"BG Север" - брой 14 (15 - 21 април 2011 г.)

 

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

 

Френският посланик получи почетния знак на Медицинския университет

 

Филип Отие направи първата си официална визита в Плевен

 

Проф. Горчев връчи почетния знак на Филип Отие, сн. авторътВяра ЦЕНОВА

Проф. д-р Григор Горчев удостои посланика на Франция у нас Н. Пр. Филип Отие с Почетен знак на Медицински университет - Плевен, като израз на благодарност за дългогодишното и ползотворно сътрудничество между университета и френските образователни, културни и научни институции.

Хиляди благодарности и адмирации за професионализма на професора, за горещото посрещане в университета и поклон за това, което се прави в областта на медицината, написа френският посланик в книгата на университета.

По време на визитата си в МУ, Филип Отие се срещна с академичното ръководство, с преподаватели и студенти, разгледа Телекомуникационния ендоскопски център и посети Алианс Франсез.

МУ - Плевен поддържа дългогодишно и ползотворно сътрудничество с френските образователни, културни и научни институции. Най-яркият пример за това е създаването на специалността "Управление на здравните грижи", залегнала в основите на втория факултет в университета - Факултет "Обществено здраве". Поставено е добро начало на академично сътрудничество със Средиземноморския университет в Марсилия и се развива мобилност на студенти и преподаватели от МУ-Плевен, в университети във Франция. Друг съществен аспект на отношенията с Франция е научното сътрудничество в областта на роботизираната хирургия и подготовката на сертифициран екип от специалисти за извършване на гинекологични и урологични операции с роботизираната система Да Винчи S в Центъра по Телемедицина, Страсбург. Преминал четири нива на специализация, проф. д-р Григор Горчев, Ректор на МУ - Плевен, е първият сертифициран хирург на конзола за извършване на гинекологични операции с роботизираната система в Югоизточна Европа и страната. Френският езиков и културен център Алианс Франсез и неговата библиотека се намират на територията на Телекомуникационния ендоскопски център при университета. Със субсидия на Френското посолство е осъществeно обзавеждането на езиковия център с цел популяризиране на френския език и култура сред академичната общност и гражданите на Плевен.

По време на първото си официално посещение в Плевен Филип Отие се срещна с кмета на града Найден Зеленогорски и с областния управител Иван Новкиришки.

 

 

Турнир по конен спорт организират в Белене

 

Национално сдружение "Комитет за социален конен туризъм без граници" организира демонстративен турнир по конен спорт. Той ще се проведе на 16 април в Белене под егидата на кмета на общината. Програмата включва прескачане на препятствия с височина 110 см. за млади коне и млади състезатели, гладки надпрепусквания за чистокръвни коне, демонстративни състезания по борба за юноши, състезания по карате и айкидо. Ще бъде подредена и изложба от рисунки на цветя, посветена на християнския празник Цветница. Турнирът по конен спорт е в чест на 1330 години Аспарухова България в нашите земи, информират организаторите. "BG Север"

 

 

Конкурс "Писано яйце" се проведе в Никопол

 

Малчуганите експеримен-тираха различни техники, сн. личен архив

За осми път читалище "Напредък 1871" в Никопол проведе конкурс "Писано яйце" с ученици от I до IV клас.Традициите се спазват, правилата не се променят - всеки клас изпрати за надпреварата отбор от по четирима добри художници, които да разкрасят големи, направени от гипс яйца. Бяха допуснати всякакви техники, бои, допълнителни украси - важното беше отборът да се представи най-добре, за да получи награда за целия клас. По време на конкурса не липсваше и подкрепление от съученици, родители, баба, класни ръководители и възпитатели. Най-красиви бяха писаните яйца на IV а клас, класиран на първо място, следвани от II а и III а класове. "BG Север"

 

 

Проект ще подпомага възрастни инвалиди

 

В община Долна Митрополия стартира проект "Достоен и независим живот за социално изключени граждани". Той се реализира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" със средства на Европейския социален фонд. Неговата цел е да осигури качествен достъп до социални услуги на възрастни, болни и социално изключени хора от населените места на територията на общината. Проектът обхваща 16 населени места - градовете Долна Митрополия и Тръстеник, както и селата Байкал, Биволаре, Божурица, Брегаре, Гостиля, Комарево, Крушовене, Подем, Победа, Горна Митрополия, Рибен, Ставеци, Славовица и Ореховица. Избраните социални асистенти ще преминат предварително обучение. Потребители на услугата ще са 52 възрастни жители с увреждания. Изискванията са те да са с ограничена самостоятелност в ежедневния живот, да имат повече от 50 % намалена работоспособност, което да бъде удостоверено с протокол от съответната комисия, да са откъснати от живота на обществото поради особеностите на заболяването си. Социалните асистутни ще извършват почасови услуги. Заявления за ползване на услугата "Социален асистент" се приемат в отделните кметствата или в административната сграда на община Долна Митрополия. "BG Север"

 

 

Новият директор на РУСО в Плевен е Ралица Петрова

 

Христина Митрева (вляво) представи новия директор

Управителят на Националния осигурителен институт Христина Митрева е представила на 11 април пред колектива на плевенското Районно управление "Социално осигуряване" Ралица Петрова, която е спечелила конкурса за директор на управлението. Той е проведен в София на 4 април, уточняват от пресцентъра на РУСО. Ралица Петрова е завършила икономика в Стопанска академия "Димитър Ценов" в Свищов. По-голямата част от трудовата й дейност е преминала в общинската администрация в Червен бряг. До кандидатстването й за директор на РУСО в Плевен е била заместник-кмет, отговарящ за координиране и контролиране на работата на общинската администрация в дейности, свързани със стопанската политика, общинската собственост, европейските програми и икономическото развитие на община Червен бряг. "BG Север"

 

 

Обучават за евентуални аварии в АЕЦ

 

В мултимедийната зала на ДФСГ "Интелект" в Плевен се провежда четиридневно обучение на директорите на училища и детски градини от област Плевен. Обучителите - служители на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" в Плевен, запознават участниците с изготвянето и актуализацията на плановете за действия при възникване на авария в АЕЦ "Козлодуй" в звената на народната просвета. Включени са и теми, свързани с действията на педагогическия, административния и помощния персонал за защита на сградния фонд и оборудването от радиоактивно замърсяване. Целта на обучението е да се повиши подготовката на ръководния състав на учебните заведения по ръководство на превантивните, защитните и спасителни дейности при възникване на радиационна авария в АЕЦ. "BG Север"

 

 

Пет студентски стипендии за посетители на форум "Къде да учим"

 

Висше училище Международен Колеж - Добрич, съвместно с няколко фирми, ще даде стипендии на 5 кандидат-студенти, посетили специализирания форум ,,Къде да учим'". Стипендиите се предоставят за обучение в британските програми на University of Wales Institute, Cardiff (Университета на Уелс, Кардиф) и Висше училище Международен колеж (ВУМК). Те са в размер от 8 до 15 хил. лева и са предвидени за цялото тригодишно обучение по престижни англоезични специалности в сферата на икономиката, туризма и информационните технологии. Специализираният форум "Къде да учим" се провежда от 14 до 17април в Сити центьр "Плевен" (Mania Tower). Изложението се организира сьс съдействието на Дирекция "Образование и култура" и Регионален инспекторат по образованието, под патронажа на кмета на община Плевен. Участие взимат над 40 учебни заведения - ВУЗ-ове, колежи, професионални и общообразователни средни училища, центрове за обучение, издателства. "BG Север"

 

 

Над 4 милиона лева данък внесоха фирми от региона

 

Над четири милиона лева са приходите от корпоративен данък, постъпили до края на март от плевенския бизнес, съобщиха от Териториалната дирекция на НАП - Велико Търново, в чийто обхват е Плевенска област. Тези постъпления са с милион и 28 хиляди лева повече в сравнение със същия период на миналата година. До 31 март, когато изтече крайният срок за деклариране и плащане на налога за миналата година, декларации са подали 6 479 фирми, като 2 417 от тях са направили това по Интернет. Тези, които са изпратили формулярите по електронен пъти и са се издължили към бюджета, са се възползвали от 1%-та отстъпка, но не повече от 1000 лева.

Най-високият корпоративен данък - 135 хиляди лева, е декларирала и внесла в хазната фирма, която се занимава със селскостопанска дейност. "BG Север"

 

 

Втори мним доктор завлича хилядарки

 

80-годишна плевенчанка е поредната жертва на телефонна измама в Плевен. На 11 април около 13 часа на домашния телефон на жената се обадил мъж, който се представил за д-р Маринов. Мнимият лекар обяснил, че е необходимо да се направи операция на нейна роднина, която е със счупен крак и трябва да бъдат платени 12 000 лв. Възрастната жена успяла да намери 3 500 лв., които предала на непозната пред дома си на улица "Даме Груев". Миналата седмица отново възрастна жена бе измамена с 3 000 лв., които дала за спешна операция на племенницата си, припомнят от пресцентъра на плевенската полиция. Тогава потърпевшата разказала, че на 5 април на домашния си телефон е получила обаждане от мъж, който се представил за доктор Димитров от "Окръжна болница". "Докторът" обяснил, че при него в отделението се намира племенницата й, която се нуждае от спешна ортопедична операция с импланти, за която са необходими 7 хил. лв. Няколко минути след разговора плевенчанката предала на жена пред входа на блока 3 000 лв. "BG Север"

 

 

41 бали тютюн откриха в кола в Буковлък

 

41 бали тютюн с общо тегло около 820 кг. и електронна везна са иззели полицаи от товарен автомобил "Форд транзит", съобщават от пресцентъра на МВР. Проверката е направена на 12 април около 10.00 часа в село Буковлък. Зад волана е бил 36-годишен местен жител. Установено е, че мъжът е криминално проявен и осъждан за престъпления против данъчната система и кражби.

Товарният автомобил и електронната везна са иззети като веществени доказателства, а нередовната стока е конфискувана за експертизи. "BG Север"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО