ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

ПЛЕВЕН

 

Обжалват съдебното решение за убийство на лидер на ВМРО

 

Единият от обвиняемите бе оправдан в замяна на показания

 

Всяка година войводите почитат паметта на знаменосеца си Милен АтанасовЕмилия КАРАБУЛЕВА

Не сме доволни от присъдата за убийството на нашия знаменосец Милен Атанасов. Делото на първа инстанция се проточи 3 години и 4 месеца, споходено бе от скандали, принудени бяхме да се намесим и да защитим честта на нашия съпартиец. Не може човек като Симеон Берков да бъде пуснат под гаранция от 500 лв., при положение, че има зад гърба си доста години престой зад решетките. Не приемаме оправдателната присъда за Недялко Атанасов". Така Калин Поповски, областен председател на ВМРО в Плевен, коментира приключилия преди седмица в Окръжния съд процес за жестокото убийство на техния съпартиец, лидер на войводите в Пордим. Милен Атанасов бе намерен пребит до смърт и ограбен в ранната утрин на 23 декември 2005 г. Според съдебномедицинската експертиза смъртта е била много мъчителна, вследствие на зверски побой жертвата се удавила в собствената си кръв.

Симеон Берков, един от обвиняемите по делото, бе осъден на 18 години затвор, присъдата трябва да бъде изтърпяна при усилено строг режим. Освен това Берков е длъжен да заплати на майката на Милен Атанасов 50 хил. лв., което е само половината от сумата, поискана за нанесени неимуществени вреди. По време на дългия и мъчителен процес бащата на Милен Румен Атанасов почина, последва го и бабата на момчето. Въпреки това сестрата на Милен не бе допусната като граждански ищец.

Симеон Берков ще трябва да плати още 1 135 лв. за отнетия преди убийството златен ланец и задигнатите от жертвата 100 лв. Другият обвиняем Недялко Атанасов бе оправдан от съда в замяна на показания срещу приятеля си Берков. 28-годишният сводник заяви пред магистратите, че е бил малтретиран и заплашван от роднините на Берков, за да промени показанията си. Не сме съгласни с оправдаването на втория обвиняем Недялко Атанасов, ще протестираме решението, заявиха от Окръжната прокуратура в Плевен. Роднините на зверски убития Милен Атанасов също не са доволни от оправдателното решение за втория обвиняем. Те ще го обжалват пред Апелативния съд във В. Търново в законовия срок от 15 дни.

 

Заловиха измамница с недвижими имоти

 

41-годишна плевенчанка, извършвала измами с недвижими имоти, е заловена от служителите на полицията в Плевен.

От дома на измамницата са конфискувани оригинални договори за покупко-продажба на право на строеж на незавършен строителен обект, пълномощни, банкови извлечения и справки за продадени апартаменти в незавършен вид.

Жената е сключвала множество сделки за покупко-продажби на имоти в Плевен на несъществуващи обекти, както и на недовършени сгради със забранено право на строеж от Регионална дирекция по национален строителен контрол - Плевен.

Престъпленията са извършени за периода 2005 - 2007 г.

На мошеничката, която до сега не е била криминално проявена и не е осъждана, е наложена мярка "парична гаранция 500 лв.""BG Север"

 

Стартира конкурс за природозащита

 

За поредна година ще бъде дадена награда за природозащита на името на Мими Праматарова - първия директор на национален парк "Рила", съобщават от РИОСВ - Плевен. Организатори са Националният доверителен екофонд, сдружение "Екологичен форум" и национален парк "Рила". Патрон на наградата е първата дама Зорка Първанова. Темата на конкурса е "Ако можеха да говорят". За участие в него се допускат всички ученици от средните училища у нас, които са родени през периода 1 януари 1991 - 31 декември 1992 г. Предвидени са три награди. Първата е кристална статуетка и еднократна стипендия в размер на 1 000 лв., втората - грамота и стипендия от 500 лв., а третата - грамота и 300 лв. Темата може да бъде разработена като стихотворение, разказ или есе. Обемът на творбата не трябва да надхвърля 500 думи. Готовите материали се изпращат в два екземпляра на хартиен носител на адреса на национален парк "Рила" в Благоевград. Текстът следва да бъде записан и на CD. Крайният срок е 24 април 2009 г. Повече информация може да бъде получена в РИОСВ - Плевен. "BG Север"

 

 

ГАБРОВО

 

Швейцарци даряват пари за лечение на аутизъм

 

100 хил. франка дарява швейцарско семейство за изграждане на дневен център за деца с аутизъм в Габрово. Дарението е в рамките на ползотворното сътрудничество между Габрово и швейцарския град Тун, които от години са побратимени.

Розмари и Йон Келер още през на миналата година заявили желанието си за дарение. Тяхното условие било да им бъдат представени няколко проекти и те да решат в кой ще е най-удачно да вложат парите си.

Габровската общинска администрация предложила 3 проекта. Швейцарците най-много харесали идеята да се помогне на децата с аутични проблеми. Родители на болни от опасната болест деца в Габрово са създали сдружение "Равен старт" и с помощта на психолог сами се борят с аутизма. Болестта е преодолима, нужни са много грижи и упоритост, но държавата не осигурява медицинско лечение на болните деца. Според статистиката на 500 деца, едно се разболява от аутизъм, казват специалисти. "BG Север"

 

Монтираха сеизмична техника

 

От Геофизичния институт при БАН спазиха дадената дума и в Габрово вече се изследва сеизмичната активност. Прецизна техника от централната лаборатория по висша геодезия е монтирана на мястото, където е засечен епицентърът на последното земетресение в Габрово. В продължение на месец тя ще изследва сеизмичната активност, има записващо устройство и специализиран джипиес приемник, който улавя и най-малките движения на земната повърхност.

Такава прецизна апаратура има монтирана само на няколко места в страната, включително в известни земетръсни огнища като Стражица, край някои ключови стратегически обекти, като ядрената централа. Записаните данни ще бъдат анализирани и ще бъде направена оценка на риска. Тогава ще се прецени има ли нужда от допълнителни изследвания, или категорично ще се докаже, че в Габрово няма ново сеизмично огнище. "BG Север"

 

Трявна с по-висока безработица

 

До началото на март равнището на безработицата в тревненската община е 6,04%. Според официалната статистика безработни са 418, което е с 59 повече в сравнение с началото на годината. През февруари в местното Бюро по труда са се регистрирали 44 души.

В момента се провежда разяснителна кампания за националната програма "Нова възможност за заетост", по която се наемат хора, освободени от фирми заради финансовата криза. Мебелна фирма от Царева ливада се е възползвала от програмата за териториална мобилност, за да наеме работници от Трявна. Те ползват транспорт, който е обезпечен с държавни средства.

Наскоро бяха обявени и финансовите средства, които са заделени за насърчаване на работодателите да осигуряват трудова заетост през март. В тревненския филиал на Бюрото по труда предстои да бъде организиран курс за преквалификация на безработни за готвачи, както и за озеленители, които ще участват в изпълнение на програмата "Красива България". "BG Север"

 

 

ловеч

 

Луковитски деца - в парламента

 

Кметът на Луковит Петър Нинчев и ученици от СОУ "Алеко Константинов" ще посетят на 25 март народното събрание, съобщиха от общината.

Посрещането на първия пролетен ден в сградата на парламента е вече утвърдена традиция, организирана от Комисията по околната среда и водите, Министерството на околната среда и водите и Държавната агенция по горите. Поканата за участие в пролетното тържество към луковитските деца е резултат на високата оценка, която парламентарната комисия е поставила на младите хора за участието им в инициативата "Да засадим дърво", която стартира миналата година.

Учениците от СОУ "Алеко Константинов" се включиха в кампанията, като засадиха 8 дка с 2 000 дръвчета чер бор в местността "Синдиката"."BG Север"

 

Прокуратурата разследва заразяването с хепатит С

 

Районната прокуратура в Тетевен се е самосезирала по материали от медиите и проверява как в белодробното отделение на болницата в града 11 пациенти са били заразени с хепатит С, съобщиха от Окръжната прокуратура в Ловеч. Тя е образувала досъдебно производство срещу неизвестно лице по чл. 134 от НК - за причиняване на тежка телесна повреда на повече от едно лице поради немарливост или професионална непредпазливост. Предвиденото наказание е от 1 до 6 г. затвор. Проверката на РИОКОЗ не можа да установи коя сестра е направила фаталното вливане. Инспекцията състави актове на 6 сестри и на началниците им, а управителката на болницата д-р Мадлена Бояджиева уволни две сестри, наказа всички останали, а шефката на отделението сама подаде оставка. "BG Север"

 

 

монтана

 

Осъдиха директорка на забавачка

 

Окръжният съд в Монтана осъди на година и половина затвор условно директорката на детска градина №4 в областния град Наталия Тотина, която присвоила средства от фондовете на ЕС. Тотина е лишена от право да заема отговорна държавна и общинска длъжност и да работи с парични и материални ценности в продължение на 1,5 г. По време на делото се установи, че Тотина е присвоила 968 лв. от европейската програма "Сократ", които били оставени в нея на отговорно пазене. Средствата били присвоени с помощта на неистинска фактура. До сега Наталия Тотина все още е директор на въпросната детска градина, но след произнасянето на присъдата от общината обещаха да я уволнят. "BG Север"

 

Намериха изчезнал малчуган

 

Над 65 души, 35 от които полицаи от РПУ в Берковица и от Гранична полиция, са издирвали с 14 следови кучета в продължение на 16 часа двегодишният Михо Р., съобщиха от ОД на МВР в Монтана. Претърсен бил голям район около селото. Детето изчезнало внезапно в края на миналата седмица от монтанското село Боровци. Михо бил намерен в пустинна горска местност на 3 км от селото в близост до водите на язовир "Огоста" и до ж. п. линията Монтана - Берковица. Той не е пострадал от прекараната на открито нощ и е в добро здравословно състояние. Прегледан е от медицински екип и е установено, че няма следи от насилие.

Семейството на Михо Р. живее в яхър за отглеждане на животни в стопанския двор на с. Боровци. Семейството има още две деца - на 8 месеца и на 3 години. Майката и бащата са от ромски произход и са безработни. Полицията е поискала отделът за закрила на детето в Монтана да настани в социално заведение децата от ромското семейство. Причина за това са мизерните условия, в които се отглеждат сега. "BG Север"

 

Федерацията на потребителите поиска по-евтина електроенергия

 

Секретарят на Федерацията на потребителите в България Павел Кърчев заяви на брифинг в Монтана, че цената на тока трябва да бъде намалена, а не увеличена. Сериозни аргументи за поредното увеличение няма - само желанието на електроразпределителните дружества за по-голяма печалба, коментира той. Според Кърлев трябва да бъдат променени някои закони и наредби, които регламентират задължителна печалба от 16% за дружествата. Той съобщи, че в развитите страни по света печалбата на подобни дружества е под 8%, а законите у нас дават големи шансове на монополистите да осъдят ДКЕВР, ако откаже да направи поредното увеличение.

Ако цената на тока бъде увеличена през лятото, то федерацията ще заведе дело срещу това, обяви Кърлев. Той припомни, че потребителската организация водеше подобни дела при предишни увеличения на цената и спечели някои от тях. "BG Север"

 

 

ВРАЦА

 

Трима посегнаха на живота си

 

Само за седмица трима мъже от Врачанско посегнаха на живота си, съобщиха от ОД на МВР. На 11 март 58-годишният Любен Младенов от с. Паволче увиснал на бесилото от безпаричие. Той се качил на тавана и сложил примка на шията си. Трупът му е открит от неговия 21-годишен син. При първоначалния оглед на мъртвото тяло не са открити следи от насилие. Самоубиецът живеел в мизерия. От дълго време бил безработен, карал само с инвалидната си пенсия. Според съседи финансовите затруднения са го принудили да вземе фаталното решение. Ден преди това още един мъж посегнал на живота си по същия начин. 56-годишният врачанин Милен Вельов се обесил във вилата си в местността "Стефанка". Сигналът бил подаден от съсед на спешния телефон 112. Мъжът се самоубил чрез обесване. И при него не са открити следи от насилие. Последното самоубийство е станало на 15 март, когато в дома му в с. Добруша е намерен 57-годишния Сертени Трифонов. При извършеният оглед е установено, че трупът е в напреднал стадий на разлагане. Причините за смъртта са в процес на изясняване, но според предварителния оглед той сам е сложил край на живота си. "BG Север"

 

Американски ученици пожелаха да се върнат

 

Група от седем американски ученици от град Хейвън, щата Канзас, гостува за две седмици във Враца по програма за обмен с ученици от врачанската езикова гимназия "Йоан Екзарх". Младежите под ръководството на директора на училището Терри Форенбах ще останат във Враца до 21 март. Съвместната работа между двете средни училища е започнала преди 6 г., за което време седем българчета са посетили Хейвън, а 14 техни американски връстници са пристигнали във Враца, посочи зам.-кметът Силвия Драйчева, бивш директор на езиковата гимназия. До края на годината още една българска група ще посети САЩ. Гостите били възхитени от приятелското отношение на врачани и от вкуса на българската кухня. Най-странен им се сторил начинът, по който се кормува в България. Те биха искали отново да се върнат тук, заяви директорът Форенбах. "BG Север"

 

Обвинителите работили по 11 713 преписки

 

Тенденцията на намаляване на досъдебните производства е обща и се дължи на дисциплиниращия ефект на влезлия в сила преди три години нов НПК, съобщи зам.-окръжният прокурор Камелия Трифонова. Тя посочи, че поради новите изисквания в него през последните три години старите дела на по няколко години са приключени от прокурорите. В момента досъдебните производства може да се считат в по-голямата си част за новообразувани през изминалата година, като стремежът е и те да се приключват в установените от закона срокове. Окръжна прокуратура - Враца, е работила през 2008 г. по 11 713 преписки, от които 7 071 са досъдебните производства, каза още Трифонова. В съда са внесени 1 179 акта, от които 1045 са обвиненията, а 134 са с административен характер. По тях са произнесени 1 151 присъди и решения със санкциониращ характер срещу 1 260 лица. Оправдателните присъди са 32, а 89 дела са върнати на прокуратурата за доразследване, уточни тя. "BG Север"

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Мануела Горсова се прибра у дома

 

Мануела Горсова се прибра в родния си град Велико Търново. Момичето бе транспортирано от София с линейка на Военномедицинската академия, където беше настанена след завръщането си от Израел. Мануела ще бъде на домашно лечение. За нея ще се грижат родителите й. Състоянието на момичето след престоя в Израел се е подобрило видимо, но все още тя не говори и не се храни нормално. Мануела Горсова почти е възвърнала нормалните си килограми. Преди нещастието тя е тежала около 49 кг. Сега е 46 кг. Баща й Красимир Горсов обясни, че връщането на момичето у дома е част от определената от лекарите в Израел цялостна терапия. Според тях, когато Мануела вижда непрекъснато около себе си познатата отпреди инцидента обстановка и лица, тя по-бързо ще се възстанови. Влади Въргала, който е стар приятел на Горсови, също пристигна в старата столица, за да ги подкрепи. Според бизнесмена Петър Христов, дарил голяма сума за лечението на Мануела, до момента общо то е струвало около 300 хил. долара. Мануела Горсова пострада тежко при катастрофата на 5 август 2007 г., причинена от фигуриста Максим Стависки. "BG Север"

 

Студенти определяха приоритетите на България

 

Националните приоритети на България имаха възможност да определят чрез допитване студентите от университетите във В. Търново и Свищов. Допитването бе част от националната младежка кампания на БСП - План БГ '09, която стартира в рамките на Втората национална младежка среща на БСП "Запознай ме с вашите приоритети. В анкетните карти бяха изредени петте приоритета, между които да избират младите хора: "Държавата срещу мутрите и корупцията, "Повече защита за природата, "Инвестиции в образование и наука, "Активна здравна и социална защита, "Модерни пътища и инфраструктура, "Повече защита за българското земеделие. Целта на кампанията План БГ '09 бе да популяризира мерките от плана "Станишев за ограничаване на негативните ефекти от световната икономическа криза за България, както и да провокира младите хора да определят националния приоритет, в който държавата да инвестира в дългосрочен план. "BG Север"

 

 

ВИДИН

 

Изграждат нов ГКПП със Сърбия

 

На същото място се провежда българо-сръбски събор

Започва изграждането на третия във Видинска област граничен пункт със Сърбия, който ще заработи до есента. Това съобщи вътрешния министър Михаил Миков. За ускореното изграждане той се е договорил със сръбския си колега Ивица Дачич. Най-напред ще бъде изграден пътят от с. Салаш до границата, който е дълъг 3,1 км. Пътят от сръбското село Ново корито до границата е направен преди няколко години. На същото място преди 60 години е имало ГКПП, с който разстоянието от Северна България към Белград и Европа е било скъсявано със 120 км. Той обаче е бил закрит заради влошаване на отношенията между двете съседни страни. През последните години на същото място се провежда събор на българо-сръбското добросъседство и приятелство.

Новият пункт ще пропуска само леки автомобили и бусове. Предназначен е за движение на хора, а не на товари. Камиони няма да преминават. "BG Север"

 

Правят референдум за вуз

 

Във Видин ще има референдум дали да бъде открит вуз или не. За допитването гласуваха общинските съветници на последното си заседание. Те приеха предложението на кмета Румен Видов да бъдат питани видинчани по този голям за града въпрос. Насрочена е и датата - 26 април т. г. Още от сега е ясен отговорът. Той ще бъде да. Само че откриването на висше училище не зависи от гражданите, нито от общината, а от националната агенция по оценяване и акредитация. Досега тя два пъти отказа на сдружението "Еврошвейцарски университет" да регистрира вуз във Видин със същото име. Мотивите за отказа и са: липса на условия за обучение и на преподаватели. При това с откриването на университета се заеха областните управители от Северозападна България, видинският владика Дометиан, кметовете на областните градове. За него работи близо две години и швейцарският професор Волфганг Кунел. Не е ясно дали акредитиращата агенция ще се съобрази с мнението на видинчани. По-вероятно е това да не стане. Референдумът ще струва на местната хазна само 54 000 лв. "BG Север"