СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                         ШАРЕНО                                  "BG Север" - брой 11 (16 - 22 март 2012 г.)


 

Ако си смел и оригинален, заяви го на фланелката си

 

Надписите върху тениски бележат подем на народните умотворения

 

Вяра ЦЕНОВА

Да бъдеш оригинален по всяко време, на всяко място и на всяка възраст, се оказа не толкова трудно и скъпо след навлизането на модата с надписи върху фланелки. От закачливи, през сериозни и стигащи до нецензурни изречения, те демонстрират стил, пристрастия, или издават начина на живот на притежателя си. Любимите групи, футболни отбори или политически и фирмени лога, се разредиха с далеч по-забавни "сентенции" от съвременното народно творчество. Като например перифразите: "Който не работи, трябва поне добре да се храни", "Който пие бира, не умира", "По-добре корем от бира, отколкото гърбица от работа". За редовните посетители на питейни заведения надпис на гърба: "Налей!" е достатъчно красноречив. Ако са мъже под чехъл обаче, могат да се сдобият с разрешение за излизане с приятели само ако са облечени с фланелка, на която пише: "Моля, не давайте на този човек бира! Подпис: жена му"... По-смелите представителки на нежния пол гордо разхождат твърдения: "Колекционирам лоши момчета", "Кучка съм, но не твоята", "Търся си гадже", "Тествай ме!"... Ако им е писнало от ухажори пък могат да ги стопират с: "I'm usually tall and blonde but today is my day off!" (Обикновено съм висока и руса, но днес ми е почивният ден!), "Блондинка съм: Моля говорете бавно!", "Бъди глупав колкото искаш, само недей да ми пречиш", "Безимотна, безпарична и с три деца. Още ли ме искаш?".

В тази мода не са пощадени дори бебетата. Усмивките обаче са за тяхна сметка, без дори да подозират това. И на пясъчника в парка може да се прочете върху миниатюрно боди: "Този памперс прави ли дупето ми голямо?" или: "Не си играйте с майка ми!"

Готови фланелки с надписи се предлагат в много интернет сайтове. Но ако не искате да срещнете и друг "колега", издокаран по същия начин, или да направите наистина специален подарък на близък човек, можете сами да си изберете надписа и да си поръчате изработката. В Плевен тази услуга се предлага на няколко места. В студиото на площад "Македония" управителят Пламен Вутов обяснява, че цената зависи от бройката и от начина на изработване. Ситопечатът е по-скъп и се използва за изработването на над 10 броя с един и същи надпис (обикновено с рекламна цел). Иначе се използва фолио, върху което се изрязва желаният надпис огледално. Цената тук е 5 лв. за надписа и 6 лв. за фланелката. За трайността нямаме оплаквания досега, казват, че тениската се къса, надписът остава, каквото и да означава това, твърди Пламен.

 

 

Шашми от миналото

 

Футболистите масово раждани след 1 август

 

Интересен факт излиза след кратък преглед на рождените дати на футболистите, родени през втората половина на миналия век. За рождени дни са посочени масово дати след 1 август на съответната година. Това явление е характерно преди въвеждането на ЕГН-тата. По онова време принципът за определяне на юношеските формации е била датата 1 август. Когато за справка са търсени кръщелни и други не особено официални документи, се оказвало, че талантливите футболисти са родени след въпросната дата 1 август, за да може съответният футболист да играе и при по-малките. В юношеските възрасти физиката е решаваща, което било допълнителен фактор за "грешките". Емблематичен е случаят, когато колега журналист вижда в Уикипедия, че известен плевенски треньор има рожден ден в слънчев есенен ден и му се обажда да му честити, а се оказало, че въпросният бивш футболист е празнувал още през май.

След въвеждане на ЕГН-тата и особено след като при юношите границата вече е 1 януари, на тези масови практики бе сложен край.

"BG Север"

 

 

 Да почерпЯТ!

 

Колежката Ралица Петрова с 3,5-килограмов подарък

 

Четири дни преди рождения си ден (18 март), на 14-и колежката Ралица Петрова се сдоби с най-хубавия си подарък - Никола. Той е "висок" 50 см и тежи 3 450 грама. Заслуги за него има най-вече татко Георги, но вълнението е най-голямо за батко Гого, който с нетърпение очакваше появата на братчето си. Мама Рали им благодари, както и на екипа на доц. д-р Светлозар Стойков, който осигури безпроблемното раждане. Ние сме сигурни, че тя ще бъде щастлива и достатъчно обгрижвана от тримата си мъже. Пожелаваме й Никола да е здраво и послушно бебе и да стане голям и достоен българин, поне колкото съименика си от онази песен.

 

 

 

Поля Томова ще празнува в три тура, даже и във Венеция

 

Колежката Поля Томова планира да отбележи рождения си ден на 17 март както в приказките, където героите "три дена яли, пили и се веселили". За да обхване целия спектър от обкръжението си, тя е разделила празника си на три тура: семейство, колеги и приятели, на които вече си е поръчала и подаръка - романтично пътуване до Венеция, но ще се възползва от него чак през лятото.

Една жена става истинска, след като навърши 40, мъдро заключава Поля и не се притеснява да си каже годините - 43, които едва ли някой би й дал.

 

 

 

НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

За мълчанието на тревопасните

 

Стефан КРЪСТЕВ

След златните яйца и щастливите кокошки, наред да вдигнат рейтинга си са агнетата. Не мълчанието им - те продължават да си блеят, но пък месото им се очаква да засенчи подвига на кокошките, които свиха миналата седмица крило в юмрук и след като удариха с него по масата, го вдигнаха победоносно и дружно изкудкудякаха: "Искаме достойно възнаграждение за труда и продукта ни". Получи се ефектът на доминото. Последваха ги агнетата и решиха да си продадат скъпо кожите.

Блеенето им не е жално, зловещо е.

Като агнета си блеем и ние. Дочу се за самоубийства и тежки депресии в Мадан. Не че беше трудно да се сети човек - миньорите не са получавали с месеци заплати, не става въпрос за един или двама, а за значителна част от жителите на града, чийто основен поминък е добиването на олово и цинк. Нямат изход, имат семейства. Трайчо Трайков заплаши фирмите с отнемане на лиценз, ако не платят заплатите. Добре, но какво следва за същите тези миньори? Не ми се мисли. И докато още няма решение за тях, оказва се, че 400 души от ТЕЦ "Бобов дол" ще бъдат пуснати в неплатен отпуск. В същата седмица полицай е убит с юмруци пред столично заведение. От гард на известен бизнесмен. Жертвата не е бил на работа, видя се от записа на охранителните камери, че не е подготвен за сблъсък. Стои с ръце в джобовете малко преди да го връхлети смъртта.

И това не се случва в американски бестселър като "Мълчанието на агнетата", а в нашия бит, където кожата на същите агнета струва скъпо, а човешката май поевтинява, и то много.

Не че имаше някой, който погледна сериозно на хита с "нашата полиция", но все пак мъничко в душите си се надяваме, че поне в някои случаи - такива, каквито не пожелаваме и на най-големите си врагове, можем да разчитаме на органите на реда. Иначе биха били толкова излишни, че нямаше защо да ги издържаме. И кой да пази "нашата полиция"?

Има отговор, ако има общество. То е отговорът, обществото.

Това, че бруталното убийство е станало пред очите на десетки хора, е показателно защо отговорът е толкова труден. За разлика от агнетата, които блеят при опасност, човек тогава си мълчи. Сигурно затова агнешките кожи са толкова скъпи, а нашите струват все по-малко. И трябва по пет кожи от гърба си да свалиш, че да си купиш килограм агнешко за празника.

Добре звучи това, което се говори за промените в закона за неизбежна отбрана. До този момент нещата седяха по следния начин: ако апаш хване за шията възрастна жена, а тя, умирайки, докопа кухненския нож и го наръга, ще бъде осъдена, понеже е използвала "неравностойно оръжие". Промени в закона при всички случаи трябва да има. Но ако респектът към полицията и пред закона е толкова малък, не мисля, че ще са достатъчни. Представяте ли си - баба влиза в оръжеен магазин, с треперещи ръце брои скътаните си пари, казвайки с тих глас: "Синко, искам една картечница "Калашников" за вишката в село."

Та пак и все за агнетата. Защо тяхната кожа да е скъпа, а нашата - не?

Те ядат трева. И ние, от известно време насам.

 

 

реклама

 

върни се в НАЧАЛО