"BG Север" - брой 14 (15 - 21 април 2011 г.)

 

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА   


 

Рехаво участие на гражданите в обявеното масово почистване

 

Хората предпочетоха да останат пред телевизорите или да пият бира

 

Цецка Цачева с ентусиазъм се включи в инициативата, сн. Поля ТомоваМалцина плевенчани излязоха и почистиха около домовете си миналата събота, въпреки широко рекламираната от bTV кампания "Да изчистим България за един ден". Според организацията в социалните мрежи, градът бе разделен на девет точки, които имаха и съответните отговорници. На определените места обаче хората се оказаха много по-малко от очакваното. "Участниците бяха много малко, по-малко от десет човека и честно казано, това говори много лошо, няма да успеем да постигнем нищо особено днес, но все пак така се поставя някакво начало", коментира 18-годишната Надежда, докато почиства сметище, образувало се в празно пространство между няколко къщи. "Мнозинството от нашите съграждани обичат повече да си стоят вкъщи и да гледат телевизия, вместо да станат, да се раздвижат малко и да почистят града", сподели наблюденията си четвъртокласникът Волен Димитров. В един от най-мръсните квартали на Плевен - "Дружба", последователите на инициативата бяха малцина. Повечето предпочетоха да пият бира в кварталните кръчми и побързаха да се оправдаят с вятъра, който разпилявал боклуците. С просто око обаче се вижда как обитателите на блоковете са превърнали пространствата около домовете си в сметища. Повече найлонови торбички с боклуци има не в контейнерите, а на площадките около тях. Кучетата и вятърът ги разнасят и обстановката в квартала е повече от плачевна. Един от домоуправителите предприе хитър ход, за да изкара съседите си навън. "Който не излезе - плаща глоба за нуждите на входа", категоричен бе Петко Георгиев. Въпреки тази мярка едва пет-шест човека от седеметажния вход излязоха да чистят.

Председателят на НС Цецка Цачева пък се зае с непосилната задача да почисти парк "Кайлъка" заедно с група симпатизанти. Само за около час и половина те напълниха 20-ина чувала с отпадъци в района на язовира.

И след голямото чистене бездомни псета разнасяха боклуцитеВъпреки рехавото участие на плевенчани в масовото чистене, само до обяд бяха събрани и извозени над 50 кубика боклуци.

Денят, отреден за почистване на Плевен, не се състоя по бул. "Русе" и съседните улици - "Ангел Кънчев", "Гладстон" и "Кайзерслаутерн". Чак до ул. "Кирил и Методий" не се мяркаше жив човек във ветровития ден. Тук-там след 10 часа собственици и търговски работници излязоха да пометат пред някои магазини и кафенета, но не заради кампанията. Както се оказа - те си правели чистката всяка събота сутрин по традиция. Масово хората прекараха деня, отреден за почистване по селата, за риба или приседнали пред телевизора. Без ентусиазъм посрещнаха новината, че трябва да се включат в кампанията и пенсионерите. Сутринта жените тръгнаха на пазар, както обикновено, а мъжете чукнаха по няколко табли в близкото кафене.

"Не е заради вятъра, просто хората вече нямат желание за нищо, уморени са и обезверени. За да правиш кампания, трябва да имаш дух, да ти е останала емоция, да качиш адреналина. Е, нека сега управниците ни да видят докъде ни докараха, че енергията ни е изпита...", коментираха сбраните в кафенето.

Нито живея в София, нито пък някой трябва да ме организира, за да си чистя под прозорците, беше категорична пенсионерката Ана Петкова, която всеки ден намира време, за да чопли нещо в градинката пред блока си и заедно с това да изчиства прелетели боклуци, изхвърлени не в, а около близкия контейнер. Дарин Единици бяха тези, които излязоха да почистят пред домовете сиМитков помни ленинските съботници, когато заедно с останалите си набори от блока излизали, за да почистят около него, улицата, тротоарите. Сега като че ли хората чакат вятърът да свърши нечия работа и да отвее по-надалеко нечистотията. Скоро, продължава плевенчанинът, и дъжд не е валял, за да поизмие улиците. Погледнете, сочи около себе си пенсионерът, навсякъде е пълно със засъхнала от зимата кал.

Такава вероятно беше позицията и на по-голямата част от плевенчани, обитаващи централната част на града. Поне в деня, обявен за национално чистене, те не се бяха организирали и не бяха излезли на улицата, за да се включат в кампанията. В участъка между улиците "Кирил и Методий" и "Шипка", където повечето блокчета не надвишават 4 - 5 етажа, в междублоковите пространства хора нямаше. Вероятно част от тях се бяха включили в екологичната инициатива преди това, други - не. На улица "Средна гора" например едно срещу друго и сега могат да се видят две напълно контрастни междублокови пространства. Едното е старателно почистено, с направени алейки за цветя и зарзават, грижливо опасани с бели камъни, а другото - пълно с битови, растителни и строителни отпадъци. Екип на "BG Север"

 

 

Любомир Петков:

 

Кметът направи Плевен шампион по вътрешна миграция

 

"Загубите, които нанася нереализирането на проекта АЕЦ "Белене", имат много ясни релефни очертания в данните, които Националният статистически институт изнесе за преброяването на населението в Плевенска община и Плевенска област. Аз направих една прогноза (че Плевен е намалял с около 20 000 души - б. р.). Нямах намерение да се хваля, че в голяма степен съм познал, но и в Плевен, и в национален мащаб се вихрят откровени лъжци и евтини спекуланти, които вместо да се скрият в миша дупка, както вече им препоръчах, направиха коментарчета за това, че в Плевен нищо не се е случило (вероятно визира кмета Найден Зеленогорски - б. р.). Ето защо се обръщам към данните: от 28 областни центрове Плевенска община е на седмо място по население и това е единственият положителен факт, който може да бъде открит в данните за преброяването. За съжаление, веднага казвам, той е и в негативната класация за най-бързо намаляващите региони. По-напред в тази класация са единствено общини като Видин, Враца, Монтана, Габрово, Кюстендил, Смолян. Подчертавам, в нито един от първите десет по големина градове и общини не се наблюдава толкова ясно изразена негативна тенденция. Напротив, в пет областни центрове има прираст на населението, но Плевен, разбира се, не е сред тях. И това трябва да се знае от гражданите.

Плевен е шампион в една друга отрицателна класация - вътрешната миграция. Това е градът и регионът с най-голям процент вътрешна миграция - тоест на напускане към други региони в страната, естествено по-развити от нас. Казвам това, за да направя едно сравнение с казаното от кмета Зеленогорски преди няколко дни, че едва ли не намаляването на Плевен е в резултат на естествените процеси - раждаемост и смъртност, и на студентите, напуснали града, които след това щели да се върнат и да се развиват в "прекрасните" условия, които той им гарантира. Няма как Плевен да бъде на първо място по вътрешна миграция, на отлив на икономически активно население и в същото време намаляването да се дължи на раждаемост и смъртност. Това е несъстоятелно.

Прави впечатление, че темповете на намаляване на хората в общинския център - в града Плевен, са измерими като процент с намаляването на малките населени места. Плевен е с близо 16 000 души по-малко от предното преброяване, малките населени места - с около 4 000 души. Какво обаче означават тези данни? Икономическите тенденции и социалните характеристики на Плевен като град са категорично отрицателни през последните 10 години. И това не подлежи на съмнение. И пак подчертавам - това не е национална тенденция, а характерологична особеност само за Плевен. Казвам това по повод евтините спекулации. Има още 7 - 8 такива областни центрове, които са с подобни характеристики, но за голяма част от тях има логично обяснение - те са с определени географски, демографски и икономически характеристики. За Плевен такива няма. Градът очевидно е загубил качеството си на икономически локомотив в региона. Той дава на другите по-добре развити градове и региони икономическа сила и интелектуален потенциал, а не привлича такъв. Такъв град може да бъде окачествен само по един начин - като изоставащ.

Сигурно в тези изводи ще се намесят спекулантите и ще кажат едва ли не, че регионът дърпа назад Плевен. Но спекулата е част от нашето ежедневие и аз не искам да пропусна нищо, за да стигна до въпроса за отговорността. Няма как един град да иска да се развива и да върви в определена посока, а ако тя се окаже грешната, друг да бъде виновен освен тези, които задават посоката - тоест управляващите. И за да направя връзка с казаното до сега за проекта АЕЦ "Белене" (виж стр. 5) и с отговорността, ще припомня, че само за последните две години с "безалтернативното" управление на ГЕРБ например в Плевен можеха да бъдат задържани няколко хиляди млади семейства, ако проектът "Белене" беше се реализирал, а не да се предлагат серия от скандали и обслужване на съмнителни интереси. Нямаше да се стигне до сегашните резултати от преброяването и ако едно от първите действия на сегашното управление не беше бастисването на военновъздушното училище в Долна Митрополия, защото щяхме да имаме още едно висше учебно заведение, което да привлича интелектуален потенциал. Същото важи и за Медицинския университет с неговия орязан бюджет през последните две години. Сигурно още няколкостотин млади семейства щяха да останат тук, ако мъдрото управление на ГЕРБ не беше бастисало и Пета шипченска механизирана бригада. За две години тази успеваемост в негативен план е достатъчно сериозна. Списъкът може да бъде още по-дълъг.

Искам да обърна внимание и на другите отговорни за ситуацията. За две години ГЕРБ направиха каквото можаха - не мога да изброя всичко свършено в ущърб на региона. Представете си колко дълъг може да бъде списъкът, касаещ управлението на Найден Зеленогорски. Той и екипът му имаха възможност в продължение на три мандата да работят за досъсипването на Плевен. Ще се спра само на най-фрапиращите провали, които водят до тук - до обезлюдяването. На първо място започвам с това, че Зеленогорски за съжаление е единственият представител във властта в последните 12 години, който с действията си доказано е показал, че работи срещу интересите на Плевен. Преди година и половина - две ние извадихме стенограмите в Народното събрание, от които е видно, че народният представител тогава Зеленогорски е гласувал против увеличаването на бюджета на град Плевен. Той е единственият доказан политик, който е работил против интересите на града. Няма да пропусна твърдението, макар и с риск да стана досаден да повтарям, че този кмет заедно с управляваната от него общинска администрация с действията си и бездействията си не само не пречупи негативните тенденции за Плевен и за общината, а способства за тяхното задълбочаване. За да стигнем до тук - Плевен да се превърне само и единствено в донор на икономическа сила и интелектуален потенциал за другите по-големи и по-добре развити общини. Найден Зеленогорски всъщност е най-дълго управлявалият и най-безрезултатен в годините кмет. С тази характеристика той вероятно ще има претенцията отново да "уважи" избирателите, както го прави методично в продължение на три мандата, и да се кандидатира отново за кмет".

Записа  Ралица ПЕТРОВА

 

 

върни се в НАЧАЛО