"BG Север" - брой 14 (15-21 април 2011 г.)

 

БИЗНЕС 


 

Румен Петков:

 

Групата на Костов е против Белене заради интереси в Марица Изток 1

 

Трайчо Трайков подвеждал и премиера, и контрагентите за Втора атомна

 

Васил Антонов (вляво) и Румен Петков за пореден път обясниха какви са предимствата на АЕЦ Белене, сн. авторътРалица ПЕТРОВА

Кръговете от хора, които се противопоставят на изграждането на АЕЦ "Белене", са обвързани с няколко типа енергийни източници, съобщи на пресконференция в Плевен народният представител от Коалиция за България Румен Петков. Според него първият кръг е обвързан с ТЕЦ "Марица Изток 1" (МИ 1) и това е групата около Иван Костов, която навремето продала ТЕЦ-а на едно съмнително образувание, което после пък го препродало на американска структура. "При втората препродажба 12% от акциите се изгубиха и трябва да се проследи много внимателно цялото развитие на МИ 1 от държавна структура до днешното състояние. Лично аз за себе си нямам отговор защо нашето правителство, защо аз като вътрешен министър не съм го направил. Защо тогава не съм получил този сигнал, тази информация. Това не отменя задължението на прокуратурата, МВР и ДАНС днес да проследят цялото движение на МИ 1. Защото тези хора внушават откровени лъжи за "Белене", само за да съхранят интереса си след 2017 г. на МИ 1. А виждате, че става дума за разлика в продажната цена от повече от два пъти (виж таблицата - б. р.), която ще плащаме всички ние, ще плаща българската икономика", анализира Румен Петков. Той не пропусна да сложи в групата на противниците на АЕЦ "Белене" и американския посланик Джеймс Уорлик, наричайки го престъпник към българските интереси. Депутатът изрази учудването си, че посланикът още не е изгонен от страната и няма никаква реакция от страна на българските официални власти, след като с изявленията си, че страната ни е земетръсна зона, е прогонил туристите.

"Воят, че с подписване на споразумение 12 се финализира процесът за изграждането на АЕЦ "Белене", е абсолютно безпочвен. Стоят отворени два въпроса. Първият е коя е компанията, която ще изгражда централата. Тя все още не е структурирана. И вторият въпрос е за цената. Аз съм дълбоко убеден, че техническите параметри се коментират на експертно равнище. Тези два отворени въпроса по никакъв начин не означават финал на преговорния процес. И аз мисля, че все още има опции за разширяване на участието. Тук трябва да се каже пределно ясно, че имаме едно абсолютно неадекватно поведение на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и на външния министър Николай Младенов. Терминологичният апарат на външния министър е недопустим. Той казва така: който е на различна позиция от правителството, е боклук. Трябва да питаме каква е позицията на правителството, за да не се окажат боклуци Николай Младенов и Трайчо Трайков. Защото Бойко Борисов определи друга позиция за "Белене", друга позиция за Красимир Първанов. И Младенов трябва да каже в коя група е: на боклуците или на премиера", каза Румен Петков.

Той смята, че трябва да бъде направен много сериозен, дълбочинен анализ кои правителства какво са разрешавали от възстановяемите енергийни източници и да се види през последната година и половина каква е енергичността на утвърждаването на тези проекти, да се види каква е ролята на самия Трайков. Ние от назначаването му за министър сме много системни в обяснението, че става дума за конфликт на интереси, имайки предвид "Горна Арда", заяви Петков. Според него премиерът Борисов трябва да обясни първо защо го е направил министър и второ, защо го търпи досега. "Аз съм убеден, че той е водил разговорите с руската страна и изобщо с всички контрагенти по проекта "Белене" в две еднозначни посоки - едната да подвежда министър-председателя, и другата - да подвежда контрагентите, за да се стигне до ескалирането на този тип напрежение", коментира депутатът.

Румен Петков е на мнение, че забавянето на проекта АЕЦ "Белене" с 1,5 г. е абсолютно противопоказно. Според него днес щеше да има 5 - 6 хил. работни места на площадката, съвършено различна инфраструктура, различна социална среда в Плевен и в областта, друг тип натоварване на строителния потенциал, на машиностроенето и металообработването, на местната промишленост и битовите услуги в региона.

"Ние защитаваме интересите на обществото и българската икономика и затова държим час по-скоро да започне реализацията на АЕЦ "Белене", особено като си даваме сметка в условията на криза какво означава един такъв проект, имайки предвид състоянието, в което се намират Плевен и областта. То е трагично в резултат на управлението през последната година и половина на правителството и в резултат на безхаберното управление на Плевенска община", констатира Румен Петков.

 

Тази таблица, подготвена от експерти в енергетиката, Румен Петков раздаде на журналистите на пресконференцията в Плевен. От нея е видно какви ще бъдат продажните цени на различните типове електроенергия през 2017 г., когато ще започне спирането и на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй". Областният лидер на БСП в Плевен Васил Антонов съобщи, че през същата 2017 г. ще бъдат спрени от експлоатация и другите централи на въглища с обща мощност 2 500 мегавата, ако не направят огромни инвестиции за премахване на вредните емисии. Ако това стане, цената на произведената еленергия ще бъде 2 - 3 пъти по-висока от тази на АЕЦ "Белене".

Бел. ред.: МИ 1, МИ 2 и МИ 3 са ТЕЦ "Марица Изток" 1, 2 и 3.

 

 

Търговският регистър става с платен достъп

 

Еми СТАЛЕВА

Достъпът до Търговския регистър да бъде ограничен и платен, решиха депутатите при обсъждането на второ четене на Закона за търговския регистър. Така от 1 януари 2012 г. достъпът до пълната информация ще става само след специална регистрация, а някои от услугите ще се заплащат.

"В промените има резон, тъй като досегашният неограничен достъп до фирменото досие на търговеца създаваше предпоставки за злоупотреби. Сериозен проблем напоследък са и зачестилите кражби на лични данни", коментира съдия Силвия Кръстева, административен зам.-ръководител и председател на Търговското отделение на Окръжен съд - Плевен. Тя поясни, че в момента всички имат неограничен достъп до цялата информация за търговеца, до всичките му финансови отчети. А това създавало голям риск, оттук се налагало нещата да се прецизират, да се въведат ограничения. Според съдия Кръстева са налице три основни опасности при свободния достъп до регистъра - злоупотреби, кражба на лични данни и проблем с конкуренцията. Тя обаче смята, че след въвеждането на платен достъп до Търговския регистър е важно да бъде запазен неограниченият достъп до системата за съда. Това би улеснило магистратите във всеки един момент при търговските дела да могат да проверят страните по делото, длъжниците по производствата по несъстоятелност и да получат нужните данни.

С промените се цели да се направи регистрация на всеки потребител на данни в регистъра, да се знае кой каква информация е търсил там. Затова ще бъде въведен цифров сертификат или електронен подпис, който най-вероятно ще се предоставя срещу заплащане, както се процедира с регистъра към Агенцията по вписванията. Сега за физически лица издаването на електронен подпис струва 60 лева, а за фирмите - 100 лева.

Когато промените в закона влязат в сила, достъпът до данните в Търговския регистър ще се раздели на две нива. На първото ниво потребителят ще получава основни данни за актуалното състояние на фирмите, то ще е достъпно за всички и безплатно.

Достъпът до останалата информация ще става в териториалните звена на Агенцията по вписванията след представяне на молба и документ за самоличност.

Настоящият Търговски регистър работи у нас от 1 януари 2008 г. Оттам приканват търговците и дружествата да побързат с пререгистрацията си, тъй като срокът изтича в края на 2011 г.

 

 

Великденските украси радват окото, но продажбите са слаби

 

Яйцата и козунаците поскъпват, във веригите вървят промоции

 

Пъстрота, жизненост и разнообразие радват клиентите, сн. авторътЕмилия КАРАБУЛЕВА

Само дни преди Лазаровден и Цветница, търговията с великденски украси не върви. Хората по сергиите се оплакват, че толкова лоша година досега не са имали. Но се надяват току преди Великден оборотът им малко поне да живне. Като си платим таксата за масите, като покрием всички разходи, не ни остава и една минимална заплата, казва Венета Рачева, която върти бизнес с великденски украси от 6 години.

Все пак търговците се радват, че и тази година са излезли по тротоарите, за да разсеят сивотата около Великден. А покрай пъстрите щандове настроението наистина е празнично, най-нетърпеливи са децата. Сега се купуват кошнички за лазарки, венчета, нижат се мъниста за здраве, създава се по-светла атмосфера, казва Бистра Тихова. Жената продава великденски украси повече от 10 години, според нея бизнесът им западнал откакто се навъдили магазините по левче, където върви евтината китайска стока. "Ние се стремим да запазим традицията, българският дух да се усеща в това, което правим. Виждате, че тук повечето украси са ръчна изработка", сочи към щанда си търговката.

Търговците твърдят, че това е най-лошата им година, сн. авторътХит на пазара преди Великден са интересните творения на Петя Маринова, която се занимава с иглопластене - най-стария български занаят. От естествени материали, предимно вълна, жената е направила чудесни украси за празника. На самия щанд 33-годишната плевенчанка приготвя нанизи от мъниста за здраве. Там често се тълпят клиенти, удивени от сръчността на търговката, от умението й да превръща занаята в изкуство.

Много пъстрота и жизненост радва клиентите на щанда на семейство Казакови (Хари Казаков е известният в близкото минало футболен вратар на "Спартак"). Хората споделят, че са били по търговия и в други градове, но единствено в Плевен по време на големите християнски празници се спазва традицията, създава се приповдигнато настроение покрай уличните щандове. За тях не е важна толкова печалбата, колкото удовлетворението, че правят нещо добро за съхранението на българския дух.

Най-търсени на пазара преди Великден са боите за яйца, които се продават от 60 ст. до 3 - 4 лева, в зависимост от броя на цветовете и допълнителните екстри за украса. Дървените яйца, които някои от хората зад щанда изработват ръчно, вървят от 2 лева нагоре. Преди Лазаровден се харчат и плетените кошнички, цените им се движат от 2 до 9 лева в зависимост от големината. Само стотинки струват лепенките за украса на великденските яйца.

Седмица преди празника в някои магазини в центъра на Плевен започна поскъпването на козунаците и яйцата, установи репортерска проверка. Търговците казват, че козунаците са прибавили около 50 - 60 ст. върху цената си, засега яйцата са само с 5 - 6 ст. отгоре. "Качествената стока е по-скъпа, но си струва по празниците хората да разберат, че се предлагат какви ли не заместители на традиционния български козунак. За мен цена под 2 лева е за стока със съмнително качество", коментира Милко Георгиев, председател на Съюза на хлебопроизводителите в Плевен.

В момента в търговските вериги вървят промоции, яйцата се предлагат за 16 - 17 ст., а козунаците дори на празника ще имат твърда цена от 2 лева, обещават оттам.

 

 

върни се в НАЧАЛО