СОЦИАЛНО


 

Ученици вече се жалват от даскали и по интернет

 

Преподавателка пишела шестици на отсъстващи, говорела в час по мобилния

 

Миналата година най-много бяха жалбите срещу ръководството на ОУ В. Левски в Плевен

Поля ТОМОВА

Ученици вече могат да подават сигнали срещу учители и по интернет, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) в Плевен Анни Петкова. Всички, които преценят, че даден преподавател или директор не изпълнява служебните си задължения или се държат в разрез с приетите норми, ще могат да съобщят за това и чрез мрежата.

Досега жалбите в плевенския образователен инспекторат са постъпвали само "на ръка". Някои от тези сигнали са изключително интересни, твърди Анни Петкова. В една от жалбите например се описва поведението на учителка по музика. Тя неангажиращо разговаряла в час по мобилния си телефон, гримирала се. Дори пишела шестици на ученици, които са отсъствали, когато са били "изпитвани".

Експертите казват обаче, че сред родителите има и т. нар. щатни жалбописци. Срещат се майки и татковци, които редовно "сигнализират" образователния инспекторат за какво ли не, като в повечето случаи се оказва, че няма проблем. Една от последните жалби от подобно естество касае проведените наскоро олимпиади. В писмото си до РИО майка на четвъртокласник твърди, че една от квесторките е помогнала на ученик да си реши задачите.

По-често срещани са жалбите срещу ръководството на основно училище "Васил Левски" в Плевен. В началото на юни миналата година девет родители на третокласници подадоха сигнал до РИО, за което "BG Север" писа. Те забелязвали, че децата им се връщат притеснени от училище. Когато се прибира от училище плаче, с нежелание отива сутринта, направо със страх, разказа тогава Албена Денева, майка на Калояна. Моята дъщеря също почти всеки ден е със сълзи на очите, без желание ходи на училище, твърдеше и майката на Нери от III "б". При разговори с родителите децата споделили потресаващи неща - че учителката им и директорката се карат пред тях. Отношенията между учителите са си техни лични отношения, трябва да ги решават между тях, а не пред децата, за да получаваме вкъщи всеки ден оплакванията им, бяха думите на майката на Ели. Децата разказвали също, че тези от тях, които са по-пълни или от ромски произход, не са допускани в мероприятията на школото.

Трудно е да се каже колко точно са жалбите, тъй като всяка от тях се разпределя на съответен експерт в зависимост от спецификата - дали се отнася до качеството на учебен процес, дали заради определен учител, или за отношение на по-голяма група хора към останалите, казва Анни Петкова. Тя обяснява, че след като жалбата пристигне в инспектората, се решава дали тя ще се проверява от един експерт или от комисия. Проверката трябва да приключи до месец, но обикновено от РИО дават мнението си по-рано от този срок, твърдят експертите. Те са категорични, че преди да се пристъпи към подаване на жалба до Регионалния инспекторат по образованието, е добре да се направи опит за решаване на проблема в класа и в училището.

 

 

Две деца със СОП отиват на матура

 

Петя КОЛЕВА

Две деца от Плевен със специални образователни потребности (СОП) ще държат матура, съобщават от Регионалния инспекторат по образованието (РИО). Те ще се явят на изпита на основание с останалите си връстници, разясняват експерти. До 27 март те, както и всички дванайсетокласници, трябва да подадат заявления в училищата, където учат, за да бъдат допуснати до държавен зрелостен изпит. На 15 май учениците ще получат бележка, в която е посочено къде точно ще се проведе матурата. Зрелостните изпити по български език и литература са на 17 май, втората матура е по избор и е на 19 май. Матурите по избираемите предмети, които не са задължителни, са от 26 май до 1 юни. Всички материали относно реда и провеждането на матурите могат да се видят в сайта на Министерство на образованието и науката (МОН), уточниха от инспектората. Ако все още съществуват въпроси, на тях могат да отговорят учителите, директорите, както и експертите в РИО. Вече е сформирана и комисията на местно ниво за държавните зрелостни изпити, съобщи нейният председател Диана Йорданова.

Двете деца със специални образователни потребности, които ще държат матура тази година, са от СОУ "Христо Смирненски" и СОУ "Пейо Яворов". Зрелостниците са с физически увреждания - едното дете е с проблеми със слуха, другото - с ръцете. При второто вероятно ще се стигне до вариант да работи с компютър. По думите на Йорданова вече са подсигурени специалистите, които ще влязат в ролята на консултанти по време на матурите за тези деца. Ученикът със СОП от СОУ "Христо Смирненски" (с проблеми в ръцете) обаче казва, че продължава да не е наясно и никой не му е обяснил как точно ще се яви на матура, къде ще стане това, кой ще му осигури компютър. Засега е ясно единствено, че от РИО са определили ресурсен учител от центъра в Плевен.

 

 

Габровски превозвачи въртят по 400 километра до Казанлък

 

Мариана ДИМИТРОВА

Решение на Националната агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) блокира дейността на габровските превозвачи. До този абсурд се стигна след като НАПИ разпореди до края на март тирове да не преминават през прохода Шипка. След затварянето и на Хаинбоаз, за да се сигне до Южна България габровските товарни автомобили трябва да обикалят 400 км. Освен за чуждестранни, забраната важи и за наши тирове. От НАПИ определили и маршрутите. Те са през Омуртаг - Котел и Карнобат - Шумен в обратна посока. Така, за да се стигне до Казанлък, който е на 50 км от Габрово през Шипка, сега на габровските превозвачи се налага да минат 400 км. 11 габровски превозвачески фирми изпратиха петиция до НАПИ, в която настояваха за промяна в тази нелепа ситуация.

От нея обаче са доволни жителите на габровския квартал "Бичкиня", тъй като на път за прохода Шипка поне от там вече не преминават тирове.

За да се увери на място каква е ситуацията, изпълнителният директор на НАПИ Янко Янков пристигна в Габрово. Той се срещна с директора на Областно пътно управление Стойчо Иванов и кмета Томислав Дончев.

Янков и Дончев направили проверка на участъците, в които, съгласно споразумение между НАПИ и общината, трябва да се извършат съвместни ремонтни дейности. Обсъдено било искането на гражданите на Габрово за намаляване на денонощния трафик и за въвеждане на ограничения през почивните дни за преминаващите тежкотоварни автомобили. Детайлно е била обсъдена и необходимостта от продължаването на западния обход на Габрово, който води към прохода Шипка и към бъдещия тунел. Разисквана е и необходимостта от разклонение за кв. "Етъра" поради голямото натоварване от ТИР-трафика през планината.

Път по направлението Стара Загора - Мъглиж - Трявна може да поеме част от трафика през Стара планина и да бъде реална алтернатива на Хаинбоаз и Шипка поне за лекотоварния поток. Този вариант е бил обсъден същия ден на среща между шефа на НАПИ и областния управител на Стара Загора. По това направление съществува 26-километров път, след ремонтирането на който лекотоварният трафик през Стара планина ще има алтернатива. Ремонтът на 26-те км ще осигури трети проход през планината - разположен между Хаинбоаз и Шипка.

 

 

Малолетна ромка роди момиченце

 

Мария ДИМОВА

13-годишната Гергина роди преди седмица в габровската болница. Бебето е момиченце и тежи 2,800 кг. Баща на детето е 17-годишният Калин. Имаше идея детето на невръстните роми да бъде настанено в дом за медико-социални грижи до навършване на пълнолетие на родителите. Последното решение обаче на габровската социална служба е 13-годишната Гергина и нейното бебе да не бъдат разделяни. След изписването им те ще бъдат временно настанени в звеното "Майка и бебе" в града. В момента тече процедура по идентификация на майката, чак след това бебето ще бъде записано с име. 17-годишният Калин, който твърди, че е бащата, ще може да бъде вписан като такъв едва след 4 години и половина, когато майката навърши пълнолетие. Тъй като и двамата непълнолетни родители искат да се грижат за бебето, ще бъде учреден настойнически съвет, който да определи настойник на новороденото. Тогава, след преценка на условията за неговото отглеждане извън институция, майката и бебето могат да напуснат звеното. С казуса ще бъде запозната и прокуратурата, тъй като става въпрос за бременност и раждане на малолетно дете. Такъв случай е първи за Габровска община.

Майката Гергина е родена в Луковит, но е живяла в Троян. Има седем братя и сестри. Преди около година нейната майка я принудила да се задоми за 16-годишния Калин от Габрово, който дал 1 000 лв. за булката. Върнали се да живеят в града на Рачо Ковача, квартирата им е стая с ток и вода. В близост живеят и роднините на Калин, които обещали да помогнат в отглеждането на новороденото. Бащата на бебето работи като дървосекач и изкарвал по 100 лв. на месец, отделно вземал и пенсия от 200 лв. за починалата си майка. Невръстното семейство смята, че с тези пари ще може да отгледа детето си. Ромите споделят, че според техните обичаи те се женят почти деца, а жените им раждат много рано и имат по 6 - 7 отрочета.

 

 

Читателят

 

Докога ще търпим ръководството на НУС да ни манипулира и изнудва?

 

Факсимиле от писмото на Валери Маршалов до лидера на КНСБ Желязко Христов

Обръщение към членовете на Независимия учителски синдикат в КНСБСъс свое решение от 21.08.2003 г. Софийски градски съд по искане на ИБ на НУС с председател Аспарух Томов вписва в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел Синдикална организация НУС с цели, една от които е "правото на информираност". Както в стария, така и в новия устав, приет на VII Национална конференция (на 5 и 6.II.2009 г.), в чл. 2 (2) е записано: "НУС е организация за осъществяване на дейности в частна полза". Съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел организациите, каквато е НУС, сами се определят и сами осъществяват дейността си, но трябва да направят своя избор - дали ще работят в обществена или в частна полза. ИБ-ИС приема частната полза, за да може председателят Аспарух Томов и обкръжението му в частен характер да не дават информация и обяснения за организационното и финансово състояние на синдиката. ИБ на НУС цели 5 г. и 8 месеца се крие зад това решение, което облагодетелства ръководството, и с различни методи и механизми отстранява опонентите.

В сигнално писмо от 11.II.2009 г. аз информирам г-н Желязко Христов - президент на КНСБ, как е протекла Националната конференция, която според мен е опорочена и формално проведена, за да се преизберат ИБ и ИС.

Въпросите, които поставих на НК и на които не получих отговор, красноречиво говорят, че редовите синдикалисти се използват само за параван, взима им се членският внос безотчетно и ръководството на НУС не смята за нужно да ги информира как, къде и за какво се харчат парите им.

Обидно е да не се знае колко члена има НУС в България, синдикат фантом ли сме или какво. Има паралелна банкова сметка на НУС (в ДСК - лична на Томов), в която се превежда членският внос от някои организации, при наличието на сметка в Пощенска банка.

Аспарух Томов и Живка Желязкова вземат еднолично решения и си назначават щатен персонал в централата, когато си поискат. Но от 10 - 12 хил. лв. месечен членски внос защо няма платен юрист на НУС за трудово-правни консултации и защита? Същото се отнася и за технически секретар, за главен счетоводител, касиер и т. н. Аспарух Томов отстранява двете колежки, за да не му контролират постъпленията от членски внос и да се задуши критиката в Изпълнителното бюро.

Никой, включително и членовете на ИБ - ИС, не знаят каква заплата получават Аспарух Томов и Живка Желязкова. Никой не знае какви са консумативите на НУС, има ли, няма ли служебен автомобил, какви пари се изписват за него или за личния автомобил.

Стефка Александрова като председател на ЦКРК в две поредни НК не отчита финансите на НУС - отговаря, че не била длъжна и това било по нейна преценка. Но фактите говорят, че от 2003 г. до февруари 2009 г. в НУС са постъпили над 500 000 лв. членски внос и никой не знае освен двама - трима къде са потънали тези пари. Нали НУС няма обществена функция, а защитава частен интерес, което буди въпроса къде сме ние и до кога ще ни рекитират да отчитаме членски внос?

Кой се облагодетелства в цялата тази според мен финансова пирамида?

За региона от Видин, Монтана, Враца до Плевен, Габрово, Ловеч член на ИБ-ИС от 15 г. е Искра Арабаджиева, учител в Плевен, която по тези въпроси също крие информация, дори се прави, че не знае къде потъват парите на обикновените учители. Което не й прави чест. Щом представлява този регион, тя е длъжна да отговори или да си подаде оставката. Явно не защитава учителските интереси и умишлено прикрива организационното и финансово състояние на НУС, от което може и тя да се облагодетелства.

Къде е истината?

Кои сме ние?

Трябва ли да бъдем манипулирани, шантажирани и изнудвани в името на една кауза, която ни обрича на покорство и безпринципност?

Готови ли сме да защитим учителското си достойнство или пак ще бъдем излъгани, за да имат новоизбраните безконтролен комфорт още 5 години за наша сметка?

Валери МАРШАЛОВ, Бяла Слатина

 

 

Послушай лекаря

 

Имам несиметрични устни и се интересувам има ли безопасен начин да се уголемят и изравнят, без това да се отрази на здравето ми или да се получат деформации в по-късен етап?

Ели Д., Габрово, 43 г.

 

Силиконовият гел в устните е неестетичен и опасен

 

Д-р Лидия МИХАЙЛОВА, хирург, консултант в клиника "Св. Параскева"

Устните са един от елементите на лицето, които изразяват индивидуалността на всеки човек. Методите на естетичната хирургия, имащи за цел коригирането на формата и големината им, през последните 10 години претърпяха значителна промяна и развитие. До неотдавна се използваха материали за увеличаване на устните от рода на колаген или синтетични материали под формата на силиконов гел или силиконово олио. Тези материали днес вече са изоставени, дори в повечето страни в Европа са забранени за използване, тъй като алергизират организма или прорастват в тъканите, като създават неравности и хронични възпаления. Най-големият недостатък на тези материали е, че не могат да бъдат извадени от мястото, в което са инжектирани, ако след време се появи проблем в тази област. В клиника "Св. Параскева" категорично отказваме да работим със силиконово олио или с каквито и да било нерезорбиращи се продукти в свободна, некапсулирана форма. Въпреки това, ако искате да имате устни, пълни с неравности и втвърдявания, да се събуждате сутрин с болка - изборът е ваш! Можете да го направите на много други места в страната и в чужбина.

Методите за увеличаване на устните и за промяна на тяхната форма могат да се разделят на две големи групи - оперативни и неоперативни.

Най-популярните съвременни методи за оперативно увеличаване на устните са няколко. Първите са продукти в свободна, некапсулирана форма - собствен мекотъканен коктейл. У нас малко неправилно този метод се нарича липофилинг. Правилното наименование на тази техника е "Structural fat grafting by S. Colleman". Изключително модерен метод за увеличаване на устни, няма никакви вредни последици за организма. Състои се в това, че в устните се имплантира коктейл от мастна тъкан и съединителнотъканни повлекла. Мастната тъкан се взема от други части на тялото на пациента, като най-често това е долната част на корема, вътрешна част на мишници, бедра, колена и т. н. Разковничето на успеха се състои в това по какъв начин и с какъв инструментариум ще се обработи мастната тъкан преди да се инжектира в пациента. Използва се метод, подобен на този на аспирационната липосукция, но събирането се извършва при значително по-ниско отрицателно налягане чрез така наречената "сириндж техника". Най-важният момент от подготовката на коктейла за неговото инжектиране е центрофугирането му, за което се използва специална центрофуга.

Оперативна W-Y пластика за увеличаване на устни е също много модерен метод, при който се извършва транспозиция на лигавицата на устната. Разрезите са много малки и са скрити от вътрешната страна на устната, почти до венците.

В клиника "Света Парескева" използваме предимно неоперативни техники за оформяне на устни - това са филърите.

(За филърите и тяхното приложение в естетичната хирургия четете в следващия брой)

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате.

Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по елекронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891.

Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888