха или частично пострадаха в община Лом, почти още толкова на други места в областта. 22 язовира в региона преливаха, водата заля много ниви с пшеница. Кметовете на общините Медковец и Якимово Илия Крумов и Венцислав Евгениев поискаха писмено от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии да назначи комисия за оценка на щетите от пролетните наводнения. Те заявиха, че освен паднали къщи, в техните общини има и много наводнени декари с обработваема земя. Двамата настояха за отпускане на средства за закупуване на необитаеми къщи за останалите без покрив (според Евгениев вариантът да се дават фургони е по-скъп и непрактичен), разсрочване на задълженията на стопаните на наводнените декари и отпускане на нови субсидии от фонд "Земеделие". До сега отговор от министерството няма.

10 000 декара обработваема земя в община Якимово са наводнени след пролетните дъждове и топенето на снеговете. На места дълбочината на водата достига 80 сантиметра, повечето от нивите са заблатени и вече са станали обиталище на водолюбиви птици, съобщи кметът на Якимово Илия Крумов. Най-много от заблатените площи са в местността "Султаница" край Якимово и в местността "Църковни локви" до село Долно Церовене. По тези места водата е заляла нивите още от средата на август 2005 г.

 

 

Велико Търново

 

Голяма част от исканите средства все още ги няма

 

Кремена КРУМОВА

Само малък процент от средставата, които са поискани за пострадалите региони и за укрепване на свлачищата в област Велико Търново, са пристигнали, казват от общината. Тези пък, които вече са налице, са крайно недотатъчни, подчертават от кметската администрация. 384 407 евро струва проект по ФАР, с който кандидатства общината за почистване на речното корито на р. Янтра в района към църквата "Св. 40 мъченици" и за укрепване чрез подпорни стени там.

6 хиляди души са пострадали в област Велико Търново в следствие на наводненията, обобщават данните от регионалното звено на Българския червен кръст. Най-много щети са нанесени на селата Бутово, Ресен, Русаля, Кесарево, сериозно са пострадали три семейства в Красно градище, община Сухиндол, както и домакинства от старата столица и Дебелец.

Поройните дъждове през миналата година нанесоха сериозни вреди на реколтата, градините, мазите, приземните етажи и самите къщи. Седем постройки са определени за ремонт в с. Ресен. Едно семейството ще получи 950 лв. за строителни матерали от БЧК. Три пък са къщите в същото село, където по австрийски проект ще бъдат настанени хора, живеещи до сега в общежитие. Помощ под формата на дрехи е предоставена и от немския червен кръст. Областният съвет на БЧК във Велико Търново е определил 35 къщи в най-трагично състояние, чиито домакинства са получили готварски печки на дърва, перални, котлони. По линия на Гражданска защита фирма е дарила дрехи, от които хората са се отказвали. Очаква се сега да бъдат разпределени 103 печки. От БЧК заявяват, че са доволни от фирмите, с които работят. В момента хранителни продукти са раздават на 750 човека, скоро те ще получават и витамини.

Хората искат много повече, отколкото в действителност може да им се осигури, е мнението на Виолета Райкова от БЧК - В. Търново. Наблюденията й са, че повечето пострадали предпочитат помощи под формата на пари. Имало и недоволни семейства, които изпращали протесни писма до различни институции.

 

 

Тетевен

 

Общината разчита на местни изпълнители

 

Станислава СТОЯНОВА

Нито една фирма не се ползва с протекции, всички средства и обекти са усвоявани след процедури, проведени по Закона за обществените поръчки и Наредбата за малки обществени поръчки. Това заяви за "BG Север" зам.-кметът на община Тетевен Нако Наков. По думите му са били отправяни покани най-малко към три фирми и е избирана тази, която предлага най-добрите условия. "Това се е налагало и поради факта, че строително-ремонтните дейности по бедствията и авариите не търпят отлагане. Всички обекти, където е било възможно, са изпълнявани от местни фирми", каза още зам.-градоначалникът.

Той отрече някога да им е бил оказван натиск "отгоре" и подчерта, че понякога фирмите са изпълнявали и непредвидени в количествено-стойностната документация строителни работи.

 

 

Габрово

 

Проверяват харчовете на отпуснатите пари

 

Мариана ДИМИТРОВА

Финансов одит за пълноценното и правилно оползотворяване на средствата, отпуснати за ликвидиране на щетите от наводненията и природните бедствия, започна в община Габрово. Проверяваният период е от миналата година досега.

"Нямам никакви притеснения. Всички средства до стотинка са похарчени по предназначение. Все още не сме усвоили около 500 хил. лева за свлачища, но нямаме и определен срок за това", спокоен е от финансовата проверка габровският кмет Богомил Белчев. Той е категоричен, че няма злоупотреби и отклонение на отпуснатите за ликвидиране на щетите от наводнения и свлачища средства, а те са използвани точно по предназначение.