"BG Север" - брой 13 (8 - 14 април 2011 г.)

 

АРТСЕДМИЦА


 

Общината забърка поредната каша, този път около ХГ Илия Бешков

 

Съдът връща на работа уволнения шеф, чиновниците сгафили с конкурса

 

Вяра ЦЕНОВА

С риск да зазвучим като отчет на общинския отдел "Култура", но отново оттам ни дават повод да заявим: за пореден път общинските служители не си свършиха работата и се забъркаха в нов скандал, на път са да изгубят поредно съдебно дело, което от своя страна ще струва пари на данъкоплатеца, хвърлени на вятъра. Този път става дума за ръководството на ХГ "Илия Бешков".

Преди девет месеца директорът Пламен Янкуловски беше уволнен. Скандал с проваляне на изложба стана причина да се разбунят духовете и общината най-после да признае безсилието си 8 години да не може да уволни свой служител, който нарушава Кодекса на труда (виж бр. 27/2010 г.). Оказа се, че и този път служителите не са си изпипали нещата, защото съдът върна на работа директора.

Това стана с решение от 7 март на Плевенския окръжен съд, с което се отменя Решение № 2337/20.12.2010 г. на Плевенски районен съд и се признава за незаконно на основание чл.344 ал.1 т.1 от КТ уволнението на Пламен Янкуловски. С това се отменя Заповед № РД 10-983/30.07.2010 г. на кмета на община Плевен, с която на директора е наложено дисциплинарно наказание "Уволнение", като незаконосъобразна. Следствие от това решение на съда е възстановяването му на длъжността, която преди това е заемал, като общината се осъжда да му заплати сумата 4 460,40 лв., като обезщетение за времето, през което е останал без работа, поради уволнението - от 02.08.2010 г. до 02.02.2011 г., ведно със законната лихва, считано от датата на подаване на исковата молба до окончателното заплащане на сумата. Освен това общината се осъжда да заплати държавна такса върху уважените искове по сметка на Плевенски окръжен съд в размер на 238,42 лв., както и направените деловодни разноски за двете инстанции (Районен и Окръжен съд) от Янкуловски в размер на 200 лв. адвокатско възнаграждение. Решението подлежи на обжалване пред ВКС в едномесечен срок от връчването му на страните. Разчитайки единствено на обжалването пред по-висша инстанция, десет дни по-късно, на 17 март, в сайта на общината е обявен конкурс за заемане на длъжността "Директор" на Художествена галерия "Илия Бешков" - Плевен, който след още 10 дни е прекратен "поради установени пропуски и допуснати неточности в изготвянето и съгласуването с Министерство на културата (МК) на документите за стартиране на конкурсната процедура". Оказва се, че освен на самонадеяност, започва да лъха и на непрофесионализъм.

Екатерина Джумалиева, началник отдел "Музейна дейност и изобразителни изкуства" към МК, обясни, че процедурата по обявяване на конкурси изисква общината да изпрати до министерството всички необходими документи - проект за обява, проект за заповед, длъжностна характеристика, които да се съгласуват, ако е необходимо да се направят бележки, които да бъдат отразени, след което общината отново изпраща документацията в МК. Чак след това конкурсът може да бъде обявен официално. В този случай общината е получила различни бележки, свързани с променена терминология в Закона за културното наследство, изискванията за участие на представители в комисията на конкурса, проект за длъжностна характеристика и други, свързани с Кодекса на труда. Вместо да изпратят коригираните текстове отново за одобрение в МК, от общината на своя глава обявяват конкурса. Получавайки писмо, че не е спазена процедурата обаче, го прекратяват. В момента в МК са постъпили новите документи и след като бъдат прегледани и върнати, конкурсът за директор на галерията може отново да бъде обявен, информира още Джумалиева. Обяснението на кмета обаче както обикновено е в защита на неговите чиновници, които освен че не знаят, и не питат. На въпрос на журналисти той обясни ситуацията с това, че чиновниците в МК действали повече като в полицията и искали първо документацията и тогава да се обяви конкурсът, затова общината го спряла. При положение, че именно той нееднократно е обяснявал многобройни забавяния в осъществяване на различни проекти именно с изискуеми срокове и процедури! Относно връщането от съда на Янкуловски, Зеленогорски е убеден, че след обжалването на решението ще спечели делото срещу него. И проблем за следващия директор няма да има.

Обаче, ако, ама надали...

 

 

Поетът стреля в сърцето си

 

Поля ТОМОВА

"Поетът стреля в сърцето си" е името на документален филм за поета и драматурга Иван Радоев. Филмът ще бъде представен в рамките на 6-ия национален конкурс за драматургия на името на големия творец и по-точно на 22 април - вечерта на обявяване на наградите. Филмът за самотника и бунтаря Иван Радоев, защитил свободата на собственото си слово, е на литературоведката Мария Градева. В продължение на три години Иван Радоев разговаря с нея и уникалните записи на тази изповед са същността на филма. В творбата акцентите са поставени от самия поет и драматург - неговите мисли за живота, изкуството, човешката същност. Ето и някои от тях:

"Творчеството е своеобразна мечтана свобода. Своеобразна победа над абсурдите на живота, над тежненията на живота.

За мен истинското творчество започва оттам, откъдето започва измислицата.

Драматичното и поетичното мислене имат един и същи корен, защото самата поезия е драматичен изказ.

Театърът се учи от живия език, първоизточникът е животът.

А живота не можеш да го оспорваш, с живота можеш само да се бориш. Оспорването още нищо не значи.

Поетите са конфликтни личности. Драматурзите също се занимават с конфликти.

Човек е длъжен да остави добър спомен за себе си. Защото какво е човекът? Човекът е един спомен, в края на краищата, нищо друго."

 

 

Рекорден брой участници във форума за акомпанятори

 

Награждаването на победителите в залата на НУИ П. Пипков, сн. авторътВиктория АЛЕКСАНДРОВА

При рекорден брой участници и раздадени награди премина деветото издание на Националния конкурс за ученици акомпанятори в НУИ "П. Пипков" - Плевен. Във форума се изявиха ученици от музикарлните училища в София, Пловдив, Варна и Плевен. Всички те показаха най-доброто от своите качества и умения и го пренесоха на сцената. "Радвам се, че специалността клавирен съпровод получава все по-голяма популярност. Специалност, която практически подготвя бъдещето професионално ориентиране на голяма част от участниците при тяхната рееализация в музикалния ни живот. От сърце искам да дам своя добронамерен съвет - мили ученици, възприемайте уменията и знанията на своите преподаватели, техните съвети, за да преодолявате трудностите, за да обогатявате своята фантазия и чувствителност, защото само така вие може да оформите своя светоглед на можещ и знаещ музикант. Но преди всичко обичайте най-висшето изкуство - музиката, за да претворите студените нотни листи в жиовотрептяща, вълнуваща и покоряваща звучаща магия", приветства участниците при награждаването председателят на журито проф. д-р Савка Шопова-Маркова.

В първа възрастова група победители са Инес Симеонова и Лили Богданова от НМУ "Л. Пипков" - София. Втората награда е за Георги Леков отново от София, а третото място беше присъдено за възпитаничката на НУИ "П. Пипков" Гена Люцканова. Във втора възрастова група първото място заеха Богдан Иванов от НУМТИ "Д. Петков" - Пловдив, и Ивана Говедарска от София. Втора награда си поделиха Елица Десева от София, Владислава Бошнакова от Плевен и Моника Захариева от Варна. Третото място бе заето от Любослава Анастасова - Пловдив, Марина Станева - Варна, и Гея Добрева - София.

Бяха раздадени и специални награди на името на Добри Христов, а проф. д-р Савка Шопова-Маркова, доц. Ростислав Йовчев, Съюзът на музикалните и танцови дейци и НМА "Проф. П. Владигеров" също излъчиха и наградиха своите фаворити в конкурса.

 

 

Двама мераклии за директор на Плевенска филхармония

 

Миа ХРИСТОВА

Двама кандидати са изявили желание да заемат поста директор на Плевенска филхармония, съобщават от Министерство на културата. Оттам отказват да назоват имената на кандидатите, докато не бъде обявена дата за конкурса, но според надеждни източници това са настоящият временно изпълняващ длъжността директор Евлоги Илиев и бившият главен диригент Владимир Бошнаков.

Както "BG Север" писа на 25 януари т. г., на главния диригент на Плевенска филхармония Владимир Бошнаков беше връчена заповед за дисциплинарно уволнение от временно изпълняващия длъжността директор на културния институт Евлоги Илиев. "Това е прецедент. Аз съм първият случай на уволнен главен диригент от директор, още повече, че Илиев е временно изпълняващ длъжността, назначен е без конкурс, без концепция, със стаж месец и половина като директор", категоричен беше на специално свиканата пресконференция Бошнаков. Уволнението си той обжалва пред съда. Същевременно музикалният институт, без да бъде гонен от сградата на читалище "Съгласие", се премести да репетира и да изнася концерти в общинската зала "Катя Попова", като вместо главен, беше назначен още един диригент Иван Илиев.

Времето ще покаже как ще бъде разрешен поредният абсурден казус в областта на плевенската култура. Вариантите не са много - съдът може да възстанови на работа Бошнаков, като едновременно с това спечели конкурса за директор. Или да стане шеф и досегашният началник да се върне в оркестъра. Както и лобито на Илиев да се окаже по-мощно и той да остане на шефския пост. Поне докато има все още Плевенска филхармония.

 

 

Нови заглавия в книжарници "Грамма"

 

 

"В главата на италианците"

 

Бепе Северини

Вече толкова сме свикнали с клишетата за Италия, че трудно намираме желание да ги опровергаем. Докато чуждестранни филмови продукции и книги ни заливат със стереотипи, един италианец решава да ни обясни как точно стоят нещата с прочутия сладък живот на сънародниците си, разнищвайки всички тайни "от кухнята".

Авторът на "В главата на италианците" - Бепе Северини, е журналист с множество международни признания, а въпросната книга е преведена на девет езика - вече и на български. Северини се е заел със задачата да разкаже за прословутия бит на италианците, като е облякъл коментарите си в приятен хумор и чувство за самоирония. Книгата разказва за 10-дневното пътешествие на автора заедно с негови приятели от чужбина из различни кътчета на Ботуша. Главите включват 30 различни ситуации, които леко напомнят на разговорниците, които туристите трескаво прелистват. Места като ресторанта, църквата, гарата и летището са ключови спирки на спътниците и именно там се разнищват италианските навици и комуникационни особености. Своеобразният Декамерон дава не само откровен анализ на съвременна Италия, но е и забавно четиво за не толкова пламенните фенове на страната.

 

 

"Трилър"

 

Зaключeтe вpaтaтa, дpъпнeтe зaвeситe, скpийтe сe под одeялото и сe пpиготвeтe дa будувaтe цялa нощ с "Tpилъp". Tовa e нaй-добpият сбоpник с кpиминaлни paзкaзи. Двaтa томa включвaт пpоизвeдeния от нaй-изтъкнaтитe, aплодиpaни и нaгpaждaвaни сeвepноaмepикaнски писaтeли нa кpиминaлни pомaни, тpилъpи и мистepии. B този бeстсeлъp Джeймс Пaтepсън включвa 14 зaшeмeтявaщи paзкaзa с eмблeмaтичнитe пepсонaжи нa aвтоpи кaто Лий Чайлд, Джeймс Cийгъл, Бpaд Tоp, Стив Бери и Дъглас Престън.

 

върни се в НАЧАЛО