КОНФЛИКТИ


 

След 6 месеца по арестите зам.-кметът на Д. Митрополия отново е на работа

 

Бахри Беркер е невинен, отсича само за 15 минути немският съд

 Бахри Беркер е прекарал общо 6 месеца в български и немски арести, снимка Авторът

Ралица ПЕТРОВА

Зам.-кметът на Долна Митрополия Бахри Беркер, който бе задържан по силата на европейска заповед за присвояване в Германия на близо 2 млн. евро, е прекарал общо 6 месеца в българския и немския арест, докато се докаже, че е невинен. Това обяви самият той пред журналисти. След половингодишна одисея Беркер отново е в България и на работното си място, като по безспорен начин от него са снети всички обвинения, а в свидетелството му за съдимост пише, че не е осъждан.

Драмата за Бахри Беркер започва в края на 2009 г., когато е задържан. Тогава е обвинен, че фирмата, регистрирана на негово име в Германия през 2003 г., дължи на немската държава 500 000 евро за данъци и 1 300 000 евро за социални осигуровки. "Заминах на работа в Германия като общ работник в строителството. Не знаех езика. Там работодателите ми - Таяр Чифтчи и Фазлъ Доган, ми казаха, че единственият начин да работя законно, е да имам фирма на мое име. Излъгах се. Те я регистрираха, защото аз нямах необходимите средства. Работих 6 месеца и се върнах в България, без да подозирам нищо. А през това време те са извършвали дейност с фирмата, наемали са работници, не са плащали осигуровки и данъци", припомня фактите Беркер. И допълва: "Не ми е лесно да говоря, защото трябва да се връщам към един кошмар. За мен нещата имат друго измерение. Роден съм в Крушовене. Учител съм по професия, имам 30 г. трудов стаж. Аз съм възпитавал в честност и почтеност всички деца и младежи в селото. И оттам идва моята драма - излиза, че тяхният учител е вършил лоши неща".

Първите два месеца от задържането си (септември и октомври 2009 г.) Беркер прекарва в софийския арест. Има заповед за екстрадицията му, но неговите роднини поради страх от неизвестното в чуждата държава обжалват. Така пропиляват два месеца в България. Съдиите съветват Беркер да замине за Германия, за да може случаят да бъде разрешен по-бързо. И той го прави. Във Франкфурт пристига на 1 ноември 2009 г. Тъй като няма пари да плати на адвокат, започва по обяви, предоставени му в немския арест, да търси служебен защитник. Никой обаче не се отзовава през целия ноември. През декември се появява един, изпратен от българин, с когото Бахри Беркер се е запознал. Оказва се обаче, че той идва без преводач, какъвто на Беркер по право се полага. Поради тази причина и факта, че съдилищата в Германия в края на годината са доста натоварени, адвокатът отново идва при българина чак в средата на януари. Трябва обаче да му се платят 5 хиляди евро, с които зам.-кметът на Д. Митрополия не разполага. "Аз не можех веднага да му платя, защото семейството ми не беше събрало сумата. Когато това стана, той насрочи дата за февруари. Парите обаче не пристигнаха навреме и адвокатът отложи делото с още един месец - за 8 март", разказва Бахри Беркер. В съда българинът е признат за невинен за 15 минути. Връща се в родината си, благодарение на помощта на жена от Крушовене, която той среща в Германия. "Няма по-съвършена правосъдна система в света от немската. И няма по-хуманна държава от Германия - там си човек с всичките си нужди и права - в това се убедих", категоричен е бившият учител.

Зам.-кметът на Д. Митрополия не може да има претенции към немската държава. Единствено има възможност да съди измамниците. Но това по думите му ще е като "да чакаш от умрял писмо", защото трябват нови хонорари, нови разправии.

 

 

 Бюрокрация

 

Жена инвалид чака пари за болката си цели 15 години

 

Чиновническо бездушие мотае преписката между инстанциите

 

Факсимиле от документа, според който Анита Миланова е трябвало да получи около 2 млн. неденоминирани лева

Емилия КАРАБУЛЕВА

Вече 15 години възрастна жена инвалид от Гулянци очаква своето обезщетение за преживените болки и страдания след катастрофа. Съдебни инстанции, администрации и социални служби не откликват на молбите на Анита Миланова. Чиновници зад бюрата едва ли не гледат с пренебрежение на проблема на беззащитната жена и я препращат на друго място.

Анита претърпява тежка катастрофа, когато е едва на 47 години. Блъска я кола на една от централните улици на Плевен, а виновникът избягва от местопроизшествието. По-късно не иска и да чуе, че трябва да плаща обезщетение на жертвата си. Анита е с тежки травми, дълго се лекува по болници, после остава инвалид за цял живот. Шофьорът на автомобила, причинил катастрофата - Никола Николов, е доста състоятелен човек, но не иска да изплати на болната жена обезщетение. Спорът между страните отива в съда, цели 10 години продължава битката за справедливост.

Междувременно виновникът за драмата на Анита починал, после неговите наследници направили отказ от наследство. На делото били поканени непреки, косвени свидетели, по случая са разпитани повече от 50 човека. "В крайна сметка държавата стана наследник на Никола Николов. Това се случи през 2005 г, значи вече 5 години се борим с чиновническо бездушие и чакаме да се приеме наследството по опис, а изстрадалата жена най-после да си получи парите", коментират юристи, които работят по случая.

До момента обаче преписката се мотае между инстанциите. В Министерството на финансите обясняват, че трябва да се даде оценка на земята, като част от наследството. Преписката се връща в плевенската областна управа, но оттам я препращат във Враца, където се намирали земите. Така от Министерството на финансите казват, че още нищо не са получили, че документите не са пристигнали и не могат да платят парите.

Сега адвокатът на Анита се е заел да обиколи инстанциите и да намери документите, а после да ги занесе лично в министерството. Измъчената жена обаче се притеснява, че вече няма възможност да му плаща хонорарите. Съпругът й е болен от рак, почти цялата част от пенсиите им отива за лекарства. Гладна да бях стояла цял живот, инвалид да не ставах, заяви преди време Анита Миланова пред "BG Север".

През 1996 г. осакатената жена е трябвало да получи около 2 млн. неденоминирани лева обезщетение. Сега, 15 години по-късно, след преживените нечовешки мъки не се надява да получи заслужено финансово покритие за болките и страданията си.

 

 

Малчуган падна в двуметрова шахта

 

Поля ТОМОВА

5-годишният Дженрад-Христофър Провидо падна в двуметрова шахта пред дома си на улица "Скобелев" 22. За щастие малчуганът се отървал само с уплаха и леки ожулвания. Инцидентът станал пред очите на лелята на детето - Цветомира Добрева. Тя, Дженрад, съпругът й и синът й се прибирали към дома около 18 часа в неделя. Цветомира носела детето си на ръце, зад нея крачел племенникът й. "В един момент чух шум, обърнах се и видях, че детето го няма. Само обувката му стои на ръба на шахтата", разказва Добрева. В паниката си тя се хвърлила напред и паднала заедно със сина си. Раните й стоят още. Дженрад е измъкнат от шахтата от чичо си. "Мога да коментирам случилото се като абсолютно безхаберие от страна на фирмите, чиято собственост са тези шахти и в частност тази. А това безхаберие е опасно за живота на хората", заяви Цветомира Добрева.

Оказва се, че тя, както и майката на пострадалото дете, няколко пъти са се обаждали къде ли не заради зейналата двуметрова шахта. Дупката пред блока се отворила, когато металният капак бил откраднат в края на февруари. Хората твърдят, че това се случва за пореден път. Преди време капакът отново бил задигнат. За да не падне някой в дупката, кооператорите сложили клони върху отвора, но те не са спрели детето. От края на февруари хората започват да сигнализират за опасната шахта. Първо се обадили на ВиК. Оттам им казали, че шахтата не е тяхна. След това хората звънели на ЧЕЗ. Оказва се, че шахтата не е й тяхна. Следва сигнал на телефон 112. След първия сигнал резултат нямало. Едва след втория последвала реакция. Все пак шахтата била покрита от служителите на ВиК, въпреки че не е тяхна. "Просто хората ни съжалиха и дойдоха, защото при падането на Дженрад се разминаха по-сериозните последици, но не се знае, ако падне възрастен човек, дали няма да стане най-лошото", коментират живущите в района. За 15 години нито една от фирмите не е дошла да провери тази шахта, твърдят още обитателите на блока.

Оказва се, че капаци на шахти се крадат, особено масово това се случва преди големите празници Великден и Гергьовден, съобщават от ВиК и ЧЕЗ. От началото на годината ВиК са сменили спешно 18 капака. Служителите на фирмата реагират след сигнали на граждани за зейнали шахти. За да спрат кражбите, от ВиК подменят открадните чугунени капаци с такива от полимер-бетон. От ЧЕЗ също са предприели подобна стъпка, въпреки че полимер-бетонът е по-скъп от чугуна и един такъв капак струва 90 лв. За миналата година откраднатите и повредени капаци на територията на ЧЕЗ са 2 хиляди, а в Плевен са били откраднати 47. Затова за тази година дружеството е предвидило доставката на 5 хиляди от новия тип. От ЧЕЗ са установили, че кражбите са предимно в по-големите градове, а в селата почти липсват.

 

 

 Темида

 

Започна процес срещу измамничка, завлякла клиенти с имоти на зелено

 

Еми СТАЛЕВА

Плевенският районен съд даде ход на делото срещу Даниела Маринова, която е обвинена в измама с недвижими имоти. На последното заседание бяха разпитани всички свидетели. Защитата на Маринова поиска допълнителна експертиза и призоваване на още свидетели по казуса.

Срещу Даниела Маринова в момента се водят две дела - горното, което тече в Районния съд в Плевен, и второ, което още е в прокуратурата. Ще припомним, че за крупната далавера с десетки измамени хора, тръгнали да купуват жилища "на зелено", бе уведомен главният прокурор Борис Велчев. Става въпрос за строяща се кооперация на ул. "Стефан Караджа" №57 в Плевен, работата по която е започнала още преди петнадесетина години от едноличен търговец "Зора 92 - Димитър Георгиев". По-късно тази фирма фалирала, но завлякла доста мераклии за имоти. След това обектът преминал през ръцете на други предприемачи. В един момент като строител на кооперацията се появила Даниела Маринова, сключила предварителни договори с хората, а те започнали да внасят парите по банков път или на ръка. Потърпевши разказват, че в продължение на няколко години от 2005 г. те са плащали редовно суми между 500 и 1 000 евро, в началото дори капарирали желания имот. За мащабите на измамата говори фактът, че само от 14 плевенчани Маринова прибрала близо 170 хил. евро, е записано в документите по случая.

До един момент сградата действително се строяла, после работата спряла и хората се усъмнили в редовността на "сделката". Оказало се, че посредничката Даниела Маринова имала само право на строеж. Така започнали дела със собственика на земята, установено било, че самозваната предприемачка е нарушила и проекта на сградата. Направила е незаконно строителство, а строителният надзор взел мерки и прекратил работата по обекта.

Реално в кооперацията на "Стефан Караджа" са вложени около 100 хил. лв. от парите на ужилените хора, не е ясна съдбата на останалите стотици хиляди левове, прибрани от измамничката.

Изгубили надежда да получат обратно парите си или пък да се сдобият с отчасти платените жилища, част от пострадалите са заминали в чужбина на гурбет. Някои от тях са били упълномощени от свои близки да им купят жилища "на зелено", след кражбата се наложило да връщат парите. Независимо от изхода на процеса, ужилените едва ли ще получат желаното удовлетворение, коментират запознати със случая.