"BG Север" - брой 13 (8 - 14 април 2011 г.)

 

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

Вузове, колежи и средни школа представят специалностите си

 

Форумът-изложение "Къде да учим" отваря врати на 14 април

 

Лъчезар Табаков обеща догодина във форума да се включат повече университети, сн. авторът Ралица ПЕТРОВА

Засега 40 учебни заведения вече са потвърдили участието си в специализирания форум-изложение "Къде да учим", бройката им ще се увеличи до старта на форума, съобщи Лъчезар Табаков, съуправител на "Партнерс експо" - организатор на проявата. "След известно прекъсване Плевен отново ще бъде домакин на подобно мероприятие. През последните години се разкриват все повече паралелки и нови специалности, непрекъснато се променят програмите за обучение в съответствие с тенденциите и нуждите на пазарната икономика и опитът от ефективността на проявата, организирана в други градове, е поводът за тази инициатива", допълни той.

Сред заявилите участие вузове са Медицински университет - Плевен, Русенски университет "Ангел Кънчев", Висше училище Международен колеж - София, Висше училище Международен колеж - Албена, Великотърновски университет - филиал Плевен, Технически университет - София, Химико-технологичен университет - София.

От колежите свои щандове ще имат Частен професионален колеж "Иком интелект" - София, "Арт колеж - екранни изкуства" - София.

От общообразователните и професионалните средни училища ще присъстват почти всички от Плевен - професионалните гимназии по ресторантьорство, търговия и обслужване; по строителство, архитектура и геодезия; по хранително-вкусови технологии; по механоелектротехника, лозарство и винарство; по туризъм; ДФСГ "Интелект", ГПЧЕ и др. Участие са заявили и центрове за обучение - Българо-германският и Регионалният бизнес център в Плевен.

За съжаление два проблема тази година ще повлияят на обема на форума, но се надявам да ги изчистим за следващия път, обясни Табаков. При подготовката на форума-изложение се оказало, че на средните общообразователни и професионални училища, особено от областта, им липсва финансов ресурс, за да се включат в проявата. Затова ще се мисли евентуално за някакво финансиране на следващ етап от общината.

"Имахме интерес и от университетите, но голяма част от тях точно сега правят предварителни приемни изпити и половината от работата им вече е свършена. Тяхната молба е догодина форумът за колежи и университети да се проведе в началото на март, а след средата на април - за средни училища", каза Лъчезар Табаков.

Той подчерта, че за пръв път след дългогодишна пауза към града проявяват интерес и издателства. На предстоящия форум ще се акцентира върху учебната, помощната и специализираната литература, не е изключено в бъдеще да се направи и голям панаир на книгата.

Откриването на форума е на 14 април от 10,30 ч. в Сити център "Плевен" (Mania Tower). Изложението ще продължи до 17-и.

 

 

Конкурс за рисунка може да прати наше дете в Рим

 

В международен конкурс за рисунка - живопис, графика и колажи, могат да се включат плевенски деца от 5 до 11-годишна възраст, ако изпратят своите творби до 10 май до Националния център за опазване на общественото здраве (НЦООЗ). Надпреварата е на тема :"Не на цигарите!" и е организирана от Италианската национална асоциация за борба срещу раковите заболявания, здравното министерство и НЦООЗ. Победителите ще станат ясни на 12 май, а награждаването на специална церемония ще се извърши седмица по-късно в столичната галерия за чуждестранно изкуство.

Едноседмично пребиваване в Рим ще е голямата награда за победителя, информират организаторите. По-важното за тях обаче е повече малчугани и техните родители да се приобщят към идеите за здравословно поведение, както и да не се допуска кутията с цигари да стане част от ежедневието на детето. "BG Север"

 

 

12 младежи дадоха нов живот на старите вещи

 

Изкуството ще сближава различни малцинствени групи, сн. личен архив

"Да дадем нов живот на старите вещи" - това бе мотото на първата еко-арт работилница, която се проведе в началото на април в Никопол по проект Еко-арт работилници "Забрави различията" - транснационална младежка инициатива в рамките на програма "Младежта в действие". Координатор на проекта от България е Сдружение "Развитие на личността и човешките общности" - Плевен, а партньорските организации от чужбина са Kontakte fuer Europa e.V. от Германия и HEEDA от Унгария, както и Сдружение "Регионален център за подпомагане на стопанските предприемачи" - Плевен.

Основните цели на инициативата са в рамките на 18 месеца чрез изкуство, култура и работа с млади хора от различни малцинствени групи да се преодолее тяхната социална изолация, да се опознаят и приемат различните култури. Участници в първата еко-работилница: "Да дадем нов живот на старите вещи", организирана на територията на Никопол, са 12 младежи от Плевен и Никопол от български, турски и друг смесен произход, както и младежи с увреждания. Изработените продукти и експонати ще бъдат изложени в читалището. "BG Север"

 

 

Забраняват риболова от 18 април

 

От 18 април 2011 г. ще започне пролетната забрана за риболов във връзка с размножителния период, съобщават от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Малко по-късното въвеждане на забраната е с оглед любителите риболовци да могат да упражнят през почивните дни (16 и 17 април 2011 г.) своето хоби.

Заповедта за забрана ще бъде качена на интернет страницата на ИАРА www.iara.government.bg след подписването й от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. "BG Север"

 

 

Оставаме без "Животновъдство"

 

Тази година Плевен ще остане без животновъдно изложение, което по традиция се провеждаше всяка година за празника на града - 15 май. Министерството на земеделието и храните няма да подкрепи провеждането му през 2011 г., каза кметът Найден Зеленогорски.

Заедно със съорганизаторите на инициативата от "Партнерс експо" ООД са изпратили писмо до министерството за подкрепа на изложението, но са получили отказ за финансиране.

На специализираното изложение "Животновъдство" в Плевен се показваха различни видове и породи високопродуктивни животни от националния генофонд у нас. "BG Север"

 

 

В грандиозна експозиция показват Захари Зограф

 

Уникална изложба, посветена на 200 години от рождението на Захари Зограф, беше открита в ХГ "Илия Бешков" в Плевен.

Захари Зограф (1810 - 14 юни 1853) е един от най-големите български художници, реформатор, който европеизира българското изкуство. Животът му е познат в големи подробности благодарение на писмата до неговия близък приятел, големия български хуманист Неофит Рилски, който ги е запазил за поколенията. Захари Зограф първи осъществява радикалната промяна на концепцията за изкуството - от рисуване "по образци" към натурата. Признат приживе, подобно на великите ренесансови майстори, той издига социалното положение на художника през Възраждането - от занаятчия, на когото плащат според материалите, до личност, с която се съобразяват и от която се възхищават. Достига завидно материално състояние единствено чрез изкуството си.

В грандиозната експозиция, която ще остане в Плевен до 22 април, се представят най-значителните творби на художника - портрети, рисунки, икони, репродукции на стенописите. За първи път се представя голямата сбирка европейски гравюри и рисунки на художника, останала скрита десетилетия заради идеологическата забрана да се изтъкват европейските влияния. Организирането за втори път на уникалната изложба в България е със съдействието на Слава Иванова - директор на Националната художествена галерия, и Доротея Соколова - куратор на експозицията. "BG Север"

 

 

Третокласник от СОУ "Ив. Вазов" отива на националното по ИТ

 

Третокласникът Илия Петров от СОУ "Иван Вазов" е класиран за четвъртия национален кръг на състезанието по информационни технологии "Знайко". Домакин за Плевенска област бе СОУ "Иван Вазов". Всичките 609 участници от първи до 4-ти клас в национален мащаб трябваше за два астрономически часа да покажат качества в разнородни задачи - да създадат фантастични герои в Paint и да ги опишат в Word. Имаше и творческо предизвикателство - презентация върху избрана сред посочените теми - 1 март, 3 март, 8 март или 22 март. При оценяването на проектите се взимат под внимание знанията не само по информационни технологии, но и по правопис и пунктуация. Илия ще бъде единственият представител на Плевенска област в своята възрастова група. Заслуга за подготовката му имат Наталия Иванчовска, преподавател по информационни технологии, и Маргарита Стефанова, класен ръководител.

Състезанието се провежда от Сдружение "Образование и технологии" и Майкрософт - България, в рамките на програмата "Партньори в познанието". Организаторите уведомяват, че националният кръг ще се проведе от 5 до 7 май в комплекс "Момина крепост" близо до В. Търново. Обявена е и темата на последния кръг на състезанието "Хората и Космосът" във връзка с 50-годишнината от полета на Юрий Гагарин. Всеки от участниците има право да избере конкретната насока на своята работа. "BG Север"

 

 

Три спортни клуба с помощ от държавата

 

Три плевенски спортни клуба ще получат по 12 500 лв. за своята дейност. Това са КБИ "Петромакс", СКБИ "Атила" и Спортен клуб по художествена гимнастика "Елегант". Спортните организации са представили своите проекти пред Министерство на физическото възпитание и спорта по програма "Спорт за децата в свободното време за 2011 г." и са получили одобрение.

На клубовете по бойни изкуства са отпуснати по 4 хил. лв., а за този по художествена гимнастика - 4 500 лв. Одобрените проекти са в направление "Начално обучение по вид спорт" и общо 90 деца от областта ще могат да спортуват благодарение на отпуснатите финанси. Времетраенето на проектите е шест месеца. В залите децата ще имат възможност да придобият първоначални знания, умения и навици за практикуване на даден вид спорт. Те ще имат свободен достъп до спортните бази, безплатни занимания и с тях ще работят квалифицирани спортни специалисти. "BG Север"

 

 

Къщички за птици поставиха в Долна Митрополия

 

15 къщички за птици вече са поставени на територията на детските градини и училищата в община Долна Митрополия и с. Гиген. Децата бяха зарадвани от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) по случай 1 април - Международния ден на птиците.

Инициативата за поставяне на100 къщички за гнездене на пойни птици в детските градини и училищата в Дунавските общини - Козлодуй, Байкал, Белене и Свищов, е на БДЗП и община Козлодуй.

По време на акцията представителите на БДЗП показаха на децата как се поставя къщичка за птици и разказаха на малчуганите за птиците, обитатели на парковете и градините в населените места. Всички участници се убедиха, че големите и сините синигери са едни от нашите най-близки съседи, които огласят пролетта със звучните си песни. "BG Север"

 

Плевенчанин простреля мъж от Гривица

 

Скандал между мъже завърши в плевенската болница. Мъж е бил ранен при стрелба в Плевен, информират от полицията. Инцидентът е станал на 2 април около 17,00 часа на булевард "Христо Ботев". След употреба на алкохол е възникнал скандал между 65-годишен плевенчанин и 48-годишен мъж от село Гривица. Конфликтът е прерастнал в побой.

По-младият ударил през ръцете с дървена тояга плевенчанина. По-възрастният отговорил със стрелба, като прострелял в главата опонента си. Пострадалият е транспортиран в Плевенската болница с рани в челото и корема. Оказана му е лекарска помощ и около 22,30 часа е освободен за домашно лечение. Няма опасност за живота му. Проверка изяснила, че той е криминално проявен за кражби. Стрелецът е задържан за 24 часа.

Оръжието, с което е извършен опитът за убийство, е пистолет марка "Адлер" 9 мм и е законно притежавано. По случая е образувано досъдебно производство. Сезирана е прокуратурата. "BG Север"

 

върни се в НАЧАЛО