СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

СОЦИАЛНО

Брой 14 (11 - 17 април 2014 г.)


 

 

Първият рунд от кандидатстудентската кампания в Медицинския вече започна

 

Подалите документи за явяване на предварителни изпити са с 8% по-малко

 

 

Сградата е притихнала, но вътре бъдещите медици се потят над теста по биология, сн. авторът

Светлана ЧАМОВА

Предварителните изпити за прием в Медицинския университет в Плевен вече са в ход. В сряда излязоха резултатите от теста по биология за бакалавърските програми. Отличните оценки са 31, а от тях 12 са пълни шестици. Много добър резултат имат 32-ма, 34 са с добър, 12 - със среден, а двойките са 43. В сравнение с миналата година отличните и много добри оценки са повече, а слабите по-малко, което е знак за по-добрата подготовка на кандидатите, смятат от университета. На 5 април тест по биология държаха 156 кандидати за бакалавърските специалности, на следващия ден 287 се мъчиха над изпита по биология за "Медицина". Тази събота ще е предварителният изпит по химия за бъдещите лекари - 5 човека не са се почувствали достатъчно готови за този изпит, защото с толкова по-малко са се записали, отколкото за биологията. Атмосферата на предварителните изпити бе повече спокойна, отколкото умерено напрегната, което е обяснимо - все още нищо не е твърде решаващо. На тях се гледа като на генерална репетиция за изпитите през лятото и на една възможност в повече, след като при класирането важи по-високата оценка.

Подаването на документи за предварителните изпити бе от 17 до 29 март. Точно половината кандидати са избрали да го направят директно в университета, 27% - в бюрата за прием в цялата страна и 20% - по електронен път - нововъведение, което стартира за пръв път тук.

Тази година кандидатите за обучение в Медицинския университет в Плевен, подали документи за предварителните изпити, са с 8% по-малко от миналата година. Демографската криза си казва думата - с около 6 хиляди по-малко са тази година абитуриентите в страната. Въпреки това Медицинският университет е заявил по-висок прием по три специалности - "Медицина", "Медицинска сестра" и "Медицинска рехабилитация и ерготерапия". Местата за бъдещите медици по държавна поръчка са с 10 повече и стават 90 във факултет "Медицина". Приемът по специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка" към факултет "Здравни грижи" също е завишен съответно на 55 и 30. В Медицинския колеж заявените места за специалността "Медицински лаборант" са 30, за "Рентгенов лаборант" - 17, за "Социални дейности" - 16, и за "Помощник-фармацевт" - 20. Във факултет "Обществено здраве" 15 са местата за специалността "Опазване и контрол на общественото здраве" и 30 за "Медицинска рехабилитация и ерготерапия".


 

300 кг храни са унищожени заради негодност от началото на годината

 

Д-р Иван Йорданов, сн. авторът

Веселина ИЛИЕВА

Над 300 кг храни и 600 яйца са унищожени от инспекторите на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Плевен през първите три месеца от годината, информира д-р Иван Йорданов - шеф на дирекцията. Хранителните продукти са били иззети от търговската мрежа, защото са били без установен произход, без етикет, продавали са се от лица, които нямат право да извършват подобна дейност. Яйцата са продавани и на открито, на по-високи от необходимите температури, уточни още д-р Йорданов.

От началото на 2013 г. дирекцията е извършила 1 022 проверки в предприятия за производство на храни и складове на едро и 1 325 проверки в търговската мрежа и заведения за обществено хранене в областта. Издадени са 57 акта, някои от които са обжалвани. Санкцията варира межу 500 и 3 000 лева в зависимост от тежестта на нарушението.

Д-р Йорданов съобщи още, че от ОДБХ миналата година са издадени сертификати за износ на 52 тона мед на производители от област Плевен. Пчелният продукт е бил предназначен за трети страни, но по-голямата част от него е изнесена за Швейцария, уточниха от ОДБХ.


 

Кризата сближи комшиите

 

Хората поддържат и пространствата, където се събират, сн. архив

Поля ТОМОВА

Кризата сближава съседите и води до подобряване на отношенията между хората. Оказва се, че в много от междублоковите пространства комшиите са си направили беседки, пейки, дори са си изкарали скари. Около 6 часа вечерта около блоковете могат да се видят групички от хора, които си говорят, пият питиета или играят карти. "Ето ние сме си построили навес, има вътре две пейки, вечер се събираме около 15 - 20 души. Всеки носи кой каквото има - някой ракия, друг бира, има и мезета. Става весела компания и си прекарваме добре. Аз допреди няколко години не знаех имената на комшиите, а сега това се промени, вече се познаваме", казва 46-годишният Валери Ивански. Причината хората да се връщат към по-старите времена и да прекарват заедно времето си е в кризата, категорични са плевенчани. "Ето вижте, наоколо има поне четири заведения. Само че ако отидеш и пиеш едно - две, поръчаш си салата или мезе, не ти мърдат едни 30 лева. Нямаме такива пари, затова си правим софричките тук, пред блока. Който иска, може и карти да играе, а понякога изкарваме теливизор, ако има мач например", казва Тихомир Цветков. Навън хората излизат още през ранната пролет и цяло лято се събират пред блоковете. Казват, че по този начин освен че се опознават, си помагат един на друг. "Друго си е да си споделиш с някого какво се е случило през деня, как те е ядосал шефът или пък какви проблеми имаш с децата.

Като си поговорим и ни олекне, защото се оказва, че проблемите ни са едни и същи", признават хората. Междусъседски сбирки се правят не само пред блоковете, но и в къщите. "Ние тук сме малко като на село. Всяка вечер има сбирка я в този, я в онзи съсед. Във всеки двор има беседка, скара, барбекю, събираме се и се веселим", казва Игнат Маринов, който живее на улица "Стоян Михайловски". Освен сбирките, хората си помагат и в почистването на дворовете и пространствата около тях.


 

Над 170 човека са прегледали безплатно носовете си в УМБАЛ

 

Над 170 плевенчани са посетили безплатните профилактични прегледи на носа и околоносните кухини в Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ "Д-р Г. Странски - Плевен, съобщават от пресслужбата на Медицинския университет. Прегледите са част от стартиралата през март великденска благотворителна инициатива под наслов "С уважение и благодарност към проф. д-р Тодор Маринов на клиниката.

В навечерието на Великденските празници днес, 11 април, ще се проведе заключителният етап на кампанията, включващ водосвет на обновената Клиника по УНГ болести и кръгла маса на тема "Проблеми на носа и околоносните кухини. Ще бъде предоставена информация за съвременна диагностика и лечение на заболяванията чрез радиочестотна термокоагулация, функционална ендоназална синусна хирургия и най-новите технологии на хайфу терапия. Финалният форум на великденската благотворителна инициатива през тази година ще бъде провеждането на регионална научно-практическа конференция "Здравните грижи в ото-рино-ларингологията с участието на лекари, специалисти по здравни грижи и студенти от факултет Здравни грижи. "BG Север"

 

 

ГнЕВЪТ НА МЛАДИТЕ

 

 

Почти пълнолетна съм, а съм видяла само София и Габрово

 

Записа: Инна СТЕФАНОВА

"Възможно ли е да съм почти на 18 години, пълнолетна ще стана през май, а да съм била освен в родното си село само на други две места - в София и Габрово. Ядосвам се, че е така, но фактът си е факт. Безпаричието от година на година все по-силно натиска семейството ми и когато след две години няма да съм ученичка, даже шансът да пътувам на така наречените ученически екскурзии, ще стане нулев.

Мама гледа възрастната ми баба и тежко болния ми баща. Когато тя отсъства, грижите за тях поемам аз. Парите стигат, но само за най-нужното - да сме нахранени, облечени и за лекарства, по-големият ми брат също е болен. Приятелка неотдавна ми каза, че във фейсбук прочела, че учениците в САЩ, които са с ниски доходи, значи като мене, получават всеки месец специални ваучери. Едните били за храна, другите за учебници. За друго и да искали не можели да ги използват. Защо подобни ваучери да не се раздават и в нашата страна. Мечтата ми обаче е те да са за екскурзии. Представяте ли си само - единия месец да стигна до Варна, например, и да видя морето, другия да пропътувам с влак през Искърското дефиле или да стигна чак до границата с Гърция - защо не? С такива ваучери за екскурзии за социално слаби образователното министерство ще финансира нас, учениците, ще инвестира не другаде, а в образованието ни. Така няма да ми се налага да зубря за страната си само по карта и от учебници. Може и да прозвучи смешно за някого, но ние, децата без достатъчно средства, живеем като крепостни. Най-много да отида до Плевен и да се върна, никъде другаде. Ние сме лишени от възможността да пътуваме, да гледаме, да преоткриваме света около нас".

Христина Дянкова, 17 години, с. Вълчитрън


 

 

Послушай лекаря

 

В предишния брой специалист отговори на запитване на наш читател какво представлява аритмията и какви са симптомите на различните видове. Темата продължава с начина на лечение на нарушения ритъм на сърцето.

 

Самолечението на аритмията може да има обратен ефект

 

Д-р Величко ПЕНЧЕВ, специалист по вътрешни болести и кардиология, завеждащ Интензивно отделение в УМБАЛ "Г. Странски", консултант в клиника "Св. Параскева"

При наличие на аритмия кардиолог трябва да прецени дали трябва да се възстанови ритъмът, или да се постигне добър контрол на камерната честота и да се прилага медикамент, за да се предотврати възможността за образуване на тромбчета и да доведе до инсулт или до инфаркт.

Когато пристъпите са редки и няма и структурно увреждане на сърцето, принципът е да се опита да се възстанови ритъмът. Това става по два начина. Първият е т. нар. остро възстановяване, когато до 48 часа от възникване на тези оплаквания пациентът се представи пред лекар. Извършва се с медикаменти или с електрически ток, задължително след ЕКГ на сърдечните кухини. Проверява се дали няма вътре образувани тромбчета или лек контраст, който предразполага към образуване на тромби. Ако са минали повече от 48 часа, започва прием на синтрон или по-модерните препарати трогенови инхибитори. Започва се с тях прием за около месец, след което се прави изследване и тогава се взема решение. Предсърдното трептене, при което има по-високочестотни съкращения на предсърдието, отколкото на камерите, по принцип е с по-равномерна честота, но предсърдията се натоварват повече, разширяват се и се увреждат. Увреждането е възвратимо, но пациентът не бива да остава в това състояние. Трябва или да премине в междене или да се възстанови ритъмът на сърцето.

При всички случаи, ако човек усети някакво нарушение на ритъма - бавен или неритмичен пулс, трябва да се обърне към кардиолог, за да се предприемат адекватни мерки. Личните лекари също трябва да се ангажират, да правят ЕКГ или поне да преслушват пациентите си и при установяване на ритъмно нарушение да ги насочват към кардиолог.

Антиаритмици има много като търговски имена. Основните медикаменти, които се използват за възстановяване на ритъма, са няколко групи, не са регистрирани и разрешени в България, но са широко използвани в САЩ. Основно в нашата практика се използва кордарон, който е с най-малко странични ефекти по отношение влошаване състоянието на пациента. Проучване, проведено в края на миналия век относно прилагането на един нов антиаритмичен медикамент при пациенти, преживяли остър миокарден инфаркт без ST-елевация, установява, че това ще доведе до значително снижаване на смъртността при тях, тъй като много често при този вид инфаркт се появяват ритъмни нарушения. Оказва се обаче, че смъртността се увеличава, защото самият препарат има проаритмичен ефект. Затова самолечението на аритмията е изключително опасно. Задължителна е консултацията с кардиолог, който да направи допълнителни изследвания и да прецени кой медикамент е най-подходящият за пациента.

 


Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
 


 

 

 

върни се в НАЧАЛО