СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

КОНФЛИКТИ

Брой 14 (11 - 17 април 2014 г.)


 

Напрежение в циганската махала на Червен бряг след екшън с брадви

 

Нападнали Васил Богатия, защото издал на полицията шофьор без книжка

 

Къщата на Богатия - сборен пункт и любимо място за въртене на гуми, сн. авторът

 

Битият Васил Георгиев

Полина ТОНЕВА

Здрав екшън се е разиграл в в ромския квартал на Червен бряг, научи репортер на "BG Север". В мелето е пострадал човекът, издал на полицията свой съгражданин, който карал без книжка.

За местните е ежедневие да стават свидетели на свирепо въртене на гуми, форсиране на коли и бeсни ралита. Точно на завоя в Пети квартал ясно личат следите от автомобилите, а хора признават, че почти всеки ден се устройват състезания. Някои от момчетата си позволяват своеволия и форсират колите си, признава магазинерката в близкия магазин. Къщата на Васил Георгиев, известен като Васил Богатия, била сборен пункт и любимо място за въртене на гуми.

"Постоянно имаме разправии. Пият, бият се, карат пили, трябва да видите за какво става дума. Постоянно се въртят около този дирек. Аз като ги чуя, излизам и викам ченгетата", оплака се Васил Георгиев.

След като се обадил в полицията, той отишъл за риба. Прибрал се вечерта и заварил десетина души пред къщата си. Сред тях бил и човекът, срещу когото подал сигнала - Васил Маринов.

"Като ме видяха, почнаха да ме псуват и да ми се заканват, че ще ме заколят. Удариха ме с брадва. Мисля, че бяха десетина души. Събориха ме до портата и вече нищо не помня. Събудих се в болницата", разказва мъжът.

След като получили неговия сигнал полицаите дошли и съставили акт на нарушителя. Скоро след това Маринов събира свои роднини и напада Васил Георгиев. Един от първите, които го виждат в това безпомощно състояние, е синът му. "Баща ми беше припаднал, бяха го пребили. Казах им да се махат и да спрат. Те вдигнаха брадвата и срещу мен, посегнаха да ме ударят с някаква палка. Държаха и колове и вили. Единият ми се развика да изчезвам, че и мен щял да убие. Полицаите дойдоха след това", разказа синът Доко Василев.

Единият от нападателите е Върбан Маринов. Неговата версия обаче е различна. Той твърди, че Васил сам е паднал и се е наранил на брадвата, която размахвал срещу него и роднините му.

"Ние се събираме тук всяка вечер и всеки път той излиза с брадва и започва да прави проблеми. Гони малките деца, защото винаги е пиян. Ние с нищо не го предизвикваме, виждате, че тук е спокойно. Той е вече на 60 години и може и от възрастта да е изкукал, станал е нетърпим. Вижте как живеем ние, а той какъв палат има", жалва се Върбан Маринов.

По случая работи Районна прокуратура - Червен бряг.

Говорителят на Окръжна прокуратура - Плевен, Рени Кирилова обясни, че в момента тече прокурорска проверка. "Между две лица е възникнал конфликт по повод на това, че едно от лицата е санкционирано от органите на МВР в Червен бряг за това, че е управлявало МПС без свидетелство за управление. Това лице е предположило, че другото лице го е набедило пред органите на МВР и му е съставен акт за административно нарушение. Той е тръгнал да се саморазправя с подателя на сигнала срещу него", заяви Рени Кирилова.

От полицията заявиха, че от началото на годината до момента в Червен бряг има бързи производства срещу четирима, шофирали без книжка, и срещу петима за това, че са карали пили.

От полицията в Червен бряг отказаха да коментират случая.


 

 

Пиромани сеят огън, страдат и съвсем случайни хора

 

 

Често причина за палежите е разправа с конкуренти, сн. архив

Светлана ЧАМОВА

Почти няма седмица, през която да не пламне кола в Плевенско, показва информацията от полицейския бюлетин - някои от късо съединение, други по технически причини, установени по-късно, трети - от умишлени палежи.

Подпалвачеството се доказва трудно, такива дела са относително редки в местния съд. А колите са оказват най-уязвимото значително лично имущество, оставено буквално на улицата. Не рядко покрай сухото гори и суровото - редом с набелязаните автомобили често стават жертви и случайно паркираните до тях. Така например, през септември миналата година в Долна Митрополия седем коли пламнаха наведнъж, пет от тях изгоряха изцяло.

Случва се подпалвачи да се саморазправят по този начин с конкуренти в бизнеса. Преди броени дни изгоряха два товарни микробуса на бул. "Христо Ботев" в Плевен - с тях собственикът им пласирал хляб по магазините. Човекът не е получавал заплахи, но не се съмнява, че са го нарочили конкуренти. Не са липсвали обаче заплахи при друг случай на палеж от октомври миналата година. Тогава изгоряха пет автомобила в плевенския квартал "Кайлъка". Два бяха на фирма за поддържане и зареждане на вендинг автомати за кафе.

Преди това конкурентите унищожавали кафе-автоматите и заплашвали по телефона, та затова потърпевшите не се и чудиха откъде им е дошла злината.

Отмъщение, дело на болен мозък или на пироман - и това го имаше през последните месеци. Като късен отзвук от вълната на самозапалвания бе случаят в Стежерово от 16 септември миналата година. Тогава 42-годишен мъж се самозапали в колата си след семеен скандал.

В края на октомври миналата година в Белене бе станало наистина рисковано да оставиш нощем колата си на улицата. В крайна сметка разследващите задържаха подпалвача, драснал кибрита на цели четири коли в градчето. Той бе мъж на 63 години, оказал се и многократно осъждан. Стара вражда и конфликти със собствениците на автомобилите са в дъното на злодениянието, е признал самият пироман.

На 21 ноември в Червен бряг бе запалена входната врата на апартамент. Собственикът сам бе загасил пламъците, а полицията задържа 28-годишния подпалвач. За пореден път пъкленото дело се оказа, че е извършено за отмъщение.

Като потвърждение, че всеки е уязвим от подобно злодейство, дойде и най-дръзкото пироманство в Плевенско - на първи април тази година неизвестни бандити се опитаха да запалят вратата в жилището на шефа на областната дирекция на МВР комисар Йордан Каменов.

Умишлените палежи сравнително рядко стигат до съдебните зали, трудно се доказват. На 6 месеца затвор, което е под минимума за подобно престъпление, е осъден например мъж от Буковлък, подпалил къщата на родителите на жена си през 2011 г. Тя го напуснала и заминала да работи в чужбина. Той обвинявал тъщата и тъста си за развоя на събитията. Хората толкова се уплашили, че се преместили да живеят в Плевен.

Друго дело от Плевенския районен съд е за палеж, станал на 26 август 2012 г. в местността "Гложака" в землището на село Петърница. Прокуратурата прекратила разследването, но съдът подкрепил обжалването на потърпевшите то да бъде продължено, тъй като не са разпитани всички свидететли. Изгорели са автомобил, авторемарке, косачка за трева и 70 кошера с пчелни семейства.

Подпалвачеството е престъплението на страхливите и подлите - палиш и бягаш. Във всеки палеж има елемент на терора - целта е да всява страх и ужас у жертвите, чувство за несигурност и уязвимост. Така че и държавата би трябвало да гледа на това действие по този начин - като на тероризъм.


 

Задържаният за убийството на Мишел остава в ареста

 

Атанас МИХАЙЛОВ

Защитата на непълнолетния Мирослав Димитров, който бе задържан за убийството на 19-годишния плевенчанин Мишел Коцев, не поиска от Апелативния съд да промени наложената му постоянна мярка "задържане под стража". Срокът за обжалването изтече в понеделник. Двамата адвокати на Димитров - Марин Марковски и Пламен Енчев, са преценили, че на този етап от разследването за техния подзащитен е по-добре да остане в ареста.

"Не обжалвахме мярката, за да не бавим разследването. Тепърва по делото трябва да се извършват много следствени действия - да се назначават експертизи, да се правят очни ставки и т. н.", поясни адвокат Пламен Енчев.

Мирослав Димитров (на 17 г.) бе задържан на 29 март вечерта. Час преди това той и двама негови приятели се разминали на пътека между блоковете 135-и и 136-и в плевенския квартал "Дружба" с Коцев и неговата приятелка. Заради случайно подхвърлена реплика между младежите избухнала кавга. Димитров и приятелите му се нахвърлили с юмруци и ритници върху Мишел. В суматохата Мирослав извадил сгъваем джобен нож и пробол с него Коцев, който издъхнал за минути.

Пламен Енчев

Направената съдебно-медицинска експертиза установила, че острието на ножчето е попаднало точно в сърцето на жертвата.

По делото са разпитани петима свидетели. Ще бъде назначена психиатрична експертиза на Димитров. Резултатът от нея ще определи точната квалификация на деянието, поясниха от плевенската прокуратура.


 

Разбиват новите беседки в Кайлъка

 

Горните греди от навесите вече са откраднати, сн. авторът

Петя КОЛЕВА

Само няколко месеца след като бяха монтирани, новите беседки и детските кътове в Кайлъка вече са разбити. Някой просто е отишъл и е взел горните греди от навесите, вероятно защото са му трябвали точно такива.

Това е пълно безобразие, просто каквото и да се направи, все ще се намери някой, който да започне да го руши и да краде, възмущава се Соня Василева, която всяка сутрин прави своята разходка в парка. Жената очаква да бъдат разрушени и други скоро направени неща в Кайлъка, тъй като няма как да се осигури охрана на цялото пространство. Какво да направят, да сложат полицай на всеки пет метра ли, пита риторично жената.

Ремонтът и новите съоръжения в парка бяха направени по големия проект на община Плевен. За дейността "Благоустрояване на околното пространство на късноантична крепост "Сторгозия" в местност Кайлъка" са инвестирани 1 164 968 лв. без ДДС. В парка има нови пейки, беседки, детски кътове, барбекюта и други съоръжения, които позволяват на плевенчани да прекарват приятно свободното си време. Дали новите придобивки ще оцелеят, или ще продължават да се разграбват и рушат, предстои да видим.

Известно е, че цели детски площадки в парковете на Плевен изчезнаха буквално месеци след като бяха направени.

 


 

Районният съд в Кнежа обяви за издирване бивш следовател

 

Поля ТОМОВА

Районният съд в Кнежа обяви за общонационално издирване свидетел по дело, което се гледа в града. Оказва се, че той обаче никога не се е крил, дори е бивш следовател. Т. Тодоров е свидетел по дело от 2012 година. Процесът е за отвличане на дъщеря от бащата. Делото приключва, но присъдата е отменена на по-горна инстанция и процесът е върнат отново в Районен съд - Кнежа.

Именно тук започва историята със свидетеля Тодоров. Според районния съдия на града седем пъти е пращана призовка на този свидетел на адреса, който той самият е дал на съда. Били са направени съответните справки от база данни, но не е установен различен от известния адрес на свидетеля Тодоров, заяви председателят на кнежанския съд Пламен Тодоров. Той обясни също, че в случая обявяването за общодържавно издирване е с категория установяване на местонахождение и адрес за призоваване и няма нищо общо с обявяване за издирване на лица заради престъпления.

Свидетелят обаче е бил неприятно изненадан, тъй като разбрал, че е обявен за издирване от свой бивш колега, без никога да се е крил. Причината за това да не получи призовките е фактът, че е сменил адреса си и заявява, че съдът има тази информация. От своя страна председателят на Районния съд в Кнежа Пламен Тодоров твърди, че да се обявяват свидетели за общодържавно издирване не е честа практика за него и колегите му. Тя се прилагала в случаите, когато наистина нямало друг начин да се открие и призове свидетел по дадено дело.

 

върни се в НАЧАЛО