СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Брой 14 (11  - 17 април 2014 г.)


 

 

105-има бакалаври и магистри от МУ положиха Хипократовата клетва

 

Доц. Гена Грънчарова получи вечна покана да запази деканската си тога

 

Абсолвентите от факултет Обществено здраве, сн. авторът

Веселина ИЛИЕВА

105-има бакалаври и магистри от специалностите на факултет "Обществено здраве" на Медицински университет - Плевен, положиха Хипократовата клетва в Деня на медицинския работник 7 април в аудиториум "Магнум" на Втора клинична база "Проф. д-р Марин Ганчев". От тях 32-ма са бакалаври от специалност "Медицинска рехабилитация и ерготерапия", 30 бакалаври от специалност "Управление на здравните грижи", 43-ма магистри от същата специалност.

Официални гости на промоцията бяха кметът на община Плевен проф. Димитър Стойков, областният управител Илиян Йончев, д-р Пенка Стефанова - шеф на РЗОК - Плевен, д-р Иван Йорданов - директор на Областната дирекция по безопасност на храните, проф. д-р Хенк тен Хаве - доктор хонорис кауза на Медицинския университет, и много други.

Освен приветствията от официалните лица, със свои народни танци колегите си поздравиха и студентки от Непал.

С така наречената вечна покана да запази деканската си тога и да участва в празниците на академичната общност бе удостоена от ректора на МУ - Плевен, проф. Славчо Томов доц. Гена Грънчарова - основател и дългогодишен декан на факултет "Обществено здраве".

В своето поздравление към завършващите тя призна, че няма нищо по-хубаво и вълнуващо от това да виждаш във възпитаниците си верни и амбициозни последователи, които да показват, че трудът ти не е бил напразен.

Тя сподели още, че се чувства като живата история на плевенския медицински университет, тъй като заради него е напуснала мястото си в София и е дошла да работи тук само две години след създаването му.

105-имата дипломирани възпитаници на университета тържествено повтаряха след нея съвременния вариант на Хипократовата клетва. Доц. Грънчарова обеща и занапред да им помага и да ги наставлява в нелеката им задача да се грижат за здравето на хората.


 

Приготвените вкуснотии бяха дегустирани с настроение, сн. НЧ "Зора 1990"

Деца от Победа се учиха как да въртят точилката

 

17 ученици от село Победа се учиха да месят, да боравят с точилката и да правят домашен кашкавал през ваканционните дни, съобщават от местното читалище. Обучаваха ги 5 възрастни доброволци, които приеха децата в домовете си. Всичко това се случва по проекта "Вкусът на детството - хляб, мляко и песен - за векове", реализиран от читалище "Зора - 1990" в селото. В края на деня с много настроение групите се събираха и дегустираха приготвената от тях храна, разказват организаторите. Празнична погача, баница със сирене, хрупкави кифлички, коледни кравайчета, питки, лучник, и неизменно всеки път кашкавал - това ще е вкусният детски спомен от пролетната ваканция. Вечерта за награда екипът им беше организирал посещение на концерт.

Целта на проекта е преоценка на ценностите и укрепване на местния патриотизъм чрез завръщане към позабравените традиции. "BG Север"

 


 

Назначиха членовете на РИК

 

Назначена е Районната избирателна комисия в Плевен за предстоящите евроизбори. Тя е с председател Кръстьо Крачунов. При консултациите между политическите партии се стигна до съгласие председател на РИК да е от БСП, а секретар - от ГЕРБ. Комисията е от 15 члена и е встъпила в правомощията си от 4 април. Това се посочва в решението на ЦИК от 3 април с номер 48-ЕП.

Зам.-председатели са Василка Митева и Николинка Добрева, секретар е Татяна Георгиева. Членове на Районната избирателна комисия са: Юлия Петровска, Милен Първанов, Десислава Велчовска, Ярослав Димитров, Евгения Миланова-Аршинкова, Евгения Станева, Анатолий Манолов, Ростислава Димитрова, Христо Каленов и Елица Георгиева. "BG Север"


 

Директорът Иван Мариновски награди победителите

Наградиха победителя в конкурса за рисунка "Хубава си моя горо!"

 

Деница Вълчева от VII клас на ОУ "Лазар Станев" в Плевен е победител в конкурса за рисунка "Хубава си, моя горо!". Тя, заедно с Борислава Дакова - трета в групата V - VIII клас, бяха наградени от директора на Държавно горско стопанство Иван Мариновски. Освен това на 14 април Деница ще бъде "директор за един ден" в Държавното горско стопанство.

Конкурсът е посветен на Седмицата на гората, за него бяха изпратени около 100 рисунки.

Най-добрите творби вече са поставени в рамки и ще бъдат наредени в Държавното горско стопанство в Плевен. От там поощриха малките художници и предоставиха фиданки на всички учебни заведения, чиито възпитаници се включиха в конкурса. "BG Север"

 


 

С близо 2 млн. лева кърпят улици и общински пътища

 

Основни и текущи ремонти на улици и пътища в община Плевен за близо 2 милиона лева ще бъдат извършени тази година, съобщи кметът проф. Димитър Стойков. Половината пари са от републиканския бюджет, останалите - от местните приходи.

За ремонт на общински пътища са предвидени 412 хил. лева. Строителството не е започнало, предстои процедура за избор на изпълнител. Сред предвидените пътища са: Славяни-Баховица-Николаево-Ралево; Плевен - Пелишат - граница с община Пордим - Вълчи трън - Борислав; Плевен - Къшин - Брестовец; Плевен - Ясен; Търнене - Плевен и Бохот - Тученица - Радишево.

За основни ремонти на улици в Плевен са предвидени 889 хил. лева. Изпратени са възлагателни писма на "Инжстрой". Сред обектите са: ул. "Индустриална", ул. "Г.М. Димитров", улици в к-с "Сторгозия", ул. "Люляк", "Кара Кольо" и др.

Текущите ремонти са за 983 240 лева. Правят се предимно ремонти на тротоари и на асфалтовото покритие на улици. "BG Север"


 

На 50 Даниел Цочев предложи брак на жената на живота си

 

 

Актьорът гостува в родния си град със спектакъла Защо не?, сн. Мая Паскова

Точно родния си град Плевен избра актьорът Даниел Цочев, за да предложи официално брак на жената на живота си Нели, с която имат син - Филип. "Всеки трябва да пробва брака. Ако случиш на жена, ще бъдеш щастлив, ако ли не - ще станеш философ", с типичното си чувство за хумор отбеляза най-популярният глас в България, който озвучава и д-р Хаус от популярния сериал. На 5 април, в продължение на два часа, той забавлява приятели и почитатели от сцената на ДКТ "Иван Радоев". По повод 50-годишния си юбилей той изнесе шоу спектакъла "Защо Не?!". Заедно с актьора на сцената на клуба се качиха музикантите Калин Вельов, който иззе функциите и на водещ, Бисер Иванов - китара, и Юри Божинов на контрабас. "BG Север"

 


 

Обходният път на Бохот може и да бъде довършен

 

Обходният път на Бохот, за който местните хора се бореха, включително и с протести, тази година може да е напълно готов. За довършването му община Плевен е предвидила 22 хил. лв., съобщи кметът проф. Димитър Стойков. Той се е срещнал с арендатора Цветан Миков, който е успял да откупи и последния терен. Неговият собственик се беше заинтил да не продава, въпреки предлаганата му добра цена, но вече и този проблем е преодолян. Арендаторът е обещал да предостави на общината купените частни имоти за изграждане на общински път, който да свърже изградената вече част от трасето със стопанския му двор. Години наред местните хора се жалваха, че зърновозите на арендатора пропукват стените на къщите им, не ги оставят да спят, пука се и водопроводът на селото. "BG Север"


 

Реконструкцията на площада затваря магазини и кафенета

 

За не повече от седмица ще се налага да бъдат затваряни кафенета и магазини в центъра на Плевен, когато подмяната на плочките ще се извършва в непосредствена близост до тях, каза на брифинг кметът проф. Димитър Стойков.

Ремонтът на площада тази година ще промени и местата, където ще се случват основните събития за празника на Плевен на 15 май. Те ще се състоят в Регионалния исторически музей, на площад "Стефан Стамболов" (пред театъра) и в Градската градина.

Кметът посочи мерките, които се вземат, за да бъде ремонтът на площада по възможност "по-безболезнен" за плевенчани. Заради силния шум е разпоредено да не се работи извън часовия пояс между 8 и 19 часа, а между 14 и 16 часа да не се извършват работи, свързани с шум. За улавяне на праховите частици пространствата са оградени с мрежи, налице са водоноски за пръскане. Но при всички положения неудобствата са неизбежни. "BG Север"


 

Арт школа "Колорит" с приз от "Малък Битолски Монмартър"

 

 

Христина Татолова, 5 г.

Арт школа "Колорит" спечели престижната награда Участник в "Малък Битолски Монмартър" - 2014, който ще се проведе от 23 до 30 май в град Битоля в Македония, съобщават от школата. Наградата дава право на участие в известния международен фестивал на арт педагога и три деца от школата. В конкурса за рисунка, от който се излъчват победителите - участници в арт форума, са взели участие близо 15 000 творби на деца и младежи от 28 страни. Екипът на плевенската школа, който ще представи България , включва Християна Дечева - на 12г., Ирен Ангелова - 14г., и Кристина Михалова - 16г.

Тържественото откриване на арт фестивала и на международната изложба по традиция става на 23 май. Тогава ще бъдат връчени и наградите на победителите. Международното жури е присъдило на петгодишната Христина Татолова най-високата индивидуална награда "Златна палитра" за рисунката "Българска мома" и дипломи за отлично представяне на шестгодишните Александра Петкова и Анна Конова. "BG Север"

 


 

Приети са 7 230 годишни декларации за доходите

 

До момента 7 230 броя са приетите годишни декларации за доходите в офис на НАП - Плевен, съобщават оттам. От тях 753 са подадени по интернет с електронен подпис, а 448 са с баркод на хартиен носител. Образец на декларация с баркод клиентите на НАП могат да изтеглят от интернет страницата на агенцията - www.nap.bg. Подаването на декларация с баркод гарантира на клиентите, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимия данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход. От НАП напомнят, че в срока за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица за 2013 г. трябва да се плати и дължимия данък за довнасяне. "BG Север"


 

Студенти ще популяризират Плевен в Шарлотсвил

 

Виктория Лонг и Роджър Уилямс са двамата американски студенти, чийто проект за популяризиране на Плевен е одобрен от кметството на побратимения град Шарлотсвил, щата Вирджиния. Младежите вече са в града ни и в продължение на половин месец ще снимат неговите исторически, културни и природни забележителности. След завръщането си те ще подготвят филм и фотоизложба за Плевен, които ще покажат на съгражданите си в началото на 2015 година.

Виктория и Роджър се срещнаха с кмета проф. Димитър Стойков, той обеща пълно съдействие на общината при реализирането на техния проект.

Партньорските отношения между Плевен и Шарлотсвил възникват по линия на Програмата за техническо побратимяване на Фондацията за реформа в местното самоуправление през 2003 год. "BG Север"

 

върни се в НАЧАЛО