ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Двама старейшини продадоха честта си при таен вот в Плевен

 

Един глас не достигна за свалянето на Спартански от председателския пост

 

Кои са двамата продажници, се питаха съветниците

Емилия КАРАБУЛЕВА

Само един глас не достигна за свалянето на председателя на общинския съвет в Плевен Георг Спартански от поста. Тайното гласуване се проведе на извънредна сесия преди седмица. Според Закона за местното самоуправление и местната администрация за прекратяване на правомощията се изискват 26 гласа с положителен вот. От урната обаче бяха извадени 25 гласа "за", 2 - "против", не се въздържа нито един. Групата на коалиция "За община Плевен" и представителят на ДПС Ваид Арслан не участваха в гласуването. От заседанието отсъстваха доц. Ваня Недкова от БСП, която бе в командировка в чужбина, и Елена Мусева от "Атака".

До извънредната сесия се стигна след като 27 от местните парламентаристи от БСП, ГЕРБ, "Атака","Солидарност" и независимият Валерий Ангелов внесоха искане за предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на ОбС Георг Спартански. В документа се посочваха три мотива, които налагат отстраняване на старейшина № 1. След кратко спречкване кой да води заседанието, в крайна сметка председателят възложи ръководството на своя заместник Христо Каленов.

Стефан Катев от ГЕРБ оповести мотивите за исканата оставка. На първо място, според закона Спартански трябва на всяко тримесечие да отчита пред общинския съвет разходите си за командировки. Подобен отчет не е бил правен в регламентирания срок, което е породило съмнения за непрозрачност при използването на общинските пари.

На второ място, в искането си 27-те съветници посочиха, че през септември 2008 г. Георг Спартански самоволно е подписал за приет текст, различен от гласувания от старейшините. Получило се така, че реално е подменена волята на местния орган на самоуправление, коментира Стефан Катев.

Третият мотив за поисканото отстраняване на Спартански бе, че ОбС е приел решение за безвъзмездно право на ползване на общински имот от център "Отворена врата" за изграждане на Кризисен център. Решението е прието само с 31 гласа, а за влизане в сила е трябвало да гласуват 2/3 от общинските съветници, т. е. били са необходими 34 гласа "за". Поради тази причина областният управител Цветко Цветков е върнал проблема в ОбС за преразглеждане.

В пространно изказване Георг Спартански оправда "грешките" си, те били технически, заради натрупано напрежение. Старейшина №1 заяви, че за 9 години и 4 месеца, през които е бил председател на ОбС, не е получавал нито стотинка за командировъчни разходи.

За провеждане на тайния вот, който трябваше да реши дали Спартански да напусне поста си на председател на ОбС в Плевен, бе избрана 5-членна комисия в състав: председател Стефан Катев и членове Стефан Ганев от СДС, Георги Милев от БСП, Ленко Тодоров от "Солидарност" и Илиян Беров от "Атака". Близо два часа и половина отне провеждането на тайния вот, в който представителите на коалиция "Заедно за община Плевен" отказаха да участват. Твърде интересна беше картинката в стаята за гласуване, където Стефан Ганев обясняваше на всеки общински съветник как точно да сгъне бюлетината си, как да я постави в плика. Така отвреме навреме си навличаше гнева на председателя на комисията Стефан Катев.

Напрегната беше обстановката и по коридорите пред залата, старейшините се замеряха с упреци, подхвърляха закачки и даваха предварителни прогнози за резултатите от тайния вот. Кметът Найден Зеленогорски отправяше последни наставления към "верните" си хора. На извънредната сесия той пристигна развеселен, явно предварително знаеше какво ще се случи, коментираха съветници.

В крайна сметка излезе, че двама от подписалите искането за прекратяване на правомощията на председателя на ОбС Георг Спартански са променили позициите си диаметрално само за дни. Мнозина обвиниха старейшините от "Атака", че са предали каузата. Оттам отхвърлиха нападките, но признаха, че ако вотът беше успял, партията им би могла да извлече предизборни дивиденти. Някой подхвърли тезата, че кметът Зеленогорски не е позволил на своите хора отдясно да гласуват, защото не е бил сигурен дали някой няма да се изкуши да подкрепи отстраняването на Спартански от председателския пост. Изразени бяха съмнения, че наклоняването на вота в определена посока не е минало без предварителни уговорки в общинската сграда, разбира се, финансово скрепени.

Най-обстоен анализ на ситуацията около мотивите и тайния вот на сесията преди седмица направи лидерът на БСП в Плевен Любомир Петков. "Двама души в ОбС в Плевен опозориха имената си и обществото трябва да научи кои са те. Очевидно е, че след като предложението за предсрочно прекратяване на правомощията на председателя Георг Спартански бе подписано от 27 съветници, а после подкрепено от 25, двама диаметрално са променили за три дни позициите си", заяви Петков пред медиите в понеделник. Друг съветник от левицата пък изрази увереност, че двата гласа "против" са на хора от "Атака", които са били купени в последния момент. Говори се, че мизата е стигнала 30 000 лева. "Ние искаме моделът на управление в Плевен да се промени, защото в момента той се основава на пропагандата и популизма. За управляващите в града не е важно какво се прави, а какво ще говорят, че ще направят. Опитът ни да променим това не успя. Продължаваме обаче да мислим, че такива промени са нужни, защото ОбС работи лошо", коментира лидерът на БСП Любомир Петков. По повод резултатите от вота той каза още: "Има още няколко неща, които не могат да бъдат подминати. На първо място този вот показа за пореден път, че за кметското мнозинство и кмета властта е начин на живот. Те са носители на дълбоко порочно и нечистоплътно мислене, а ние се стремим да отдалечим това мислене от реалната власт". Петков индиректно назова предалите вота преди седмица: "Аз за себе си нямам никакво съмнение кои са двамата общински съветници, които промениха за броени часове позицията си. Те за мен са представители на една шайка в политическото пространство, които превърнаха патриотизма, националните ценности в евтин политически продукт за задоволяване на нуждите си. Тук става дума за морал. Ако тези хора са насилвани да променят позицията си - нека го кажат. Какво мотивира тези хора да променят коренно позицията си, по-точно какво ги стимулира. Очевидно е, че в рамките на тези няколко дни някой си е поиграл с тези дребни душици, нещо подмолно се е случило. Тук се поставя и въпросът - на какви методи разчита този модел на управление?" Петков констатира, че "властта се е закрепила на политическото безчестие". "Тежко му на Плевен и на плевенчани. Спартански не разбира какво означава да остане на поста си, въпреки че половината от съветниците не го желаят", каза още лидерът на червените. "Ние от БСП не скрихме своя вот в пликове, демонстрирахме своя вот. Когато се правят сериозни неща, това става с открита позиция. БСП прави политика с институционални средства, а не с подмолни", категоричен бе Петков.

Като положителен момент в работата на ОбС независимият съветник Валерий Ангелов отчете раздвижването, започнало с отхвърлянето на приватизационната програма и бюджета за 2009 г. Създадена бе крехка съпротива срещу дългогодишния диктат на мнозинството, имаше нагласи да се стигне до дебати, до спорове по важни за Плевен проблеми. Можеше да бъдат приети полезни за гражданите решения, а повече съветници да бъдат допуснати със самочувствие да изложат своите идеи. Това обаче няма да се случи след последния таен вот, когато стана ясно, че разбиването на мнозинството е било само фарс за околните. От който обаче спечелиха малцина, като похарчиха достойнството си.

 

 

Саид Халаоу:

 

Всеки българин има принос за бъдещето на Европа

 

Кремена КРУМОВА

Саид Халаоу е част от екипа на информационния офис на Европейския парламент (ЕП) за България в София. Той бе гост на семинар-обучение за журналисти във Велико Търново на тема "Да комуникираме заедно в Европа", организиран от Европейския информационен център "Европа директно". Саид Халаоу е в страната ни от година и половина. Ще участва заедно с екипа си по време на изборите за евродепутати.

Родев е в Бордо, Франция. На 33 години.

- Г-н Халаоу, как очаквате да протекат изборите за евродепутати в България, при каква избирателна активност?

- В момента може би няма да сме най-големите оптимисти, но все пак има известен оптимизъм. Планираме една европейска кампания. В България знаем, че най-важното нещо е да информираме хората. През юни месец, вероятно 7-и, българите ще гласуват за своите нови депутати в ЕП и трябва да решат каква Европа искат да имат.

- Според вас информирани ли са достатъчно българите за работата на Европейския парламент и евродепутатите?

- Никога не може да си много добре информиран. Нашата работа в офиса в София е именно да информираме хората. По време на кампанията планираме да поставим 3D инсталации, постери, билбордове. Също така ще има и кампания за младите по кината в страната с кратко филмче. Това се прави за първи път. Ще имаме кратки спотове, които ще излъчим по телевизии и радиа. Планирали сме провеждането на много дискусии в редица градове. Ще се срещнем с много студенти и млади хора и ще разясняваме. Ще има поставена и избирателна кабина, може би само в София, в която всеки посетител ще има възможност да запише своето послание пред камерите в нея. България е нова страна членка на Европейския съюз (ЕС). Скоро пристигна в Европа, така че наистина хората трябва да бъдат повече информирани. Нашето предизвикателство е да накараме Брюксел и Страсбург да дойдат по-близо до България.

- Кои са най-важните неща, които българите трябва да знаят за ЕП и депутатите и тяхната работа?

- Всъщност, какво се случва в Брюксел. И какво представляват институциите. Европейският парламент се избира, за да работи в полза на интересите и да защитава правата на гражданите от държавите членки на ЕС. Днес в него са представени близо 500 милиона души от 27 страни. С приемането на България в Европейския съюз вие получихте право да имате 18 представители в Европейския парламент. На 20 май преди две години се проведоха първите европейски избори в България и за първи път страната избра пряко свои 18 члена. Тази година за първи път българите ще се изправят пред урните редом с всички останали европейци, за да дадат своя глас за 17-те българи в ЕП. Изборите ще се организират в периода 4 - 7 юни. Добре е да се знае, че Европейският парламент се събира на открити заседания. Неговите решения, становища и разисквания се публикуват в официалния вестник на Европейските общности. В пленарната зала членовете на Eвропейския парламент не са разпределени по национални делегации, а по парламентарни групи. От друга страна те участват в комисии и в парламентарни делегации, като могат да бъдат техни членове - титуляри или заместници. Всеки месец членовете отиват за една седмица в Страсбург за пленарната сесия. Освен това известен брой допълнителни двудневни сесии се провеждат в Брюксел. Генералният секретариат се намира в Люксембург. В момента броят на членовете на ЕП е 785. По-голяма част от работата на Европейския парламент се подготвя и гласува в 20-те постоянни или във временните и анкетни комисии на парламента, преди съответните въпроси да бъдат обсъждани от политическите групи и да отидат за дебати и окончателно гласуване в пленарната зала. По принцип депутатите в ЕП са членове на поне една комисия и може би "резервни" членове на поне още една. Като всички парламенти ЕП упражнява три основни власти - законодателна, бюджетна и контролна. В проекта за Европейската конституция тази тройна роля е утвърдена и засилена. Освен трите вида власт, ЕП има и все по-нарастващо политическо влияние в световен мащаб.

- Вие сте млад човек, какви послания бихте отправили към младите хора в България, за да гласуват и да знаят, че този избор е важен за тях?

- Ами това е лозунгът "Ти решаваш". Това е твоето бъдеще. Бъдеще за Европа, за всички нас и за нашите деца. 450 млн. души е общо населението на ЕС. Ти решаваш какво да се случи, това ще им кажа. Проблемът на тази кампании е, че има различни програми на партии и те ще ви предлагат, и вие ще избирате. Евродепутатите българи всъщност ще са част от нещо по-голямо. На френски казваме - да сложиш камък в тази голяма сграда и институция. Така и българите ще направят, ще сложат своя камък, ще дадат своя глас в ЕП.

- Достатъчно ефективна ли е работата на българските евродепутати, какви са вашите наблюдения?

- Така смятам. Много ефективни в работата си са българските депутати. Те участват в много дискусии. В течение на две години някои от тях станаха и докладчици. Проблемът е не дали са ефективни или не, но по-скоро трябва да информираме хората за тяхната работа, за Страсбург, Брюксел и ЕП, и как здраво се трудим в ЕП.

- Как виждате Бъдещето на ЕС?

- В разширяването му, например. Бъдещето на ЕС е договорът от Лисабон и консолидирането на ЕП.

- Участвали ли сте в други избори и какво е предизвикателството?

- В Брюксел съм участвал. Занимавал съм се с координацията на кампанията през 2004 година. Но за първи път ще участвам при подготовката и провеждането на евроизборите в страна членка. Доста различно и много интересно е.

 

 

Берковица

 

Станишев обеща защита на работниците в кризата

 

Премиерът с работнички от фирма "Бигъл"

Момчил ИВАНОВ

Премиерът Сергей Станишев посети в края на миналата седмица Берковица, където разгледа производстото в шивашката фирма "Бигъл" ООД и във фирмата за производство на компоненти за детски играчки "Наталия ММ". Той разговаря с ръководствата на двете фирми, в които работят общо над 400 души, а след това беседва и с работниците. Коментирани бяха проблемите, породени от световната икономическа криза - намаление на поръчките, закриване на работни места, финансови трудности. Станишев подари букет на шивачката Мая Георгиева, която имаше рожден ден.

"Фирмите "Бигъл" ООД и "Наталия ММ" могат да кандидатстват по програмите на българското правителство за подкрепа на бизнеса в условията на световна икономическа криза. Ръководствата им смятат да го направят", съобщи след срещите си в Берковица премиерът Станишев. Той обяви, че целта на правителството в момента е да внесе спокойствие сред хората и да им даде сигурност, че България ще мине с по-малко поражения през този труден период от световната история. В диалог с бизнеса ще намерим най-гъвкавите начини за подкрепа, за да можем да запазим работните места и заплащането на работниците, заяви Станишев. Той каза, че в тази ситуация малките и средните предприятия са много важни и над 100 то тях вече са се възползвали от възможността да получат помощ от държавата в кризата - по 120 лева за всеки работник месечно. Станишев припомни, че правителството е заделило 500 милиона лева за тяхната подкрепа. Той коминтера, че докато в най-богатия американски щат Калифорния в момента се изгражда селище за бездомни - хора, загубили жилищата си заради световната икономическа криза, то у нас няма подобно нещо, а дори има увеличение на преките чужди инвестиции - 200 млн. евро за януари при 150 милиона през същия месец на миналата година. Премиерът обеща правителството да продължи да води гъвкава политика за привличане на инвеститори и разкриване на работни места.