ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

 С чужда пита помен

 

Бойко Борисов откри ферибота, построен в предишния мандат

 

В Никопол очакват съживяване на бизнеса и търговията в региона

 

Премиерът без никакъв свян преряза лентата на построения от БСП ферибот, снимка АвторътПоля ТОМОВА

След 18 години чакане най-сетне фериботният комплекс Никопол - Турну Мъгуреле бе открит. Той бе един от изпълнените предизборни ангажименти на "Коалиция за България" за Плевенския регион през миналия мандат, но лентата сряза сегашният министър-председател Бойко Борисов. Премиерът пристигна с хеликоптер в Румъния, а оттам заедно с колегата си Емил Бок се придвижи по вода. Пред жителите на Никопол Борисов обяви, че фериботът четири пъти на ден ще преминава Дунав, а "има ли транспорт, това означава, че има живот". След като успокои хората, че кризата няма да трае 100 години, а ще е "месеци, години, а през това време ние ще устискаме и ще правим проекти", Борисов посочи, че целите на България и Румъния са два моста над Дунав и хидроцентрала за производство на електроенергия. Двамата премиери уточниха, че от лятото се предвижда намаление на транспортните такси на леки автомобили при преминаването им през Дунав мост. Бойко Борисов заяви също, че заради забавянето на проекта Дунав мост 2 България и Румъния са поискали удължаване на срока за строежа на моста до 2012 г.

Представителите на левицата, които всъщност изградиха фериботния комплекс, са били поканени на откриването му от кмета на Никопол. Инвестицията на обекта е за 6 млн. евро по програма ФАР "Трансгранично сътрудничество". Забавянето при въвеждане в експлоатация на ферибота бе по вина на румънската страна, уточни депутатът Румен Петков. Той определи комплекса като една от най-сериозните инвестиции, която засяга комуникационните възможности между България и Румъния. Убеден съм, че това ще се отрази изключително добре на обмена на стоки, търговията и туризма както между двете страни, така и с други държави от ЕС, добави Петков. Местната власт и бизнесът в Никопол също възлагат големи надежди на ферибота. Според кмета на града Валерий Желязков тази връзка ще спомогне за оживлението на района, който сега е сред най-засегнатите от кризата и безработицата, която тук достига до 30 процента. Чрез ферибота се скъсява пътят до страните от Европа с около 200 км, твърдят от бизнеса. Цената за преминаване е 2 евро на човек и 12 евро на лек автомобил. Освен от по-късия път, от бизнеса са доволни и от подобрената инфраструктура, която позволява добър превоз както на стоки, така и на хора. Жителите на Никопол пък разчитат най-вече на увеличен туристически поток от страна на Румъния.

 

 

Вера Стефанова с юбилейна творческа вечер

 

Юбилейна творческа вечер на Вера Стефанова ще се проведе на 8 април 2010 г. от 17,30 ч. в зала "Катя Попова". Ще бъде представена и новата книга на плевенската поетеса и дългогодишна журналистка - "Есенни брегове". Водещ на вечерта ще бъде Георги Ангелов, а слово ще изнесе писателят Красимир Машев - един от първите ученици на Вера Стефанова в Тръстеник. Програмата на юбилейната вечер включва и поетичния рецитал "Повикани от светлината". "BG Север"

 

 

Електронен адрес от фирмите до края на март искат данъчните

 

На 31 март 2010 г. изтича крайният срок за деклариране пред НАП на електронен адрес за кореспонденция от фирмите, регистрирани по Закона за ДДС, в случай, че не са го посочили пред Агенцията по вписвания. От началото на т. г. посочването на електронен адрес за кореспонденция с НАП е част от изискванията за регистрация по ДДС. Промяната на електронния адрес се заявява пред Агенцията по вписванията или пред НАП в 7-дневен срок. На тези дружества, които не посочат електронен адрес за кореспонденция с НАП, може да им бъде отказана регистрация или да бъдат дерегистрирани по ЗДДС. До 22 март в офиса на НАП в Плевен вече са приети 2 421 броя заявления от фирми, които са изпълнили това изискване, информира Веселка Костадинова, пресаташе на местната приходна агенция. "BG Север"

 

 

МУ бе домакин на национално обучение на онкохирурзи

 

Ректорът на МУ проф. Григор Горчев откри обучението

Тази седмица Плевен бе домакин на национален курс за непрекъснато обучение по съвременно хирургическо лечение на рака на млечната жлеза, ръководен от шефа на Онкологичната клиника към университетската болница проф. Ташко Делийски. Организатори на събитието са Българското хирургично дружество с председател чл. кор. проф. д-р Дамян Дамянов, Медицинският университет и Университетски онкологичен център при УМБАЛ "Д-р Г. Странски".

Участие в обучението взеха девет курсисти - най-вече началници на хирургически отделения и клиники в други областни болници в страната.

Акцент в тридневния семинар бе и регионалната програма за подобряване на ранното откриване на рака на млечната жлеза и приложението на своевременно съвременно хирургическо лечение. Идеята, която сме заложили в обучението, е да усъвременим нашите знания и умения по отношение на хурургията на рака на млечната жлеза. Понеже това е първи по рода си курс у нас, сега ще видим на какво ще наблегнем като подготовка за следващия, заяви проф. Делийски.

Той оповести и резултатите от наскоро проведените профилактични прегледи на 100 произволно избрани жени. От явилите се 70 при нито една не е диагностицирано заболяването. "BG Север"

 

Ученици управляваха наужким областта

 

Губернаторът Иван Новкиришки (вляво) обяснява на Ивета как се управлява област, снимка Веселина Илиева

Ученици от ДФСГ "Интелект" и СОУ "Пейо Яворов" се включиха в инициативата "Мениджър за един ден" по програмата на JA Bulgaria, която се проведе и в областната администрация в Плевен. Работният ден започна с решаване на казус и избиране на областен управител и негови заместници на база попълнена анкета. Губернатор за един ден стана Ивета Георгиева от СОУ "Пейо Яворов", а нейни заместници - Миглена Вълева от ДФСТ "Интелект" и Димитър Кънчев от СОУ "Пейо Яворов". После те се запознаха с движението на документите и основните правомощия на областния управител. Екип от експерти от областната администрация направи презентация на отдел "Държавна собственост".

Младите мениджъри присъстваха на работна среща, на която беше разискван проблем с аварирал канал, захранващ язовир Горни Дъбник. Участваха в разработването на нов проект, свързан с решаването на етническите проблеми и опазването на околната среда. Те споделиха своето мнение и предложиха свежи идеи относно създаването на механизъм за съхраняване на местното етническо многообразие. "BG Север"

 

 

Стартира ежегодният конкурс за детска рисунка "Не на цигарите"

 

Стартира ежегодният конкурс за детска рисунка под надслов "Не на цигарите", организиран от Министерството на здравеопазването, съобщи д-р Ирина Джикова от РИОКОЗ - Плевен. Целта му е за пореден път да се разгласят вредите от тютюнопушенето за човешкото здраве. В конкурса могат да участват деца на възраст от 5 до 11 години, разделени в две възрастови групи - от 5 до 7 г. и от 7 до 11. Крайният срок за предаване на рисунките е 12 май.

На 21 май ще бъде обявен победителят. Той ще спечели едноседмично пребиваване в Италия, осигурено от Италианската асоциация за борба с раковите заболявания. "BG Север"

 

 

Продължават имунизациите против морбили

 

В област Плевен продължава наредената от Министерството на здравеопазването кампания по имунизация против морбили, съобщи д-р Бонеслав Бонев. Наскоро в РИОКОЗ били получени 2 000 ваксини, 800 от тях били за плановите имунизации, останалите - за кампанията. Момиченце на 26 дни бе прието във вторник с морбили в Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ "Д-р Г. Странски", съобщи началникът й д-р Пенка Илиева. Детето е от с. Горник. От началото на годината до сега в клиниката са лекувани общо 112 пациенти с морбили. "BG Север"

 

 

 Белене

 

Общината ще повишава енергийната ефективност

 

Седем български общини - Белене, Габрово, град Добрич, Криводол, Лом, Пазарджик и Смолян са решили да бъдат новатори в областта на използването на енергията и повишаването на енергийната ефективност, за да подобрят качеството на живот на своите жители.

За да станат модели за своите граждани, те са предприели и конкретни стъпки за енергийни спестявания: определяне на общински енергиен мениджър, организиране на енергийно звено в рамките на общинската администрация, разработване на дългосрочна общинска енергийна програма, както и краткосрочни планове за действие и инвестиционни програми, откриване на финансови механизми за конкретни инвестиции, подобряване на комуникацията по енергийните въпроси чрез организирането на Общински дни на интелигентната енергия.

Всичките седем общини работят за повишаване на познанията на местното население по предприемането на дейности за повишаване на енергийната ефективност във всекидневния живот чрез организирането на Общински дни на интелигентната енергия. "BG Север"

 

 

 Долна Митрополия

 

Приведените зетьове пак ще празнуват

 

Живко Димитров

И тази година читалището в Долна Митрополия ще остане вярно на традицията - да организира празничен концерт, посветен на приведените зетьове.

За инициативата съобщи секретарят на културния институт Живко Димитров. "Това е една традиция, която сме запазили от 1984 г. Тогава за пръв път в Д. Митрополия в читалището се определя ден за празник на приведените зетьове в града. Тогава те са били 127, сега са 37, но продължаваме", подчерта той. Концертът ще бъде на 1 април от 18,30 ч. В него ще участват колективи на читалището.

Естрадно-сатиричният състав "Митрополитен" с ръководител Крум Календарски, буфосъставът "Митрополийски рози и бодли", детската вокална група с ръководител Татяна Христова, "Млади сърца" към Клуба на пенсионера, както и малчуганите от детския танцов състав "Митрополийче", които през април ще имат участие в Турция. "BG Север"