БИЗНЕС


 

Продават малки фирми в Плевен

 

Заради икономическата криза собственици се разделят с бизнеса си

 Магазините за облекла започнаха да се изпразват 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Малки шивашки фирми, производители на хляб и сладкарски изделия, а така също и строителни предприемачи от Плевен и областта вече търсят начини да продадат бизнеса си. Причините са в прекалената им задлъжнялост към банките, свития пазар, който не им дава възможности за пласиране на продукцията, и постоянното натрупване на разходи по време на дейността на фирмата. Песимистичните информации, че кризата ще се проточи години, поражда съмнения у предприемачите, че ще могат да издържат финансово.

"Направихме изчисления, ако спадът на оборотите продължи със същото темпо, скоро ще сме фалирали. По-добре е да вземем мъдро решение навреме и да се отървем от фирмата сега. Може след 5 - 6 години нещата да се пооправят, тогава пак ще започнем да работим", обясни Никола Цанков, който шие работно облекло.

Кепенците в Плевен спуснаха и доста търговци. След като не можаха да продадат зимната стока - облекла и обувки, въпреки щедро раздаваните огромни отстъпки, те предпочетоха да си спестят разходите за наеми и данъци в очакване на по-добри времена. "Виждате, тук около мен останаха малко работещи обекти, част от търговците фалираха, други се свиха по гаражи и намалиха оборотите до минимум. Потреблението спада постоянно, понякога по цели дни нямаме нито една продадена стока", жалва се Албена Манчева, която е собственик на магазин за конфекция в центъра на града.

Производителите и търговците смятат, че най-честите причини хората да продават бизнеса си са липсата на свежи пари и натрупаните дългове. От кризата пострадаха и онези 17% от фирмите в Плевен, които изнасят продукцията си за европейския пазар. Там свитото потребление изтласка стоките на родния пазар, където потреблението също залиня. Затова част от собствениците на такива фирми вече обмислят варианти за продажба.

Експертите предлагат различни варианти на желаещите да се разделят с бизнеса си. Ако предприемачите са решили да продадат целия си бизнес, те трябва да изготвят оферта, в която са описани всички активи, пасиви, марка, работници и служители, лого и др. В някои случаи обаче фирмата предпочита да продаде само дейност, оказала се неизгодна в кризисните условия. Така се освобождава финансов ресурс и работна ръка, която може да бъде пренасочена към друга дейност. Напоследък доста от малките шивашки фирми в Плевен и областта продават фирмените си магазини. Собствениците търсят кандидат-купувачи чрез обяви в специализираните сайтове или публикуват офертите си в списания, вестници и др. информационни източници.

Експерти съветват преди да се пристъпи към изготвяне на оферта за продажба на бизнес да се ползват услугите на консултанти, адвокати или представители на конкретния бранш. Само така собственикът може да сключи изгодна сделка и да си избере подходящ купувач. Необходимо е добро познаване на търсенето и предлагането, важно е какви данни ще попълни собственикът в офертата. По-трудно сега се оказва да бъде продаден малък бизнес, защото пазарът е задръстен, липсват купувачи. Очакванията са раздвижване да започне чак през есента, а към края на годината да има доста реализирани сделки, предвиждат експертите. По-бързо в момента се намират купувачи за среден и голям бизнес, с обороти над 20 млн. евро. Към тях интерес проявяват чуждестранни инвеститори, но мнозина изчакват още по-изгодни условия, надяват се цените да продължат да падат и тогава да се сдобият със собственост. Големите в момента обаче по-рядко излизат на пазара, все още имат ресурс да продължат дейността си, изчакват да видят дали ще има спад в параметрите на бизнеса им и едва тогава ще се решат на подобна стъпка. Най-масово предлагане в страната има в секторите, където работят стотици малки фирми, най-често от леката индустрия. Вече споменахме традиционната за Плевен шивашка промишленост, освен нея на пазара за продажба отиват сладкарски цехове, пекарни, производители на напитки, ателиета за услуги и търговски фирми, установи проверка.

 

 

В Белоградчик ще печелят от квартири

 

Всяка къща в Белоградчик може да предложи квартира на посетителите на прочутите скали

Теменужка ИЛИЕВА

Жителите на Белоградчик масово модернизират жилищата си, за да дадат подслон на посетители на скалите, съобщиха от общината в туристическия град. В момента 65 - 70% от жилищния фонд е свободен, а леглата в хотелите и къщите за гости са само 400. Те не са достатъчни, през тази година ще посрещнем 300 000 туристи, обяви кметът на града Емил Цанков. Интересът към града расте с номинирането на Белоградчишките скали за едно от седемте чудеса на света в световна класация, която се прави в момента.

Градоначалникът призова съгражданите си да дават квартири и да се научат на модерно обслужване на гостите си. От това може да си изкарат допълнителни доходи. В града има близо 50 хотели и къщи за гости, но те не могат да удовлетворят големия поток от посетители в града. Само през четирите почивни дни около 3 март през града са минали 4 000 души.

Общината също се готви за откриването на новия туристически сезон, което ще стане през април. Тя организира почистване на града и разширяване на местата за паркиране на автомобили. Набира желаещи за обучение за екскурзоводи и водачи по петте екопътеки из района на скалния масив.

За последните пет години броят на хотелите във Видинска област се е увеличил три пъти, съобщиха от териториалното статистическо бюро. Леглата обаче са едва 651. С 35% е нараснал броят на чужденците, които отсядат в тях. През 2008 г. собствениците им са реализирали 1 250 000 лв. приходи, 373 000 лв. - от нощувките на чужденци.

 

 

Чешката Метростав с интерес да направи тунела под Шипка

 

Мартин Младенов, представител на "Метростаф" за България, и Робърт Достал, директор на международния отдел на компанията

Мариана ДИМИТРОВА

Чешката компания "Метростав" официално заяви в Габрово интерес да прокопае тунела под връх Шипка. Предстои да бъде изпратено писмо до Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В него ще бъде представено намерението за прокопаване на тунела, начините за изграждане и вариантите за финансиране на този стратегически обект. Това стана ясно по време на пресконференция, на която присъстваха областният управител Светлозар Тодоров, директорът на международния отдел на "Метростав" Робърт Достал, представителят на компанията за България Мартин Младенов, габровските депутати Станимир Илчев и Съби Давидов, Иван Господинов, представител на сдружението "Нашето по-голямо Габрово". Според Робърт Достал прокопаването на тунела може да стане за 4 години.

Като фирма-изпълнител компанията има възможност да осигури финансиране, като свърже потенциалния инвеститор с Чешката експортна банка или друга финансова институция, която отпуска такива средства. Тя от своя страна ще осигури експортно финансиране. Условията били изгодни, тъй като чак след приключването на обекта потенциалният инвеститор ще връща парите, и то в период от 10 години.

Друг вариант за прокопаването на тунела е и публично-частно партньорство. Опитът на "Метростав" в изграждането на стратегически обекти е голям. Компанията е участвала в изграждането на такива както в Чехия, така и в Германия, Хърватска, Русия. В момента изгражда 2 тунела с обща дължина 11 км в Исландия, като морфологията на терена е подобна на тукашната. Капацитетът на компанията е достатъчно голям за изграждането на 10 тунела едновременно, обясни още Робърт Достал. Според депутата Станимир Илчев цената на съоръжението ще бъде около 200 млн. евро.

По стари оценки от средата на 90-те години изграждането тогава би струвало около 52 млн. долара. Илчев обясни, че последните месеци цените още повече са се вдигнали. Например за километър магистрален път увеличението е с близо 1 млн. и достига от 2,5 до 3,2 млн. евро.

Народният представител заяви, че все още Министерството на регионалното развитие не е поставило описание на процедурата и офертата за потенциални инвеститори, каквото е било обещанието на министър Асен Гагаузов още през ноември миналата година.

Ако ведомството публикува офертата за изграждането на тунела, по всяка вероятност ще се появят още кандидати, предвижда Илчев. Тогава можело да се мисли и за създаването на джойнт венчъри и консорциуми.

 

 

Бивш директор на Плама избегна решетките за данъци

 

Еми СТАЛЕВА

Бившият шеф на "Нова Плама" Евангелос Барутас бе оправдан от Окръжния съд в Плевен по всички повдигнати му обвинения за укриване на доходи. Делото се гледаше задочно заради отсъствието от страната на обвиняемия, а решението на магистратите бе оповестено пред защитниците му преди седмица.

Според първото обвинение Барутас не е внасял задължителните данъци върху трудовите си доходи докато е бил изпълнителен директор на плевенската рафинерия. Той е бил назначен на тази длъжност по силата на договор от 1 август 1999 г. с месечна заплата от 10 хил. щ. долара. Само до 2000 г. шефът на "Нова Плама" е натрупал дължим към държавата данък върху доходите в размер на 73 791 лв., е посочено в документите по делото. Освен това във времето, когато е бил начело на дружеството и е получавал заплата, Барутас не е подавал и годишна данъчна декларация по Закона за облагане на доходите на физическите лица. По този начин той получил лични доходи от около 250 хил. лв. като управител на търговско дружество, които били укрити от данъчните власти.

Според друго обвинение срещу Евангелос Барутас той е избегнал плащането на 79 411 лв. данък общ доход като изпълнителен директор на "Нова Плама" към датата 15 април 2002 г. Бившият шеф на рафинерията е декларирал само облагаемите си доходи от 4 650 лв. като член на управителния съвет, но не и взетите от него 120 хил. щ. долара в качеството му на управител на плевенската рафинерия. В годишната данъчна декларация Барутас е скрил истината за получените суми, се казва в обвинението.

Оправдателната присъда за бившия шеф на "Нова Плама" може да бъде атакувана пред Апелативния съд във В. Търново в срок от 15 дни.

 

 

Мандрите в Ловешко са изрядни

 

Мира ГАНЧЕВА

Няма нарушения при производството на мляко и млечни продукти в Ловешка област, констатирала съвместна проверка на Регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС) и полицията, обхващаща периода от 1 април 2008 г. до края на януари 2009 г. Това съобщи пред журналисти Светла Иванова, прокурор в Окръжна прокуратура - Ловеч, която е възложител на проверката.

Според доклада на РВМС осем са фирмите в областта, които преработват и произвеждат мляко и млечни продукти. Само две от тях - "Кондов Екопродукция" в Старо село и "Абламилк" в Луковит, използват добавки при направата на продуктите. В млекопреработвателното предприятие в троянското село се използва концентрирано краве мляко с добавка на рапична мазнина, внос от ЕС, а в луковитската мандра - мляко на прах и растителна мазнина. В етикетите и на двете фирми използваните съставки са коректно отразени, отчитат от РВМС. Нито една от останалите шест фирми не използва растителни мазнини. Тези мандри са "Паскал" в с. Умаревци, която работи собствено биволско мляко, на Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян, "Матев Екопродукт" в с. Горан, мандрата в с. Лесидрен, на софийската "Екобалкан" в Тетевен, "Рима" в с. Врабево, която прави само биокисело мляко.

Взети са проби за изследване от продуктите на проверените фирми и резултатите не са показали отклонения от нормите. Установено е, че са спазени добрите производствени практики и има стриктен контрол на входа на суровината. В Ловешка област 29 са регистрираните ферми I група, 20 - II група, 234 - III група, посочват още от РВМС.

 

 

 Платени публикации

 

Мултирама с нов магазин в Плевен

 

Официалното откриване се състоя миналия петък

Новият магазин от веригата "Мултирама" се намира в централната търговска част на Плевен на ул."Дойран" №136 и е разположен върху 600 кв. м търговска площ. Обслужващият персонал е от 12 служители, включително екип от висококвалифицирани ИТ консултанти.

Магазинът на "Мултирама" в Плевен предлага над 6 000 артикула и е посветен изключително на дигиталния и ИТ свят с разнообразие от най-предпочитаните международни марки на най-добрите цени на пазара, като например: Intel, AMD, Sony, Samsung, Toshiba, HP, Epson, Dell, Canon, Creative, Apple, NETGEAR, Microsoft, LG, Philips, Acer, Lenovo, Logitech, Xerox, Nintendo, Linksys, Fujitsu Siemens и други.

Добре организирана, модерна и адаптирана към нуждите на клиентите търговската площ на новия магазин е практично разделена на специализирани секции: преносими компютри, настолни компютри, цифрови фотоапарати, MP3 плеъри, PDA устройства, GPS, принтери, софтуер, интернет, монитори, компютърни игри и аксесоари.

Високо квалифициран екип от pc експерти гарантира, че всеки един частeн или бизнес клиент ще получи подходящите консултации и решения, които отговарят на неговите нужди.

Разработената от Multirama линия продукти и услуги "В2В" е насочена изключително към взискателните и комплексни нужди на модерните фирми. Тя се предоставя на бизнес клиентите на фирмата от високо квалифицирани експерти на Multirama.

Специално за бизнеса експертите на "Мултирама" могат да посещават фирмите, за да разберат реалните нужди на клиента, да ги обсъдят с техните ИТ екипи, да ги консултират и да им предложат решения, разработени специално за техния бизнес, и конкретни бизнес оферти, без допълнителни такси за клиента.

Мултирама С.А. работи успешно на гръцкия пазар от 1996 г. "Мултирама България" ООД започва своята дейност през 2005 г. Към момента веригата разполага с над 78 магазина под това име в Гърция и шест в България.

 

 

Volkswagen Times съветва:

 

В трудни времена инвестирайте на сигурно

 

Моментите на криза винаги раждат освен затруднения и много възможности. Не случайно китайската дума за "криза" означава също и "възможност". Подходящата инвестиция, направена в трудни времена, винаги се е отплащала в бъдещето. А каква по-подходяща инвестиция от тази в имущество, което с времето запазва стойността и качествата си?

Това е само част от ценната информация, която можете да откриете в първия и единствен по рода си брой на вестник "Volkswagen Times", създаден специално за българските читатели. "Volkswagen Times" е ексклузивно издание на "Порше БГ", представящо най-разумните възможности за инвестиция в ценни активи и предпазване на средствата ви от обезценяване. Само сега Volkswagen предлага невиждани до момента ценови оферти за едни от най-популярните си модели Polo, Golf и Jetta, подробно представени във "Volkswagen Times".

Вземи само сега Golf с до 21% отстъпка в цената

В трудни времена Golf казва: "Нищо не може да ме вкара в депресия, твърде съм стабилен"

Volkswagen Golf се предлага на изключително достъпна цена в две разновидности на двигателите - бензиновият 1.4 Trendline, 80 к.с. и дизеловият 1.9 TDI, 90 к.с. Цените им са съответно 26 049 лв. с ДДС (при цена по ценова листа - 33 092 лв. с ДДС) и 29 530 лв. с ДДС (при редовна цена 37 008 лв. с ДДС). Гарантираната отстъпка е в размер на 21% за бензиновия двигател и 20% за дизеловия двигател. Акцията важи за наличните на склад автомобили до изчерпване на количествата. Безспорните предимства на Golf са: климатроник "Climatronic", радио CD-Player "RCD 300 plus" с 8 тонколони, вход за външни аудиоизточници, предни и задни ел. стъкла, ел. отопляеми огледала, мултифункционален централен дисплей (MFA), фарове за мъгла, преден подлакътник, Colour пакет, делима задна седалка в отношение 1/3 към 2/3, регулиране на седалката на водача по височина, електро-механично сервоуправление, централно заключване с дистанционно управление, стандартна резервна гума, 6 въздушни възглавници, ABS/EBD/ASR/MSR.