СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                          ПРЕЗ СЕДМИЦАТА                       "BG Север" - брой 11 (16 - 22 март 2012 г.)


 

Общината реже от финансиране баскетбола, футбола и волейбола

 

Чиновничка от администрацията избирателно определяла фаворитите

 

Най-популярните спортове остават без стотинка от общината, сн. архив

Най-популярните спортове остават без стотинка от общината, сн. архив

Катя ДИНЕВА

Трите най-популярни спорта в Плевен - баскетболът, футболът и волейболът, няма да получат и една стотинка финансиране от общината, ако на сесията на 29 март бъде прието разпределението на средствата, изготвено от постоянната комисия (ПК) по образование, спорт и младежки дейности (ОСМД), съобщи участник в заседанието. Обяснението на служителката от общинската администрация Таня Митранова било, че тези клубове не са подали в срок своите предложения, придружени със съответните документи. По същата причина общински средства не са заделени и за нито един селски футболен отбор в общината. На въпрос на член на комисията по какъв начин спортните клубове в общината са уведомени за условията и сроковете за кандидатстване за субсидиране от общинския бюджет, Митранова отговорила, че не била длъжна да ги уведомява. Запознати обаче твърдят, че тя лично се обажда всяка година на избрани клубове и най-детайлно ги информира как да си направят заявките.

Общо 176 хил. лева са заложените в бюджета средства за подпомагане на клубовете в общината. 112 000 се предлагат за разпределение между тях, 5 хиляди са предназначени за здравни и инвалидни клубове. 15 хил. лв. ще получи плевенският боксьор Детелин Далаклиев за подготовката си за олимпиадата в Лондон,

комисията е предвидила резерв от 44 000 лв., от който ще се финансират нововъзникнали проекти и спечелени участия на републикански и международни турнири.В приетите от ПК ОСМД критерии е залегнала точкова система, която включва класирания в различните възрастови групи на държавни, европейски и световни първенства и олимпийски игри. Предвидени са строги мерки за контрол върху изразходването на парите на данъкоплатците. Всеки клуб ще трябва да представя подробни отчети, придружени с необходимите финансови документи, за изразходваните суми.

Според набраните точки по утвърдените критерии най-много пари ще получи клубът по лека атлетика "Спартак" - 18 600 лв., следват го хандбалистите от "Шугар" - 15 000 лв., карате клуб "Петромакс" - 10 000 лв., СК по гребане "Буря" - 8 500 лв., и т. н. Най-малката разпределена сума е за клуба по биатлон "Б. Доков" - 2 хил. лв.

 

 

Приемна на депутата Румен Петков в събота

 

От 10 ч. утре - събота, ще бъде отворена приемна на народния представител от Коалиция за България Румен Петков. Депутатът ще разговаря с граждани по поставени от тях проблеми в офиса на общинския съвет на БСП в Плевен на пл. "Възраждане" № 1 , стая 321.

В 11,30 ч. Румен Петков ще даде пресконференция, на която ще огласи предложения за промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на българските граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. "BG Север"

 

 

Откриват телефон за помощ в училище "Христо Ботев"

 

От вчера - 15 март, в плевенското начално училище "Христо Ботев" работи телефон за оказване на педагогическа, психологическа, логопедична помощ и подкрепа.

Инициативата "Успяваме заедно - телефон 064/802692" е по идея на директора Цветелин Горанов.

Всички родители, ученици, приятели могат да се обадят на този номер и да разчитат на квалифицирано съдействие от екипа на училището.

Телефонът ще работи по предварително определен график. Идеята е да се сведат до минимум пречките при общуването, да има възможност за консултация по всяко едно време и да се консултират родители и деца от дома. Потърсилите помощ могат да разчитат на конфиденциалност и адекватен начин на работа с подрастващи, съобщиха от училището. "BG Север"

 

 

Учениците, които целогодишно органи-зират благотворителни акции, сн. Клуб Медии и комуникации

Учениците, които целогодишно организират благотворителни акции, сн. Клуб Медии и комуникации

Наградиха деца от СОУ "Хр. Смирненски" за доблест

 

Учениците от VII а клас на СОУ "Хр. Смирненски" - Плевен, за втора поредна година бяха наградени от Артилерийския клуб в Плевен. Малчуганите и тяхната класна ръководителка Румяна Йотова бяха отличени като доблестни граждани, които помагат в нужда. По традиция учениците организират целогодишно благотворителни акции за децата, лишени от родителски грижи, в Дом "Майка и Дете". От 5 г. сдружение "Артилерия ген. Владимир Вазов" раздава тези награди по случай деня на артилерията - 11 март. "BG Север"

 

 

 

 

Румелия Петрова

Румелия Петрова

Кметове и експерти обсъждаха рисковете от наводнения

 

Експерти от Басейнова дирекция представиха в Плевен Проект на Предварителна оценка на риска от наводнения в Дунавски район. Да участват в общественото обсъждане бяха поканени кметове или представители на общини, на "Гражданска защита", различни институции, които имат отношение към проблема с наводненията. На срещата бе презентиран и проектът DanubeFloodrisk - оценка на риска от наводнения за р. Дунав, по който ще се работи на етапи до 2015 г.

При предварителното проучване за оценка от риска от наводнения в Дунавски район е била обработена информация за 636 такива бедствия, регистрирани в 260 населени места. От общия брой регистрирани минали наводнения 571 са оценени като значими на базата на утвърдени критерии. Като критерии са посочени нанесени щети на човека - жертви, засегнати жители и т.н.; стопанска дейност, културно наследство и околна среда, съобщи Румелия Петрова, главен експерт в Басейнова дирекция.

"Целта ни е на базата на събраната информация да обобщим какви са били щетите от минали наводнения и след това да пристъпим към създаването на план за евентуални бъдещи наводнения - къде биха настъпили те и какви последици можем да очакваме", допълни Петрова. "BG Север"

 

 

 

 

Осми конкурс за загиналите в Лим

 

Литературен конкурс на тема "Светът през детските очи" в памет на трагично загиналите деца във водите на река Лим през 2004 година организират за осми път от Фондация "Ангели от Лим". В конкурса могат да участват и плевенски ученици от V до ХII клас, както и студенти. Темите могат да бъдат "Аз и моето семейство", "За да получиш, трябва да дадеш", "Моите страхове", както и всяка друга, стига да вълнува децата, уточняват организаторите. Творбите трябва да бъдат изпратени до 12 април на адрес: гр. Свищов 5250, ул. "Тодор Миланович" 1 (бивш битов комбинат), ет. 3, за фондация "Ангели от Лим" . "BG Север"

 

 

Управителят на екипа Йонка Янакиева

Представиха екипа на Областния информационен център

 

Екипът на новосформирания Областен информационен център в Плевен и услугите, които центърът ще предоставя на плевенчани, бяха официално представени от кмета на града Димитър Стойков.

Центърът е създаден по проект на общината и е част от национална мрежа, която включва 27 областни града. Той е изграден с пари от Оперативна програма "Техническа помощ". В него вече работят четирима специалисти по информационно обслужване, логистика, комуникации и др. Основната насока в работата на центъра ще бъде популяризиране на възможностите, които предоставят Структурните и Кохезионния фондове /СКФ/ на Европейския съюз, и на постигнатите резултати от изпълнените досега проекти. Ще се организират и множество информационни събития в 11-те общини на областта.

Чрез този център ще имаме възможност да подтикнем инициативата на всички жители на общината за работа по европейски проекти, каза при представянето на екипа д-р Стойков.

 

 

Тийнейджъри от 6 държави ще творят графити в Плевен

 

Обединени от мотото "Walls talk" или "Стените говорят" 14 ученици от VIII до XI клас от НУИ "Панайот Пипков" ще творят графити заедно с европейските си връстници. Плевенското училище участва в международен проект ''Picturing cultures on the walls" по Секторна програма "Коменски" към Център за развитие на човешките ресурси за междуучилищно партньорство с 6 европейски държави - Испания, Франция, Полша, Турция, Унгария и Румъния. Рамките на проекта са от септември 2011 до май 2013 г.

След проведената първа работна визита в Полша през месец ноември 2011 г., сега предстои нова проектна среща в Плевен от 19 до 24 март т. г. В планираната програма участниците ще творят графити върху хартия под мотото "Свобода" в конферентната зала на хотел "Ростов".

Гостите ще се срещнат с представители на местната власт и ще им бъдат подарени рекламни материали за Плевен

За финал са предвидени презентация и кратък концерт, представящ традиционното българско творчество и ритмика "За спомен от България".

"BG Север"

 

 

Строят защитени жилища за малчугани с увреждания

 

Десет центъра за настаняване от семеен тип за социализация на деца с увреждания ще бъдат изградени в четири общини от региона. Те ще се финансират по проект "Детство за всички". Шест от тях ще бъдат в Плевен, два ще има в Пордим и по един - в Левски и Червен бряг, стана ясно на работната среща по актуални социални проекти в областната управа.

По същия проект ще бъдат изградени защитени жилища в Долни Дъбник, Червен бряг и Пордим и два центъра за социална рехабилитация и интеграция, поясни по време на срещата Вацка Хорозова, директор на РД "Социално подпомагане"- Плевен.

По Проект "И аз имам семейство" в Плевенска област са сключени споразумения с Агенцията за социално подпомагане в Плевен, Червен бряг, Никопол и Кнежа. Договори с приемни родители ще могат да се сключват с кандидати от всички общини. По този начин ще се осигурява заетост като приемни родители на безработни лица.

На етап сключване на договори по Проект "Социално включване" са общините Долни Дъбник и Кнежа. Депозирани са документи за кандидатстване и от община Плевен. Проектът цели превенция на социалното изключване и намаляване на бедността сред децата, чрез инвестиции в ранното детско развитие. "BG Север"

 

 

 Читателят

 

Благодаря им от сърце!

 

На 8 февруари т. г. си взех пенсията и още на място разпределих къде по колко ще харча. Бързо си свърших заплануваните "обиколки" из града, защото времето беше много, много студено. Като се прибрах вкъщи, се оказа, че десет лева ми се губят. Замислих се къде и за какво съм харчила и реших, че най-вероятно съм сбъркала при плащането в аптека "Фарма Никопол". Отидох в аптеката чак на шестия ден, защото студът навън беше неописуем и рискувах да се простудя. Разказах на аптекарките за парите, шефката им г-жа Стоянка Янакиева веднага каза на колежката си да ми дадат десет лева. Оказаха се добри жени - касата им излязла с 10 лева повече, държали ги настрана и чакали да се обади потърпевшия.

Благодаря им от сърце!

Нермин Мустафова Алиева, 70 г. от гр. Никопол

 

върни се в НАЧАЛО