СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА

Брой 14 (11 - 17 април 2014 г.)


 

 

Регистрираната коалиция АБВ тръгва като единен политически субект

 

Номинацията на Делян Пеевски за евродепутат е гаф на управляващите

 

Областният координатор на АБВ Цветан Антов (третият отляво) се оплака от натиска, който управляващите упражняват върху симпатизантите на движението, сн. авторът

Светлана МАРИНОВА

След регистрацията на АБВ (Алтернатива за българско възраждане) в ЦИК с внесени 5 200 подписа, при събрани 23 хиляди, тръгваме като един политически субект с благодарност към политическите формации, които дадоха юридическа легитимност на тази регистрация, заяви на пресконференция Михаил Шишков - председател на партия "Либерали", един от коалиционните партньори на АБВ. В пресконференцията участваха областният координатор на АБВ Цветан Антов и представители на другите коалиционни партньори - главният секретар на политическа партия "Обединена социалдемокрация" Йордан Йорданов (съратник на покойния Петър Дертлиев), местният лидер на "Обединен блок на труда"- български лейбъристи Иванка Грозданова и Ивайло Манчев - също местен ръководител на партия "Либерали".

Шишков подчерта, че проектът е траен, коалиционните партньори са дали съгласие в подписаното споразумение той да е основа за по-нататъшно продължаване на съвместната им работа за бъдещи парламентарни, президентски и местни избори. АБВ е автентичен проект, който се цели в ляво-център, подчерта Шишков. Коментирайки актуалните събития, той определи номинацията на Делян Пеевски за евродепутат като голям гаф, проблем най-вече на управляващото мнозинство, не толкова на ДПС. Според Шишков новият казус "Пеевски" е тест за управляващите. Той прогнозира, че може да доведе до ново изригване на недоволство по площадите.

Йордан Йорданов заяви, че АБВ си е поставила задачата да получи минимум 300 - 320 хиляди гласа.

Намеренията са под егидата на президента Георги Първанов да се съберат водещи експерти, които да изготвят проект за 10-годишното развитие на страната. Най-много ни безспокои демографския срив, сподели Йорданов. Той заяви, че още тази есен очаква предсрочни парламентарни избори.

Иванка Грозданова сподели личните си впечатления от своите контакти с младите хора - те приемат АБВ в голяма степен като спасение, защото са разочаровани от управляващите досега.

Ивайло Манчев акцентира върху експертния потенциал на лидерите на АБВ - хора, които могат и знаят как се управлява държава. "В този случай не става въпрос да се избере по-малката злина, както сме свикнали. Това е нещо, което си струва да бъде избрано", бяха думите му.

Областният координатор на АБВ Цветан Антов каза, че е предпочел 14-то място в листата за евровота, макар да са му предлагали по-предно, защото години наред е играл баскетбол с този номер и е побеждавал. Той увери, че ще работи за развитието на спорта. Антов сподели удовлетворението си, че президентът Георги Първанов два пъти е посетил Плевен за един месец, което е потвърждение, че АБВ ще работи усилено Плевен да върне предишните си позиции.

Цветан Антов разказа за огромния натиск, на който са подложени привържениците на АБВ в страната, особено в по-малките градове и селата - уволнения, заплахи и психологически тормоз. Затова той е убеден, че ще има силен скрит вот за АБВ и резултатите на движението на евроизборите ще бъдат много по-добри от прогнозите на социолозите.


 

“Инжстрой” докара до челен сблъсък кмета Стойков и Георг Спартански

 

Колаж “BG Север”

Светлана ЧАМОВА

Загубата от 660 хил. лв. на общинската фирма "Инжстрой", реализирана за миналата година, докара до челен сблъсък кмета Димитър Стойков и експредседателя на общинския съвет (ОбС), сега редови съветник, Георг Спартански. На партийна пресконференция на Реформаторския блок безпартийният Спартански обвини управлението на ГЕРБ в упоритото съсипване на дружеството през последните 2 години и половина и обобщи дереджето на всички общински фирми така: "Те се управляват лошо, вредно, непрозрачно, те се източват и то в личен интерес на "наши" хора, на една партия и единствено за тяхното благо". Спартански им предсказа преднамерено разсипване, за да струват малко, да бъдат купени изгодно чрез приватизация, което щяло да донесе доста пари в частни джобове.

Обвиненията предизвикаха извънредна и много емоционална пресконференция на кмета проф. Димитър Стойков.

Първите му думи бяха, че докато е кмет, няма да допусне фалит на "Инжстрой". Той обвини бившия председател на ОбС съвет Георг Спартански в късопаметство и извади решения на местния парламент от онова време, за да покаже какво е било постлано тогава за общинските дружества. През 2008 г. от 9 фирми са иззети 333 хил. лв., за да се дадат на "Инжстрой", тъй като са й били възложени поръчки за несъществуващи 3 млн. лв. Тези пари трябвало да дойдат от приватизация, но тя не станала. Към това се прибавят и 1 млн. лв., които общината е дължала на фирмата си. Кметът Стойков представи и друго решение на тогавашния общински съвет от 29 януари 2010 г. за изземване на 25 процента от наличните парични средства на общинските дружества (сред тях не е "Инжстрой"), равняващи се на над 380 хил. лева. Според него именно по този начин общинските фирми са обезкървявани.Рамо на кмета си съпартиец дни по-късно даде и Мартин Митев, председател на постоянната комисия по "Икономика, проекти, финанси и бюджет" в ОбС и общински председател на ГЕРБ. Непрофесионално и в чисто популистки стил е да обвиниш кмета за състоянието на "Инжстрой", бяха думите му. Защото принципал е общинският съвет и Митев като председател на ресорната комисия декларира готовност да поеме отговорност (не стана ясно как точно) и да си посипе главата с пепел, затова, че не обърнал по-рано внимание на това дружество. Оправданието му бе, че не е имало индикации за тежкото му положение. Според него проблемите са в мениджмънта на дружеството - не само управителя, а в неговия разширен състав. Това, че колегите му съветници не поискаха да обсъждат спешни мерки за оздравяване, внесени на същата сесия като извънредна, необсъждана в комисиите точка, той определи като безхаберие.

По всичко личи, че губещата общинска фирма ще бъде подхвърляна като горещ картоф между преди и сега управляващи и те предизборно ще се замерят с него при всеки удобен случай.


 

Ремонтират тротоара на бул. “Данаил Попов”

 

 

Смяната на плочките тече с пълна сила, сн. Светлана Чамова

Усилено се работи по подмяната на тротоарната настилка по бул. "Данаил Попов" в Плевен, в района на бившето кино "Освобождение", приключването е близо. С нови плочки се покрива пространство от около 180 кв. м. Фирмата, която се занимава с ремонта, е общинската "Инжстрой". Тротоарите на този централен булевард отдавна имат нужда да бъдат оправени. При дъждовно време да вървиш по тях е като да минаваш през минно поле - не се знае на коя разклатена плочка ако стъпиш ще плисне вода и ще се окаляш. Същото е положението и с отсрещния тротоар и добре би било, ако общинарите не са го пропуснали в плановете си.

Смяната на плочките по тротоара на бул. "Данаил Попов" е част от годишната програма на община Плевен за текущи ремонти. За целта са заложени 983 хил. лв. и от общината отчитат, че по-голямата част от възложените обекти са дори изпълнени. Фактурирани са 326 459 лв. Тротоарът на бул. "Данаил Попов" е единственият, предвиден именно за подмяна на настилката. Останалите, които фигурират в общинските разчети, ще бъдат само ремонтирани. Те са на бул. "Христо Ботев" и ул. "Ангел Кънчев", а по ул. "Незабравка", ул. "Люляк" и до блокове 13-и и 14-и в ж. к. "Сторгозия" към ремонта се прибавя и поправка на бордюрите.

"BG Север"


 

Парламентарна комисия обсъжда в “Ростов” два законопроекта

 

Председателят на комисията д-р Пламен Славов (вдясно) и домакинът Васил Антонов, сн. Ангел Атанасов

Поля ТОМОВА

През миналия уикенд в Плевен в хотелския комплекс "Ростов" заседава Комисията по вероизповедания и парламентарна етика. Домакин на изнесеното заседание бе плевенският депутат от Коалиция за България и зам.-председател на комисията Васил Антонов. Тя обсъжда основно два от внесените четири законопроекта за промени в Закона за вероизповеданията. В нейната работа участва и доц. д-р Димитър Попмаринов, преподавател от богословския факултет на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Обсъден бе и проект за Етичен кодекс на народния представител, който засега е все още в суров вид.

Единият от двата законопроекта предвижда собствеността на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в столицата да бъде предадена на Светия синод на Българската православна църква (БПЦ)."В момента БПЦ не разполага с нотариален акт за собственост на храм "Св. Александър Невски". Това пречи на Светия синод да осъществи спешни ремонтни и възстановителни работи по него, включително и на безценните стенописи вътре", поясни д-р Пламен Славов, председател на парламентарната комисия.

Той допълни, че Светият синод от 2002 г. досега многократно е търсил съдействие от парламентарни комисии да получи собствеността върху храма.

Темата е обсъждана много активно и с предишното правителство, и с мнозинството в 41-вото Народно събрание. С внесения законопроект за промяна в действащия закон предлагаме промяна в текста, който да предаде в собственост на Светия синод храм "Свети Александър Невски", заяви Пламен Славов.

В близките дни се очаква становището на Министерството на културата и на Министерския съвет по казуса.

Веднага след това Комисията по вероизповеданията ще разгледа законопроекта, за да го внесе заедно с останалите три в пленарна зала за първо четене, съобщи още д-р Славов.

Още няколко законопроекта от комисията са внесени в Народното събрание. Един от тях е свързан с промяна на собствеността на паметници на културата и ограничаване на възможността да се променя статутът на паметници на културата публична държавна и общинска собственост. "Това предизвика доста сериозна реакция в българското общество. Този законопроект го внесохме, водени от ясното съзнание, че като законодатели трябва да се стремим да отговорим на обществения интерес на всички български граждани, без разлика на тяхната религиозна принадлежност", заяви Славов. Той допълни, че след обсъждането на двата законопроекта в зала депутатите ще имат възможността да обсъдят всички промени в Закона за вероизповеданията. В обсъжданията ще вземат участие и водещи специалисти в областта на историята на Българската православна църква и християнските паметници. Това ще позволи на народните представители когато оформят своята позиция и взимат своите решения, да имат предвид и становището на утвърдени експерти в тази област, категоричен е Пламен Славов.


 

 

Позиция

 

 

Новият Наказателен кодекс пази ламарините, а не човешкия живот

 

Ангел БОРИСОВ
Емилия КАРАБУЛЕВА

Надеждата, че този път ще се сдобием с читаво законодателство по отношение на транспортните престъпления в страната, чезне с всеки изминал ден. Изтреблението по пътищата ни пак набра скорост, вече само часове делят едно ПТП от друго, а жертвите и ранените са просто статистика за "отговорните" институции.

Плевен е един от градовете с най-чести ПТП със загинали и ранени хора. Статистиката показва, че на територията, обслужвана от ОД на МВР - Плевен, през 2013 г. са регистрирани общо 1 544 ПТП, от които 251 тежки с 30 загинали и 312 ранени. В сравнение с 2012 г. общо настъпилите ПТП са с 42 повече, тежките автопроизшествия със 7 по-малко, загиналите с двама повече, а ранените със 7 по-малко. Разчленените тела, кръвта по ламарините и асфалта не надживяват натрапчивата реалност да са просто поредната ужасяваща картина в медиите. Смъртта дебне по пътищата всеки, а хората от край време си остават незащитени. На този фон цинизмът и безразличието на законотворците ни се превръща в зловеща форма на непредотвратено убийство на нацията ни.

Аргументите за подобни твърдения идват от набързо скалъпения Наказателен кодекс (НК), където текстовете за транспортните престъпления отново не са обмислени и в съответствие със Закона за движение по пътищата (ЗДП).Например видно е, че в текстовете, касаещи непредпазливите престъпления по транспорта (чл.449 - 459) се забелязва тенденция към намаляване на наказателната отговорност, особено в съставите с неимуществени щети. Точно обратно е в текстовете, касаещи причинени имуществени вреди (чл.449) - от 3 до 5 г. в различните хипотези, при до 1 г. в действащия сега НК.

 

върни се в НАЧАЛО