ТЕМА


 

 

Абитуриентските балове -

суматохата започна рано

 

 

Плевен

 

Еуфорията вече тресе

дванадесетокласниците

 

Родителите смятат и разходите за курсове и пробни матури

 

Все още няма наплив в магазините за официални роклиЕмилия КАРАБУЛЕВА

През тази година еуфорията около приготовленията за абитуриентските балове в Плевен започна поне месец по-рано заради огромната натовареност на зрелостниците - матури, после кандидатстудентски изпити. Все уж радостни събития, които обаче са свързани с разход на време и пари. Затова бъдещите мераклии за навлизане в живота, които са с далеч по-прагматични възгледи от родителите си, търсят по-семпли, пък и по-евтини варианти, за да демонстрират стил в няколкото отредени им празнични дни.

"Все още няма наплив в търсенето на облекла от абитуриентите. Най-често идват любопитни родители, които просто опипват пазара, интересуват се от моделите, цените, умуват, спорят. Тук ясно се схващат разликите в мненията, нагласите и стиловете на поколенията. Обикновено родителите искат децата им по някакъв начин да блеснат на бала, докато младежите залагат на удобството", обобщи наблюденията си Евгени Георгиев, търговец на облекла.

По магазините в Плевен изискан тоалет за бала може да се намери на цени от 100 до 600 лв. За улеснение на клиентите се предлага разсрочено плащане, както и шев по поръчка. Достатъчно е бъдещият абитуриент да си избере материята и модела, а времето за изработка е до 10 дни. Най-търсени от дамите през този сезон са дългите рокли, които се предлагат на цени от 120 до 360 лв. в две части, по-семплите, къси модели пък вървят от 49 до 160 лв. Официалните дамски обувки, заедно с чантички в същия цвят, могат да се намерят за 65 лв. Все по-често търговците пускат в продажба и подходящи аксесоари към облеклата за улеснение на абитуриентите и техните родители.

"При нас всеки може да открие тоалет и обувки за не повече от 200 лв., предлагаме дамски и мъжки официални облекла, има различни варианти за окомплектовка. Сака, ризи и панталони се комбинират според изискванията и стила. Наблюденията ми показват, че през този сезон момичетата налитат на зеленото и сребристото, добре върви и червеното. Интересното е, че тежките черни и кафяви тоалети залежават", разказва Калина Стоянова, която от десетина години продава абитуриентски облекла. При нея се намират мъжки костюми за 89 лв., а ризите са не по-скъпи от 39 лв.

Продавачка от съседен магазин пък споделя, че някои от бъдещите абитуриентки идват със снимки на тоалетите на любими фолк певици и търсят същия модел или подобен на него. Момчетата предпочитат костюми в черно или бежово, а доста от тях недолюбват вратовръзките и само здравата родителска ръка може да ги принуди да променят решението си.

Избор има и за настроените за тузарски бал в Плевен, бутикови облекла за хилядарка и отгоре се намират по щандовете. Най-прагматичните кандидати за навлизане в живота пък си вземат тоалети под наем, така си спестяват пари за удължаване на абитуриентския празник.

Най-популярният вариант за прекарване на празника предвижда изпращане от школото в Плевен, бална вечер в изискан ресторант, а после ден или два разпускане в морските или планинските курорти. Репортерска проверка показва, че това удоволствие коства на родителите не по-малко от 200 лв. Като, разбира се, не включваме джобните пари. Най-големите хотели и ресторанти в Плевен вече са резервирани за датите след 20 май.

Дори и семпла почерпка за роднините и близките у дома на зрелостника излиза не по-малко от 200 - 300 лв, за заведение - поне няколко пъти повече, изчисляват притеснени родители. Според тях само за бала разходите, дори снижени до минимум, ще надхвърлят хилядарката. Като към това прибавим посещението на курсове, пробните матури и кандидатстудентски изпити, то се закръглят солидни суми около 3 - 4 хиляди лева. Общото мнение на родителите е, че през тази година абитуриентите излизат доста по-скъпо от миналите.

 

 

монтана

 

За 300 лева Пепеляшка става принцеса

 

Абитуриентски рокли вече красят витрините на бутик "Ати" и магазин "Елеганс"Момчил ИВАНОВ

За 300 лв. Пепеляшка става принцеса. Това обяснение чу репортер на "BG Север", когато влезе в магазин "Ати", където вече са доставени двадесетина абитуриентски рокли. Те имат етикети с цени от 100 до 300 лв. Погледите на абитуриентките привлича рокля от 300 лв., която напомня сватбената на шестата по красота в света Евгения Калканджиева. Понеже сватбената снимка с тази рокля обиколи вестниците и стана популярна, то производителите на младежки облекла са я прекопирали. Тя е с две дължини - къса отпред и дълга отзад. Предната част е оформена с набор на три места, а горната завършва с яка. Продавачката в "Ати" обясняваше на любопитните, че за предстоящите балове са модерни рокли в лилаво, зелено и смес с черно и кафяво. Дължините са различни - има над коляното, но и до глезените. Тъканите са метализирани. Преобладават т. нар. флорални десени. Модерни са и роклите с тънки презрамки и пищни волани от кръста надолу.

В магазин "Елеганс" също има абитуриентски облекла. В него цените са по-ниски - роклите са до 160 лв., а мъжките костюми - по 70 - 80 лв. Повечето от родителите питат за облекла на тези цени, затова сме ги доставили, обясни продавачката. Те са произведени у нас и са предимно на фирми от Русе, откъдето се снабдяват повечето магазини.

В момента в Монтана няма избор на обувки, твърдят абитуриенти, които обикалят магазините. Очакваме търговците да ги доставят. Тук-таме могат да се видят обувки с много светещи камъчета по платформата си, но абитуриентите още не купуват. Цената им е от 45 до 58 лв.

Само един фризьорски салон обяви цените си за предстоящите балове. Салонът до дискотека "Клеопатра" взима по 30 лв. за специалната фризура. Но ако се иска изрусяване - то е за 14 лв., кичури се правят срещу 25 лв., боядисването е за 20 лв., а пресата - 15.

Училищата вече са запазили места в ресторантите. Баловете започват от 19 май. Най-желан си остава ресторант "Житомир" заради голямата зала и близостта до централния площад.

 

 

ГАБРОВО

 

Празнуването в чужбина е хит и през тази година

 

Мариана ДИМИТРОВА

Абитуриентски балове в чужбина са на мода през тази година сред завършващите средното си образование младежи в Габрово. Много от тях вече се вълнуват повече как ще прекарат бала си, къде ще бъдат, с какво ще се облекат, отколкото дали ще продължават образованието си.

Туроператорски фирми в града на Рачо Ковача отсега предлагат атрактивни пакети за интересни туристически дестинации за абитуриентите. Най-предпочитани страни за празнуването на балове са Гърция и Турция, тъй като излизат по-евтино. Туроператорите предлагат цени от 270 до 350 лв. за 3 - 4 дни.

Иначе предпочитани места за отбелязването на завършването на средното образование са и курортните местности край Габрово. Най-търсени са заведенията в Боженци, Узана, Люляците.

Отсега родители се кахърят за балните тоалети на отрочетата си. Част от тях споделят, че в Габрово изборът е доста оскъден и ще купят празничните одежди от В. Търново или столицата. Паралии са готови да броят 500 лв. за рокля на дъщеря си, само и само да изглежда единствена и неповторима за момента, в който сама ще поеме кормилото на живота си. Простата сметка показва, че прилично изкарване на абитуриентски бал излиза между 1 000 и 2 000 лв., а ако има повече глезотии, дори и по-скъпо.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Най-предпочитани са

хамелеоновите цветове

 

Кремена КРУМОВА

И тази година, за да изпрати абитуриент и да посрещне гости, едно домакинство ще трябва да задели над 1 000 лв. Фрапиращ скок на цените на тоалетите, обувките и козметиката във В. Търново засега няма. Обстановката в града е спокойна, но се очаква голямо търсене в средата на април. Някои обаче вече са си поръчали тоалетите и избират обувки.

Интересното е, че в старата столица идват клиенти от Русе, а великотърновци отиват в дунавския град, за да пазаруват. Старата столица е предпочитано място за покупки и на гости от Търговище и Габрово.

Обувки във великотърновските магазини могат да се намерят и за 35 лв. В по-изисканите търговски обекти варират от 50 до 90 лв.

Сега предпочитани са по-раздвижените модели и нестандарните цветове - тип хамелеон във всякакви нюанси. От 250 до 350 лв. варира цената на роклите. Костюм, риза, вратовръзка и обувки може да струва и над 500 - 600 лв., ако изискванията са за по-стилен марков тоалет. Миналогодишните тенденции за модели като на фолк певиците отшумяват, казват от булченски салон Сияна. По поръчка в салона правят и обувки към тоалета. А към всяка рокля върви и подходяща чанта, тя струва 20 лв.

Според продавач-консултант в козметичен магазин гримове за абитуриенти вече се купуват рядко. "Те предпочитат да ходят на козметик и гримьор. От нас може да си вземат скъп парфюм. Ако все пак има желаещи за разкрасяване у дома, пазаруват две - три седмици преди бала. Повечето обаче ходят на пробни прически, гримове и маникюр и като се харесат, си дават парите там", споделя още специалистът.

"Добре, че зълвата изпрати 500 евро за детето. Тя работи в Гърция и изкарва добри пари. Събираме най-близките в ресторант, около 50 човека. На нас ни остава да купим обувки и сме готови. Прическата и грима ще ги прави специалист, споделя развълнуван баща. "Всяка жена иска да изглежда добре, макар и само за една вечер. Да бъде неутразима. Няма как, ще направим каквото можем за детето, казва и майка на абитуриентка.

 

 

ВИДИН

 

Роднини кътат до 2 000 лв. за събитието

 

Теменужка ИЛИЕВА

От 500 до 2 000 лв. излиза подготовката на един абитуриeнт за бал през 2008 г., сподели майка на дванадесетокласничка от елитната математическа гимназия във Видин. Тя смята себе си за родител със средна заможност и затова ще купи хубава рокля за детето си. Желанието й е да зарадва момичето си, което е добра ученичка и си заслужава да бъде възнаградена за старанието и прилежанието. Повечето от родителите на абитуриенти от това училище ще купят хубави дрешки на децата си, твърди жената.

Майката вече е обиколила магазините и е харесала една рокля за дъщеря си. Най-хубавата според нея е, която е доставена в града. Българско производство. На цвят е леко лилава, но като гарнитура има дантели в черно. Върху надиплената пола има много наслагвания по плата - включително и кристали Сваровски. Нежна е, но в същото време издава усещането за тежест. С нея абитуриентката ще изглежда като току-що излязла от танцувален салон от XVIII в., където цветът на младото общество се е събирал за веселие.

Такава рокля си е мечтала и дъщеря й. Нежна, ефирна и в същото време скъпа. Много от нейните съученички ходят с майките си в София за тоалети, а някои - и в съседния сръбски град Зайчар. Според тях в Сръбско нямало толкова шикозни тоалети, кoлкото у нас. Затова всичко ще бъде купено от Видин.

Роклята, която вече е запазена срещу капаро от 200 лв., струва 750 лв. Сваровски я оскъпява, смята майката. Но освен тази рокля, трябва да купят още няколко за вечерите след бала. Обувките още не са избрани, но в града магазините предлагат голям избор. Модни са едноцветните с камъни като по роклята и с малки детайли като катарами и панделки. Островърхи са, токът е висок, а по някои има и закопчалка над глезена или леко завързване.

Само с такива обувки няма да се мине - ще са нужни поне още два чифта - едните с втората рокля, а другите - за след полунощ, когато високите токчета ще бъдат захвърлени.

Обмисляме прическата, каза майката. Ще я направим два пъти - веднъж преди бала, за да разберем как ще се върже с роклята. За втората, в деня на самия бал, фризьорите вземат по 50 лв. Това е за по-лека, ако искат кок с пуснати къдрици - цената скача до 80.

Преди прическата може да се направят кичури, което ще оскъпи прическата. За кичурите се плащат поне 20 лв. отгоре.

Стилната рокля предполага малка дамска чантичка. Тя също е с камъни и струва от 80 до 100 лв. Тя е за една вечер и затова трябва да се купи още една за следващите.

Бельото е отделна грижа. Магазините предлагат много фино и красиво бельо от кoрсажи, комбенезони и бикини или прашки. В зависимост от материята комплектът се предлага от 10 до 150 лв.

За всичко това, плюс още няколко аксесоара като чадърче или леко наметало, родителите ще платят от 500 до 2 000 лв. В зависимост от джоба.

Иначе всички абитуриенти искат да имат най-хубавите дрехи и да бъдат неотразими.

 

 

ловеЧ

 

Випуск '08 пренебрегва солариума

 

Един от тоалетите на ловешката дизайнерка Мариета Славчева, който чака своето момичеМира ГАНЧЕВА

Тази година абитуриентите не идват на солариум, с учудване споделя Николина Илиева, продавач-консултант в магазини "Лаура" в Ловеч. Докато миналата година още от края на февруари момичетата започнали да подготвят тена си и в празничната вечер имали досущ калифорнийски загар. Изчакват още и с козметиката, но макиажът по правило е една от последните грижи, които могат да се уредят чак през май, дни преди бала. Проучване по парфюмериите в Ловеч показва, че младите хора залагат на различни аромати. Купуват се както тийнейджърските серии Benetton, Mexx и Puma, така и утвърдени марки като Bulgari, Gucci, Calvin Klein и т. н. От марковите се предпочитат тестерите, чиито цени са почти наполовина по-ниски от флакона. В зависимост от марката започват от около 60 лв. и достигат почти до 100 лв. Нелош избор са и широко рекламираните напоследък аромати на Kylie Minogue и Celine Dion, чиито цени са по-поносими (малко над 40 лв.). Тоалетната вода на изпълнителката на хита от филма "Титаник" дори дава подарък - позлатен пръстен с камъни "Сваровски", доверяват продавачи. Така поне един от аксесоарите е решен, но пък има реалната опасност момичето да не е с уникално бижу. Тази година, тъй като е високосна, на почит по принцип е среброто, но за балната вечер предпочитанията клонят към бялото злато. Поне два - три пръстена, гривна и обеци, чиято стойност е най-малко 300 лв. Колието може и да е сполучлива тенекиена имитация, зависи от тоалета на девойката.

При облеклото момчетата минават много по-евтино. Мъжките костюми са около 200 лв., ризите са по 25 лв. (има и по 60 лв.), обувките са около 50 лв. Вратовръзките не са задължителни, затова пък е добре коланът да е скъпарски, примерно от 30 лв. С малко повече късмет и по-малко каприз и с общо 300 - 400 лв. едно момче е облечено, обуто и напарфюмирано. На младия господин обаче му трябват повечко пари кеш за купона. Истинският ад настава, когато трябва да се спретне госпожицата. Повечето от момичетата са избрали тоалетите си за изпращането в училище, за втората вечер на бала, но не и за същинската. Все още само гледат, като че ли не са много ориентирани, казват продавачи. Празнични рокли в Ловеч могат да се купят само в един - два магазина, но затова пък момичето може да бъде с уникално дизайнерско облекло. Модна къща "Пердита" с дизайнер Мариета Славчева предлага великолепни вечерни рокли със средна цена около 250 лв. Тоалетите са феерични, но изчистени, бляскави, но не кичозни - по последния вик на модата. Разнообразието в модели и цветове е голямо. С чудесна рокля девойката може да се сдобие и при друга световноизвестна местна дизайнерка - Венета Василева. На такива рокли подхождат обувки със 7-сантиметрови (поне) токчета. Изборът в люляковия град не е голям, затова 19-годишните отскачат до Плевен, където и магазините са повече, и цените понякога са доста по-ниски.

Доста важна за дамите е и прическата. Те трябва първо да я изберат заедно с фризьорката, после тя да им направи пробна и едва след като се уверят, че е идеалната, да се спрат на нея. В най-добрия вариант - от първия път да случат на перфектната прическата, косата струва около 50 - 60 лв.

Голямото си тържество абитуриентите от ловешките училища ще празнуват в големите курорти - Златни пясъци, Слънчев бряг, Боровец. За две вечери, от които едната празнична, и две нощувки кувертът е около 180 лв. и той е платен още преди месец.