СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                       КОНФЛИКТИ                                      "BG Север" - брой 11 (16 - 22 март 2012 г.)


  

Ексвоенен се жалва от полицейско насилие, съдът го глобява 200 лева

 

В ОД на МВР е разпоредена проверка дали униформените са били Петко Яцов

 

Ще си търся правата докрай, заяви Яцов, сн. авторът

Ще си търся правата докрай, заяви Яцов, сн. авторът

Михаил АНГЕЛОВ

Жалба за насилие, упражнено върху него от полицаи, е подал в плевенската дирекция на МВР и в Районна прокуратура 35-годишният Петко Яцов от с. Горна Митрополия. Той твърди, че късно вечерта на 24 февруари е бил бит и унижаван от униформени служители на реда в Плевен. По случая вече е образувана проверка. Тричленна комисия, назначена от комисар Светозар Илиев, директор на местната полицейска дирекция, трябва да изясни всички обстоятелства около инцидента до 23 март.

Яцов е бивш военнослужащ във военното училище в Долна Митрополия, сега работи в агенция за недвижими имоти. На 24 февруари той бил на сватбата на своя брат. Около 23 ч. част от празнуващата компания решила да си довърши купона в Горна Митрополия. Намерили трезвен шофьор, който да ги откара, и тръгнали. Близо до входа на Университетската болница колата им била спряна за проверка от автопатрул. Проверката се проточила повече от 10 мин. Яцов слязъл от колата и помолил униформените да приключат по-бързо.

"Слязох от колата и отидох да помоля полицаите да приключат по-бързо, защото имаме повод да се веселим. Единият от тях ми

отговори - "Ти на какъв се правиш, бе? Началник ли ще ми ставаш. Я, ела при мен!" Отидох, той ме блъсна в полицейската кола и ми закопча ръцете с белезници на гърба. Брат ми излезе да разбере какво става. Полицаят му нареди да се върне в колата и с останалите да заминават. Мен ме блъсна на задната седалка на патрулката, качи се и със страшна сила ми нанесе удари в корема със стоп-палка - буквално ме дупчеше с нея" - разказа Яцов.

Той твърди още, че след това е отведен в полицейското управление, където бил заплашван и подлаган на унижения. Към двамата униформени, които го арестували, се присъединил и техен колега сержант. Не му разрешили да се обади на адвокат. Пребъркали го и го накарали да се съблече гол. Със заплахи бил принуден да подпише документ, че се отказва от медицински преглед. Оставили го в килията. На сутринта го отвели в районния съд. Съдията изцяло взел под внимание това, което са му докладвали полицаите, без да изслуша свидетелите на задържания. Осъдили го на глоба от 200 лв. за непристойни действия. По-късно Окръжният съд потвърдил присъдата на районния.

Яцов подозира, че полицаят, който му нанесъл ударите, имал и друг мотив освен конкретния случай - преди година той го спрял на плевенско кръстовище и искал да му състави акт за нарушение, което не бил извършил.

Според решението на съда преди задържането му Яцов е отказал да изпълни полицейско разпореждане, държал се е грубо с двамата полицаи, обиждал ги е и ги е заплашвал, че ще ги уволни и ще ги прати да берат краставици. Извършените непристойни действия, с които той нарушил обществения ред и спокойствие, били с по-ниска степен на обществена опасност. Затова е наложено административно наказание глоба в полза на държавата в размер на 200 лева.

"Въпреки осъдителната присъда в ОД на МВР - Плевен, е назначена вътрешна проверка. По случая е уведомена Военна полиция, както и военното поделение, където Петко Яцов е работил", съобщи пресцентърът на плевенската полицейска дирекция.

 

 

Магистратите с пагони отново като в дядовата ръкавичка

 

Подсъдими, свидетели и експерти обсъждат казуси в... коридорите

 

Инна СТЕФАНОВА

През миналата и през първите месеци на тази година военните магистрати в Плевен продължават да се тъпчат като в дядовата ръкавичка. В сградата на съдебната палата те ползват само една от залите, и то заедно със съдиите от районния съд.

Абсурдно като факт, но точно за това и дела се гледат в първите три дни от седмицата. Когато обаче трябва да се насрочи казус, който има нужда да бъде разгледан в рамките на три работни дни, ситуацията става още по-абсурдна. Подсъдими, свидетели и експерти влизат в кабинетите на съдиите или на секретарите, пак там адвокатите и страните по процесите могат да се запознаят с делата преди заседанията. Останалите празни места са само в коридорите.

Битовото устройване на Плевенския военен съд и сега заема специално място в годишния доклад на магистратите за 2011 година. В него дебело е подчертано, че условията, при които работят магистратите с пагони и съдебните служители, са "крайно неблагоприятни, поради липсата на достатъчно работни помещения".

Теснотията освен за заседания съпътства съдиите и във всекидневието им - от иначе обширната сграда на съдебната палата те продължават да ползват едва пет стаи, сочат още данните от отчетния доклад, огласен тези дни. В тях са натъпкани и съдебните администратори, счетоводител, касиер, разносвач, съдебни секретари, домакин, шофьор, чистач.

Отделно помещение за отговорника по сигурността на информацията също няма.

Данните от отчета на военния съд показват, че през 2011 г. адекватно са защитавани правата на военнослужещите и гражданите в обслужвания от съда район, който включва областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Плевен.

Средният професионален стаж на съдиите е 18 години. Трима от тях са с ранг "съдия във ВКС". Средномесечно в съда са постъпвали по 6,3 дела, а всеки месец на съдия са се падали по 1,6 дела.

Най-много през миналата година са постъпилите и влезли за съдебни заседания казуси за престъпления против собствеността, сочат още данните от отчетния доклад. Следват ги документните и компютърни престъпления, както и общоопасните престъпления.

Делата в Плевенския военен съд се насрочват за разглеждане в срок от един месец от постъпването им в съда, като почти всички от тях са приключили с решение в рамките на три месеца, сочи още отчетът.

През 2011г. в Плевенския военен съд не са образувани дела със значим обществен интерес.

Тринадесет, колкото предходната година, са разрешенията за използване на специални разузнавателни средства (СРС). Тези разрешения са дадени след искания на Държавна агенция "Национална сигурност" и на Служба "Военна полиция".

 

 

Прокуратурата отчита по-висока разкриваемост

 

Атанас МИХАЙЛОВ

Повишена разкриваемост на престъпления отчете плевенската Окръжна прокуратура за 2011г. В региона през миналата година са разкрити 45,15 на сто от престъпленията, а през 2010 г. този процент е бил 41,33. В същото време регистрираните криминални деяния са намалели - 4 179 през 2011 г. срещу 4 233 в предходната година.

Една от тенденциите, които констатира държавното обвинение, е намаленият брой на образуваните преписки. През миналата година те са били 14 002, през 2010 г. - с 2 592 повече. Почти същото е съотношението при решените преписки - 13 183 за м.г. срещу 15 402 за предходната.

Сериозно са намалели и прокурорските откази за образуване на досъдебни производства. През отчитаната година те са били 4 288, а в 2010 г. - 7 618. По 3 331 от постъпилите в прокуратурата през 2011 г. преписки са образувани досъдебни производства. Увеличил се е относителният дял на преписките, които са решени в срок до 3 дни и до 1 месец. Повече от четири седмици е продължила работата по 562 преписки, защото те са били с по-голяма правна и фактическа сложност, се твърди в отчета на прокуратурата.

През годината прокурорите в региона са решили 7 660 досъдебни производства, от които 2 149 са внесени в съда, 3 058 са прекратени, а 2 373 - спрени. Според отчета, причината за големия брой на безрезултатните производства била в периодичното прекратяване на дела, образувани срещу неизвестен извършител. Все още бил голям броят на делата, които са внасяни в съда повече от един път през отчитания период - 88.

Общият брой на прокурорските актове, внесени в съда за 2001 г., е бил 2 157 - за извършени 2 304 престъпления от общо 2 439 души. Резултатът от тях е 1 340 обвинителни акта, 611 споразумения и 206 предложения за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.

Като положителен резултат от своята работа плевенската прокуратура отчита значителното намаляване на прекратените досъдебни производства - от 4 552 през 2010 г. на 3 058 през м.г.

По внесените прокурорски актове съдилищата в региона са решили 3 691 дела. 1 502 от делата с обвинителни актове са приключили с осъдителна присъда, 1 109 - със споразумение, а 56 - с освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

 

 

Жертва на обир открива откраднатия си компютър, ченгетата вдигат рамене

 

Полина ТОНЕВА

Какво се случва, ако човек, жертва на обир, намери сам една от вещите си? Оказва се, че тогава сам може да попадне под ударите на закона и от жертва някак си да се превърне в престъпник.

Г. Г. от Плевен има къща и в ловешко село. Човекът пожела да остане анонимен, защото след преживяното се опасява, че може да си има още по-сериозни главоболия. Преди няколко дни селската му къща станала обект на обир. Крадците я отарашили и отмъкнали почти всичко, което намерили вътре.

Мога да прежаля другите неща, но сред откраднатото е компютър, който е ценен за мен, тъй като съдържа определена и нужна информация, разказва мъжът. Оказва се, че компютърът му има инсталирана програмата Team Viewer, която дава възможност за лесно осъществяване на връзка между отдалечени компютри. Полезна е на хора, които работят с такава техника, защото позволява лесно трансфериране на файлове без да е необходимо и при двата компютъра едновременно да има човек.

Чрез тази програма открих, че откраднатият ми компютър е включен - възможностите на Team Viewer позволяват да установя IP-то и местоположението на крадеца, обяснява Г. Г. Обнадежден, той решава, че проблемът му е почти решен и ако съобщи на полицията, тя лесно може да залови обирджиите. Още повече, че според него крадците са разбили още три къщи в селото.

Да, ама не, както се казва. Отива човекът да съобщи какво е открил, но в полицията му казват, че не може току-така да проследява къде е откраднатият му компютър, защото това е незаконно и е необходима съдебна заповед. Мъжът обяснил на полицаите, че самите те могат да проследят и открият откраднатия компютър. Униформените обаче му заявили, че полицията в Ябланица няма интернет и нищо не може да се направи.

Г. Г. не се примирил и позвънил на тел. 112. Подробно обяснил какъв е проблемът. Операторът на спешния телефон го прехвърлил в полицията в Ябланица, оттам - в полицията в Тетевен, а после - в дирекцията на МВР в Ловеч, откъдето му заявили, че нищо не могат да направят. Човекът се слисал, но упорито се обадил отново на 112, за да поиска все пак съдействие от някого. Този път оттам безмълвно му хлопнали слушалката, след като вежливо го изслушали.

Сега плевенчанинът недоумява как е възможно да го оберат, той сам да стигне до евентуалното местоположение на обирджиите и никой да не му обърне внимание. Г. Г. е смаян от обяснението на полицаите, че ако сам предприеме действия по откриването на компютъра си, ще попадне под ударите на закона.

    

върни се в НАЧАЛО