СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

БИЗНЕС

Брой 14 (11 - 17 април 2014 г.)


 

 

Тръгна изпълнението на инвестиция за 8 млн. лв. в плевенския ж. к. Сторгозия

 

В завода за кабели се предвижда да работят около 600 души

 

 

От две седмици мощна строителна техника разчиства терена за изграждането на новия завод, сн. авторът

Ангел АТАНАСОВ

Мощна строителна техника и десетки работници от две седмици разчистват терен от близо 37 дка в покрайнините на квартал "Сторгозия". Районът е ограден с метална мрежа. До средата на октомври в него трябва да бъде изградено хале за производство на авто-електро оборудване. Инвестицията е на "Бългериън пропъртис девелтмънд" ЕООД. Немската компания "Нексанс Аутоелектрик" чрез нейната дъщерна фирма "Електрокабел България" ще бъде наемател на промишления обект и организатор на производството в него. Изпълнител на строителните работи е "Хоризонт - Иванов" ЕООД.

Бъдещият завод за авто-електро оборудване е първото ново промишлено предприятие, което се изгражда в Плевен в последните 4 години. През септември 2010 г. в индустриалната зона на града немската компания "Корус Билдинг Систъмс" откри свой завод с две поточни линии - за нископрофилни и високопрофилни елементи. От тогава чуждестранните инвестиции в Плевен са само в хипермаркети на европейски търговски вериги.

Когато започне строителството на самата сграда на предприятието, на обекта ще бъдат ангажирани 125 души. В първия си етап инвестицията ще бъде около 4 млн. лв. Предвижда се в завода да бъдат разкрити 300 нови работни места.

Производственият корпус ще бъде с разгъната площ от 5 200 кв. метра. Проектът е разработен от бюро "Иво Петров архитекти" ООД, а строителният надзор ще се осъществява от фирма "Лазарови 2000". През втория етап от инвестицията в плевенския проект ще бъдат вложени още 4 млн. лв. Когато заработи с пълния си капацитет, заводът ще осигурява работа на близо 600 души.

"Нексанс Аутоелектрик" е базирана в Южна Германия. Тя разработва и произвежда кабелни системи и електромеханични компоненти за конвенционално задвижвани превозни средства, както и за електромобили и хибридни автомобили.

Със своите близо 7 000 служители в 23 локации групата доставя продукция за водещите производители на автомобили и системи по целия свят. В качеството си на представител на световно наложилата се "Нексанс Аутоелектрик Груп" "Електрокабел България" ще произвежда от края на 2014 г. в Плевен кабелно оборудване за водещи европейски автомобилни производители.


 

Венцислав Върбанов:

 

Пустеещите земи стават все повече, решението е да се въведе данък

 

Веселина ИЛИЕВА

Пустеещите земи в област Плевен по неофициални данни са хиляди декари, но броят им ще расте още, ако не се въведе данък върху необработваемите площи, прогнозира пред "BG Север" Венцислав Върбанов, който през януари бе избран за шеф на Асоциацията на земеделските производители (АЗП) у нас.

Той уточни, че това е отдавна лансирана идея, не е нещо ново и от много време насам АЗП е настоявала за санкцията. Просто досега никой не пожелал да поеме политическата отговорност и да въведе данъка, който ще постави собственика пред избора или да отдаде земята си под наем или под аренда, или да я продаде, заяви още Върбанов. Обнадеждаващото в случая според него е, че предложението е прието от министъра на земеделието проф. Димитър Греков и до края на май месец ще се внесе на експертен съвет и ще се определят параметрите, по които ще се отчита по колко на декар ще плащаш на държавата, ако не си обработваш земята.

За страната числото на пустеещите земеделски площи е внушително - около 1 500 000 дка, пак по неофициална информация, защото подобен регистър засега не е изготвен. Върбанов обясни, че повечето от необработваемите земи по естествен път са се залесили, защото не се поддържат и буренясват, а само преди 15 - 20 години са давали нелоша реколта.

Според земеделския ексминистър има и такива площи, които не са обработвани още от разпадането на ТКЗС-тата и за тях се изискват страшно големи инвестиции, което пък отблъсква купувачите. Той разясни, че такива парцели се продават между 200 и 300 лв. за декар, а парите, които трябва да се вложат в тях, за да се почистят и придобият вид, са двойно повече от пазарната им стойност.

"Плевенска област е типичен пример за това, което се случва и в цялата страна. Аз много пътувам из района и наскоро се изумих от вида на пустеещи земи в Никополския край, около Въбел, в община Долни Дъбник - край селата Садовец, Бъркач, Петърница. Разбира се има го и обратният пример. Като минавах край Славяново видях, че собственици на доскоро пустеещи земи са ги продали и сега този масив е пример за земеделие и за това как трябва да изглеждат занапред земите ни", сподели още шефът на АЗП.


 

В малък басейн зад полицията над 200 деца се учат да плуват

 

 

Аква центърът ежедневно е претъпкан с посетители, сн.Личен архив

Мая ПАСКОВА

Докато общинарите се начудят какво да правят с чисто новия закрит басейн, който едни започнаха, други завършиха и заключиха, печеливши са третите, които без много шум, но с нюх към бизнеса стопанисват от години далеч по-малък като капацитет комплекс. Аква центърът зад полицията, както е по-известен комплексът, ежедневно е претъпкан с посетители. В 15-метровия басейн, който е с подходяща за деца дълбочина и температура, над 200 малчугани на възраст от 5 до 17 - 18-годишна възраст се учат да плуват. Инструкторите са двама - Кирил Бъчваров и Ваня Балтакова. Групите деца - 40. Часовете са по 40 минути, до 20,30 часа всеки ден от седмицата. Родителите не гледат преференциите, които би трябвало в неопределено бъдеще да има за ползващите общинския басейн. Месечната карта за 8 посещения е 56 лв., за 12 - 72 лв., а за 16 - 92 лв. Един час индивидуално обучение е 15 лв., а желаещите да отслабнат си плащат за водна аеробика 8 лв. Същият този басейн в свободните от уроци часове се ползва от индивидуални посетители, както и от клиентите за сауна и парна баня. 

В комплекса има и фитнес, само за жени, на малко пространство и с минимум уреди, но с инструктори, съветите на които са включени в цената на картата. Намерено е място и за солариум и целият цикъл е завършен. Не е нужно да се

правят сложни изчисления, за да се разбере, че дори в западащ град като Плевен такива комплекси имат клиенти. И са достатъчно печеливши, за да си позволят съществуването. Още повече, че чуждестранните студенти в Медицинския университет още в първите дни от пристигането си започнаха да търсят места, които предлагат спа процедури.


 

Тениски с физиономии на звезди са най-търсени през този сезон

 

Инна СТЕФАНОВА

Едри щампи върху блузи и клинове са сред най-търсените дрехи за тази пролет и лято, показва обиколка из търговската мрежа в Плевен. Цветните щампи с флорални принтове - от скромни маргаритки до пищни тропически цветя - последен писък на модата миналата година, са на път да бъдат изместени от физиономии на световни филмови или местни фолк звезди. Не са рядкост и тениските с образи на музикални банди или светила от футболните терени. Тези щампи предпочитат и тийнейджърите, и тийнейджърките, твърдят търговци. Към тях обаче посягали и жени около тридесетте. Младите и не толкова млади дами вероятно подсъзнателно са водени от желанието да приличат на звездите, които са навлекли през главите си, а младите мъже - да ги притежават, тълкуват интереса търговците.

Модни това лято са и черно-белите графики, буквените и словесни принтове. Повечето от тях звучат глуповато, но пък са със сексуален привкус, който очевидно се харесва на младите: "Вярваш ли в любовта от пръв поглед или трябва да мина още веднъж" или "Запази спокойствие дори когато кажа "да". На витрините в плевенските магазини могат да бъдат открити и дрехи с екзотични животни от фауната на Африка, както и последни марки автомобили в отчетлив рисунък, дори флуоресциращи.

Дрехите с щампи се предлагат в марковите магазини, цените там за тениска варират от 20 до 40 лева. На много по-семпли цени, макар и не от 100 процента памук, могат да бъдат открити и на щандовете с китайски стоки - от 5 до 15 лева. Клиновете с умалени ликове на звезди или с изображения на разярени тигри също могат да се купят от всеки щанд за летни стоки за сумите от 30 до 45 лв.

Девизът това лято ще бъде "Колкото по-шарено, толкова по-модно", твърдят плевенски търговци.


 

Даваме до хилядарка за лятна почивка

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Намаленията на цените и промоциите за летните почивки ще важат още броени дни, след което се връщат редовните цени за разтуха сред плажните дюни. Плевенчанинът е склонен да даде от 400 до 1 000 лева на човек за лятна почивка, установи репортерска проверка сред туроператорските фирми в града. От там съветват да се възползвате от предложенията, тъй като и тази година летищните такси, включени в пакета, доста оскъпяват желаната ви почивка. Ако преди няколко години те са били от порядъка на 30 - 40 евро за човек, сега вървят от 100 евро и нагоре. Получава се така заради наземното обслужване, мерките за сигурност и нуждата от повече персонал, обясни Лоана Богданова, туроператор от представителство в Плевен.

Само до 13 април важи промоцията за почивка на Средиземноморските острови - Сицилия, Закинтос, Майорка, Родос, Крит и др. Клиентите ползват 6% отстъпка, а в замяна получават 7 нощувки със закуски, обеди и вечери в четиризвезден хотел на брега на морето с включени самолетни билети и летищни такси. В цената от 477 евро на човек влизат ползване на чадъри и шезлонги, както и екскурзии, посещение на пицария и италианска вечер, обясниха туроператори.

За летните курорти в Турция намаленията важат до 14 април, отстъпката е 10%, а цените варират от 80 до 250 евро на човек. Записванията за почивки в Тунис са на промоционални цени до 15 април, като клиентите ползват 10% отстъпки.

Атрактивни са предложенията за почивки в Египет, туроператорите смъкват по 100 евро от цените при ранните записвания. Срещу 375 евро получавате 7 нощувки в добър хотел, а срещу доплащане от 60 до 90 долара можете да си направите екскурзия - историческа, морска или в пустинята. В зависимост от предпочитанията ви ще имате възможност да разгледате пирамидите, да се возите на яхта или да карате бъги и да яздите камила, обясниха от туроператорските фирми в града.

Почивка в Дубай ще ви излезе 499 евро на редовна цена, но при ранните записвания ще спестите по 150 евро на човек. Промоцията важи най-късно до 30 април. Великденските празници в Барселона излизат с 900 лева по-евтино при редовна цена от 299 евро на човек. За летните почивки цената е същата, но отстъпката при ранно записване вече е 118 евро на човек. Пакетната цена включва 7 нощувки в четиризвезден хотел плюс целодневна екскурзия в Барселона, обясниха туроператори.

Изключително евтино излиза морето по родните курорти, ако почивате до 1 юни и след 15 септември. В Царево, в хотел на брега на морето важат промоциите - плащаш 3 нощувки, получаваш 4, съответно - плащаш 4 нощувки, получаваш 5. Само за 54 лева на човек е почивката от 7 септември, а от 15 септември тя вече е 41 лева за човек с включено ползване на чадъри, шезлонги, басейн, много добра кухня и др. Ранните записвания за разтуха по Южното ни Черноморие снижават цената с 25%, информират от туроператорските фирми в града.

Същите тези дестинации излизат много по-евтино, ако се пътува с автобус. Например почивка в Турция с автобус е с цени от 300 до 800 лева за човек. Тя включва 7 нощувки, храна и всички плажни екстри. Дори при малки разлики в цените в полза на нашето Черноморие, българите вече предпочитат да почиват в Турция. Това се дължи на по-доброто обслужване, разнообразната кухня и богато меню, както и на наситеността със зелени площи.

 

 

върни се в НАЧАЛО