"BG Север" - брой 14 (15 - 21 април 2011 г.)

 

АРТСЕДМИЦА


 

Петима приятели композираха творбите си в обща изложба

 

Към Божков, Колев и Йово се присъединиха акад. Русев и фотографът Петко Цонев

 

Изложбата на приятелите е повод за среща с още колеги и приятели, сн. авторътВяра ЦЕНОВА

 

За осми пореден път приятелите по четка Милко Божков, Валентин Колев и Иван Велчев - Йово, се събраха в обща изложба в Общинската галерия на "Иван Вазов" 5 в Плевен. Традиционно те изненадваха почитателите и себе си с нарисуваното през годината. Миналата година афишът малко беше променен, но не и съдържанието. Тогава към тримата със свои творби се присъедини и акад. Светлин Русев. Квартетът сега беше допълнен с приятел на приятел и редом с платната на четиримата художници свои фотографии подреди гръдният хирург Петко Цонев.

"Тази вечер присъстваме на това събитие благодарение на тези хора, които ни направиха съпричастни с тяхното изкуство. Виждаме, че всичко, което правим от 8 години, има смисъл и съм убеден, че поне още 15 - 16 години ще е така. Знам, че изкуството е индивидуално дело, то не се измерва с метър и сантиметър, но винаги е стояло между нас, в много случаи не сме го забелязвали, но днес, благодарение на тези чудесни художници, ще говорим за Плевен и за изобразителното изкуство поне до следващата година", каза при откриването на изложбата "виновникът" за този приятелски проект Васил Антонов.

 

 

Светлин Русев:

 

Ако се забавят още с Графичния кабинет, може и да изпуснат влака

 

- Акад. Русев, вече втори път участвате в обща изложба в Плевен с още трима автори, защо?

- Аз живея с изкуството на колегите, не случайно ги колекционирам. Явно не съм си самодостатъчен и имам нужда от изкуството и вълненията на колегите.

Аз мога да съм само благодарен, че мога да излагам с такива интересни автори, със сериозни художествени проблеми и решения. Благодаря за усилията на Васил Антонов, че все още не е изгубил вярата, смисъла и необходимостта от работата на художника. Дано успее да я съхрани за по-дълго.

- С какви платна участвате сега?

- Две работи показвам в черно и бяло. Съвсем нови, мокри са още, за тук ги правих.

Нещата, които другите показват, са по-различни от традиционното, което сме свикнали да гледаме от тях. Но хубавото е не само че са различни, но и нивото е такова, че тази изложба може да гостува на всички сериозни галерии.

- Защо черно и бяло?

- Черното и бялото са само външната страна. Черното може да е много топло, а едно бяло да те изпълва със студено чувство и лоша мисъл, защото художникът не е вложил нищо добро. Това са относителни неща. Цветът независимо какъв е - червен, сив, черен, бял, важно е как художникът го е нарисувал.

- Какво ви се рисува сега?

- Като гледам това момиче, то ми се рисува.

- Ще видим ли скоро Графичния кабинет в Плевен?

- Тази идея не зависи от мен и с темпото, с което вървят, може да изтърват влака. От миналата година няма развитие, а иначе колекцията с графики се обогатява и нямам представа докога ще я държа и къде ще отиде. Тя си иска грижи, показване, а има много интересни неща, които няма нито в Националната, нито в Галерията за чуждестранно изкуство. Това е нещо изящно, красиво и крехко във всяко едно отношение и изисква най-малкото една чистота на отношенията. Не случайно графичните листове с ръкавици се държат.

- Къде ще участвате след изложбата в Плевен?

- Никога предварително не казвам, аз съм фаталист, да оставим дявола на мира и да не го предизвикваме. Мисля, че Хемингуей беше казал, че думите убиват творческия дух, да не изпреварваме събитията. Вероятно в София през юни ще има изложба, но каква - не мога да кажа.

 

 

Очаква се сблъсък на две лобита в конкурса за шеф на Филхармонията

 

Миа ХРИСТОВА

Двама са кандидатите за шефското място във филхармонията, както "BG Север" писа в предишния си брой. От министерството потвърдиха, че това са временно изпълняващият длъжността директор Евлоги Илиев и уволненият от него главен диригент Владимир Бошнаков, и че документите и на двамата са изрядни и ще бъдат допуснати до конкурс. Защо обаче обявяването на такъв се бави? Коментарите се свеждат до заключението, че това е умишлено, тъй като и двамата кандидати имат много силни лобита. Както е известно, Евлоги Илиев е назначен по препоръка на кмета Найден Зеленогорски. Владимир Бошнаков пък беше в листата на ГЕРБ за общински съветници в последните местни избори. Колкото повече се изчаква, толкова е по-вероятно на конкурса да се стигне до патова ситуация, в която да не бъде излъчен победител и на директорското място да остане временно изпълняващиятч длъжността до обявяването на нов конкурс.

Като "Радини вълнения" определи тези плевенски догадки директорът на Дирекция "Изкуства и творческо поколение" Красимира Филипова. Тя заяви, че забавянето се дължи на продължителното отсъствие на министъра на културата Вежди Рашидов, който чак сега е подписал уведомителните писма на двамата кандидати, с които те се допускат до конкурс. Освен това се изисква време за свикване на комисия, която се състои от най-малко 7 и най-много 15 члена - представители на синдикати, браншови организации и независими участници, както и един представител на община Плевен. Според Филипова никой досега не е лобирал за нито един от двамата кандидати, но не изключва това да се случи в последния момент. Освен това очаква след свиканото общо събрание в оркестъра да се получи подписка с предпочитанията на музикантите кой да ги ръководи, но това не може да оказва влияние на крайното решение на комисията и изобщо не е аргумент, категорична е Красимира Филипова. В крайна сметка се очаква конкурсът за директор на Филхармонията да се състои около 20 април.

 

 

Мъжът и жените в поредицата комедии на плевенска сцена

 

Крайният продукт е екипно дело, сн. авторътВиктория АЛЕКСАНДРОВА

"Мъжът и жените" на Леонид Зорин е следващото ново заглавие в репертоара на плевенския ДКТ "Иван Радоев". Постановката е на Светослав Каменов - Даки, а сценографията и костюмите са на Зоя Минева. Участват актьорите Александър Димитров, Надя Новоселска и Георги Енчев. Премиерата е на 21 април от 19 ч. на сцена "Фоайе".

Тази постановка ще има дълъг живот, защото не е претенциозна, а пълна със съдържание и с любов към публиката, убеден е режисьорът. Изборът си на заглавие той обяснява с желанието да се разшири жанровото разнообразие в репертоара на театъра. След класическата комедия "Наздраве!" от западен автор и българската "Михал Мишкоед", защо да не посегнем и на изток и да разнообразим комедийния репертоар с естрадна комедия, споделя Даки. В пиесата се разказва за това как едно нормално семейство може да бъде разклатено, ако отвън има обществени недоразумения, фалшив морал, ако има неща, продиктувани от формализма на администрацията, на институциите - всичко, което и в днешното демократично време се случва. Авторът е наричан руският Бокачо, голямо внимание е обръщал на отношенията между мъжете и жените. Жената като последно най-съвършено божие творение може да си позволи да бъде непредвидима. С нейното съвършенство обаче идва и нейното неудовлетворение от несъвършенството, което я заобикаля. И търсейки реализация, тя попада в лапите на обществени задължения, на кариеризъм и т. н. Но всичко това е съвсем неестествено за нейната природа и затова понякога се превръща в една бутафорна жена. "Независимо от това, за жените винаги авторите са писали с любов. Така е и в нашата пиеса. Затова сме избрали най-безобидния жанр - естрадна комедия. Жената в стремежа си да се реализира неминуемо има допирни точки с мъжа и така се изграждат много интересни и непредвидими отношения", разкрива режисьорът. Галерията от образи, която има в пиесата, са изиграни великолепно от Надя Новоселска - от агресивна дама с фриволно поведение, до една машинописка, забравена от бога и от мъжете. Авторът е избрал много забавен начин да завърже интригата с криворазбрано посвещение на един счетоводител от една поетеса. И оттам идват всички догадки, а това става в Русия, когато не е имало жълта преса.

Пиесата не звучи архаично, всичко, което би я утежнило, е извадено, актьорите са допълвали и осъвременявали текста, като в екипната работа се е получил продукт, който неминуемо ще грабне зрителя.

 

 

Нови заглавия в книжарници "Грамма"

 

Ключът на Сара

Автор:Татяна Дьо Роне

Париж. 1942 г. Десетгодишната Сара и майка й са арестувани от френската полиция подобно на хиляди други евреи през тази юлска нощ. В желанието си да предпази своето братче Сара го заключва в един шкаф, защото е сигурна, че ще се върне скоро. Дори тя да се забави няколко часа, баща й, който се крие в мазето, ще освободи малкия Мишел. Сара не знае, че баща й доброволно ще излезе от убежището си, за да бъде отведен заедно със семейството си, и твърде късно ще разбере какво е направила тя.

Париж. 60 години по-късно. Джулия Джармънд е американска журналистка, омъжена за французин. Докато подготвя статия за масовия арест на евреите в окупирания от нацистите Париж, тя случайно разбира, че апартаментът на съпруга й е придобит от дядо му през юли 1942 г. Историята на Сара нахлува в живота на Джулия и го променя изцяло.

Емоционален роман за съдбата на две семейства, свързани завинаги чрез един от най-мрачните епизоди в историята на Франция. Шедьовър от ранга на Четецът и Изборът на Софи.

 

Гадаене по дантели

Автор:Брунония Бари

Таунър Уитни се завръща в родния си град Салем, щата Масачузетс, за да подреди своето минало и да намери утеха в настоящето. Заедно с историите за разпиляното й семейство пред нас се разкрива атмосферата на Салем с някогашните процеси срещу вещици, религиозните култове и пристанищния живот. Неочаквано събитие ще хвърли в смут Таунър - пралеля й Ева се е удавила при странни обстоятелства. Започва разследване, изплуват потиснати спомени, отчаяни сблъсъци, самотни размисли. Сложната плетеница на тази история за магия, сексуално насилие и семейно помирение изгражда роман с готически черти и с напълно неочакван финал.

 

върни се в НАЧАЛО