АРТСЕДМИЦА


 

Плевенчанка обира овациите с Рапсодия за планетата

 

Василена Серафимова в спектакъл с асистенти на Марсел Марсо

 

Валентина ГЕОРГИЕВА

"Рапсодия за планетата" е родена от срещата между двама ученици, превърнали се в продължители на делото на френския мим Марсел Марсо, и една музикантка с български произход, обсебена от ударните инструменти и виртуоз на маримбата. И тримата имат богат опит на сцената и са създали тази "ода на живота" с ослепителни движения, прожекция на образи, лъвове, които се преследват, Пиацола, тарантела или традиционни ритми... Има магия на нашата планета и благодарение на тази невероятна постановка това може да се каже отново и отново на нашите деца... НЕОБХОДИМО Е!"

Това е анонсът на спектакъла "Рапсодия за планетата", който се играе във Франция, и част от който е плевенчанката Василена Серафимова.

"Създаването на един спектакъл изисква дълга и задълбочена работа, съпътствана от силна мисловна дейност, провокация за въображението и идеите. "Рапсодия за планетата" ни отне година усилена работа. В началото започнахме с импровизация върху различни теми, които всеки един от нас подготвяше предварително чрез проучване на различна литература, статии, картини, фотографии... Последва импровизация с изкуството - слушане и възприемане на идеята на сценичния ти партньор и, разбира се, опит да откликнеш на това в момента. Не винаги беше лесно", споделя предисторията Василена.

След 3 - 4 месеца импровизации различните "картини" се разграничили и обособили. Всяка импровизация била снимана, а режисьорката Флоронс, сценографката Корали и Паскуале били техните "очи", "страничният поглед" и записвали всички хубави и интересни идеи.

"После дойде писателската дейност от страна на Флоронс и Сара, за да може да се създаде хореография, по която да започнем да работим. Много е трудно да създадеш спектакъл от нищото... Но когато той е готов и представен пред публика, удовлетворението е огромно. Това е нашата рожба", въодушевено разказва Василена.

Музиката съчетава невероятните възможности на маримбата и другите ударни инструменти (конги, бонгоси, тъпан, флексатон и др.), като се започва от произведения на Бах и се премине през Кейко Абе и Пиацола, за да достигнем до музиката на нашите дни. Инструментите са маримба, мулти перкъшан, тъпан, преобразувани обекти (като количката за пазаруване, трансформирана в инструмент, в който има тигани, кофи, бидон за барабан, част от детско легло, капак на гюм).

"Артистите в спектакъла са последните асистенти на Марсел Марсо - Сара Мангано и Пиер Ив Масип, които създават от 2000 г. свои собствени спектакли чрез компанията "Акта Фабула" и провокират оригинални и неочаквани сътрудничества, както например с перкусионистката Василена Серафимова, която освен с ослепителния си път между висшата консерватория и международните конкурси, привлича със своята страст и въображение без граници", представят във Франция участниците.

"Рапсодия за планетата" е представена над 80 пъти в различни градове във Франция - Париж, Тулуза, Монтбелиард, Евиан, Вител и т. н.

 

След Котаракът в чизми е ред на Тошко Африкански

 

Виктория АЛЕКСАНДРОВА

Нов спектакъл за най-малката театрална публика подготвя кукленият отдел в ДКТ "Иван Радоев". След Великденските празници на сцената ще оживеят веселите приключения на Тошко Африкански от едноименната приказка на Ангел Каралийчев. Сценографията, режисурата и постановката са на Дориана Василева, сценичната адаптация е на Теодора Гълъбова, музикалното оформление - на Иван Атанасов. Има много актьорски плам, а в куклена част са включени естрадни мотиви, импровизирани фолклорни кукли, изобщо компилация от много средства, която ще бъде интересна за малките зрители. "Спектакълът е с много музика и действие, за да е гледаем. И да може публиката като седне, 40 минути да гледа, без да се отегчи. Надявам се самият герой, който е една маймуна в най-добрия смисъл на думата - като едно палаво дете, което търси своето място сред обществото, в което попада, с всички лудории и приключения, да бъде забавен за децата", казва Дориана Василева.

Детската публика, повлияна от интернет, наистина е много трудна за овладяване и впечатляване. И ако само до преди няколко години важеше твърдението, че децата обожават сами да играят с куклите, да променят гласа си все едно са различни герои, а когато влязат в театъра да онемяват от очарование, когато видят пъстрите декори, сега нещата малко се видоизмениха. Единствено неизменен е фактът, че за някои от тях това е първият досег с голямото изкуство, първият път, когато виждат голямата сцена.

"Децата ни наистина са видели страшно много. За тях театърът остава на по-заден план, защото анимацията, компютърните игри, интернет са на доста високо технологично ниво - нещо, което ние още не можем да постигнем в кукления театър поради липса на средства. Но динамиката, която използваме в представленията, ще успее да ги заинтригува и да им задържи вниманието", смята режисьорката на постановката.

В "Тошко Африкански" участват и две от най-новите попълнения в плевенската артистична трупа. Мариян Стефанов и Елица Анева идват буквално от студентската скамейка. Завършили са класа на проф.Боньо Лунгов и работят в театъра от тази календарна година. Вече и двамата се радват на аплодисментите на публиката в дебютите си на плевенска сцена - Елица в "Няма да платим, няма да платим", а Мариян в "Котаракът в чизми". Въпреки че ако бъдат поставени пред дилемата да избират между куклен театър и голяма сцена и двамата категорично, без да се замислят и в един глас, биха избрали голяма сцена. Смятат, че кукленият театър им дава не малко възможности за изява, за усъвършенстване и всъщност е техният трамплин към мечтаните по-значими роли. Признават, че е много по-трудно да играеш пред деца, защото трябва да задържиш интереса им докрай.

 

 

 Втора оперна премиера

 

Филхармонията и млади солисти подготвят Рита от Доницети

 

Вяра ЦЕНОВА

След успешната реализация на Моцартовата опера "Бастиен и Бастиена" през миналата година Плевенска филхармония се е заела с подготовката на втора оперна премиера, насочена отново към младата аудитория в града. Едноактната комична опера "Рита" от италианския композитор Гаетано Доницети ще бъде представена от Плевенската филхармония и млади оперни певци - студенти в Националната музикална академия "Панчо Владигеров" - София: Неда Атанасова - сопран, Борис Луков - тенор, и Кирил Хавезов - баритон. Спектаклите ще бъдат под диригентството на Георги Патриков. Сценографията е на Иван Велчев.

Действието се развива в средата на XIX век в Италия. Младата и енергична Рита, притежателка на странноприемница, е предоволна от живота. Овдовяла от съпруг грубиян, загинал при корабокрушение, загубила имота си при пожар, тя се преселва в Бергамо, където се замогва и омъжва. Вторият й съпруг Бепе е прекрасен момък - добряк, малко простоват, но послушен. Но безоблачно щастие няма и едно светло неделно утро се появява тъмен буреносен облак: Гаспаро, съпругът грубиян, когото от 8 години всички смятат за покойник, неочаквано пристига в Бергамо. Бепе, който съвсем не е глупак, решава, че часът на неговото освобождение е ударил и с готовност отстъпва Рита на законния й брачен повелител. Гаспаро, който на свой ред е смятал Рита за жертва на пожар, е дошъл, за да узакони вдовството си, тъй като възнамерява да се ожени за богата фермерка в Канада. Той решително отказва да приеме кавалерския жест на Бепе. Възниква спор, който двамата мъже се споразумяват да решат чрез хазарт - който спечели, той ще бъде мъж на Рита. Всеки от тях се старае да изгуби. Гаспаро спечелва и трябва да остане при Рита. Положението се усложнява - Рита не пуска Бепе. Бепе задържа Гаспаро, а на него съвсем не му е до оставане. В главата му всичко се върти около една мисъл - да не изпусне своята канадска гълъбица. При възникналата ситуация бракът му с Рита е в законна сила и той не може да сключи нов. Трябва да бъде унищожен брачният им договор, който практичната Рита е запазила. За да се добере до документа, Гаспаро си послужва с хитрост - той се кълне на Рита в любов и разкаяние за някогашната си грубост. За да я увери, че никога не ще я бие както преди, той се преструва на сакат с дясната си ръка. Пред този аргумент Рита капитулира и мигом обръща гръб на Бепе, който това и чака. В тази минута на обща радост Гаспаро я запитва за брачния им договор. Рита го измъква от пазвата си и му го подава. Постигнал целта си, Гаспаро го грабва от нея и й пожелава брачно щастие с Бепе. Рита съвсем не е неприятно изненадана от внезапния обрат в хода на нещата, а Бепе, колкото и да е разочарован, все пак се примирява с участта си. Бурята отминава и всичко си тръгва по реда.

Премиерата на "Рита" ще бъде през май.

 

 

 Нови заглавия в книжарници "ГРАММА"

 

"Антихтонът на Данте"

 

Людмила Филипова

За всички онези, прочели "Мастиленият лабиринт", обявен за българския бестселър на 2009 г., новият роман на Людмила Филипова "Антихтонът на Данте" ще бъде неговото дългоочаквано продължение. Читателите ще научат нови факти от историята на главните герои и ще проследят нови сюжетни линии.

Тази книга е написана така, че да бъде прочетена и като независима от първата част, с неразказани все още загадки и идеи. И едва ли е случайно, че първият роман за "тайната на Десетте" излиза именно в първата Десетица на новото хилядолетие.

 

"Поаро разследва"

 

Агата Кристи

Еркюл Поаро впряга малките си сиви клетки, за да разреши четиринайсет от най-интересните си случаи. Благодарение на блестящите си умозаключения белгийският детектив се справя успешно с всяка една от загадките - от отвличането на министър-председателя до кражбата на облигации, от убийство в провинциално имение до мистерията на египетската гробница, от изчезнало завещание до авантюра с италиански благородник.