БИЗНЕС


 

Вятърният парк край Сомовит ще заработи през 2011 година

 

Турбини последен хит на техниката монтира "Велга" в Плевенско

 

До една година край Сомовит ще бъдат монтирани 40 генератора, всеки с мощност по 3 мегавата, снимка Архив

Емилия КАРАБУЛЕВА

Ново поколение турбини, които през май т. г. ще излязат тепърва на пазара, ще бъдат монтирани в района на селата Милковица, Долни Вит и Сомовит. Ловешката фирма "Велга" инвестира 200 млн. евро във вятърна електроцентрала, проектът за която ще бъде готов до края на тази година, а паркът ще заработи в края на лятото на 2011 г. "Доста сме напреднали с проекта, ще вземем турбините на изплащане без посредник. В средата на април имаме среща в Дания с представители на концерна "Вестас", който ни осигурява генераторите", обяви Лазарин Дочев, един от управителите на фирма "Велга", който заедно с двамата си братя Веселин и Гаврил построиха първата вятърна електроцентрала в Плевенско. До средата на 2011 г. според проекта трябва да бъдат монтирани 40 генератора, всеки с мощност по 3 мегавата. Всяко съоръжение заема площ от 600 кв. м, а земята вече е закупена от частни собственици. Лазарин Дочев уточни, че генераторите ще бъдат високи по 120 м, диаметърът на перката е 112 м.

В момента се прави проект по окабеляването, предвижда се изграждане на подстанции и далекопровод. От фирма "Велга" са подали до общината искане за укрепване на полските пътища в района на електроцентралата, около 67 км ще трябва да се насипят с камък. Само за тази процедура ще бъдат похарчени 7 млн. евро, обясни Лазарин Дочев. Според проекта турбините ще се задвижват при скорост на вятъра от 3 м/сек, а при 12 м/сек ще достигат максималната си мощност. Цели две години от датския концерн "Вестас" са правили замервания в района, след анализ на данните са установили, че показателите на проекта са много добри. Местата за разполагане на вятърните електроцентрали са подбирани след предварително проучване за посоката и скоростта на вятъра, както и за неговата продължителност през годината. В района на Сомовит и на още няколко села в Плевенско има прекрасни условия за работа на вятърни централи, са установили експерти. След като в края на тази година завършим проекта, ще бъде открито и финансирането, уточни Лазарин Дочев.

Преди години от фирма "Велга" пуснаха в експлоатация три огромни вятърни турбини в Сомовит. Сега съоръженията работят и подават в мрежата на Националната електрическа компания ток с напрежение 380 волта. По първия проект инвестицията възлиза на 1,3 млн. лв., а трите генератора бяха разположени върху земя, която "Велга" купи от Държавния поземлен фонд.

Според Лазарин Дочев бъдещето принадлежи на алтернативните източници на енергия, които се отличават с по-висока ефективност и са екологично чисти. Предвижданията на държавата сочат, че до 2013 г. в системата трябва да се включат 2 500 мегавата мощности, получени от възобновяеми енергийни източници.

 

 

Рекорден спад в търсенето на строителни материали

 

Мила СТАНЕВА

Кризата не подмина и пазара на строителни материали, в началото на пролетта няма промяна в цените им, запазват се същите като миналогодишните. Рекорден спад в търсенето и дни без никакви продажби отчитат от борсите и магазините в Плевен. Търговците са обладани от носталгията по летните месеци на 2008 г., когато е било последното оживление на пазара на строителни материали. Година по-късно търговията замря, но производителите не можеха да си позволят сваляне на цените заради натрупаните текущи разходи и надеждата, че строителният бранш полека ще се раздвижи, коментират от магазините в Плевен.

Клиентите не купуват и на по-ниските цени, обявени чрез промоциите. Тук-там се появяват мераклии за частични ремонти на жилища, но и те пазарят в обеми два пъти по-малко, отколкото бе нормалният единичен оборот през първата половина на 2008 г., коментират от бранша. През последните пет години строителните материали традиционно поскъпваха с около 10% в началото на годината. Причината бе инфлацията и високите цени на енергоносителите, които убиваха българските производители. За сметка на това се внасяха по-евтини, понякога доста по-некачествени строителни материали от чужбина, но нашенци не можеха да си позволят сваляне на цените и заради конкуренцията, коментират производители. Дори традиционните клиенти се оттеглиха от пазара, а оборотите паднаха до минимум в началото на 2010 г.

В момента торбите с пясък от 25 кг се продават на цени между 1,50 - 2 лв., а варовият разтвор от 20 кг върви средно по 3 лв. Циментът се предлага в торби по 25 кг за не по-малко от 5,50 лв. Над 7 лв. се търгува гипсът в торби от 25 кг. Керамичните тухли четворки са с цени от 0,60 лв. на брой нагоре, а единичните излизат около 0,40 лева за бройка. Битумните керемиди с размер 100/30 се продават от 8 лв. на кв. м нагоре, циментовите са по-евтини, намират се и за 2 лв.

По борсите е препълнено с фаянсови плочки, както български, така и вносни, размер 20/25 се търгуват по 9 до 11 лв. за кв. м. От 15 лв. за квадрат нагоре пък вървят тези с размер 20/30. Най-ниската цена за теракота е 9 лв. за квадрат, плочите се предлагат в доста различни размери и цветове, най-скъпите са 45/45 и достигат до 28 лв. за кв. м.

 

 

 Малък бизнес

 

Зоомагазините пред фалит

 

Магазинерите се оплакват, че понякога с месеци отглеждат домашните любимци, защото не могат да ги продадат, снимка Авторът

Веселина ИЛИЕВА

Отворихме магазина през 2001 г. и нещата вървяха долу-горе добре до към 2008-а, сега вече вървим към дъното, оплака се Мадлена Цанова - собственик на зоомагазин в Плевен. По думите й краят започнал да се вижда още по Нова година, от тогава до сега ставало все по-зле. Дали защото хората вече не отглеждали домашни любимци, или пък защото предпочитали да ги хранят с отпадъчната храна на семейството, отколкото да дават пари за друга, но почти престанали да купуват специализираната. Въпреки това обаче все още гранулите били най-търсената от стоките, предлагани от Цанова.

А за продажбата на домашни любимци пък изобщо не можело и да става дума. Признава, че преди е зареждала с повече и по-голямо разнообразие от животинки. Сега в магазина самотно се мъдри само един домашен заек, затворен в щайга, с обявена цена от 35 лв, няколко папагалчета - всяко по 15 лв., и два големи аквариума с рибки. Мадлена се оплака, че понякога с месеци, че дори и година, е принудена да си отглежда домашните любимци, защото не можела да ги продаде.

За да издържи на огромната конкуренция, която е най-голяма в намиращия се наблизо магазин "БИЛЛА", предлагащ подобен асортимент от животински храни, тя понякога сваляла цените на стоките. Твърди, че и самите доставчици ги сваляли. Засега единствената й надежда е в постоянните клиенти, които пазаруват от нея, но и те започвали все по-рядко да идват. Последният пирон в ковчега на малкия бизнес според Мадлена Цанова бил наскоро въведеният минимален осигурителен праг от 420 лв. за шефовете на фирми. Това е непосилно - ако имаш и един продавач, ти трябва да работиш само за да платиш твоите и неговите осигуровки, оплака се зоомагазинерката.

Миналата година фирмата се е водила на баща й, той помагал и продавал. От началото на тази година обаче тя поела зоомагазина. Аз съм цялата фирма - аз съм собственикът и аз продавам, обяснява Цанова. Не можела да си позволи други хора, защото не знае докога ще издържи и ще се задържи на пазара.

 

 

Грешки в платежните могат да оставят без здравни права

 

Ани ПАВЛОВА

Грешки в платежните нареждания могат да станат причина за прекъсване на здравноосигурителните права. Превеждането на грешна сума за здраве или пропуск да се впише име или ЕГН на задълженото лице в платежното могат да доведат до неточно плащане и здравните права да не бъдат възстановени, предупреждават от НАП.

Според последните промени в законодателството, които са в сила от началото на 2010 г., вноските на самоосигуряващите се вече се правят по ЕГН, а не по БУЛСТАТ, както бе до края на 2009 г. Нови са и кодовете за вида на плащането, които самоосигуряващите се използват за здравно осигуряване и социални осигуровки. Вноските за родените преди 31 декември 1959 г. и след тази дата вече се правят по един общ код, вместо по два, както беше досега. За вноските за държавно обществено осигуряване кодовете са 550401, 550402, 550404, 550405, 550406, а за здравно осигуряване са 560401, 560402 и 560405.

Важно е преди да се нареди плащане на осигуровките да се провери точният размер на вноските и на лихвите, които се дължат, за да не се окаже, че парите, които са внесени, са недостатъчно. Препоръчително е, когато български гражданин не е внасял здравните си осигуровки за продължителен период, да преведе парите с отделно платежно нареждане за всеки месец. Така се гарантира коректното плащане и бързо възстановяване на загубените здравноосигурителни права, съветват от НАП.

 

 

 Крайни срокове

 

31.03.2010

* Краен срок за внасяне от предприятия на данък върху доходите по чл. 38, ал.2-3 от ЗДДФЛ за февруари 2010 г. от дивиденти с източник България в полза на местни физически лица.

* Краен срок за подаване на декларация за прекратяване на облагането с окончателен годишен (патентен) данък, ако обстоятелствата са възникнали през Февруари 2010 г.

* Краен срок за внасяне от предприятия на данък върху доходите по чл. 38, ал.4 от ЗДДФЛ за февруари 2010 г. от ликвидационни дялове с източник България в полза на местни физически лица.

* Краен срок, в който застрахователните/осигурителните дружества трябва да внесат данъка върху доходите на местни физически лица по чл.38, ал.8 от ЗДДФЛ за февруари 2010 г. Това са облагаеми доходи от допълнително доброволно осигуряване, от доброволно здравно осигуряване и от застраховки \"Живот. Данъкът се внася от застрахователното/осигурителното дружество.

* Краен срок за внасяне на от работодателите, наели лица по трудов договор на данъка върху доходите от трудови правоотношения при направени частични плащания през февруари 2010 г. Този срок не е в сила, ако до 28 Февруари 2010 г. е заплатен целия доход по трудовото правоотношение за февруари 2010 г.

* Краен срок, в който предприятията трябва да изготвят годишен финансов отчет за 2009 г.

* Краен срок за подаване от данъчно задължените лица, подлежащи на облагане с корпоративен данък, на годишна данъчна декларация по чл.92 от ЗКПО за 2009 г., в Териториалната дирекция на НАП по регистрация.

* Краен срок за подаване от данъчно задължените лица, подлежащи на облагане с корпоративен данък, на годишен отчет за дейността.

* Краен срок за внасяне на корпоративния данък за 2009 г. от данъчно-задължените лица, подлежащи на облагане с корпоративен данък.

* Краен срок за заплащане на такса за притежание на куче за 2009 г. от собствениците на кучета.

* Краен срок за плащане от собствениците на превозни средства на първата от две вноски за данъка върху превозните средства за 2010 г. Ползва се 5% отстъпка при плащане на данъка за цялата година в този срок.