"BG Север" - брой 13 (8 - 14 април 2011 г.)

 

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА   


 

Плевен се топи и застарява

 

За 10 години областта е намаляла с 46 хиляди души, а общината - с 15 000

 

В Плевенска област хората над 65 г. са 23%, при средно за страната 18,9 на сто, сн. архивРалица ПЕТРОВА

Плевенска област обезлюдява, а процентът на възрастното население е доста над средния за страната. Това сочат данните от експресното преброяване, които бяха съобщени официално. Естественият прираст на населението в региона е минус 14,7%. Т. е. за 10 години (в сравнение с предходното преброяване от 2001 г.), Плевенска област се е стопила с близо 46 хиляди души. Отрицателен и близо до този на региона е прирастът в областния град - минус 13% (толкова е и в общината). Т. е. през 2001 г. град Плевен е наброявал 121 880 души, а сега - 106 011.

Плевенска област вече се нарежда на осмо място в страната по големина, като е изпреварена от Пазарджик. Град Плевен запазва седмото си място.

Доста над средния за страната е процентът на възрастните хора в областта, сочи експресното преброяване. Тревожните данни са, че в региона хората над 65 г. са 23%, при средно за страната 18,9 на сто.

Оказва се, че не Плевен, а община Долни Дъбник е с най-много млади хора (от 0 до 17 г.) - 18,3%. Най-малко са те в община Гулянци - 12,4 на сто.

От населените места класацията по този показател води с. Дисевица - там новородените, децата и тийнейджърите съставят 39,2% от населението в селото. Най-зле е положението в с. Лозица, община Никопол, където населението от 0 до 17 г. е само 1,95%.

Община Белене (65,2%) пък почти настига Плевен (66,2%) по показателя брой на населението в трудоспособна възраст - 18 - 64 г., показват данните. Цифрите сочат още, че най-малко са тези хора в община Гулянци - 50,2%.

Община Гулянци води убедително с 37,4% и по брой пенсионери. В Плевенска община те са най-малко - 17,8%. Село Ласкар обаче се нарежда начело по показател хора над 65 г. Те съставляват 65,3 на сто от цялото население. Най-малко пенсионери има в с. Буковлък - 306 или 8,6%. Това е и най-голямото село в област Плевен с 3 657 души, сочи преброяването. Най-малкото село в региона е Варана, община Левски, с 64 души. Най-малък град е Пордим - 1 970 души, това е и най-малката община с 6 304 жители.

Естественият прираст е отрицателен във всички общини на областта.

В община Никопол населението се е стопило най-много - с 33 на сто. Най-малко в община Плевен - 12,98%.

С 1 027 души е намаляло населението на с. Градище, община Левски, за 10 г. - от 1 592 на 565 човека. Това е населеното място с най-висок отрицателен прираст. Селото с най-нисък отрицателен прираст е Дисевица - минус 1,4%. Три села в областта имат положителен прираст. Това са Буковлък - 7,8%, Тученица - 5,5%, и Горталово - 3,5%.

Данните от експресното преброяване на населението през 2011 г. определят Белене като "най-мъжката" община. Т. е. в нея живеят най-голям процент представители на силния пол - 53,8%. Селото с най-много мъже - 55,6%, обаче е в Плевенско - Ралево. "Най-женската" община е Пордим, а селото с най-много дами - Божурлук.

В община Плевен мъжете са 48,7%, а жените 51,3 на сто.

Плевен (84,6%) и Белене (82,5%) са общините, в които градското население е с най-висок ръст. Най-малко то е в Гулянци - 26,% при средно за областта 66,87%.

 

 

Министър Найденов и тютюнопроизводителите се разбраха - секторът отива към ликвидиране

 

Министър Найденов посъветва тютюнопро-изводителите да търсят алтернативи, сн. авторътПоля ТОМОВА

Сектор тютюнопроизводство отива към ликвидиране и затова производителите трябва да търсят алтернативи. Това е основният извод, направен по време на срещата на земеделския министър Мирослав Найденов с тютюнопроизводителите от Северна България. Тя се състоя в цеха на "Плевен - Булгартабак" в село Ясен. Иначе производителите се оплакаха най-вече от разликата в изкупната цена на тютюна, крайния продукт и суровините. Не може да се изкупува толкова ниско тютюнът, а цигарите да са увеличени с пъти, смятат производители. Тъй като журналистите бяха помолени да излязат по време на срещата, не стана ясно какви въпроси все пак са зададени на министър Найденов. Той обяви, че има фирми, които дължат пари на стопаните и ако не се издължат до 14 април, ще бъдат санкционирани. Найденов обяви и създаването на стратегия за развитие на отрасъла, която трябва да бъде изготвена до същата дата. Ако стратегията бъде приета и започне реализацията й, правителството може да осигури 70 млн. лева. За да се случи това обаче, документът трябва да бъде приет от финансовия министър Симеон Дянков и МС. "Правим всичко възможно, ако стратегията бъде приета до края на април, защото това зависи все пак от представителите на браншовете, да пристъпим към финансиране и изплащане на половината от сумата, тоест 35 млн. лева да дойдат още в първото полугодие и останалите 35 млн. лева да отидат във второто полугодие", заяви Найденов. Той напомни, че се работи и по създаването на специална мярка за развитие на селските райони, при която конкурентно предимство ще имат общини, в които традиционно се отглежда тютюн.

В по-далечна перспектива обаче секторът няма да се развива, или поне не в този обем, увери земеделският министър. Затова той посъветва производителите да търсят алтернатива, особено в региони като Плевен. "Тук могат да се гледат и животни, и други култури, за разлика от района на Сатовча, Кърджали... Хората искат безплатна поливка. Безплатна поливка няма как да се осигури, защото предприятието "Напоителни системи" е в ликвидация", обяви Найденов. Той не пропусна да обвини предишното правителство, че само две седмици преди парламентарните избори през 2009 година е направило "поливка" и предприятието имало несъбрани средства в размер на десетки милиони.

По време на посещението си Найденов коментира и новия закон за горите, който влиза в сила от 11 април. Това е едно от най-големите постижения на това управление, заяви земеделският министър. Според него законът няма да позволи заменки на гори. Те ще се допускат само при изпълнение на международни, национални или общински проекти. Контролната и стопанската дейност се разделят, заради което се създават шест държавни горски предприятия - Враца, Габрово, Шумен, Благоевград, Смолян и Сливен, които ще бъдат изцяло на самостоятелна издръжка. Законът забранява т. нар. гола сеч. Горските ще имат повече права и почти ще се доближават в това отношение до полицаите, увери Найденов. Той заяви също, че единственото нещо, което се е увеличило в България през последните години, са горите.

Хлябът е последният продукт, който ще бъде със стандарт, каза още Найденов. И добави, че е изпълнил своето обещание - българите да имат вече на трапезата си качествена храна.

 

 

Цецка Цачева:

Трябва пак да се преосмисли сигурността на АЕЦ Белене

 

Правителството води процеса по проекта АЕЦ "Белене" в правилна посока, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева по време на посещението си в Плевен в сряда. След случилото се във Фукушима, от което целия свят е разтревожен, трябва да бъдат преосмислени много от показателите за сигирност на проекта АЕЦ "Белене", заяви тя. И добави, че към този момент е убедена, че проектите са достатъчно професионално направени и гарантират сигурността, но "ние, политиците, сме длъжни да направим така, че всички граждани на нашето общество да бъдат убедени, че няма заплаха от подобен проект". Цачева припомни, че с подписването на меморандум от началото на седмицата проектът е замразен за 3 месеца, тъй като се иска още веднъж експертна преценка.

Парламентарната шефка коментира и слуховете в медийното пространство, че тя ще бъде кандидатурата на ГЕРБ за президент. Според нея когато я попитат от ръководството на партията, тогава тя щяла да сподели какви са нейните намерения, но в крайна сметка решението щяло да бъде на партията. "BG Север"

 

 

Справедлива база за такса смет - кога?

 

Сега плащаме не за реалното количество боклук, а върху площ

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Както на българина не му е ясно - как точно се формира акцизът на горивата, какво плаща за ток и вода, така и сега пък настана объркване при определянето на такса смет. Смут предизвика промяната в закона, според която такса смет вече ще се плаща не на база на балансовата стойност на имота, а на база на данъчната му оценка.

Ако за физическите лица е по-лесно да преглътнат удара, тъй като през последните години за тях данъчната оценка се приближава до пазарната, то за бизнеса балтията е голяма, тъй като за последните 10 години фирмите не са си променяли данъчната оценка на имотите. Или както се казва - изсипват ти го наведнъж в кризата. Ако имотът ти е струвал по балансова стойност 3 хил. лева, сега данъчната му оценка е 10 пъти повече, иди че намери пари и плащай.

Друг е въпросът обаче - дали през всичките тези години се намери справедлив принцип за определяне на такса смет? Хората питат - откъде накъде за база на начисляването ще се използва оценката на апартамента, като боклукът не се определя от жилището, а от хората, които го обитават. Реално те не произвеждат повече отпадъци, защото пазарната цена на имота се е увеличила. Нито пък общината е променила нещо в конкретната услуга, която извършва за гражданите и за фирмите. С други думи, улиците с по-високи данъчни оценки не се чистят по-добре или услугата е еднаква за всички.

В този ред на мисли се стига до извода, че ние не плащаме такса, която се внася за услуга, а излиза, че такса смет си е чисто облагане с данък. Защото, както е видно, няма връзка между парите и услугата.

Така например, ако четирима души живеят в малък апартамент, а пък двама в по-голям - то кой изхвърля повече смет и защо тези в големия плащат 3 - 4 пъти повече от тези в малкия? Да не говорим, че такса смет се променя съобразно районите, където са разположени жилищата. В крайна сметка мерило за определяне на сумата е кой реално изхвърля повече боклук - естествено от апартамента, където живеят повече хора. Получава се така, че в момента плащаме данък, а не такса смет. Защото липсват обективни критерии за определянето й.

Използването на данъчната оценка за основа за определяне на такса смет роди и други парадокси. Случва се така, че хора, които живеят в една и съща сграда на различни етажи, но са купили жилищата си в промеждутък от десетина години и съответно данъчните оценки са различни, също трябва да внесат разминаващи се в пъти суми.

Обнадеждаващо е, че напоследък по отношение на промяна на базата на такса смет има известно раздвижване в институциите. Вече се правят проучвания, анкети, черпи се информация как са организирани нещата в другите държави от ЕС. Там има места, където такса смет се плаща на човек. В други случаи гражданите си купуват специални торби за боклук и така си плащат за услугата, а фирмите за чистота прибират само обозначените чували.

В общините има възможност да се мине на системата за извозване на кофа. Добри са перспективите плащането да става и на база на живущите в имота. Друг проблем е как ще се подходи с такса смет за социалните заведения - училища, болници, църкви и др. Едно от решенията засега е да се докаже, че те не използват пълноценно площите, които притежават.

Експерти изразиха мнение, че проблемът с такса смет може да се изчисти в рамките на две по пет години, ако обаче има воля от страна на управниците ни.

 

 

върни се в НАЧАЛО