СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

АРТСЕДМИЦА

Брой 14 (11 - 17 април 2014 г.)


 

 

Издръжката на зала Емил Димитров е непосилна за читалище Съгласие

 

Предлагат да се направи оценка с вариант за съвместна дейност с общината

 

 

Над 4 000 деца ще гледат новата постановка на Балетната школа Приказка за грамофона, сн. авторът

Залата в Съгласие е с 460 места и отлична акустика

 

Страницата подготви: Мая Паскова

Заслужени аплодисменти огласиха в понеделник зала "Емил Димитров" в читалище "Съгласие". Поводът - премиерният спектакъл на най-новата постановка на Балетната школа "Приказка за грамофона". По традиция вече 10 години през април постановките на школата събират хиляди деца на Плевен. Тази година обаче е по-особена - школата празнува своя 60-годишен юбилей. Изненадата беше огромната торта, посрещната с усмивки от балерините на сцената.

"Приказка за грамофона" е продължение на цикъла "Приказка за балета" и на традицията чрез различни видове танцови техники да бъде разказана по увлекателен начин някаква история, в случая - за грамофона. Както и досега, автор на сценария и разказвач е актьорът Христо Домусчиев - Бебо. Хореографията е дело на художествения ръководител на школата Маня Николова, а сценограф е Иван Велчев - Йово. Репетитор е Валя Козовска, а музикалният подбор е на Илина Павлова. Възпитаниците на школата с помощта на техните приятели от брейк формация "Ефект", от НУИ "Панайот Пипков" и попинк изпълнителите Дани и Павката показват, че владеят отлично както класическия танц, така и модерните техники - рокендрол, джаз, чарлстон. За първи път в спектакъла е включен танц по етномотиви.

Общо 10 представления ще бъдат изнесени през април и май. Както всяка година, над 4 хиляди плевенчанчета ще се докоснат до това изкуство и ще се забавляват искрено. По традиция в края на годината над 100-те възпитаници на Балетната школа ще бъдат включени във финалния концерт. Който, оказва се, може да бъде последен в 60-годишната история на Балетната школа. Това става ясно в контекста на писмото, което ръководството на читалище "Съгласие" е изпратило до кмета на община Плевен с копие до постоянната комисия по "Култура, вероизповедания и международна дейност".

"В своята 145-годишна история най-старият културен институт в Плевен - читалище "Съгласие 1869", е преживял кризи от всякакъв характер, като много от тях е преодолявал благодарение на подкрепата и съпричастността на обществеността. Днес, в юбилейната 2014 г., ние отново се обръщаме към вас с молба да бъде преразгледан статутът на единствената концертна зала в града "Емил Димитров", която е част от структурата на читалището", започва писмото. От изложението става ясно, че многократно и под различна форма от читалището са излагали аргументи за необходимостта от този управленски акт и приемат като задължение да изразят дълбоката си загриженост и желание залата да функционира пълноценно, защото със своите 460 места, перфектна акустика, оборудване, местонахождение е единствена в Плевен. "При настоящата финансова ситуация, бъдещото функциониране на единствената концертна зала в града ни не може да бъде единствено и само по силите на ръководството и екипа на читалището. Тази зала има огромни режийни разноски", категорични са от читалището. В тази връзка те предлагат да се направи сравнителен анализ между издръжките на общинската зала "Катя Попова", която е два пъти по-малка от зала "Емил Димитров", за да се постигне пълна яснота за реалната им стойност - не само във финансов аспект, но и от гледна точка на мястото и ролята в културния и обществен живот на Плевен. "Ако, разбира се, се реши, че залата ни не е необходима на нашите съграждани, ние ще се съобразим с подобно виждане и ще трябва да потърсим други форми за използването й. Изразяваме готовност за пълно сътрудничество по изясняване на конкретните проблеми, свързани със статута на залата, в това число и диалог по съвместното й използване с общината или с други обществени и културни организации", предлагат от читалище "Съгласие".

В тази връзка те припомнят и друг факт. Неотдавна в публичното пространство беше дадена гласност на доклад на Комисия за проверка целесъобразността на използването на предоставената на читалищата общинска собственост. От този документ стана ясно, че тази собственост се преотдава от съответните читалища под различна форма с цел - средства за дейност. "Няма да си позволим да коментираме доколко това е законосъобразно и целесъобразно. Но категорично не можем да се съгласим със следното: на читалище "Съгласие 1869" в последните 25 години не е предоставян и 1 кв. м общинска собственост или земеделска земя, с която то от своя страна свободно да разполага и да преотдава, с цел набиране на средства за дейност и издръжка. Припомняме, че назад във времето читалището разполагаше освен с основната си сграда и с много друга недвижима собственост в централната част на града, която методично и поетапно беше отнемана през годините. В момента "Съгласие" не разполага с никаква друга собственост. В тази посока няма как да приемем равнодушно съзнателни или несъзнателни внушения и манипулации, че читалището е "частно", от което "логически" следва, че и културната политика и продукция, които то предлага на плевенчани, е плод на "интереси" с една единствена цел - печалба!? Освен дълбоко некомпетентни и непрофесионални, подобни твърдения са и опасни, защото лишават от смисъл освен работата на доказани педагози, но и труда и таланта на стотиците плевенски деца, обучаващи се в едни от най-старите щколи в града - Балетна школа, ансамбъл "Мизия" и т. н.", е категоричното становище, заявено в писмото, подписано от председателя на читалище "Съгласие" Ивайло Атанасов.  


 

Етно група с рекорд в Гинес гостува в Арт центъра

 

На интересна проява канят тази събота, 12 април, домакините в Арт центъра. От 17,30 часа в нетрадиционната обстановка на изложбената зала ще се състои концерт на Николай Иванов и арт формация "ОМ". Николай Иванов създава първата българска етно-амбиент група "ОМ" през 1991 г. с идеята за "cross culture" синтетична музика с елементи от етно, джаз, ню-ейдж, амбиент, сакрална музика и минимализъм. С "ОМ" Николай Иванов реализира в музикална форма философията си за синтез на Изтока и Запада и глобалната "етнологизация" на изкуството днес. "ОМ" използват инструменти от Балканската традиция - тамбура, тарамбука, кавал, двоянка, тъпан, гайда; от Изтока - ситар, гхатам, табла, бамбо флейти, сас, деф, тар, гърлено пеене и др., като ги смесват с китара, пиано, електрически бас, електронни инструменти и компютърен програминг.

Музикантите от групата са свирили на всички български фестивали, концертирали са в повечето европейски страни и Далечния изток (Индия, Китай, Непал). През 1996 година заедно с трима български музиканти "ОМ" осъществяват най-високия концерт в света на връх Калапатар (5 345 м) под Еверест, регистриран в Гинес.

В "ОМ" са свирили Теодосий Спасов - кавал, Владо Кърпаров - саксофон, Димитър Русев - китари, Калин Вельов - перкусия, и много други.

 

 

 

 

 


 

Търси се организатор на Лауреатски дни Катя Попова

 

Обществена поръчка с предмет "Организация и провеждане на ХХIX Международен музикален фестивал "Лауреатски дни "Катя Попова", е обявена на сайта на община Плевен.

Учреден през 1966 г. като ежегоден празник, фестивалът от третото си издание носи името на оперната прима Катя Попова (1924 - 1966). Със своята периодичност - през година, представя постиженията на новата генерация в европейското и световно изпълнителско майсторство, успехите на българската певческа и инструментална школа. По регламент участниците във фестивала трябва да не са по-възрастни от 30 години за инструменталисти и 32 години - за певци, да са носители на награди и лауреатски звания от утвърдени престижни международни и национални музикални конкурси в предхождащите три години преди поредното издание на Лауреатските дни. За тази календарна година фестивалът, който няма конкурсен характер, ще се проведе в най-малко 4 концертни вечери в периода 1 септември - 31 октомври, като концертите от поне 2 вечери ще се осъществят с пълен симфоничен състав на оркестъра.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е до 41 666,67 лв. без ДДС.

 


 

Нови заглавия в книжарници "Грамма"

 

"Путин: цялата истина за стопанина на Кремъл"

 

Станислав Белковски

Вече тринайсет години целият свят си задава въпроса: "Кой е г-н Путин?" И ние все още чакаме убедителен отговор. Книгата на Белковски рисува всеобхватен психологически портрет на президента на Русия, разкриващ пред читателя изобилие от поразителни и зрелищни подробности, които обясняват действията и решенията на "тиранина от Кремъл".

 

 

"Хоби за сръчковци"

 

Научете всичко най-необходимо за един творец и развихрете своето въображение с "Хоби за сръчковци" - страхотният наръчник, с чиято помощ стъпка по стъпка ще превърнете 48 страхотни проекта в реалност. Книгата съдържа творчески проекти за изработка на различни неща от хартия и рециклирани материали, плетене и създаване на бижута.

 

 

върни се в НАЧАЛО