"BG Север" - брой 14 (15 - 21 април 2011 г.)

 

КОНФЛИКТИ


 

Земеделците готвят национален протест

 

Недоволството срещу Мирослав Найденов расте лавинообразно

 

Факсимиле от акта на КоновПоля ТОМОВА

Земеделски производители и животновъди готвят грандиозни протести и стачки. Недоволството срещу политиката на земеделското министерство и лично срещу Мирослав Найденов расте с часове заради абсурди и безумия, които изправят малцината производители на ръба на оцеляването. "Явно идеята на това министерство е фалит на всичко, което все още мърда. И министърът вместо да ходи по магазините и да яде кебапчета и салами, да си ходи", недоволстват земеделците. Като пълно безумие определя случилото се с него Валерий Конов. Той се занимава със земеделие от десет години. Първоначално обработвал земи под аренда, след това купил нивите - общо 240 дка. От години получава субсидиите, отредени за земеделски площи. Докато не получава акт от 9 април 2011 година, според който Конов е санкциониран да плати 6127,75 лв. Причината - за част от земите, около 42 дка, той бил получавал субсидия незакономерно. "Как така съм получавал субсидия за 2008, 2010 г., а в един момент се оказва, че не трябвало да получа за 2009-а, когато това са едни и същи парцели. Явно в един момент част от нивите са станали според чиновниците я гробища, я национален парк", недоволства производителят. Когато отишъл да попита в ДФ "Земеделие" защо е получил акт, никой не могъл да му отговори на въпроса. Казали му обаче, че глобата му ще отпадне, ако той доброволно се откаже от субсидията си. "Как така ще се отказвам от нещо, което се полага, и то от ЕС... Тези хора явно са направили някаква техническа грешка и заради чиновническа немарливост такива като мен губят пари", заяви Конов. Според акта, който е получил, "е намалена годната за подпомагане площ и част от оторизираната субсидия на бенефициента в размер на 6127.75 лв. се явява недължимо изплатена, тъй като е била платена за недопустими за това подпомагане площи...". Конов твърди, че същите хора, които го санкционират, са измервали земята му години наред. Не може да разбере как така изведнъж дължи сума, която е равна на субсидията за земята му. В положението на Валерий Конов са стотици производители. "Казаха ми, че само за Плевенска област имало близо 500 акта. Е, какво значи това - че те искат просто и ние, които едва кретаме, да спрем да обработваме земите. Аз така го разбирам", категоричен е човекът. Сега Конов е подал жалба във ВАС, тъй като обжалва издадения акт. Делата обаче освен време, струват и пари. "И сега, в началото на пролетния сезон, ние сме с вързани ръце - не можем да сеем, нищо не можем да правим", казва Конов.

В същото затруднено положение се оказват и животновъдите. Желанието на фермерите е за национална стачка. Те са категорични, че искат оставката на министър Мирослав Найденов. Един от недоволните е и Георги Николов от Вълчитрън. Името му нашумя след скандалните документи, които бяха изнесени от СДС. "Всичко в писмото на Светослав Симеонов е истина", твърди фермерът. В цитираното писмо бившият вече шеф на ДФЗ се оплаква от "многократни обаждания от кабинета на министър Найденов за осигуряване на предимство на проекти на определени консултантски фирми, като голяма част от тях са били с проблеми и неотговарящи на правилата на програмата". Писмото е от юни 2010 г. и е до бившата шефка на фонда Калина Илиева. Николов е категоричен, че такъв натиск има. Затова той и колегите му настояват за стачка. "На тази стачка да се обедими като юмрук, да изберем водач, който не се поддава на натиск. Да създадем една единствена независима асоциация на всички животновъди в България, която да има тежест, не както досега - недоносчета, без членове-самозванци. Да поискаме оставката на министър Найденов и хората, които са виновни за определянeто на недопустимия слой по никое време в МЗХ. Разплащателната агенция няма вина, а министър Мирослав Найденов си изми ръцете с нея, като уволни ръководния състав... Аз смятам, че положението е вече нетърпимо и г-н Найденов изгуби нашето доверие и е време да му кажем "СБОГОМ", пише Николов в сайта на фермерите. Според фермерите бившият директор на Фонда Симеонов е сключил сделка с Найденов и е изтеглил жалбата си от прокуратурата, и така си е спечелил пост в Брюксел.

Според фермерите Мирослав Найденов не решава проблемите им, а се трупат нови и още по-големи. За пръв път в новата история в земеделието се стига до такива безпрецедентни проблеми, предизвикани от политиците и администрацията, смятат производителите.

 

 

Мошеници пак разиграват схеми с измами

 

Банкови служители, работодатели и роднини също са в далаверата

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Измамите най-често стават във връзка с вземане на пари назаем. Напоследък в Плевен зачестиха случаите, когато длъжникът е готов на всичко, само и само да се сдобие с прилична сума, за да покрие неотложни нужди. Кредиторът обаче се възползва максимално от ситуацията, той иска като обезпечение прехвърляне на имот. При подписване на подобен документ кредиторът придобива собствеността върху имота и после не го връща на длъжника, дори ако последният си е платил сумата по сделката.

Друг голям проблем възниква при измамите с поръчителство, случва се като поръчители да се вписват хора, които дори не знаят това. Като схема напоследък се разиграва измама, която започва с договорка на недобросъвестен представител на банка и недобросъвестен длъжник. Двамата теглят от банката кредит в много голям размер (като си го поделят помежду си) и за обезпечението нарочват двама-трима наивници, които се вписват като поръчители. По-късно съдът осъжда титуляра на дълга с поръчителите като солидарни длъжници. А представителят на банката насочва изпълнителното производство само срещу поръчителите, обясниха схемата юристи.

Напоследък е модерна измамата, свързана с т.нар. "продажба на фирма". Нищо неподозиращ мераклия да си купи жилище намира по обява апартамент, харесва го и иска да се изготвят документите по прехвърляне на имота. Собственикът обаче го уведомява, че апартаментът е на фирмата му, която той иска да продаде. Наивникът се навива да купи фирмата, а после се оказва, че тя е обременена с дългове, тройно по-големи от стойността на апартамента. Често в такива случаи продавачът бърза да изчезне, а купувачът на фирмата пие една студена вода, коментират юристи.

Като особено популярна през последните години се сочи и измамата, при която работодатели принуждават работниците си да теглят заеми, като залагат имотите си. След като се установи, че работодателят не може да покрива вноските, кредиторите посягат на жилищата на невинни хора. По подобни казуси вече се водят десетки дела, но хората рядко успяват да си върнат изгубеното от измамата, обясниха запознати.

Измами възникват и при прехвърляне на собственост срещу гледане и издръжка. Обикновено към подобни решения подхождат самотни възрастни хора, които притежават имот, но в същото време имат остър недостиг на средства за собствената си издръжка.

Този тип решение до известна степен им осигурява спокойни старини, тъй като те получават необходимите им грижи срещу условието след смъртта им имотът да стане притежание на лицето, нагърбило се с грижите и издръжката. Кой не би предпочел да получи имот за 100 000 лв. срещу задължението да се грижи за възрастен човек няколко години. Колко ли години живот остават на собственика на имота? Това е "Божа работа". А дали само Бог има правото да определя дължината на житейския път на даден индивид? Не и когато става въпрос за много пари...

Въпреки, че подобен род сделки се сключват с добре издържани договори, има редица случаи, при които лицето, поело ангажимент за издръжка и гледане, по всякакъв начин се опитва да съкрати оставащия живот на собственика на имота. Казано с други думи, стремежът е собственикът на имота да бъде застигнат от смъртта колкото се може по-скоро и безценният му имот да премине в ръцете да човека, който се е наел да се "грижи" за него. В плевенските села са регистрирани подобни случаи, като често сделките са между роднини.

Това деяние само по себе си може да бъде определено като измама, тъй като целта на "загрижения гледач" е единствено и само да се добере до имота, и то по-възможно най-бързия начин. За постигането на тази цел не се пестят средства и методи и в някои случаи измамата преминава в по-тежки престъпления, свързани с малтретиране, тормоз и дори убийство.

Ако има превенция да се решат тези проблеми, да се дава постоянно информация на хората - къде, как, по какви схеми могат да бъдат измамени, то ще се постигне по-добър ефект в борбата с измамите, коментират юристи.

 

 

Мъж в черно ограбва два магазина, пращат го за 2 години в затвора

 

колаж BG СеверИнна СТЕФАНОВА

На две години лишаване от свобода при първоначално строг режим бе осъден млад мъж, извършил в продължение на по-малко от месец два грабежа. Това реши районният съд в Червен бряг на свое заседание миналата седмица. На 10 февруари М.В.М. изчакал да се смрачи, както и да приключи работата с клиенти в магазина за хранителни стоки на ул. " Раковски" в Червен бряг. С газов пистолет в ръка той нахлул при продавачката и с викове:"Давай парите!" отмъкнал от стъписаната жена 500 лева - дневният оборот от смяната, и личния й джиесем. На 1 март нападателят повторил сценария. Отново около 20 часа, когато се уверил, че магазинерката е сама, той влязъл в хранителен магазин, но на ул. "Батенберг" в Червен бряг. Пак заплашил продавачката с газов пистолет, а за по-голяма убедителност изкрещял, че ако не даде парите, ще я убие. Този път отмъкнал 800 лева. После съблякъл якето си, свалил маската, направена от шапка, изхлузил обувките и ги изхвърлил в близкия контейнер. Там изхвърлил и портмонето, като преди това взел парите от него. Пистолетът обвиняемият скрил в зид, който се намирал зад блока, в който живеел. Подсъдимият, с постоянен адрес в монтанското село Дълги дол, е пребивавал временно в Червен бряг в дома на майка си. Междувременно той задлъжнял към свой приятел, трябвало да му върне 200 лева и това го накарало да си ги набави чрез извършване на грабеж, става ясно още от материалите на съдебното заседание. За целта той си купил черни шапка и ръкавици, после с ножица направил прорези за очите. Облякъл се с черен анцунг, черни кубинки и черно шушляково яке. Когато задлъжнял за втори път, той отново купил от пазара черни дрехи и отново след грабежа ги запокитил в контейнер за боклук.

М.В.М е осъден по едно повдигнато му обвинение, защото двете деяния осъществяват състава на едно и също престъпление, уточняват магистратите от Червен бряг. Като веществено доказателство на съдебния процес е посочен газовия пистолет, с който извършителят е сплашвал жертвите си. Макар и наркоман, по време на двата грабежа престъпникът е осъзнавал какво върши, е категорична съдебно-психиатричната експертиза.

върни се в НАЧАЛО