ТЕМА


 

Нов закон разтоварва затворите

 

 Всеки лишен от свобода трябва да има минимална жилищна площ от 4 квадратни метра, решиха депутатите, които гласуваха Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. До 3 години трябва да се въведат новите изисквания, които са заложени в нормативния документ. С него се утвърждават затворите и поправителните домове като места за изпълнение на наказание. Към затворите се създават затворнически общежития от открит и закрит тип, а към поправителните домове само затворнически общежития от открит тип.

Според закона се прилагат четири режима за изтърпяване на наказанията - лек, общ, строг и специален. Съдът обаче няма да може да налага лек режим като първоначален.

Законът регламентира още по-дълги свиждания, възможност за срещи с близките в продължение на 12 часа, както и месечен домашен отпуск. Въвежда се изрично правото на телефонна връзка.

За лица до 16-годишна възраст законът предвижда задължително обучение в училищата към местата за лишаване от свобода. За първи път е регламентирана забраната за изтезания, жестоко или нечовешко отношение в затворите и поправителните домове.

 

ПЛЕВЕН

 

Вдигат зандан с капацитет до 1 000 души

 

654 са лишените от свобода, трябва да са двойно по-малко според изискванията

 

Според европейските критерии плевенският затвор е пренаселен

Поля ТОМОВА
Емилия КАРАБУЛЕВА

Новият Закон за изпълнение на наказанията и задържането под стража е изготвен в съответствие с европейски стандарти, но не се знае как точно те ще бъдат приложени на родна почва, коментират магистрати от Плевен. Засега в прокуратурата са получили само инструкции в писмен вид, витаят съмнения, че промените могат да бъдат направени в зададените срокове. "Ако има средства, ще разширим базата така, че лишените от свобода да добият по-добри условия за живот. Тук, в Плевен, отдавна това е сериозен проблем", коментира прокурор Славчо Славов.

Плевенска област е единствената в страната с два затвора - в Плевен и в Белене. В Плевен лежат рецидивисти с две или повече присъди от Плевенска, Великотърновска, Търговищка и Шуменска област. Пренаселеността в зандана е факт, почти двойно повече са затворниците в сравнение с изискванията на новите норми. Така в момента тук има 654 лишени от свобода, а ако се приеме, че на всеки трябва да се отделят 4 квадратни метра, трябва зад решетките да са около 350 човека. В спално помещение от 35 до 48 кв. м в момента са настанени средно между 17 и 23-ма души, съобщи директорът на затвора Иван Петков. Според него изискванията за жилищна площ на един затворник ще се решат с възможността за разкриване на затворнически общежития. С измененията на закона те ще бъдат от открит и закрит тип. Така в тези от открит тип вече ще могат да лежат и затворници с присъди не повече от пет години, които са излежали шест месеца и имат добро поведение. С извеждането в затворнически общежития ще се отпуши пространство в затвора, категоричен е Иван Петков. Той добави, че вече има реална процедура теренът на "Георги Кочев", където е общежитието, да бъде предоставен на държавно предприятия "Затворно дело". Със средствата пък ще започне строителство на нов затвор в Плевен с капацитет 600 - 1 000 души, в близост до сегашния. Правото на по-дълъг отпуск и срещи с близките няма да доведе до масови бягства, смята директорът на плевенския затвор. Той се мотивира с практиката, която показва, че срещата с близките и контактите с тях помагат на затворниците да се ре социализират. И в момента те имат право на телефонна връзка в светлата част на денонощието, но сега това е регламентирано със закон.

Според новите изменения отпада усилено строгият режим. Той се заменя от специален режим, на който ще бъдат затворниците с доживотна присъда без или с право на замяна. Те няма да имат право на лек режим, но ако са изтърпели поне пет години зад решетките и имат смяна на режима, ще могат да бъдат извеждани от самостоятелните килии и да бъдат настанявани в затворническите общежития от открит тип.

Новият закон регламентира и правото на обучение, като за лица до 16-годишна възраст в местата за лишаване от свобода то е задължително. И сега затворниците учат, тъй като част от тях влизат зад решетките неграмотни. В момента в затвора в Плевен се обособяват помещения за наркозависими. Техният брой зад решетките в последните години нараства плавно.

 

 

Серийният изнасилвач - изолиран

 

Серийният изнасилвач Илиян Иванов е тотално изолиран в затвора в Белене, където излежава присъдата си, научи "BG Север". Извергът получи деветгодишна присъда, тъй като поиска съкратена съдебна процедура. Той се призна за виновен по обвинението за изнасилване на 13-годишно момиче през 2003 г. Още по време на разследването съпругата му поиска развод и го получи. Жената твърди, че не е знаела за престъпленията на Иванов.

В затвора в Белене изнасилвачът се е затворил и изолирал от света. Няма свиждания, нито кореспонденция. Останалите пандизчии също избягват Иванов и не искат контакт с него. Според запознати затворниците особено остро реагират на съкилийник, който е осъден за изнасилване или блудство. Срещу такива хора се изгражда стена от омраза и мълчание, твърдят експерти. Така наказанието им става още по-жестоко. Срещу Илиян Иванов текат още две дела за изнасилвания на момичета, но в София. По време на разследването извергът призна за 10 изнасилвания, но съдебните органи успяха да установят само пет от жертвите. Ако Иванов бъде признат за виновен и по останалите две дела, към сегашната му присъда ще бъдат добавени едва по една втора от евентуални следващи такива. Причината за това отново е в съкратената съдебна процедура.

 

 
ВРАЦА

 

Осъден твърди, че се краде на поразия

 

Затворници на разходка

Цветана АТАНАСОВА

Близо 1,4 милиона лева ще бъдат вложени в започналата реконструкция на 80-годишната сграда на врачанския затвор за постигане на европейските изисквания и минималните стандарти за хуманно третиране на лишените от свобода, заяви директорът на пандиза Ангел Кабатлийски. След завършване на преустройството през следващата година ще бъде увеличена полезната площ и ще бъдат създадени по-добри санитарно-хигиенни условия за лишените от свобода.

Врачанският затвор е построен по италиански модел, като още през 1915 г. общинският съвет определя терен за него далеч извън града. Заради войните строителството му започва през 1925 г., а на 23 декември 1928 г. е официално открит от тогавашния министър на правосъдието Тодор Кунев. В момента в него изтърпяват наказания над 600 лишени от свобода. През последните години към затвора са изградени специален сектор за свиждания, параклис, киносалон и спортен комплекс с фитнес зала. От няколко месеца към него работи и посетителски център, създаден по проект "Подобряване на системата за свиждане в затворите във Враца и София" на Дружеството за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода (ДРОПЛС) с финансовата подкрепа на програма МАТRА/КАP при посолството на Кралство Холандия и AAFI-Швейцария. Към него вече работи доброволческата служба от 14 млади хора от Враца, повечето със специализирано образование, които всяка седмица посрещат посетителите на затворниците.

Врачанският затвор е един от малкото с училище за 100 ученика, в което те могат да усвояват и професии. От този месец лишените от свобода започват да издават свой вестник "Заедно", който ще се разпространява във всички затвори в страната. Периодичността му в началото ще бъде на три месеца с тенденция да стане ежемесечен, посочи Кабатлийски. "Репортерският" екип вече е преминал курс по компютърна грамотност и работа с вестникарски програми.

Кабатлийски посочи, че се предвижда да бъде изградено ново затворническо общежитие край Враца върху терен на Министерството на отбраната. Това е бившият военен животновъден комплекс с площ от 270 000 кв. м и 36 сгради. Част от него ще се използва за производствени нужди на държавно предприятие "Затворно дело".

Сградата на съществуващото затворническо общежитие във Враца е застрашена от срутване. Тъй като е включена в баланса на "Стройкерамика" АД, тя не може да бъде ремонтирана със средства от държавния бюджет. Капацитетът на общежитието е за 108 лишени от свобода при полагаеми 4 кв. м жилищна площ на лишен от свобода, но в момента там са настанени около 160 затворници. С новото общежитие ще се гарантира достатъчно жилищна площ за задържаните лица, съобразена с европейските норми за живот на лишените от свобода, уточни Кабатлийски. Проектът е част от инвестиционната програма на Министерството на правосъдието за подобряване условията в местата за лишаване от свобода.

И ако в официалния тон всичко звучи добре, едно писмо, изпратено до врачанските медии, разбуни иначе спокойните пластове. То е подписано от лишен от свобода с инициали С. К. "Пиша ви във връзка с избухналия пожар в затвора. Вече 10 години лежа тук и виждам какво става. Всичко върви на пустиняк. Всеки от най-висшестоящия до най-нисшестоящия краде, лъже и влачи, кой каквото му трябва. Пожарът бе запален умишлено от строителния техник Тодоров, който работи тук от дълги години, прави си далавери и никой нищо не може да му каже. Той е незаменим и знае как да краде. И краде спокойно, тъй като съпругата му също работи тук. Тя му прави ревизии и той винаги е чист пред закона.

Изгоряха новите стъклопанели и PVC дограма, които бяха докарани за ремонт на затвора и подобряване условията на живот на лишените от свобода. Това нямаше да се случи, ако цивилният, който заема длъжността пожарникар - Пумата, си беше свършил работата и пожарните кранове в и около затвора работеха. Но за всичко вина носи директорът, ако мога така да го нарека, тъй като той всеки ден идва на работа за трудов стаж. Не го интересува какво става в затвора. Това, че лишените от свобода ползват кофи за тоалетни и са по 4 човека в малки килии, също не го интересува. Преди година по същия начин бяха запалени кокошарниците, които са в градината. Тук всеки един проблем се решава най-лесно като се запали и след това се отчита, че всичко откраднато е изгоряло.

Другият проблем е, че строителите, работещи тук, постоянно внасят дрога - наркотици, алкохол и куп други забранени неща. Наскоро бе хванат фелдшерът, който е дългогодишен служител. Той внесъл хлебна мая, която е нужна за направата на алкохол от лишените от свобода, естествено срещу определено заплащане. Пак за пари фелдшерът внася мобилни телефони и други неща. Същият многократно е ловен от служителите, които охраняват затвора, и до момента не е санкциониран или уволнен. Ръководството прикрива всякакви нередности".

От началото на годината са регистрирани два случая на бягство на затворници от врачанския пандиз. На 17 март беше заловен 35-годишният Мирослав Димитров при опит да открадне лека кола в с. Борован, като заплашил собственика й с оръжие и отвлякъл трите момичета, возещи се в колата. Полицаите го спипали, когато се опитвал да продаде едното момиче на сводник. Той беше обявен за общодържавно издирване на 20 януари след като не се върнал от отпуск, даден му със заповед на окръжната прокуратура за погребението на майка му в село Оходен.

 

 

ЛОВЕЧ

 

19 висшисти търкат наровете

 

Зад решетките в ловешкия зандан пребивават средногодишно малко над 1 000 затворници

Мира ГАНЧЕВА

19 са затворниците с висше образование, които изтърпяват наказанието си в Ловеч, сочи справка към началото на годината. Сред лишените от свобода преобладават тези с основно образование - 459, следват ги колегите им по съдба с начално - 189. 94 от затворниците са неграмотни. В училището към затвора се обучават 81 пандизчии от първи до дванайсети клас, съобщи директорът на затвора комисар Марин Калчевски. Най-много са в четвърти и седми клас. Промени в Закона за изпълнение на наказанията предвиждат да се даде възможност на затворници да учат висше образование. Какво е мнението му по този въпрос: "По сега действащото законодателство има специален текст в НПК, който дава възможност за явяване на изпити да се прекъсва наказанието, но на затворници, които са го започнали преди това. Прекъсване на наказанието е възможно за времето на изпитите, но не повече от 10 дни. В новия проект наистина се дава възможност на лишените от свобода да учат висше образование, това е практика във всички развити европейски страни. На повечето места се осъществява чрез задочна форма на обучение, а в някои скандинавски страни - и чрез изнесена форма на обучение по интернет. Трябва да се даде възможност, друг е въпросът как ще бъде регламентирано не само в Закона за изпълнение на наказанията, но и в Закона за висшето образование. Що се касае до настанените в открития и преходен тип общежития - там няма пречки. Те реално могат да посещават занятията наравно с останалите, тъй като те и сега се придвижват самостоятелно на работа".

Ловешкият затвор наред със софийския от началото на 2007 г. се води първа категория - това са най-тежките за обслужване затвори. Причините, за да бъде категоризиран така ловешкият, са: има разгърнати три затворнически общежития (в Ловеч, Троян и Велико Търново), републиканска болница, която обслужва цялата страна, училище, в което се учат рецидивисти от цяла Северна и част от Южна България.

Средногодишно зад решетките в Ловеч наказанието си изтърпяват малко над 1 000 затворници. Което за последните години е много малко - под 1 300 доскоро не са падали. Няколко са причините за това: значително е намалял броят на пребиваващите обвиняеми и подсъдими лица вследствие промените в НПК; въвеждането и активното използване на наказанието пробация; въвеждането през последните четири години на т. нар. прогресивна система, която дава възможност на всички осъдени да могат да бъдат настанени при доказано добро поведение по време на изтърпяване на наказанието в общежитие от преходен тип - при намалени мерки за надзор и охрана, с възможност почти на сто процента да бъдат устройвани на работа и да бъдат стимулирани с отпуски и награди.

14 са осъдените на доживотен затвор. И в двете отделения в болницата -психиатричното и белодробното, има обособени сектори, в които се настаняват доживотно осъдени, но изпратени от другите затвори за лечение. Сега в психиатричното отделение има едно лице с доживотна присъда.

За миналата година са изготвени 233 справки за помилване, удовлетворени са 11 молби, съобщи още комисар Марин Калчевски. Молби за помилване подават както самите лишени от свобода, така и техните близки.