ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Румен Петков:

 

Предсрочни избори ще има, но ние не сме готови за тях

 

Представители на БСП се срещнаха с гражданите на Белене и Червен бряг

 

Румен Петков, Николай Малинов, Васил Антонов и кметът на Белене Петър Дулев (отляво надясно)изразиха несъгласие с констатациите на премиера за строителството на Втора атомна, снимка BG Север

Поля ТОМОВА

"Смятам, че предсрочни избори ще има, защото няма посока, в която ГЕРБ да не са си отворили фронт - лекари, учители, пенсионери, служителите в провоохранителните и правораздавателните институции, в сферата на сигурността. Такава скрита нетърпимост към управлението не е имало от 1996 - 1997 г. насам". Това каза на среща с гражданите на Червен брят депутатът от левицата Румен Петков. На срещата бяха и членът на ИБ на БСП Николай Малинов, областният председател на партията Васил Антонов, както и кметът на Червен бряг Данаил Вълов. Според Румен Петков само ГЕРБ са заинтересовани от извънредни избори, защото в противен случай са изправени пред катастрофа. Депутатът сподели личното си мнение, че в момента БСП не е готова да отиде на такива избори, а единствената партия, която ще спечели от тях, е ДПС. "Едни извънредни избори са изключително вредни, но по мой анализ така или иначе ще се стигне до тях, независимо по коя от двете причини - дали улицата, или стремежът на ГЕРБ да се самосъхрани", категоричен е Петков.

В Червен бряг Румен Петков коментира с тревога и нарастващата безработица в страната. В някои градове на Плевенска област тя достига вече 50%, обяви депутатът. "Процесът с безработицата излиза извън контрол, това трябва да намери адекватно решение чрез реална програма за управление, която ГЕРБ няма, напротив - има взаимоизключващи се послания, които няма как да не възпрепятстват инвестиционните процеси, което в крайна сметка удря по българския гражданин", категоричен е Петков. Кметът на Червен бряг Данаил Вълов също потвърди, че проблемът с безработицата придобива застрашителни размери. Вторият проблем, пред който са изправени общините, е забавянето на плащанията по европейските проекти, каза още Вълов. Според Румен Петков това забавяне е необяснимо, още повече, че ефективното използване на евроинструментите е един от начините за преодоляване на кризата. Неразплащането обаче блокира бизнеса и ще доведе до ефективни фалити, смята депутатът. Според него бизнесклиматът в България "не е бил така отвратителен и по времето на Костов". Сред антикризисните мерки, които могат да се предприемат, Петков посочи данъчната политика, финансовата стабилност и ефективната събираемост. Това обаче не се случва, каза народният представител и посочи за пример факта, че след увеличаването на акциза на цигарите приходите са намалели с 15% и рязко се е увеличила контрабандата. Да увеличиш акциза и да ти паднат приходите, това означава, че държавата е съучастник в контрабандата, заяви депутатът. В Червен бряг той припомни, че левицата е изпълнила ангажиментите си към региона. Сред тях са инвестициите за болницата в размер на 500 хил. лв., което е съхранило лечебното заведение. "Ключов проект за Червен бряг е газонаходището в Девенци, където нещата се развиват нормално. Наличното количество газ в Девенци може да обезпечи нуждите на страната за три години. Това е изключително важно от гледна точка на енергийната ни сигурност", категоричен е Петков.

Дни преди срещата в Червен бряг Румен Петков, Николай Малинов и Васил Антонов бяха в Белене. Там жителите на крайдунавския град изразиха желание да изпратят шаран от "Гьола АЕЦ "Белене" на премиера Бойко Борисов. С това те целяха да покажат категоричното си несъгласие с манипулативното представяне пред обществеността на състоянието на атомната електроцентрала. Беленчани настояха парламентарната група на "Коалиция за България" да продължи да работи за завършването на централата и да представи пред Народното събрание подробна информация за истинското състояние на обекта и направеното до сега. Работници от строителната площадка окачествиха поведението на премиера като провокативно и целящо недопускане на интерес към централата от страна на стратегически инвеститори. Ние разчитаме на тези 10 000 работни места, споделиха жителите на общината.

АЕЦ "Белене" е гарант страната ни да бъде енергиен фактор на Балканите, но с действията си сегашното правителство ще изведе България от енергийната карта на Европа, каза Румен Петков.

В региона не е дошъл нито един лев от изборите насам, оплакаха се хората, за разлика от последните четири години, когато в обекти са инвестирани около 7 млн. лв.

Битката между БСП и ГЕРБ е на ценностно ниво, защото ние залагаме на хората, а за управляващите на първо място е темата за възмездието. С този извод на Николай Малинов се съгласиха и участниците в проведените срещи в община Долни Дъбник и в с. Брегаре, община Д. Митрополия. Сегашното правителство няма яснота по националните приоритети, категоричен бе Малинов. Според него очевидно вече е време да говорим за спасителни, а не за кризисни мерки. Той подчерта, че сега най-важно е управляващите да изяснят позициите си. Разноговоренето обърква както хората, така и инвеститорите, което е пагубно за България, допълни Малинов.

 

 

Червени младежи правят анкета за конфликта Дянков - Първанов

 

Според младите социалисти Симеон Дянков е предизвикал изкуствено скандала с президента, снимка Авторът

Ралица ПЕТРОВА

Анкета с въпроси по съвременни обществено-политически теми са изработили представители на Младежкото обединение (МО) на БСП - Плевен. Борил Нинов, Цветомира Добрева и Стефан Иванов представиха инициативата си пред медиите. "Целта ни е анкетата да достигне до максимален брой хора. Въпреки че сме част от БСП, ние искаме да изразим независима позиция, тъй като преценихме, че това, което се случи в държавата наскоро, не трябва да се подминава и е добре да видим какво мислят българите", казват инициаторите.

Анкетата е от 10 въпроса, като първите пет от тях съвсем логично касаят конфликта между президента Георги Първанов и министъра на финансите Симеон Дянков. "Нашата позиция е, че правителството се отнесе некоректно към Георги Първанов, по-скоро Симеон Дянков, като изкуствено предизвика този скандал. Това е една война на институциите, която отклонява вниманието от съществените проблеми, като например здравната реформа. Но ние провеждаме анкетата, за да видим доколко общественото мнение съвпада с нашите позиции", подчерта Стефан Иванов.

Анкетата е анонимна, всеки въпрос е придружен с поне четири възможни отговора. Няма политическа насоченост, твърдят от МО на БСП. Тя е достъпна чрез интернет на адрес : www.opinionpower.com/surveys/144058711.html, както и чрез новосформираната група на Младежкото обединение на БСП - Плевен, във Фейсбук. Старали сме се да бъдем максимално обективни, подчертаха активистите на МО на БСП - Плевен. Според тях е изключително важно да се знае какво мислят младите хора за процесите, които протичат в държавата. Допитването ще продължи един месец, след което резултатите ще бъдат обобщени и представени пред обществото чрез медиите.

 

 

НДСВ със свой кандидат за президент

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

НДСВ ще участва на предстоящите президентски избори със своя кандидатура, дори можем да предложим три двойки кандидати, съобщи пред журналисти в Плевен председателят на жълтата партия Христина Христова. Тя акцентира върху това, че досега партията не е участвала в президентски избори и този пропуск няма да бъде допуснат на следващия вот за държавен глава. Христова не отрече множеството критики срещу НДСВ, но побърза да уточни, че досега никой не е отричал наличието на сериозен експертен професионален и управленски потенциал в редиците на жълтите.

По повод на предстоящите местни избори през 2011 г. Христина Христова информира, че като част от подготовката за вота се предвижда създаването във всички общини на съвети за местно развитие. В тях участие ще вземат хора от партийния актив, които ще бъдат подготвени за предстоящия вот като кандидати за общински и селски кметове и за общински съветници. Христова обяви, че партията ще разчита и на експерти, дори да не са членове на НДСВ, но да разбират от местна власт и от управление в отделните области на обществения живот. Съвети за местно развитие ще има във всички 264 общини на България, там, където жълтата партия не е представена в местните парламенти, експертите ще следят работата на сесиите, ще правят предложения и ще дават оценки.

От НДСВ ще настояват изборите през 2011 г. да се проведат по формулата "2 в 1", т. е. президентският вот да бъде заедно с местния. Това ще провокира по-високо участие във вота и ще спести пари за държавата, коментира Христина Христова.

На пресконференцията в Плевен присъстваше и членът на политическия съвет на НДСВ Николай Василев, който разкритикува икономическата политика на настоящото правителство.

Поводът за посещението на лидерите на НДСВ Христина Христова и Николай Василев бе отчетно-изборното събрание на жълтите в града. На него бе избран нов председател на партията - Стефан Петков, който замени досегашния инж. Пламен Йотов.

 

 

Дела за земи и ДДС най-често заминават за съда в Страсбург

 

Еми СТАЛЕВА

Най-голям брой от делата в Плевенско заминали за Съда по правата на човека в Страсбург са за невъзстановена собственост върху земи и за далавери с ДДС, обясниха юристи. Обикновено, когато има наложени санкции на изрядни физически или юридически лица заради прегрешенията на някой друг, то засегнатата страна може да разчита на обезщетение от международния съд. Такива казуси в региона има стотици, а държавата се е изръсила с милиони за компенсации.

Атрактивни земи в Плевенско, върнати на "свои хора", а реалните собственици изтикани на територии с ниска пазарна стойност, са сред най-популярните дела, които заминават за Страсбург. Парадоксално е, че заради калпав закон и липсата на правосъдие в родината гражданите получават обезщетения от международна съдебна инстанция, но все още не са получили земите си, коментират юристи.

Рекорден брой дела от работници в "Плама" заради неизплатени заплати също заминаха за Страсбург. Досега държавата е платила около 800 хил. лв. обезщетения за нарушаване на правата на хората от плевенската рафинерия. Още деветима от работниците чакат резултат от Съда по правата на човека до края на тази година.

Немалък брой от казусите засягат непогасени дългове между съдружници. Тук пак се налага парадоксалната ситуация, че засегнатите понякога плащат по съдилища и адвокати повече пари, отколкото им е отнел длъжникът. Сега уж законодателството ни се промени в положителна посока, но все още десетки плевенчани чакат решенията си от международния съд заради борчовете на съдружници, обясниха юристи.

Да търсят защита на накърнените си права в Страсбург заминаха и длъжници на ТЕЦ-а и на ЧЕЗ. Заради пропуснати срокове за обжалване в домовете на гражданите нахълтаха съдия-изпълнители, за да правят опис на имуществата им. Често се наблюдават прояви на грубост от страна на властите, особено ако това е подплатено с прилична комисионна. В международния съд обаче подобни прояви се третират като нарушаване на правата на хората.

Пострадали от полицейско насилие, както и представители на органите на реда, срещу които е било упражнено насилие от граждани, често стигат до Страсбург.

До края на годината разрешение на казуса си очаква Валерий Ангелов. Той бе кандидат за независим общински съветник в Плевен на местните избори през 2003 г., но не му достигнаха само 7 гласа, за да влезе в местния парламент. След като не дочака справедливост от родната ни съдебна система, Ангелов изпрати документите си в международния съд. Мандатът така си мина без кандидатът да разбере от съда - има ли право да бъде общински съветник, или не. Затова сега, след 7 години, Валерий Ангелов се надява да получи обезщетение за нанесени морални щети.