ПРАКТИЧНО


 

ЦВЕТНО

 

Глогът - красив и лековит

 

Растението предпочита варовити почви и открити изложенияВ България най-често глогът се среща в дъбовите гори, но може да се види както в равнините, така и високо в планините. Познати са основно три вида глог: обикновен, черен и източен. Но тъй като все повече глогът навлиза като декорация на дворове, паркове и градини, благодарение на селекцията, може да видите различни по форма храсти и малки дръвчета. Идеален е за живи плетове на къщи и вили, тъй като не е капризен. Може да освежи дори и междублоковите пространства.

Понякога глогът може да достигне и до десет метра височина. Листата са назъбени и оформят изящни кичести букетчета.

Напролет глогът цъфти с прости или многоредови венчелистчета, обикновено на красиви гъсти гроздови съцветия, под формата на бели, розови или червени чадърчета. Ако изберете да насадите глогове в градината си, може да оформите една естествена ограда от великолепни облаци. Пролет те ще бъдат в свежо зелено и бяло, лятото в тъмно зелено, а ранната есен ще бъдат обагрени в карминено червено.

Глогът не е взискателен към вида почва, но предпочита варовити почви и открити изложения. Плодовете зреят от август до октомври и се запазват до късно през зимата. Те са отново на съцветия, което улеснява брането им. Представляват малки червени или черни топчета (в зависимост от вида на глога). Някои от тях са с една костилка, а други с по 3 или 5 дребни костилчици. Ако желаете да си захванете глог от костилка, трябва да държите костилките най-малко една година във влажен пясък. Това е така наречената стратификация. Но градинарите извършват селекцията чрез присаждане, което се прави главно през април и май.

Глогът има приятно стипчив вкус и е невероятно полезен, защото е богат на минерални соли, витамин C, захар и други. От него може да си приготвите вкусни мармалади, конфитюри, плодово брашно или да си изсушите за чай.

Плодовете и цветовете се използват в народната медицина при сърдечни и бъбречни заболявания.

Както става ясно, да отглеждате глог в градината си има само предимства. Освен, че ще се радвате на чист въздух, свежа зеленина и прохлада, ще имате и винаги шепа лек под ръка. Тъй като глогът буквално се обсипва с цвят и с плодове, ще можете да бъдете щедри към своите приятели, колеги и познати.

Ще можете да украсявате къщата със свежа зеленина през всеки сезон. През есента ще създадете уют и настроение, като до купата с ябълки, грозде и орехи, поставите ваза с клонки, натежали от плод глог.

 

Направи си сам

 

Лесен калъф за сгъваем стол

 

Заради малките пространства в съвременните домове много домакинства разполагат с поне няколко сгъваеми стола - те са удобни и практични, без да заемат твърде много място, когато не се използват. Много хора обаче се притесняват да използват сгъваемите столове пред своите гости, тъй като най-често те изглеждат доста неугледно и обикновено. Ето една идея, която може да ви спести този проблем - интересен, лесен за направа и красив калъф за сгъваемите (и не само) столове, който не само ще скрие стандартния му външен вид, но и ще унифицира мебелите за сядане (ако например използвате няколко различни стола).

Основната "конструкция" на калъфа е създадена от 2 ивици от избраната от вас материя, зашити една към друга, а ръбовете се захващат с няколко кокетни панделки.

Какво ви е необходимо:

- лента от избрания от вас плат с ширина около 1,4 - 1.5 м (размерът зависи от размерите на стола - 2 х височината на мебела + 1 път ширината на седалката + толеранс). Изберете сравнително лека материя, която да е издръжлива на износване и лесна за пране;

- линийка;

- около 5 м лента с ширина 1,5 - 2 см - в един или няколко цвята.

Инструкции:

1. За да определите дължината на основния панел, започнете измерването от гърба на стола - измерете дължината от пода, през облегалката до пода от другата страна. Към получения резултат добавете 10 см за подгъвите.

2. За да определите ширината на основния панел, измерете ширината на седалката на стола и към получената стойност добавете 20 см за подгъвите.

3. За да определите размерите на страничния панел, започнете измерването от едната страна на стола и измерете разстоянието до пода от другата страна на мебела (през седалката). Към получената стойност добавете 10 см за подгъвите. Ширината ще получите като измерите дълбочината на седалката. И тук добавете толеранс за подгъва - 20 см.

4. Срежете тъканта за страничния панел.

5. Срежете тъканта за основния панел.

6. Прегънете по 10 см от всяка страна и захванете с карфици. Откъм късите страни на всяко от двете парчета прегънете ръбовете навътре 2 пъти по 2,5 см. и захванете с карфици.

7. Поставете страничния панел върху седалката на стола и го центрирайте. Поставете отгоре основния панел. Захванете с карфици двата панела един за друг по ръба на стола. Проверете дължините покрай подгъвите - по страничните ръбове, и ако е необходимо направете някакви поправки.

8. Зашийте местата, които сте захванали с карфици - местата на захващане на двата панела един към друг, ръбовете и подгъвите. Поставете така получения калъф върху стола. Срежете панделката на 8 двойки парчета (16), всяко по 30 см. Тропосайте всяка лента на мястото й и завържете калъфа за стола.

 

 

ЛЮБИМЦИ

 

Контролирайте водораслите в аквариума с рибки

 

За контрол на водораслите в аквариума трябва да се отглеждат риби, в менюто на които влизат водораслите. Рибите, поглъщащи водорасли, доста бързо разбират, че храната, падаща отгоре, е доста по-вкусна от твърдите водорасли.

* Анциструс (Ancistrus)

Те с удоволствие ядат водораслите по стъклата и предметите, особено гладните.

* Китайски водораслояд (Gyrinocheilus aymonieri)

Тези риби обикновено се намират на дъното. Когато са млади, рибите ядат зелените водорасли (не ядат "черната брада"). Възрастните риби предпочитат жива и изкуствена храна.

* Молинезии (Molinezia)

Молинезиите, когато са гладни, ще изчистят аквариума. Идеята е да не се хранят изобщо, иначе няма да искат да ядат водорасли.

* Otocinclus affinis

Тези малки сомчета изскубват листата и стъклата на аквариума 24 часа на ден. Най-добре е да се отглеждат няколко сомчета в аквариума. За съжаление те не ядат твърдите водорасли.

* Siamese algae eater

Това е най-добрата риба за борба с всякакъв вид водорасли. Миролюбива е. Има няколко риби, които приличат на SAE. Истинската има следните отличителни белези:

1. черната ивица, която минава през тялото, трябва да стига до края на аналния плавник;

2. всички плавници трябва да са прозрачни;

3. всяка люспа по гърба има черен кант.

 

 

УЮТНО

 

Пролетна промяна - тенденции в темите, мотивите и тъканите

 

* Пролетни цветя

Този сезон ключът е в изящните флорални мотиви. Подходяща е комбинация с фини райета в пастелни тонове за освежаване на интериора.

* Листа

Ботаническата тема е главна в принтовете за тапета и текстила. Формите се отличават с простота и елегантност на фон в меки тонове.

* Птици и пеперуди

Дивият живот шества върху всяка повърхност тази пролет. Темата създава усещане за простор и свобода. Можете да "облечете" стените в животински мотиви или да ги използвате в аксесоарите.

* Класически линии

Райе и квадрати - неостаряващи предложения, са отново на върха. Те изпъкват най-добре върху синьо, сиво и бежово.

* Големи принтове

Най-новите мотиви в принтовете е тяхната близост с ръчната рисунка. Те са начин да придадете елегантност на своя дом.

* Ориенталска свежест

Меки и нежни по женски са фините флорални мотиви от ориенталската традиция. За повече разкош на обстановката тъканите се допълват с предмети и аксесоари от метал.

 

 

ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА

 

Как да пречистим организма в края на зимата

 

Пречистването на организма може да стане посредством т. нар. разтоварващи дни и увеличено нанасяне на витамини, минерални соли и други активни вещества. Консумирането през деня на различини плодови и зеленчукови сокове набавя необходимите витамини. По-добре действат соковете, които са комбинирани с мед и жълтък: 1 суров жълтък се размества добре с 50 г мед, прибавя се 1 с. л. лимонов сок, 6 с. л. сок от някакъв плод (какъвто имаме на разположение според сезона), 2 с. л. сок от моркови и 2 ч. ч. вода. Още по-добре е, ако към тази комбинация се прибави и прясно мляко: 2 с. л. мед се разтварят добре в половин литър плясно мляко, прибавят се 2 с. л. плодов сок, 1 с. л. сок от касис и 1 суров жълтък.

За стимулиране обмяната на веществата се препоръчва билков чай, една чаша преди хранене. Помага чаят от мента, мащерка, маточина, дива ягода.

Природолечителят Петър Димков препоръчва следната разтоварваща диета, която той нарича "подмладяваща": настъргват се пресни моркови и към тях се прибавят мед, лимонов сок и някакъв плод. Количеството е по желание и според вкуса. Сутрин, обед и вечер в продължение на 3 дни се консумира само това пюре. На четвъртия ден се включват картофи, хляб, ябълки, а от петия ден нататък се преминава към нормално хранене.

Същият автор препоръчва и следващата пречистваща процедура: четири пъти в годината се практикува лечение с гореща вода. Храненето се провежда нормално. В продължение на 20 вечери подред преди лягане се изпиват по 6 ч. ч. гореща вода. Водата се пие непременно с чаена лъжичка, а не на глътки. Това бавно пиене на гореща вода предизвиква силно изпотяване. След изпотяване тялото се избърсва със студена кърпа, прави се фрикция на тялото с хладка вода, след което се облича спално бельо и се ляга в леглото. Авторът твърди, че тази процедура действа силно подмладяващо.

Съвременната медицинска наука препоръчва също да се провежда един път седмично разтоварващ ден, който може да бъде например:

Млечен ден - 1 литър прясно мляко се изпива на 5 пъти за целия ден (прясното мляко може да се замени пожелание с кисело).

Ябълков ден - консумират се 1,5 кг ябълки, разпределени на 5 порции.

Плодово-зеленчуков ден - 1,5 кг плодове и зеленчуци (според сезона) се разпределят на порции за целия ден.

Добре пречиства и освежава организма и постенето.

 

Целина и магданоз срещу лош дъх

 

Много хора имат проблеми с неприятния дъх. Най-осезателно това е сутрин, защото през нощта количеството слюнка, което се отделя в устата ни, е минимално. Именно слюнката създава киселата среда в устната кухина, която спира развитието на бактериите.

И все пак дори да се спазва добра устна хигиена, човек може да страда от лош дъх. Основното, което може да подсказва неприятния аромат, е наличието на някакъв здравословен проблем, като стомашно неразположение или възпаление на венците.

Не бива да се пренебрегват и други причини за появата на лош дъх - например приемът на някои лекарства, при което се получава усещане за сухота в устата. Макар и рядко лошият дъх може да се появи в резултата на вълнение или други емоционални дразнители, при което устата също пресъхва.

В такъв случай най-лесния начин да се справите с неприятната миризма е дъвката. Съществуват обаче и други възможности. Например да сдъвчете стръкче магданоз, мента, розмарин. В случай, че нямате под ръка пресни зеленилки, изпийте чаша чай от тях.

За да решите проблема генерално, естествено трябва да промените менюто си. Хрупайте сурови моркови, ябълки или целина, защото са богати на целулоза. Така ще си осигурите обилно слюнкоотделяне, което ще очисти и най-дребните парчета застояла храна между зъбите.

В случай, че тези хитринки не помагат, е наложителна консултация със стоматолог и лекар, за да се изключи възможността за по-сериозно заболяване.

 

 

ДА СИ ОБЛИЖЕШ ПРЪСТИТЕ

 

Сладко-солена красива баница

 

Продукти: 1 пакет кори за баница, около 100 - 150 г сирене, 4 яйца, 2 ч. прясно мляко, 1 ч. захар, 1/2 пакетче масло или 6 - 8 с. л. олио, пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне: От корите се прави основата. Нарязва се всяка кора на 8 парчета, всяко от което се навива на рулце и се поставя вертикално в намазнена тавичка с кръгла форма (диаметър около 22 - 25 см). Оформя се нещо като гора от рулца или основа за торта. Поръсва се с разтопеното масло. Основата се запича в загрята до 180 градуса фурна за около 20 минути до порозовяване.

В купа смесете натрошеното на ситно сирене, яйцата, захарта и млякото. Залейте върху запечената вече основа, докато е топла, и поставете отново във фурната до запичане около 1 5 -20 минути.

Извадете и оставете да изстине. Поръсете с пудра захар.

 

Лимонов пай

 

Продукти: За блата: 150 г масло, 2 яйца, 1 с. л. ром, 6 с. л. прясно мляко, 2 ч. ч. брашно, 1 бакпулвер. За крема: 4 с. л. брашно, 1 ч. ч. захар, 1 лимон, 2 жълтъка.

Начин на приготвяне: Разбийте маслото и яйцата. Добавете рома, млякото, брашното, а след това и бакпулвера. Тестото поставете във форма, намазана с масло и поръсена с брашно. В краищата оформете ръбче, за да се получи форма за пая. Печете в умерена фурна (около 180 градуса) до порозовяване около 20 - 25 минути.

За приготвяне на крема разбийте брашното и захарта с 1 и половина чаена чаша вода. Поставете на котлона. Изцедете лимона, а кората му - настържете. Прибавете към сместа. Постепенно добавете жълтъците. Бъркайте до сгъстяване. Оставете леко да изстине и изсипете в охладената основа за пая. Охладете и оставете няколко часа преди поднасяне. При възможност и желание поднесете с малко сметана или сладолед, ягода и украса листо от мента.

 

Плодова торта

 

Продукти: 2 яйца, 200 г захар, 200 г кисело мляко, 100 г масло (олио), 300 г брашно, 1 бакпулвер, 1 ванилия.

Начин на приготвяне: Изброените продукти се разбиват, поставят се в намазана с олио и поръсена с брашно форма за торта. Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна. Като се охлади, се разрязва на две, леко се поръсва със сироп от компот, маже се със сметана, а отгоре се нареждат плодовете от компота.

Отстрани се полепват начукани орехи.

Престоява няколко часа в хладилник преди поднасяне.