"BG Север" - брой 13 (8-14 април 2011 г.)

 

СОЦИАЛНО


 

 

Нашенци чакат топлото време, за да потеглят масово на гурбет

 

Макар и с черен труд, печелим добре, хвалят се сезонните емигранти

 

Бусче с пари и колети, изпратени от гурбетчии в Италия, очакват всеки понеделник в Плевен, сн. авторътИнна СТЕФАНОВА

Въпреки завръщането на много гурбетчии заради кризата в Западна Европа, има и такива българи, които чакат затоплянето, за да заминат отново зад граница за сезонна селскостопанска работа. Силвия Георгиева, която миналата година взе диплома за средно образование и веднага след това отпътува за Италия, сега се гласи пак да замине и да се захване с работа в селското стопанство. Друг неин съученик - Денис, е в Ботуша вече година без прекъсване, но това е рядък късмет. Там той работи в строителството като общ работник. Двамата са завършили един и същи техникум, но не работят по специалността си. Летните месеци са онези, с които Силвия хем храни себе си цяла година, хем помага на семейството си в Пордим, в което и двамата й родители са безработни. Сезонната миграция е практика от близо десет години за градчето. Масово жителите му се изнасят за Испания, други потеглят към Гърция, има и такива, които заминават за Германия. Повечето се занимават с аграрна работа, други са шофьори или общи работници в строителството, трети, малко на брой, са се захванали с гледането на възрастни мъже или жени.

"Макар и с черен труд, печелим добре, разказва Силвия. - Ако бера маслини, за около 15 касетки на ден успявам да си докарам по 35 евро. Тук в Пордим, а и в Плевен, работа няма. Какво да правя по цял ден, да кръстя ръце ли", пита тя.

За сезонна работа през пролетта за чужбина тръгват най-вече жителите на ромските квартали в Пордим. Тогава те почти обезлюдяват. Същата е картинката и с кварталите, населени с мургави жители в Славяново, Одърне и Вълчи трън. Прехраната за големите им семейства е крайно недостатъчна.

В много фамилии баща, майка или по-голям брат от години живеят в чужбина. Тези със сигурна работа изтеглят по-малките от домочадието винаги, когато е възможно да им намерят работа. Това се случва за месец - два през зимата или през лятото, когато учениците са във ваканция. Парите, изпращани от емигрантите за техните семейства, независимо дали са цигани или не, се изразходват за храна, сметки, медицинско обслужване, образование - кърпят с тях семейния бюджет. Някои погасяват вноски по кредити, повечето купуват автомобили, не имоти - такива имат.

Нашенци, вече опитали веднъж късмета си в чужбина, не очакват, въпреки и тамошната криза, да намерят по-добри перспективи в България. Подгонените от бедност навън хора са готови на много жертви, за да получават заплата, каквато в Пордим и в България не е невъзможно да се изкара. Те вече в продължание на много години знаят, че гърло с думи не се пълни.

 

 

Бъркаме ли се по-дълбоко за лекарства в Плевен?

 

Стефана МИХАЙЛОВА

"Потърсих в три аптеки в Плевен предписано ми лекарство за хипертоници, което ми се полага по здравната каса. Открих го чак в четвърта. Вероятно илачето е с по-достъпна от останалите за високо кръвно цена и за това толкова трудно го открих. Другият месец обаче сигурно няма да го намеря и ще трябва да се бръкна по-дълбоко". Това е част от жалбата на 72-годишния Дамян Петров от Плевен, заради която започнахме репортерска проверка из плевенските аптеки. Другата причина бяха цифри, огласени неотдавна в медиите. Фирмите производители са повишили близо 4 пъти цените на лекарствата за последните 12 години. Докато през 1998 г. за една опаковка лекарство пациентът е плащал 1,94 лв., то през миналата 2010 г. същата опаковка е струвала вече 7,99 лв. Лекарствата щели да продължат да поскъпват и през 2011 г. През февруари т. г. спрямо януари цените на лекарствата са се повишили с 0,1 на сто, допълват данни от статистиката.

Могат ли цените да се вдигат от самите аптеки в Плевен, попитахме няколко фармацевти. Абсурд е, това няма как да се случи, дори да искахме, беше категорична първата аптекарка. Показва и фактура с графа пределна цена, която е фиксирана както за Плевен, така и за цялата страна. Цените на лекарствата могат да се покачват от фирмите производители. Те от своя страна притискат правителството да намали маржа в аптеките, за да изглеждат лекарствата "социално поносими", допълва още тя. Обратно, големите международни компании, които изнасят печалбата в чужбина, са толерирани посредством задържане на високи цени за тях. Всеки средно грамотен плевенчанин може сам да погледне Позитивния списък и да види, че в него са вкарани предимно чуждестранни фирми производители на оригинални продукти. А това спрямо купувачите е изключително нетолерантно.

"Не знам каква икономика имат някои страни от ЕС, където лекарствата се продават с бандероли и цените им са напълно еднакви. А у нас бандероли се изискват за алкохол и цигари, е мнението на друга плевенска фармацевтка. - Затова, ако у някой има съмнение, че се вдигат цените изобщо, ударите конкретно падат върху нас. Ние можем да намалим цените и в много плевенски аптеки правят отстъпки, защото както навсякъде, така и при нас търговията трудно върви. Но все пак не сме хранителна търговска верига, нали, където днес има промоция на банани за 60 ст. килото, а утре там ги предлагат за три лева", възмущава се още тя.

В трета аптека фармацевтката беше категорична, че се е вдигнала в сравнение с миналата година цената на пакетче фервекс - с... 6 ст. Факторите за повишаване през последните години на цените на лекарствата плевенските фармацевти единодушно формулират като многообразни. Те се връщат на 2002 г., когато се въвежда т. нар. Добра фармацевтична практика. Това е международен стандарт за качество, който оскъпява продуктите, но пък ги прави сигурни за употреба. Фактор за тях е и инфлацията, както и появата на нови медикаменти, предимно вносни. За тази година са категорични обаче, че дори и да има оскъпяване, то е незабележимо малко и в никакъв случай не идва от тях. Никой не се нае да прогнозира при случващото се с цените въобще в страната през последните месеци дали и в плевенските аптеки няма да има рязко оскъпяване. Категорични са обаче, че и в тяхната работа обедняването на пациентите вече силно се усеща.

 

 

Безработна осъдена да плаща на фирмата, която я съкращава

 

Поля ТОМОВА

От две години Поля Димитрова е без работа. През 2008 г. тя е съкратена от шивашка фирма "Сартен". Жената е категорична, че прекратяването на трудовия й договор е неправомерно, тъй като не е посочен мотив. Казва също, че не е имало никакви критерии за уволнението й, както и че не е взето предвид заболяване, което Поля има.

Поля Димитрова подава жалба заради уволнението си. Районен съд - Плевен, решава, че уволнението й е незаконно. Фирмата е осъдена да заплати на жената 429,60 лв. обезщетение, както и да я възстанови на работа.

Недоволни от решението на съда, юристите на фирмата обжалват. С решение от 15 декември 2009 г. Окръжен съд - Плевен, потвърждава постановеното решение на районния съд. По делото има разпитани свидетели, а според съда не е ясно по какви критерии фирмата е направила подбор и е съкратила Поля Димитрова. "Окръжен съд счита, че въззивното дружество като работодател не е доказало по надлежен ред между кои лица е извършен устния подбор, по какви показатели са оценявани работниците, на базата на какви данни е преценено, че в сравнение с останалите въззиваемата не се справя добре с възложените й задачи и не притежава необходимите професионални умения", пише в решението на съда. Изрично е споменато, че само работодателят може да определя кой от работниците му да остане на работа, а съдът проверява единствено дали подборът е законосъобразен. След второто решение обаче фирмата отново обжалва и делото отива във Върховния касационен съд (ВКС). С решение от 15 февруари т. г. върховната инстанция отменя решението на Окръжен съд - Плевен. Исковете на Поля Димитрова към фирмата също са отхвърлени. Жената е осъдена да плати на фирмата разноски за 445 лв. Решението на ВКС е окончателно. "Не зная как ще платя тези пари, като нямам стотинка. Имам кредит, банката ми праща съдия-изпълнител. Нямам никаква представа как ще живея", разплаква се Поля Димитрова. Жената има заболяване, но не може да си позволи да си купи лекарствата, които са необходими, тъй като няма пари дори за храна.

В решението на ВКС пише, че "по делото е установено основанието, на което е извършено уволнението, а именно - намаляване обема на работа, както и обстоятелството, че работодателят е упражнил правото си на подбор (...), съгласно изискванията и критериите на... следва изводът, че уволнението е законосъобразно".

Сега Поля Димитрова няма представа как ще оцелява. Казва, че е търсила работа, но никъде не може да си намери. С нейната съдба вероятно са десетки плевенчани. Експертите съветват винаги да търсите правата си, ако смятате, че са ви уволнили незаконно. Независимо, че може да ви застигне съдбата на Поля Димитрова.

 

 

 Послушай лекаря

 

Препоръчаха ми да си премахна сливиците, но се опасявам, че на моята възраст това може да бъде доста сложно и травмиращо. Какво да предприема?

Маргарита Василева, 53 г.

 

С помощта на HFATT техниката сливиците се отстраняват безкръвно и безболезнено

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

 

Една от най-популярните операции в нашата специалност, която се прави още от по-миналия век, е тази от сливици. За съжаление до днешно време тази интервенция не е претърпяла развитие по отношение на класическата техника, с която се изпълнява, и затова е доста кървава, съпроводена с кръвотечения по време на операцията и с неприятни преживявания в следоперативния период. Освен това мястото на сливиците е там, където се кръстосва дихателният с храносмилателния път и след нея в продължение на 10 дни се налага да се спазва диета с цел да се облекчи зарастването на раните, причинени в резултат на интервенцията, като нарушаването на диетата с кашава и течна храна много често води до тежки усложнения от рода на кръвоизливите. Когато има необходимите индикации за такава интервенция, тя се явява и животоспасяваща. Многократно сме говорили за усложненията, които се получават в организма, засягат близките и далечни органи и системи, когато имаме хронична инфекция в сливиците. Щом са ви препоръчали операция на сливиците, вашият случай вероятно е такъв.

През последните години в световен мащаб се наложиха нови технологии за извършване на тази операция. Смисълът е да се минимизира оперативната травма от режещите инструменти при класическата методика. Което автоматично означава по-малка травма на тъканите, оттам по-малка кръвозагуба, по-малка болка, и респективно по-къс оздравителен период. Усилията на научната мисъл в това направление доведоха до въвеждането на радиохирургията. С помощта на т. нар. HFATT техника (високо фреквентна индуцирана термо терапия) е възможно да се отстранят сливиците по абсолютно безболезнен и безкръвен начин и с минимален оперативен риск. Интересното е, че тъй като не се травмират тъканите по никакъв начин, операцията може да бъде извършена с местна лигавична анестезия. При положение, че освен чувство за дискомфорт в гърлото няколко часа след операцията, няма други оплаквания, възможно е пациентът да си тръгне още половин час след операцията, без да е необходимо болнично лечение, приемане на обезболяващи и т. н. Оздравителният период също е максимално скъсен до няколко дни. Особено след въвеждането на биполярната радиохирургия, с помощта на която е възможно сливиците да бъдат намалени, можем да кажем, че една от традиционно тежките субективно операции няма драматичен характер, както при класическата хирургия.

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по елекронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888

 

 

върни се в НАЧАЛО