ШАРЕНО


 

Традиции

 

Студът осуетява забиването на колчета в парк Кайлъка

 

Баба Кинка с носталгия си спомня за първото си любовно гнездо

 

Пролет СТАРОВРЕМСКА

Само който не е посрещал Първа пролет в Плевен, няма да разбере скрития намек и изключителното остроумие, заключено във фразата: ще дойдеш ли с мен да забиваме колчетата в "Кайлъка"?. Откога битува това занимание сред местните, аналите мълчат. Някои по-напреднали с тийнейджърския жаргон правят аналогии със съвременните подмятания между младежите за "свободен терен", "на черешата" и други подобни словосъчетания, които въпреки агрономското си звучене, са наситени с коренно различен смисъл и съдържание.

В потрес изпаднала обаче плевенчанка, дошла от село преди десетилетия да търси препитание и охолен лъскав живот в големия град. С гордо вдигната глава, модерна прическа и карминено червени устни, тя кършела снага и мятала белтъци по засуканите ергени в кафенетата по здрач. От километър Кинка лъхала на неподправена селска невинност, въпреки облака одеколон, който я обгръщал. Нямало как да не й излезе скоро късметът. Завъртял се местният Дон Жуан Кольо край игривата Кинка. Днес на разходка, утре на кафенце, отношенията взели да се затягат и нажежават до цвета на устните на новоизлюпената гражданка. Една вечер, докато я изпращал до квартирата, Кольо плъзнал ръка под косите на Кинка и с премрежен поглед и дрезгав глас й забил въпроса: "В събота е Първа пролет. Какво ще кажеш да отидем да забием колчетата в "Кайлъка"?" Кина подскочила като попарена. Процедила през зъби: "Простак" и хлопнала вратата под носа на крайно изумения сваляч. Дни наред Кольо не могъл да проумее защо елегантната му покана за романтичен уикенд в природата предизвикала такава реакция у сладката Кинка. Тя пък побързала да сподели с приятелките си за наглостта на ухажора си. "Познаваме се от има-няма половин година, пък той, наглецът, колчета ще ме кара да забивам. Още не сме се сгодили! Утре като нищо и мотиката ще ми тикне в ръцете. Затова ли съм дошла в града? Ако исках да копая, щях на село да си остана", нареждала оскърбената мома. "Будала!", плеснала я по челото отраканата Татяна, която имала дълъг и съдържателен опит с разходките в парка. "Ти не знаеш ли, че тук така се прави предложение. Всяка година на 22 март влюбените си заграждат с колчета избрано от тях местенце в "Кайлъка" и никой няма право да ги притеснява, когато се усамотят там", разяснила подробно смисъла на поканата Танчето. Размислила Кинка и в събота спретната и засмяна, подръка с Кольо и с кошница за пикник, се втурнала към заветното любовно гнезденце. За жалост обаче Баба Марта и тогава, както се очаква и тази година, спретнала мръснишки номер на всички влюбени в града. Като сковал онзи студ и задухал севернякът, като се понесли снежинки... Не само че пъртина трябвало да си проправят любовниците до закътаните полянки в известния парк, ами и наострените им колчета се изпонакривили и начупили в скованата земя.

И до днес обаче Кинка с умиление си спомня онази първа своя Първа пролет в Плевен, макар че от много години не е навестявала любовното местенце, което си били избрали с Кольо. "Пък то и модерен стана светът, конкуренция, пазарна икономика - докато се обърнеш и някой ти заел мястото. Може вече и любовен туризъм да развива общината с тези традиции", разсъждава баба Кинка, докато плете чорапи на внуците в студения апартамент.

 

 

Еко

 

Осиновиха 230-годишен дъб

 

Грижите за вековното дърво започнаха

Цветана АТАНАСОВА

В България вече е факт първото "осиновено" вековно дърво. То бе официално представено на 17 март край врачанското село Челопек в посока с. Люти брод. Неговият "баща" е Тихомир Томов от фирма "Алпинджобс", който е от с. Зверино, но работи в София. Съвместно с експерти от РИОСВ - Враца, той започна възстановителни дейности на столетния дъб, за който ще се грижи лично. Томов демонстрира начина, по който се обработват изсъхналите клони и наранявания по дървото, а след това постави ограда около него и информационна табела.

230-годишният летен обикновен дъб е с височина 14 м и обиколка 230 см. Обявен е за вековно дърво през 1983 г. и се намира под закрилата на закона. Поемането на ангажимент от човек или фирма за възстановяване и поддръжка на вековно дърво и облагородяване на района около него е първо и към момента единствено за територията на страната ни, съобщиха от РИОСВ - Враца. В областта има около 150 обявени за вековни или забележителни дървета, предимно от вида летен дъб.

 

 

Менделсон

 

Кмет венча пиарката си

 

Кметът бракосъчетава пиарката си Нели

Булка ГОРЧИВКОВА

Кметът на Видин Румен Видов бракосъчета в събота пиарката си Нели за избраника на сърцето й - бизнесменът Йордан Георгиев. За пръв път, откакто зае поста си, градоначалникът наметна позлатената кметска огърлица и влезе в ролята на венчаващо лице. Много да се обичате и да се уважавате, зарече пиарката и партньора й кметът, който има голям опит в семейните взаимоотношения от два брака.

За сключването на брака си младоженците бяха избрали голямата зала на художествената галерия. Така до картините на Майстора и Мърквичка те си казаха заветното "да". Стил на сватбата им придаваше камерен симфоничен състав, който изпълни Менделсоновия марш виртуозно.

Нели и Йордан са заедно от седем години. Накрая обаче решили, че трябва да скрепят дългогодишното си приятелство с подписите си и да влязат в списъка на най-малките клетки на обществото.

Брак във Видин за пръв път се сключва в художествената галерия на града. Досега младоженците предпочитаха ритуалната зала на общината или калдъръмения двор на крепостта "Баба Вида". За сватба в историческия двор, където се снимат филми, младоженците плащат по 300 лв. Венчавката в художествената галерия е само 150 лв. Ритуалът в залата струва 100 лв. А ако младоженците решат да сключат брак в делничен ден, то това им струва само 40 лв, съобщиха от обредния дом във Видин.