"BG Север" - брой 13 (8 - 14 април 2011 г.)

 

МЪДРОСТ ОТ ИЗТОКА


 

Събуди се, разтърси се и изгони стреса с дишане и медитация

 

Индиецът Свами Джотирмая демонстрира в Плевен йогистки практики

 

Освен да сме здрави, източните философии ни учат и как да изпитваме удовлетворение от животаВяра ЦЕНОВА

Вече няма човек, който да не се оплаква от стреса. Той е като повод, причина и следствие абсолютно от всичко - от днешните проблеми, от минали преживявания, от бъдещи очаквания, от работата и бездействието, от смяната на астрономическото време, от глада и от преяждането. Съветите и рекламите на медикаменти за справяне със стреса ни заливат отвсякъде. Стресът с главна буква превзема дните и нощите ни, не ни оставя дъх да си поемем. А, оказва се, най-добрият начин да се справим с него е именно дишането. Дълбокото вдишване и издишване освобождава организма от стреса и напрежението и зарежда с положителна енергия. Неотдавна нагледно това беше демонстрирано и в Плевен от индийския учител Свами Джотирмая по време на турнето му в България "Събуди се, разтърси се".

Свами Джотирмая е роден в Южна Индия, в град Тричур, в голямо семейство на християни. От малък помага на свещеника в църквата, а на 12-годишна възраст започва да изучава марксизма, като в неговата идеология открива идеята за любовта към хората и щастието от живота. Завършва престижен университет и започва собствен бизнес. През 1997 г. случайно попада на плакат с образа на Шри Шри Рави Шанкар - основател на Международната фондация "Изкуството да живееш", която работи със специален консултативен статут към Икономическия съвет на ООН и си сътрудничи със Световната здравна организация. В България от 2006 г. "Изкуството да живееш" развива две насоки: образователна и хуманитарна. Провежда антистрес курсове, програми за усъвършенстване на личността, подобряване на здравето в най-различни сектори на обществото - деца, ученици, общини, затвори и т. н. Хората се обучават правилно да използват и канализират енергията с прости дихателни упражнения, които поставят ума, емоциите и тялото в хармоничен баланс.

След дълго обучение Свами Джотирмая се посвещава в тайната на Сударшан крия - дихателна техника, чрез която на клетъчно ниво се лекуват изключително тежки заболявания като проблеми на имунната система, множествена склероза и т. н.

"Ако не се диша правилно, токсините се натрупват в различни части на тялото и един ден избухват. Това се нарича рак, болки в кръста, болки в различни части на тялото", твърди индийският учител.

"Следващата една минута затворете очи и не си мислете за маймунки. Какво се случва веднага? Виждате маймунки. Това, на което се съпротивляваш, ще упорства. Ти не можеш да спреш мечтите си. Направи ги свои приятели. Ако си много щастлив сутрин и погледнеш огледалото, ще видиш широка усмивка на лицето. Ако си сърдит и намусен, ще видиш същото лице отсреща. По същия начин, ако чувстваш любов към себе си, щастие, удовлетворение от работата, хората ще ти откликват със същото добро отношение. Каквото дадеш, ще се връща към тебе. Огънят запалва огън. Ние имаме този капацитет, можем да имаме такова присъствие", разясни пред присъстващите Свами Джотирмая. - Ако сега се погрижиш за тялото си, няма да прекарваш в бъдеще време в болниците. След известно време токсините ще ви погубят. Научете се да дишате правилно. Защото 60% от токсините в нас се очистват чрез дишане, подчерта той. - Колко време можем да издържим без храна - два- три дни със сигурност. Но без да дишаме не можем. Това е нашият живот - дълбоко вдишване и дълбоко издишване. Животът ни е толкова кратък". За практикуване на йога няма възрастови ограничения, сн. авторът

С игра, танц и забавни йога упражнения Свами Джотирмая доказа основни истини от живота, прокарани през призмата на източната философия.

"Клекнете 20% и задръжте така. А сега клекнете 60%. Колко време ще издържите? Клекнете 100% - така е по-добре, нали? Ние непрекъснато мислим какво е било преди 10 години или какво ще се случи след 10 г. А забелязали ли сте, че децата винаги са щастливи. Те винаги са усмихнати, защото винаги са в настоящия момент. Възрастните хора се усмихват едва 50 - 60 пъти дневно, докато усмивките на детските лица изгряват 400 пъти на ден. Повечето пъти ние губим възможностите в живота си и след това съжаляваме за пропуснатото.

Защото не използваме нашите възможности на 100%", показа нагледно йогата. За демонстрация на силата, която има всеки един от нас и всички заедно, присъстващите повече от 100 човека ръкопляскаха с един, два, три, четири и пет пръста; сформираха групи от двама, двайсет и сто души; представяха си, че са спечелили олимпийска титла по гребане; реваха като разярен лъв и подскачаха като маймуни, а накрая всички медитираха. За да стигнат до извода, че имат два варианта в живота си - по-малко знание, повече усилия и никакъв резултат или повече знание, по-малко усилие и повече резултати. А това може да се случи само когато сам осъзнаеш, че искаш промяната. "Правете хубави неща в живота си. Независимо от резултата. Не искам да виждам сериозни лица. Вгледайте се около вас - животът е прекрасен. Усмивката прави лицето симпатично и хората ще дойдат при теб. Нека сам всеки да си отговори: Какъв е смисълът на моя живот", призова индийският учител.

Свами Джотирмая показва основни йогистки упражнения

Според него, за да се чувства човек добре и да живее в хармония със себе си, трябва да има баланс между четирите източника на енергия - сън, медитация, дишане и храна. И да се медитира всеки ден. Медитацията е съществен компонент на източните религии, философия и духовни учения, тя е практикувана на изток повече от 5 000 години, а в последно време, с навлизането на източните духовни практики, става популярна в Европа и на Запад. Различните медитативни практики и дисциплини обхващат широк спектър на упражняване и изпитване на умствена релаксация, покой на ума и концентрация. Медитацията е изживяване, което не може да се опише - така както на слепец не може да се опишат цветовете. Медитацията е източник на действителна почивка. Истинският дълбок сън е рядкост. Дори при сънища умът е активен, макар да действа неуловимо. Затова когато човек спи, почивката му всъщност е малка. Тя е много повече при медитацията, когато умът е напълно концентриран. На чисто физическо ниво медитацията подпомага удължаването на анаболния процес на растеж и поддържане на тялото и забавя катаболния процес - на разпадане. Обикновено анаболният процес преобладава в тялото до 18-годишна възраст. Между 18 и 35 години започва катаболния процес. Поради вродената рецептивност на клетките на тялото към нейните благоприятни вибрации, медитацията значително забавя разпадането.

Едва наскоро учените започнаха да осъзнават отношението между ума и клетките. До преди няколко години те твърде скептично реагираха на йогийските демонстрации на умствен контрол върху такива предполагаемо неволеви функции като сърцебиене, дишане и кръвообращение. Те смятаха, че вегетативната нервна система е независима от съзнателните умствени процеси. Техниките за обратна биовръзка обаче доказват, че повечето телесни функции могат да бъдат контролирани чрез концентрация.

Научни изследвания доказват, че умът може да контролира дейността на една отделна клетка, както и на група от клетки.

Ако не друго, медитацията е силно ободряващо средство. При нея има огромно увеличение на притока на енергия към отделните клетки. Успокояващите вълни, които тя поражда, влияят благотворно върху тях и дълго време умът остава положително настроен.

Така той управлява вътрешния мир и въздейства положително върху физическото здраве, бързината на умствените процеси и спокойствието.

Твърди се, че онзи, който медитира редовно, развива динамична и магнетична индивидуалност. Хората, които влизат в контакт с него, не могат да не се повлияят от неговата веселост, силно слово, блестящи очи, здраво тяло и неизтощима енергия и черпят радост, спокойствие и сила.

Дори да не медитираме, всеки от нас може да прилага този прост за изпълнение съвет на Джотирмая: сутрин преди работа да се отделят по няколко минути за дихателни упражнения. Настанете се удобно, мислете позитивно, вдишвайте и издишвайте дълбоко 12 пъти последователно (правилно е при вдишване коремът да се издува, а не обратното). Мигновено ще усетите прилив на положителна енергия и облекчение.

Украсете лицето си с усмивка, погледнете се в огледалото с удовлетвореност и смело излезте навън. Няма начин светът да не ви посрещне усмихнат.

Думата Йога означава сливане, свързване на човека с природата, с макрокосмоса. Йога е система за комплексно усъвършенстване на човешката личност. То се постига чрез хармонично свързване на йогийско дишане (пранаяма), йогийски пози (асани), йогийско хранене, хигиенни процедури, концентрация, медитация, нравствена и морална чистота.

Преди хиляди години йогите са знаели, че без прана животът е немислим и трябва да се научим да изпълваме активно нашето тяло с нея. При дишане тя преминава през носа, достига до белия дроб и оттам по хиляди тръбички, наречени нади, до всички органи и ги задвижва.

Съвременната наука твърди, че животът без кислород е немислим. Въздухът навлиза през носа, достига до белия дроб, оттам кислородът се поема от червените кръвни клетки, а те го разнасят до всички части на тялото по хилядите кръвоносни съдове. Клетките го използват за биологичното горене, а отделената енергия осигурява съществуването на човешкия организъм.

Съвременната физиология дава следното обяснение за ползотворното въздействие от комбинацията на задържане на дишането и усилените дихателни движения при йогийското дишане. При него намалява количеството на кислород в кръвта и съответно се увеличава въглеродният двуокис. Това от своя страна предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, а оттам и нормализиране на повишеното кръвно налягане. Мозъчната тъкан, която е най-чувствителна към липсата на кислород, се приспособява да работи много по-икономично.

Йогите са спокойни и уравновесени хора и една от причините е, че дишат бавно и спокойно. Обяснението е просто. Когато сме ядосани, разгневени или уплашени във всички стресови ситуации, дишането ни е ускорено, пулсът - учестен. Това е приспособителна реакция на организма, за да избягаме по-бързо от опасността. Когато сме спокойни и необезпокоявани от нищо, дишането ни се забавя. В мозъка на човека се създават връзки между психичното състояние и честотата на дишането. Ето защо, когато забавим и задълбочим дишането, това води и до успокояване на организма.

Според йогите най-много е праната в горите, край морския бряг и до водопади. Лекарите също препоръчват тези места, там въздухът е най-йонизиран, богат на озон и с най-малко микроорганизми.

 

върни се в НАЧАЛО