СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                 Бизнес                                          "BG Север" - брой 11 (16 - 22 март 2012 г.)


 

Агнетата тази година по-малко, най-много печелят прекупвачите

 

Кражбите на животни преди празниците се увеличават, оплакват се стопани

 

Крадците действат на едро, от полицията предупреждават стопаните да не оставят животните без надзор, сн. Вяра Ценова

Крадците действат на едро, от полицията предупреждават стопаните да не оставят животните без надзор, сн. Вяра Ценова

Поля ТОМОВА

По-малко агнета са се родили тази година, твърдят стопани. "Всяка година е различно, миналата имаше повече животни, обаче тази е по-слаба. Почти няма близнета, повечето агънца са единички, така че има по-малко", казва Йордан Нанков от село Българене. Той обаче не може да се оплаче от агнешката "реколта", тъй като има повече овце от миналата година и съответно - повече агнета. "Миналата година имах 80 - 100, сега са 150 - 200 агънца", хвали се стопанинът. Йордан Нанков обаче се оплака от поредната кражба на животни. Апаши успели да му отмъкнат 10 агнета и две овце. В кражбата участвали пазачите на животните, заедно с двама други от селото. Спокойно вкарали кола с ремарке, задигнали добитъка и изчезнали. Крадците са известни и разкрити.

Всяка година по Великден и Гергьовден набезите на апашите зачестяват, казват животновъдите. Нито кучета, нито огради спират крадците, които измислят все по-нови методи и способи за престъпленията си. Йордан Нанков е сигурен, че не може да опази всичките си животни, както и че кражбите ще се увеличават с приближаването на празниците. "Лошото е, че рядко се крадат по две - три агнета, почти винаги задигат десет, че и повече. Ако не ги хванат веднага, животните се колят, разфасоват се и иди ги търси", казват стопаните.

 Най-често апашите действат в групи и са предимно от ромски произход. Идват от други краища на България, задигат животните и изчезват. От полицията съветват стопаните да не оставят животните си без надзор в дните около празниците. Освен от кражбите, животновъдите се оплакват и от слаб интерес на клиенти тази година. "Няма интерес тази година, за разлика от миналата, когато хората търсеха и купуваха. Може би с наближаването на Великден клиентите ще се увеличат, но пък ще бъдат по-малко от 2011-а", твърдят стопаните. Цената на агнетата тази година ще е 6 лева за килограм живо тегло, с около лев и половина повече от 2011-а. Поскъпването е заради високата цена на фуражите, обясниха стопаните, като дават за пример цената на царевицата, която достига 40 стотинки за килограм. В търговската мрежа обаче месото е с двойна цена. Проверка в плевенските вериги магазини установи, че тук агнешкото вече е с цени от 12 лв./кг за плешка, 13 лв./кг трупно месо за цяло агне и 14 лв./кг за бут. Търговците обясняват огромната разлика в цената с големия рандеман при тези животни. "Тук се слага и цената за дране и почистване на месото. Има моменти, в които теглото на агнето може да падне двойно, след като бъде одрано и почистено от карантията. Затова се начисляват допълнителни разходи, които са отделно от транспортните", обясниха търговци. Те обаче отчитат по-ранен интерес от страна на купувачите. Хората вече идват и си купуват, вярно - по-малко като количество, но пък по-отрано, казва продавач във верига магазини. Стопаните пък твърдят точно обратното и отчитат липса на голям наплив. "Най-големите клиенти са от малцинствата, идват и купуват, специално за Великден, а още повече се засилва потокът за Гергьовден. Като цяло обаче народът страшно обедня и вече почти не купува цели агнета, отиват в магазините и си взимат по едно-две кила, малко дробине и това е", твърди Йордан Нанков. Най-печеливши от разликата в цените се оказват прекупвачите, които се пазарят със стопаните, а след това предлагат на търговската мрежа. Така от 6 кг живо тегло прекупвачите търгуват на 10 - 11 лева и обират по-голямата част от печалбата.

Животновъдите се опасяват и от дъмпинг на пазара, тъй като прогнозират увеличен внос на замразено месо от Нова Зеландия, което се търгува на около четири лева за килограм. Тази информация потвърдиха и от Асоциацията на месопреработвателите. Агнешкото от Австралия и Нова Зеландия е на по-ниска цена въпреки огромните транспортни разходи, тъй като там животните се отглеждат целогодишно навън. Всяка пратка месо идва у нас със съответните сертификати и не може да се твърди, че замразеното агнешко от Нова Зеландия е с изтекъл срок на годност, твърдят от Асоциацията.

Според земеделското министерство цена на агнешкото над 12,5 лв. е спекула. Търговците обаче прогнозират, че цените може да се покачат още малко и килограм месо да струва около 15-ина лева в навечерието на празниците. Общо с 20 на сто по-скъп Великден тази година прогнозира статистиката, като се позовава на непрекъснатото покачване на цените при традиционните за празника продукти - агнешко месо, яйца, козунак.

 

 

Остават 15 дни за касовите апарати

 

31 март е крайният срок за свързване на касовите апарати на търговците в страната със сървърите на НАП, припомнят от приходната агенция. Още в първия работен ден след него - 2 април, данъчните инспектори започват проверки. Всеки, който отчита оборота си на устройство без дистанционна връзка, ще бъде санкциониран с до 10 000 лв., а обектът му ще бъде запечатан докато изпълни изискването, предупреждават от НАП.

Сред най-изрядните към фиска до момента са търговците на хранителни стоки - над 20 000 такива търговски обекта вече са свързали касовите си апарати с агенцията. Магазините за дрехи с дистанционна връзка са около 8 000, а обектите за медицински услуги, които вече изпълниха изискванията на закона, са близо 7 900.

Заинтересованите могат да проверят в интернет страницата на НАП - www.nap.bg, дали моделът на притежаваното от тях фискално устройство подлежи на доработка, за да отговори на изискванията на наредбата за отчитане на продажбите, или ще се наложи да закупят нов.

"BG Север"

 

 

Великден в чужбина - мираж за все повече плевенчани

 

Никога пакетите не са били толкова изгодни, твърдят туроператори

 

Инна СТЕФАНОВА

Стопените от кризата средства охладиха мерака на плевенчани да пътуват както в страната, така и в чужбина, твърдят туроператори. Хората влизат в офисите на фирмите, питат, четат и взимат брошури, но единици след това се връщат, за да направят заявка. Предстоящите великденски празници и тези през месец май все още не раздвижват ситуацията, твърдят от туристическите агенции - нещо на което те все още се надяват, особено след невиждания спад на търсенето в края на миналата и началото на тази година.

Това, което с днешна дата се предлага в Плевен, са по-близките дестинации. Гърция и Турция, тук-там Италия са едни от най-евтините варианти за онези, които искат все пак да видят малко свят, твърдят туроператорите. Тези оферти вървят ръка за ръка с предложения за достигане до желаната цел с полети с нискотарифна компания или с автобуси. Що се отнася до престоя, хостели и хотели има много и повечето от тях предлагат изключително прилични условия на добри цени, обясняват от фирмите. Цени, които са доста по-евтини от тези на хотелите в България. Така може да почивате в центъра на Милано за 20 евро, например, като много от хотелите предлагат безплатна закуска или минимално доплащане за нея. Входните такси за музеите и историческите забележителности в Европа варират между 5 и 20 евро.

От туристическия бранш информират, че хитови сега са офертите за изкарване на великденските празници в Солун за 120 лева на човек. Програмата е за 4 дни с 3 нощувки, за първите записали се е предвидена отстъпка от 5 процента като бонус. Четири дни с две нощувки при цена 169 лева е предложението за Великден в Истанбул. Като бонус се предлагат медицинската застраховка и посещението на Принцовите острови в Мраморно море, но пък пакетът не включва входните такси на историческите обекти. През април може да отскочите и до Коста Брава в Североизточна Каталуния. Цената за човек е близо 1 000 лева. Приблизително същата е стойността на почивката в Италия - 429 евро. Плевенските туристически фирми предлагат примамливи оферти за великденските празници и в страната. Ако решите да посетите Сандански с промоцията ползвате три - плащате две нощувки, за двойна стая трябва да отделите 160 лева. В цената ще ви включат закуските, ползването на минерален басейн, на сауна, фитнес и паркинг. Три нощувки със закуска в спа център край Троян е за семплата цена от 75 лева на човек.

Никога не сме имали по-изгодни оферти, но и те, оказва се, също не са по джоба на плевенчани, тюхкат се от туроператорските фирми заради оределите им клиенти. За тях пътуванията независимо по каква дестинация си остават мерило за жизнен стандарт, който, не е тайна за никого, главоломно и масово върви надолу.

 

 

Студът бил виновен за скъпите яйца

 

Полина ТОНЕВА

Студът през януари и февруари е главният виновник за скъпите яйца, обявиха производители. През този период кокошките не носели достатъчно, а това довело до дефицит.

В птицефермата в Бохот се отглеждат свободно 36 хиляди щастливи кокошки. "Това са живи същества, не можеш да им заповядаш кога и колко да носят, както и да им кажеш - сега няма фураж, поскъпва, не можете да ядете", казва собственикът на фермата. Тъй като кокошките не снасяли достатъчно през зимата, а фуражите поскъпнали драстично, цената на яйцата скача рязко. И ако миналата година едно яйце, категория L, е струвало 20 ст., сега цената, с която яйцето напуска фермата, е 30 ст. В търговската мрежа то достига рекордните 47 - 48 ст. за бройка. Причината е в надценката, но и във високата изкупна цена. "При по-ниска цена много от фирмите ще затворят. Но пък 30 стотинки наистина е висока цена, такава е, защото всеки гледа да печели", обясняват птицевъдите. Те не прогнозират допълнително поскъпване в оставащия до Великден един месец. Твърдят, че въпреки високите цени търсене има и то ще се усили през следващите дни. Производителите се оплакват от голяма задлъжнялост към банки и доставчици. Коментират и заплахата на земеделския министър Мирослав Найденов, че ще увеличи драстично вноса на яйца, за да овладее цените на родните продукти. "Нека го направи, да се увеличи вносът. Трябва обаче да се има предвид, че в другите държави се отпускат субсидии за колегите, а тук не сме получили една стотинка", контрират производителите на яйца. Българските птицевъди признават, че се опасяват от масов внос, тъй като там нямало гаранции за качеството на продуктите. И съветват да проверяваме яйцата. Колкото по-пресни са, толкова повече блясък има на черупката им. Ако пък пуснете във вода яйце и потъне, няма място за притеснение, не потъне ли обаче, значи яйцето е старо.

Все повече хора търсят яйца от малки производители в околните села. Мариана Асенова например казва, че от месец и нещо не е купувала яйца от магазина. "Когато си отидем на село събота и неделя, си купувам от местните жени. Едно яйце ми излиза на около 20 - 25 стотинки. Нямам притеснения за качеството, защото това са домашни, селски кокошки. Не мога да си позволя да дам 50 стотинки за едно яйце в магазина", твърди жената. Заради тенденцията този важен за Великден продукт да поскъпне още, хората отсега се запасяват и купуват по цели кори.

 

 

Крайни срокове

 

20 март 2012 г.

* Деклариране на направените залози и данъка от организатори на хазартни игри и телефонни и телекомуникационни оператори за проведени през предходния месец хазартни игри, при които стойността на залога за участие се изразява в увеличението в цената на телефонна или друга телекомуникационна връзка. Внасяне на този данък от телефонните и телекомуникационните оператори.

* Подаване от НОИ на: декларации образец №1 за лицата получаващи парични обезщетения за безработица, обезщетения по чл. 230, ал. 1 и чл. 231, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България; декларации образец №3 за пенсионерите от държавното обществено осигуряване с данните за месец февруари 2012 г.

* Подаване на декларации образец №1 от осигурителите, клоновете и поделенията им за лицата, работили без трудови правоотношения, чиито възнаграждения са изплатени през февруари 2012 г.

 

 

върни се в НАЧАЛО