СОЦИАЛНО


 

Младежи искат от Зеленогорски отчет за ремонтите на улиците

 

Протестиращите се заканиха да задръстят общината с криви джанти

 

Учасниците в протеста призоваха да се спре практиката на тампониране на дупките, снимка Авторът

Веселина ИЛИЕВА

Тази седмица и в Плевен се проведе мирен протест срещу дупките по пътищата. Макар негодуващите от разбитите ни улици да бяха само няколко младежи, те се заканиха, че ако не бъдат чути от ръководството на общината следващият им опит да изразят гражданското си мнение няма да бъде толкова мирен, а ще тампонират входа на сградата под часовника с изкривени джанти и разбити предници на автомобили.

Освен в нашия град, подобен протест под наслов "Пролетта дойде, дупките цъфнаха", имаше и в други големи градове като София, Велико Търново, Варна, Сливен, Русе... И там обаче протестиращите са се брояли на пръстите на едната ръка. За сметка на това пък социалната мрежа "Фейсбук" прелива от групи - досега 30, които се озъбват на незаинтересованите от пътищата властници. 2/3 от членовете на тези групи са на възраст от 25 до 40 г., което означава само едно - на това поколение му писна от дупките по пътищата и желае промяна, защити младите хора Петьо Маринов, председател на Гражданската инициатива срещу дупките по пътищата в Плевен. Той и неговите сподвижници поставиха ултиматум на ръководството на община Плевен: "Общината да представи ясен бизнес план на действията си през следващите 12 месеца по отношение на възстановяването на пътните и пешеходни настилки - искаме средства, срокове, изпълнители, гаранции. Искаме и всяка година да ни се дава публичен отчет за извършените ремонти по улиците, както и за ефективността от похарчените наши пари".

Кметът Найден Зеленогорски изпрати при протестиращите заместника си Огнян Цанев да ги увери, че до края на април основните улици в Плевен ще бъдат ремонтирани. Дори се похвали, че още през февруари най-големите дупки в града били запълнени със 70 т студен асфалт. Миналата седмица също било започнало изкърпването на пътната мрежа, но поради лошото време ремонтирането било забавено.

Ние искаме да се прекрати незабавно практиката на тампониране на дупките и да се създаде реална организация за преасфалтиране на пътищата и тяхната последваща поддръжка и профилактика, заяви още Петьо Маринов. По думите му засега е свършена добра работа само в индустриалната зона. А критично било положението и около детски градини, училища. Той даде пример с улица "Сирма' - до детска градина "Трети март", която била в ужасяващо състояние.

Фенове на Тоше Проески ще зарадват децата от дом Детелина с нови легла

В събота (27 март) от 10,30 ч. малчуганите от дом "Детелина" в Плевен ще бъдат зарадвани с лакомства, играчки и нови легла. Дарението е от Български форум "Тошин мост на любовта". Международният форум на македонския певец Тоше Проески, който загина при автомобилна катастрофа, е създаден в началото на 2007 г., а българският - в края. Първоначално като виртуално пространство, където неговите почитатели да споделят радостта и положителните емоции от неговата музика, а в последствие се превръща в място, където всички тези хора да споделят болката от нелепата смърт на певеца.

Феновете на Тоше Проески вече трета поредна година организират благотворителните акции - "Тошин мост на любовта", които се провеждат в Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна Гора, Македония и България. "Ние не сме поредната фондация, ние сме просто хора от седем балкански държави, различни по език, религия, професионални занимания, но обединени от желанието да надмогнем присъщия на всеки човек егоизъм и да направим нещо, макар и малко, в името на някой друг, така както правеше Тоше", казват те.

В България първата акция бе през октомври 2008 г. в Домовете за деца, лишени от родителска грижа в Пловдив и с. Зелениково. Следващата акция бе за рождения ден на Тоше - 25. 01. 2009 г. в дом "Надежда" - София. Настоящата е 29-а поред. "BG Север"

 

 

Докторите не желаят село Беглеж, касата e безсилна пред проблема

 

Веселина ВАСИЛЕВА

Плевенското село Беглеж продължава да бъде без лекар вече повече от половин година, все още решение на проблема, за който "BG Север" писа, няма, каза директорът на РЗОК - Плевен, Мартин Митев. Скоро той щял да има среща с Българския лекарски съюз (БЛС), на която да се обсъди какво евентуално да направят в периода от 1 до 30 юни, когато става смяната на общопрактикуващите лекари.

Още миналата година РЗОК прекратила договора на местното джипи, защото след проверка било установено, че в рамките на шест месеца то само веднъж стъпило в селото. А по условията на договора трябвало поне два пъти седмично да наглежда пациентите си. След отстраняването му известно време неговите функции изпълнявал фелдшер, не след дълго обаче и той сам прекратил практиката си и местните хора останали съвсем без медицинско лице. В момента ролята на доктор изпълнява аптекарката, която поставя диагнози, назначава лечение, съответно и продава лекарства.

"Проблемът е, че никой общопрактикуващ лекар не иска да иде там, затова все още не можем да им намерим лекар. Ударили сме го на молба, молим се на лекарите от съседните села да поемат и Беглеж, но и те не искат", заяви още Митев. Докторите отказвали най-вече заради това, че селото попадало в т. нар. неблагоприятни лекарски практики, за които винаги имало незаети места. То се намира на 35 км от Плевен, няма удобен транспорт, повече е възрастното население с хронични заболявания, което се нуждае от постоянен контрол. Не на последно място е и наличието на малцинствени групи. От общо 560 души население, 120 били от ромски произход.

РЗОК изплащала на джипитата с неблагоприятни практики по 120 лв. на месец. Освен Беглеж към тези забравени от Бога и от лекарите села спадат още почти всички по-малки селища от общините Белене и Никопол, както и Бохот, Бръшляница, Брест.

 

 

Джипитата губят по около 100 пациенти заради неплатени здравни осигуровки

 

Поля ТОМОВА

Средно между 50 и 100 пациенти губят личните лекари, след като излязоха данните за хората с прекъснати здравно-осигурителни права. Това съобщи д-р Петя Дакова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Плевен. Засега джипитата не могат да кажат на каква възраст са тези пациенти, тъй като са получили данните само на компютър. Според тях обаче това са хора в работоспособна възраст, а в повечето случаи вина за нередовното плащане на здравните вноски е в работодателя. Намаляването на броя на пациентите веднага ще рефлектира върху сумата, която общопрактикуващите лекари получават от здравната каса. Това, наред с намалените регулативни стандарти както и с отпадналите дейности като профилактичните прегледи от 0 до 18 години, дейностите по диспансерно болните и имунизациите, ще затрудни изключително дейността на джипитата, смятат лекарите. Те са категорични, че ще се налага просто да връщат пациентите, което от своя страна ще повлияе върху здравето на хората. Пациентите с нарушени здравно-осигурителни права сега ще трябва да си плащат за преглед, като цените за различните дейности са от 5 до 20 лева. Повечето хора обаче не могат да се справят с тези разходи, категорични са личните лекари. Най-тежко е положението в селата, където хората просто ще бъдат лишени от медицинска грижа поради абсолютната невъзможност да си плащат за всяко ходене при лекар. Някои от джипитата по селата обаче са категорични, че ще продължат да преглеждат своите пациенти, които нямат здравни осигуровки, дори и това да носи на лекарите загуби и глоби от страна на здравната каса. "Преди всичко ние сме лекари и сме давали Хипократова клетва. Така че трябва да изпълним задълженията си. А на съвестта на властта нека тежи съдбата и здравето на толкова много българи", коментират медиците.

 

 

 Послушай лекаря

 

В предишния брой отговорихме на майка какви са начините за лечение на нейното 4-годишно дете, което беше с диагноза руптура на тъпанчето. Сега специалист доразвива темата с опасността от стари перфорации на тъпанчевата мембрана.

 

Стари перфорации на тъпанчето могат да се обадят след години

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Често се случва при профилактичен преглед или по повод на друго заболяване да се открие дефект на тъпанчето или т. нар. стара перфорация. Тя най-често се получава в резултат на инфекциозно-възпалителен, гноен процес в ухото, който е с голяма давност. Обикновено след оздравяването получената перфорация не се затваря, а се образуват твърди калозни ръбчета, с които зарастването е невъзможно. Ако перфорацията е централна и не е голяма, то човек може субективно да няма почти никакви оплаквания, а само 10 - 20 децибела намаление на слуха на това ухо, които не се усещат, ако другото ухо е нормално чуващо и ги компенсира. Оплакванията настъпват внезапно, когато през ушния канал и през тази перфорация в средното ухо проникнат микроорганизми, които предизвикват възпаление и инфекция. Тогава се развива бурна възпалителна реакция, започва отделяне на гноевиден ексудат, висока температура, световъртеж, слабост, тежка инфекция на средното ухо. Обикновено и при такива поводи се откриват старите перфорации. Въпросът е дали трябва да се подлагаме на оперативно лечение и той има само едни отговор - категорично да. Самата операция за възстановяване целостта на тъпанчето се нарича мирингопластика. Тя представлява затваряне с помощта на пластичен материал на тази перфорация, като се използват различни присадъчни материали от рода на хрущял, лигавица, а напоследък се патентова една нова методика във Франция, при която възстановяването на тъпанчевата мембрана се осъществява с помощта на мастна тъкан. Оказва се че това е изключително елегантен, щадящ и много надежден начин за извършване на тази пластика, който икономисва част от проблемите, свързани с взимане на присадъчен материал и икономисва допълнителни разрези и травми. С тази пластика с помощта на мастна тъкан много елегантно се извършва цялата пластика, миниинвазивно и с впечатляващи добри резултати.

По друго яче стои въпросът, когато освен този дефект в тъпанчето имаме и промени в средното ухо, изразяващи се в сраствания, в деформации в областта на слуховата верига. Тогава се налага да се направи по-разширена операция - тимпанопластика, като нейната цел е да се възстанови целостта на слуховата верига, да се почистят настъпилите след възпаления сраствания там и чак тогава да се затвори дефектът в тъпанчевата мембрана, като по този начин се постигат две цели - възстановява се нормалния звукопроводен път на слуховата верига от една страна и от друга страна се възстановява целостта на тъпанчевата мембрана. Така че при перфорация на тъпанчето със стара генеза операцията е задължителна, защото това е единственият начин да се предпази средното и вътрешното ухо от възпалителни поражения и тежки последици, в много случаи невъзвратими.

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате.

Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891.

Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888