"BG Север" - брой 13 (8-14 април 2011 г.)

 

БИЗНЕС 


 

Абитуриентските балове вече удрят хилядарка с пътуването

 

Кампанията тази година започна по-рано, харчовете - според джоба

 

Родители и абитуриенти оглеждат пазара, сравняват цените, сн. авторътЕмилия КАРАБУЛЕВА

Между 500 и 800 лева излиза средно абитуриентският бал за джоба на родителите, ако празненството е в местно заведение. С пътуване до морските или планинските ни курорти сумата набъбва до хилядарка, че и отгоре за по-разточителни удоволствия.

Най-скъпата бална рокля излиза около 300 лева, плюс обувки от 40 - 50 лв., чанта и аксесоари, само дамският тоалет достига около 500 лв. Момичетата си приготвят тоалет и за деня на изпращането в училище, отделно прическа и козметични процедури, които изобщо не са евтини, така абитуриентката харчи за външния си вид не по-малко от 700 - 800 лв., коментират родители.

Момчетата са далеч по-скромни, те не отделят кой знае какво внимание на подробностите в тоалета си. Така строг мъжки костюм, с риза и вратовръзка плюс ботунели може да се намерят по магазините за 200 - 300 лв. Някои от търговските обекти се възползват от кампанията и осигуряват намаления с 50% и отгоре. Така можете да се снабдите с къса сатенена рокля за не повече от 50 лв. и луксозни сандали за двайсетачка, коментират търговци.

Най-търсени през тази година са тоалетите в сиво и лилаво, върви и класическото черно. Хит е сатенът, обвит в дантела при момичетата, но се купуват и тоалети от шифон и тафта. Силно скъсени сака и супер плитки панталони пък са най-желани при момчетата - те се спускат на по-семплите модели, установи репортерска проверка в търговската мрежа на Плевен.

"Особеното на тази абитуриентска кампания е, че тя започна доста по-рано от минали години, още през януари родителите започнаха да оглеждат пазара, да сравняват цените. В масовия случай бяха заделили определен бюджет за бала и се опитваха да се вместят в него", коментират търговци. Хората зад щанда казват още, че се търсят по-евтини модели, макар че цените са почти същите в сравнение с миналата година или са спаднали с определен процент.

Някои родители залагат на онлайн пазаруването за бала, мнението им е, че се намират по-красиви облекла на изгодни цени. В други случаи се наемат по няколко тоалета, това е решение за практични абитуриенти, които спестяват разточителството в облеклото за сметка на покриването на други свои нужди със спестените пари на родителите си. Някои от зрелостниците пък са заработили сами средствата за бала си, хващали са се на почасова работа, скътали са по нещо от дейност през лятото, решили са да облекчат финансово родителите си.

Повечето от абитуриентите през тази година ще отбележат завършването на школото в плевенски заведения. По-малка част ще пътуват до морските и планинските курорти. От туристическите агенции коментират, че има доста заявки от абитуриенти, които предпочитат турските и гръцки дестинации за отпразнуване на бала.

 

 

Пир като за сватба подготвя Тихомир

 

Родителите са безработни, дядото тегли заем, за да се отсрамят

 

Инна СТЕФАНОВА

Абитуриентската си вечер Тихомир определя като скромна. Времената са такива и семейството му не може да си позволи повече. Вместо на ресторант, както е било при кака му, завършила училището преди три години, родата ще се събира на улицата пред дома му. Имаме дълги дъски, редим ги върху столове, по средата поставяме масите, разказва Тихомир. Отгоре ще е покрито с брезент, така че евентуален дъжд да не сбърка хората и веселбата.

Престижното е на купона да бъде поканена жива музика - оркестър с певица, поне за това настоява дядото на момчето. Той всъщност ще плаща сметката и негово е правото да поръчва музиката, шегува се скорошният абитуриент. Майката и бащата на Тихомир всеки момент ще се върнат от Испания. Там са успели да намерят работа за 2 - 3 месеца - брали зеле и маслини, чистили камъни около сгради, но сега останали без препитание. Двамата ще купят костюма от чужбината, а дядото тук ще тегли заем, за да се отсрамят пред родата и приятелите.

На изпращането на сестра му в ресторанта гостите били 60 - 70 човека. Сега щели да поканят по-малко - 40 - 50, допълва още Тихомир. Тогава броили 500 лв. за диджея и музиката, отделно 1 200 лева за храната. Сега, ако тържеството е с оркестър, само за него ще трябва да отделят хилядарка. Разчитат, че за храната ще се бръкнат по-малко, ще купят прасенце, едно - друго и така ще минат по-тънко, пресмята виновникът за суматохата. Това не значи обаче, че няма да се яде на корем - на масите трябва да има всичко, и то в доволни количества. Пиенето е отделно, който каквото душа му иска - вино, ракия, бира, за младите - уиски и коняк. Иначе Тихомир още не е правил планове за след това, за след последния училищен звънец. Сигурен е в едно - че няма да бърза да се жени, а първо ще си поживее. Сестра му вече дундурка дете и знае какво е. Баща му вероятно след абитуриентската ще се върне в чужбина - негов братовчед го викал в Германия като общ работник в строителството. Майка му щяла да работи в Дойренци, за дядото остава да връща заема, колко години - Тихомир не знае.

 

 

Хипермаркет Баумакс отвори врати

 

Мартин Янчев, управител на магазина в Плевен, сн. авторътЕми СТАЛЕВА

"Най-голям асортимент на най-изгодни цени предлага нашият хипермаркет от веригата магазини "Баумакс". За нас е по-добре да продаваме на повече хора на по-ниски цени, отколкото обратното. Не правим разлика между малки и големи клиенти, на всички обръщаме специално внимание". Това заяви Никола Секай, изпълнителен директор на българското представителство на веригата "Баумакс" на пресконференция преди официалното откриване на петия поред хипермаркет в България, който вече отвори врати в Плевен.

Веригата "Баумакс" присъства в страната от три години. Хипермаркетът в Плевен е петият поред след откриването на обекти в още няколко града, както и 152 -ия на територията на ЕС. Според Никола Секай е радващо, че България е много добър пазар за услугата "Направи си сам". Хипермаркетът се намира на ул. "Сторгозия" 203, разположен е върху площ от 12 хил. кв. м, където има четири отделения - строителство, техника, интериор и градина. В момента там се предлагат 30 хиляди артикула. Разкритите работни места за хората от региона са 90, съобщи Мартин Янчев, управител на магазина в Плевен.

На пресконференция пред журналисти той обясни, че в хипермаркета се предлагат няколко уникални за българския пазар услуги. Огромен драйф-център, разположен върху площ от 4 хил. кв. м очаква клиентите си, които имат възможност да влизат директно с автомобилите си и да натоварят продуктите. Хипермаркетът предлага някои допълнителни услуги като тониране на бои, рязане на дърво, доставка до дома и ушиване на пердета.

"Баумакс" работи под мотото "Всеки ден ниски цени", като продължава инициативата за 10-процентова гаранция. "Това означава, че ако клиент открие даден продукт при конкурентна верига на по-ниска цена, той ще го получи от "Баумакс" на същата цена с допълнителна отстъпка от 10%", обясни Мартин Янчев.

15 млн. евро е инвестицията, която фирмата е направила в изграждането на хипермаркета в Плевен. Обектът е построен за половин година, а обзавеждането и подготовката за отваряне е отнело само 5 седмици. Доказателство за това, че "Баумакс" продължава политиката си за стимулиране на дейността на български производители и фирми доставчици е фактът, че повече от 50% от предлаганите продукти са родно производство.

 

 

Все по-малко плевенчани купуват семена на цветя

 

Напоследък домакините предпочитат да бодват в саксиите подправки

 

Отглеждането на цветя не винаги е детска игра, сн. авторътРалица ПЕТРОВА

С всяка изминала година броят на плевенчаните, които си купуват семена от цветарските магазини, които да засеят в саксия или в оградено местенце пред блока, намаляват. Такава е констатацията на повечето продавач-консултанти в магазини за цветя и семена. До преди няколко години напливът бил по-голям, дори и купувачите да предпочитали по-евтиното. Сега оборот се прави най-вече по празниците, а за печалба от семена на цветя или луковици не може и да се говори.

"Сега от време на време идват за семенца от петунии, парички и т. н. Те са и най-евтини - по левче. Не са капризни и са красиви. Но вече плевечнанката и за това трудно отделя, колкото да обича цветята. Дори едно левче й се струва много. Масовата практика, която беше преди, а сега се наблюдава още повече, е да си разменят филизи, семена, луковици по съседски. И това е", разказва продавачка в магазин за цветя.

Тя обяснява, че ако все пак някой е решил да засее цветя, като си купи семена, първо трябва да се поинтересува в каква почва трябва да се отглеждат. Както и дали могат да виреят в саксия на балкона, или е по-добре да се засадят в градина. "Обикновено на опаковката на семената е отбелязано най-общо кога се засяват, кога се разсаждат и кога се очаква да цъфнат. Важно е да се знае дали са едногодишни или многогодишни. Но пък нали и ние сме там - обясняваме подробно всичко", казва продавачката. И допълва: "Когато засяваме или садим в саксия, най-отдолу е добре да поставим малки камъчета и пясък, за да може да се оттича водата и да не става глетава почвата. Защото в този случай, ако преполеем цветето, то лесно може да изгние. Но тези обаче, на които не им се чака чак толкова дълго, предпочитат да засадят цветя с корени или луковички. В този случай хората купуват градински теменужки, зюмбюли, нарциси, петунии. И естествено рози".

По думите на продавачката хубава идея, която все повече напоследък намира приложение, е засяването в саксии на различни видове подправки. Така, когато поникнат и се развият, хем е хубаво, че е зелено в кухнята, хем домакинята си има свежи подправки под ръка, обяснява жената.

Тя обаче твърди, че най-вървежни по всяко време на годината си остават готовите саксии с цветя. Купуват ги за всякакъв повод - рожден ден, имен ден, сватби, кръщенета. Според продавачката бавно, но сигурно намалява броят на клиентите, купуващи живи цветя. "Абе няма да изчезнат, ама все по-малко ще стават. То с тези природолюбители напоследък - тенденцията е тази", категорична е тя.

 

 

върни се в НАЧАЛО