"BG Север" - брой 14 (15-21 април 2011 г.)

 

СОЦИАЛНО


 

Седмокласниците с 227 по-малко, заявените паралелки с две повече

 

Битката за прием отново ще е ожесточена, ясни са датите за външно оценяване

 

За да има паралелка, са необходими минимум 18 деца, сн. архивИнна СТЕФАНОВА

С 87 са по-малко учениците, които ще завършат тази година основно образование в Плевенска област в сравнение с предишната. Такава е цифрата, огласена от регионалния инспекторат по образованието. Завършващите седмокласници пък са с 227 по-малко от предходната година. В същото време заявеният от общообразователни училища план в профилираните паралелки с прием след 7-и клас е с две повече от миналата година. Намаляването на броя ученици в Плевенско е тенденция, която няма да бъде променена скоро - до момента, в който сегашните първокласници не влязат в гимназиалния етап. Това означава, че едва след 5 - 7 години може би нещата ще се нормализират и ще има ръст на броя на учениците, които постъпват в училище, обясняват още от регионалния инспекторат. Тревожен е фактът, че продължава да спада пълняемостта на паралелките в училищата в областта. Намаляването на броя на учениците е всъщност последица от продължаващата и задълбочаваща се демографска криза. За да има паралелка са необходими минимум 18 деца. При такъв брой на учениците в клас в областта могат да бъдат сформирани максимум 75 паралелки. При разчет на база средна пълняемост от 24 ученика в областта ще има нужда от 56 паралелки - профилирани, непрофилирани и професионални. Този разчет обаче е определено много рисков. Липсата дори само на един ученик може да "закрие" паралелката, а това да доведе до съкращаване на учители и на помощен персонал.

След броени дни Министерството на образованието трябва да утвърди официално план-приема, за да бъде даден и стартът на тазгодишната кандидат-гимназиална кампания. Документът ще покаже коя гимназия в Плевен и областта в колко паралелки ще приема. Все още не е ясно друго - отпадат ли квотите за момичета и момчета при прием след 7-и клас. До сега повечето елитни езикови гимназии приемаха в съотношение 50 на 50 според половете на кандидат-гимназистите. При евентуалното отпадане на разделението между кандидатите по пол повечето езикови паралелки ще се напълнят с момичета, прогнозират учители. Според тях момичетата точно в тази възраст се развиват много по-бързо от момчетата. Това от своя страна ще доведе до яростна конкуренция сред момчетата за място в елитните школа.

Очаква се за неучебни дни да бъдат обявени и датите, на които е националното външно оценяване след седми клас по български и математика - 27 и 30 май. С тези оценки се кандидатства в гимназиите и затова се предполага, че школата ще се постараят да осигурят възможно най-спокойната атмосфера на седмокласниците. Миналата година по време на миниматурите се почиваше. Засега обаче няма подписана заповед от министъра за това. Все по-често работодатели не дават навреме заплати

 

 

Все по-често работодатели не дават навреме заплати

 

Поля ТОМОВА

Все повече работодатели не плащат навреме заплати в Плевен, става ясно от сигнали на потърпевши работници. Въпреки това от областната инспекция по труда твърдят, че няма бум на сигнали при тях и че такива сигнали идват непрекъснато. По закон след подобен сигнал инспекторите следва да направят проверка. Ако се установи, че има забавяне на заплатите, работодателите получават предписание, в което се уточнява, че трябва да се издължат до месец. Ако не направят това, следва акт и глоба, като най-ниската санкция е от 1 500 лева.

Много от хората обаче не се решават да подават сигнали и търпеливо изчакват работодателят да се издължи. "От декември месец ние не сме получавали пълните си заплати. Дават ни се по 80 - 90 лева на месец и това е. Никой обаче не смее да говори или пък да подава сигнал, защото имаме уверения, че до май месец парите ще ни се дадат. Затова всеки си трае", обяснява А. Д., който работи във фирма от леката промишленост. Повечето му колеги са получавали до декември доста добри възнаграждения, затова сега изчакват и не бързат да си търсят правата. Не така е обаче на други места. Възрастно семейство - мъж и жена, работят от години в малка фирма. Получавали са по двеста лева на месец, но от три-четири месеца не получават нищо. Дори получили предложение от работодателя си да подадат молби за напускане по взаимно съгласие. Хората обаче не искат да направят това, тъй като парите им трябват и имат още години до пенсия. "Няма обаче да подаваме сигнал, тъй като ни казват, че за нашите места чакат десетки хора. Ако стане нещо, не можем да си вземем и парите, които ни дължат", казват хората.

Нерядко малки фирми наемат работници по за месец - два. Не плащат заплати, след което работниците напускат. На тяхно място обаче идват нови, които също изкарват малко и така потокът от хора не спира. Безработицата е хранителната среда на подобно поведение от страна на работодателите, твърдят експерти. И съветват хората да си търсят правата независимо от последиците за тях. Страхът да не останат без работа обаче блокира свободната воля и все повече работници търпят безогледното поведение на шефовете си.

 

 

Спасиха живота на 26-годишен пациент с масивен инфаркт

 

Ани ПАВЛОВА

Екипът на Специализираната болница за активно лечение по кардиология в Плевен (СБАЛ) спаси живота на 26-годишен мъж, който е получил масивен преден обширен инфаркт на миокарда, съобщи д-р Сотир Марчев, изпълнителен директор на здравното заведение. Той поясни, че в неделя в полунощ е получен сигнал от Червен бряг, че млад мъж е с остър миокарден инфакрт. Пациентът е траспортиран с реанимобил до СБАЛ в Плевен. В 01,30 ч. д-р Асен Живков и екипът му са установили чрез коронарография, че наистина се касае за масивен преден инфаркт. Запушена е била основната коронарна артерия, която храни дебелината на стената на сърцето. Този участък от сърдечния мускул след запушения съд, оставайки без кръв, е щял да загине, ако не е бил поставен стент. Благодарене на бързата намеса на плевенските кардиолози, в момента младият мъж е жив. Състоянието му е добро, като ЕКГ-то му е значително подобрено, обясни д-р Марчев.

Бащата на пациента на 62 години също е преживял инфаркт. Според кардиолозите причините за подмладяване на инфарктите са наследствената предразположеност. В конкретния случай е допринесъл и фактът, че от 16-годишен пациентът пуши повече от кутия с цигари дневно. Момчето не е имало високо артериално налягане, а нормите на холестерола му са в нормални граници.

Инфарктът покосява все по-млади хора и заради начина на живот и стреса, на който сме подложени ежедневно, казва д-р Марчев. Преди време е бил приет отново с масивен инфаркт 24-годишен военен.

Сред основните причини за острия миокарден инфаркт е високият холестерол, развиването на атеросклероза и запушването на кръвоносните съдове.

 

 

Читателят

 

Заедно да се стремим към по-красив свят

 

Увлечени от новите и модерни за времето, в което живеем вещи, обикновено бързаме да се отървем от старите като нещо непотребно. Понякога постъпваме така, за да сме в крак с новото, друг път за да избягаме от спомените, към които ни връщат. Знаем все пак, че у българина има едно запазено с десетилетия качество (може би от сантименталност или да пази за лоши дни) да не изхвърля нищо. Така са правили и нашите баби и родители, защото и сега по мазета и тавани се намират интересни за нашето поколение предмети, на които гледаме с умиление. В повечето случаи нямаме време да помислим как с малко усилие можем да ги превърнем в част от интериора на съвременното ни жилище, за да предадат интересен акцент. А за това са нужни три неща - стари предмети, много въображение и, разбира се, талант. От всичко имаше в изобилие през няколкото дни в арт-работилницата, организирана в читалище "Напредък 1971" в Никопол. От 1 до 6 април 2011 г. 12 момичета и момчета от Плевен и от СОУ "Хр. Ботев" в Никопол взеха участие в първия "уорг шоп", провеждащ се по проект "Еко - арт работилници Забрави различията" в рамките на програма "Младежта в действие". Координатор на проекта е Сдружение "Развитие на личността и човешките общности" - Плевен, в партньорство с организации от Германия и Унгария. Община Никопол и местното читалище са партньори и домакини на събитието. В групата освен ученици от горен курс са включени студенти и младежи от НПО и доброволецът от Корпус на мира на САЩ в България Томас Юманс. Всички бяха обединени от общата идея - да вдъхнем нов живот на старите и "непотребни" предмети, а на финала с експонатите подредихме изложба.

Основната цел на проекта е в рамките на 18 месеца чрез изкуство, култура и работа с млади хора от различни малцинствени групи да се преодолее тяхната социална изолация, да се опознаят и приемат различните култури. Щастлива съм, че имах възможност да бъда в средата на тези млади хора и заедно да работим за създаването на един красив свят.

В работата по подготовката и изработването на новата визия на предметите се включи активно и Искра Ангелова - секретар на МКБППМН. С техниките на "папие маше", "декупаж", рисуване върху дърво, метал, керамика и стъкло, с които участниците се сблъскваха за първи път, излезлите от десетилетия от употреба и реставрирани предмети грейнаха в подредената изложба.

Важно за всички бе вниманието и интереса от страна на ръководството на община Никопол в лицето на кмета д-р Валерий Желязков.

Очакваме с нетърпение новите участници в Еко-арт работилници "Забрави различията" в края на април.

Анелия ДИМИТРОВА, гл. експерт "Инвестиции и проекти" в община Никопол

 

 

 Послушай лекаря

 

Има ли начин за трайно запълване на дълбоките бръчки?

Теодора Петкова, 49 г.

 

Дълбоките бръчки могат да се запълнят с филъри

 

Д-р Лидия МИХАЙЛОВА, хирург, консултант в клиника "Св. Параскева"

При младата кожа колагеновата мрежа е непокътната - това запазва влагата в нея и я поддържа еластична, устойчива на деформациите при мимика, както и на различните вредни влияния от околната среда. С времето, поради износване на колагеновата мрежа, тази еластичност се губи. В резултат започват да се появяват фините линии, а след това и бръчките. За радост вече има различни начини да се коригират тези козметични недостатъци - от химически пилинг до лифтинг.

Едно от най-бързите и ефикасни средства за заличаване на бръчки са т. нар. филъри, които са предназначени да запълнят намаления обем, където е необходимо. Пълнителите са инжектируеми материали, които се използват за различни естетични корекции, като попълване на бръчки, уголемяване на устни, моделиране на белези и др. Те се поставят лесно и бързо и резултатите са мигновени и ясно видими, а постигнатият ефект е естествен. Филърите не са свободно достъпни в аптечната мрежа и се инжектират само от правоспособни лекари.

Има много различни видове филъри, като най-общо те се разделят на три групи: временни, заместващи естествената тъкан; временни, стимулиращи образуването на нова тъкан от организма, и постоянни.

Временните, заместващи естествената тъкан филъри остават в кожата определено време (3 - 6 месеца) и периодично се инжектират отново. Могат да бъдат на базата на колаген (от животински произход), хиалуронова киселина (от неживотински произход), собствена мастна тъкан и т. н.

Втората група филъри съдържат вещества, стимулиращи собствената синтеза на колаген в кожата. Налага се периодично инжектиране през по-дълъг период от време.

Постоянните съдържат неразградими от организма инертни (не влизащи във взаимодействие с тъканите) вещества, които остават постоянно в мястото на инжектиране - от ПММА (полиметилметакрилат) до хидрофилния полиакриламиден гел. Стараейки се да ги изолира, организмът ги огражда със съединителна тъкан, която запълва липсващия обем. Те се инжектират еднократно, с евентуална малка корекция скоро след първото инжектиране.

Повечето лекари препоръчват да се започне с временни филъри, за да сте сигурни в желания ефект. От голямото разнообразие филъри в група 1 се препоръчват най-вече съдържащите хиалуронова киселина поради добрата й поносимост от организма, неживотинския произход на продукта и пълното резорбиране след време.

Вашият лекар ще ви предложи различни варианти и ще ви обясни предимствата и недостатъците на всеки.

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по елекронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888

 

 

върни се в НАЧАЛО