СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                    СОЦИАЛНО                   "BG Север" - брой 11 (16 - 22  март 2012 г.)


 

Стотици плевенчани протестираха срещу символичните присъди за шофьори убийци

 

Множеството почете паметта на Мариана Карабулева с минута мълчание

 

Шествието премина през центъра на Плевен, сн. BG Север

Шествието премина през центъра на Плевен, сн. BG Север

Поля ТОМОВА

Близо 300 плевенчани се включиха в националното шествие "Безопасни улици". Стотици хора поискаха по-строги наказания за причинена смърт на пътя, както и отмяна на споразуменията с шофьори, убили човек на улицата. В Плевен шествието бе в памет на Мариана Карабулева, която загина на 14 февруари, след като бе блъсната от маршрутка в Студентски град.

Ученици, студенти, близки и познати на момичето дойдоха с цветя в ръце пред сградата на театъра, за да изразят своята позиция. Сред тях бе и класната ръководителка на Мариана от езиковата гимназия. "Разкошно дете, обичаше и уважаваше всички, умна като целия клас, отзивчива, винаги готова да помогне", описва ученичката си Ива Димитрова.

През последните шест години животът на Мариана е Симеон, а неговият живот е тя. Майката на момчето признава, че двамата са имали планове за съвместен бъдещ живот. Планове, които свършват на улицата, премазани от шофьорa на маршрутката, убил Мариана. "Протестът, това мирно мълчаливо шествие, е в памет и на Марианчето, и на хилядите деца, загинали, убити по пътищата в България. Искаме промяна на Закона за движение по пътищата и по-

справедливи наказания за шофьорите, които не го спазват", обясни Евгения Петровска, майката на Симеон.

Родителите на Мариана нямаха сили да дойдат на протеста. Една майка със същата като тяхната съдба обаче изрази своя гняв от правосъдната ни система. Таня Дилова от Плевен губи 25-годишната си дъщеря при тежка катастрофа край Бургас през 2010 година. Умира и момиче на 20 години, а друго дете е тежко ранено. Шофьорът, причинил катастрофата, получава условна присъда от две години и осем месеца след споразумение. "Това споразумение беше направено без съд, на който ние да присъстваме, получихме решението по пощата, сякаш получаваш сметката за ток. Така разбрахме каква, всъщност, е присъдата, ако може да се нарече така. Не е възможно в България за едни кокошки да се лежи пет години в затвора, а за смъртта на две деца да има условна присъда", сподели Таня Дилова.

Шествието премина през центъра на Плевен и спря за няколко минути движението на кръстовището срещу Съдебната палата. Тук хората почетоха паметта на Мариана с минута мълчание, а след това застлаха пешеходната пътека с цветя. В подписката, организирана в деня на протеста, бяха събрани близо 400 подписа за по-тежки наказания за убийците по пътищата.

 

 

Благотворителен концерт за Деси организираха в Музикалното

 

В концерта се включиха почти всички възпитаници на НУИ, сн. Вяра Ценова

В концерта се включиха почти всички възпитаници на НУИ, сн. Вяра Ценова

Близо 1 500 лева бяха събрани на благотворителния концерт, организиран от Национално училище по изкуствата "Панайот Пипков" за 18-годишната Десислава Мирчева от класа по виолончело на Петранка Антонова. От много години тя лекува зрението си в чужбина. Направените досега скъпи процедури и операции в руски клиники са подобрили състоянието й, но за пълното й излекуване са необходими още серия от стимулации и операция. Според лекарите шансовете за пълното излекуване на Деси, която носи очила 22 диоптъра, са много големи. Тази година предстои финалната операция, която струва 20 000 лв. С желание и ентусиазъм в благотворителния концерт се включиха 11 индивидуални изпълнители от класовете на Антоанета Воденичарова, Олга Иванова, Мария Александрова, Диана Петкова, Петранка Антонова и Симеон Серафимов, както и камерни състави на Елка Недялкова, Ценка Тодорова и Борислав Иванов, камерен оркестър "Бревис" с диригент Пламен Марков, Детска вокална група "Песенчица" с диригент Диана Русева, акордеонен ансамбъл "Акордеомания" с ръководител Румен Тодоров, перкусионен ансамбъл "Акцент" с ръководител Симеон Серафимов и ученици от специалността "Народни танци" с ръководител Танушка Арабаджиева.

 "Всички ние, участници в това благородно начинание, знаем, че истинското милосърдие означава да даваш, без да очакваш да ти се върне. Това не е задължение. Това е личен избор и ние го направихме", заявиха участниците в концерта. "BG Север"

 

 

Върху три текста ще се потят зрелостниците

 

Инна СТЕФАНОВА

Вместо върху един на тестовете по български език и литература тази година абитуриентите ще се потят върху три текста с общи въпроси върху тях. Така задачите с избираем отговор, за които понякога има съмнение, че се попълват като на тото, намаляват за сметка на тези със свободен отговор. При последните проверителите могат да констатират няколко качества или недостатъка у зрелостника - може ли да формулира кратка теза, да определя общата за няколко текста тема, пише ли граматично и пунктуационно правилно, не на последно място - и четливо. На промените в теста по български език и литература тази година учителите гледат различно. Тези, които преподават в елитни школа, са убедени, че шансовете за по-високи оценки на възпитаниците им се увеличават. По-скептични са преподавателите в професионалните гимназии, където и знанията на учениците са по-скромни. Справянето едновременно с три непознати текста ще ги отдалечи от заветната тройка, е тяхното мнение. Тези деца нямат навици в четенето и точно затова са предпочели да учат в професионално училище, по-скоро за да хванат някакъв занаят.

Промени в държавните зрелостни изпити тази година ще има и в тестовете по география и икономика - предметът, по който се явяват най-много дванадесетокласници. Отпадат 5 теми от география на света .

След VII клас изпитът продължава да е 2 в 1. Първият модул е задължителен за всички, защото е национално външно оценяване, вторият е за тези, които искат да покажат повече знания и да се класират в желано от тях училище. Има изменение в програмата за изпита след VII клас по математика. В първата част задачите вече са 20, а не 25. В 16 от тях ще се избира един от няколко предложени варианта. Задачите в допълнителния модул от 5 са намалени на 4. Първите 2 са по формата на международното изследване на грамотността PISA, в които ще се оценява всяка вярна стъпка и не се изисква изписването на цялостното решение на задачата. По български няма промяна - текстът, който трябва да създадат учениците, е преразказ с дидактическа задача.

 

 

Чакаме още две години за електронно здравно досие

 

Ива СЛАВКОВА

Още две години ще трябва да почакат плевенчани, за да имат достъп до електронното си здравно досие. Макар то да е тествано още през 2008 г., сега в него могат да влизат само хората с електронен подпис. Едва през 2014 г., ако обещанието стане факт, всеки ще може да следи всичко, свързано със здравето му. До тогава нещата ще си вървят по старому - досието хем го има за шепа хора, хем го няма, защото е недостъпно за болшинството от нас.

Повечето от плевенчани, например, не са много стриктни в пазенето на медицинска документация - снимки и изследвания от старо заболяване. Те не ни трябват постоянно, но когато ни потрябват се оказва, че сме забравили къде са или не можем да се ориентираме какво точно търсим. Да не говорим за спешен случай - тогава изобщо нямаме възможност да реагираме.

Практиката сочи не малко случаи, когато се установява, че някой се води в пациентската листа на даден лекар, например, без да си го е избирал. При други случаи пациентите не са уведомени за предстоящи профилактични прегледи, имунизации, диспансеризации. С електронното здравно досие картинката ще е напълно прозрачна и с възможност да бъде контролирана от страна на здравноосигурения.

Електронното съхраняване на медицинската документация ще реши и проблемите с изгубените снимки и изследвания. От архива, в който фигурират данни за здравноосигурените лица още от създаването на касата през 1999 година досега, всеки ще може да научи всички видове заболявания, които той е прекарал през периода. Ще знае кой му е поставил първоначалната диагноза, къде го е изпратил на изследване и какво са показали резултатите, както и кой специалист го е лекувал в болницата, в която е лежал, ако е бил хоспитализиран. В електронния документ ще бъдат посочени ваксините, които са му поставяни, реимунизациите, ще се знае дали и кога не е пропуснал да си направи някоя от тях.

Данните в новите досиета ще бъдат достъпни не само за самия пациент, но и за родителите, чиито деца са непълнолетни. В тях ще бъде заложена и друга информация - ще се вижда каква е кръвната група на пациента освен в случаите, когато е заразен с ХИВ.

Тогава ще стане реалност и задължението на здравната каса да уведомява гражданите за предстоящи профилактични прегледи, имунизации, диспансеризации. В началото здравноосигурените ще получават съобщенията по електронната поща, а после и с SMS. Ако избирате или сменяте личния си лекар, вече няма да е необходимо да търсите формуляри, защото те ще могат да бъдат изтегляни от страницата на съответната районна здравна каса.

 

 

 Послушай лекаря

 

От години имам хроничен синузит, който, особено през зимните месеци, много ме измъчва. Има ли начин да се излекувам завинаги от него?

Георги Георгиев, 36 г.

 

За по-добри резултати при хроничен синузит трябва да се включи и физиотерапия

 

Д-р Виолина ГЕРГАНОВА, физиотерапевт, консултант в клиника "Св. Параскева"
Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Синузитът представлява възпаление на кухините около носа, наречени синуси - в основата му и в челната област. Според това кои синуси са възпалени, той бива - най-често максиларен, фронтален и етмоидален. Причините за възпалението са вируси, бактерии, травми и алергии. При давност на възпалението до три седмици говорим за остър синузит, подостър от три седмици до три месеца и за хроничен при продължило възпаление над три месеца. Най-честите оплаквания са запушване на носа, главоболие, тежест, слузно-гнойна секреция от носа напред или назад към гърлото. Може да протича с и без температура. Причините за хроничния синузит са ненавременното лечение както на острото възпалението на носа, така и на самите синуси, а факторите, които предразполагат към хронифицане на синузита са носни полипи, изкривяване на носната преграда, алергии и травми. Рядко хроничният синузит може да е следствие на възпалителен процес в горните зъби.

Съвременните тенденции за лечение на хроничните синузити през последните 10-15 години включват революционните открития за физиологията на синусите, които доведоха до формулиране на основните причини за развитие на хроничните синузити, а именно: нарушен дренаж на синусните кухини и нарушена вентилация (аерация). Това е концепцията, върху която се гради принципът за хирургично лечение на синузитите. С помощта на използването на оптика и HFITT техника (високофреквентна интерстициална термотерапия) се осъществяват хирургичните интервенции, влизащи в понятието FESS (функционална ендоскопска синусна хирургия), известни в обществото като безкръвни и безболезнени лазерни операции. След извършването на този тип хирургични интервенции от особено значение за крайния терапевтичен резултат се оказват съвременните физиотерапевтични методи на лечение.

Физиотерапевтичните процедури са предимно топлинни с противовъзпалително действие, обезболяващо и разнасящо секретите. Едновременно с това се въздейства и върху носната лигавица и гърлото. Лечението включва инхалационни процедури, светлинни и процедури с ултравиолетови лъчи (УВЧ). Често се включва и ултразвук като процедура при задръжка на секрети в синусите. При силни болки се включват и процедури с НЧТ (нискочестотни токове). Може едновременно с физиопроцедурите да се провежда и медикаментозно лечение.

Лечението на хроничен синузит изисква по-продължителен физиолечебен курс, най-малко десетдневен, поне два пъти годишно. Добре е това да става в преходните сезони пролет и есен.

Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888
 

 

върни се в НАЧАЛО