АРТСЕДМИЦА


 

 

Театърът стартира празниците с Посещение на млада дама

 

Тази година ДКТ "Иван Радоев" - Плевен, чества 90 г. от основаването си

 

Ирина Андреева и Веселин Плачков се превъп-лащават в 7 различни роли на сцената

Мая ПАСКОВА

С премиерата на "Посещение на млада дама" от Зденек Подскалски стартираха честванията по случай 90-годишнината на плевенския театър. Още един рожден ден беше отбелязан същата вечер - на актрисата Ирина Андреева, която се превъплащава в женските образи в пиесата. На сцената й партнира Веселин Плачков, а авторът на музиката Асен Антонов също получава актьорска роля - на пианиста. Художник е Зоя Минева.

Според режисьора Светослав Каменов - Даки, това е актьорска пиеса - двама актьори на голяма сцена се превъплъщават в седем различни роли. Пиесата е писана през 1979 г. и е претърпяла над 20 000постановки. В Плевен е играна преди двайсет години с голям успех, а главният художествен ръководител сега Илко Иларионов тогава е бил в главната роля.

Авторът осмива едни мутанти на човешките недостатъци и взаимоотношенията между мъжа и жената в любовта, като суетата, изневярата, ревността, изкушението, жаждата за надмощие над партньора, неврастенични тикове за демонстриране на някаква интелектуална мощ и т. н. "В самото начало идеята и подходът на екипа беше да направим една лирична комедия. Но аз, като опитен режисьор, вярвам на актьорската природа и ги пуснах с штрих задачи. Те уплътняваха нещата със своя темперамент в друга посока, която не изневерява на автора, но се превръща в една благонамерена сатира", разказва Даки. Според него актьорите са свършили повече от половината режисьорска работа. Със своите предложения, темперамент, съвременни рефлекси като творци ме успокоиха, че работим в правилна посока и аз съм им много благодарен, че ми помогнаха, не скрива той. Само в 70 минути е събран екстратът от оригиналната пиеса, някои сцени са съкратени, други обединени, текстът на места е "продухан". Поставихме се от другата страна на сцената - какво иска да види зрителят, споделя режисьорът. А днешният зрител е от т. нар. "клип" поколение, затова и заложихме на лаконизма, разкрива Даки, който е и автор на текста на песните в пиесата.

Сюжетът е подреден по брехтианска матрица - различни сцени, всяка със свой сюжет и задача, обединени от разказвача - мъж, който чака вечно закъсняващата си любима в един бар и разговаря с пианиста. Той си представя какво би се случило, ако тя беше такава или друга, извежда в представите си онези отрицателни качества, които биха развалили хармонията. Преди десет милиона години избрал е свободата Адам, напуснал е Райската градина, но защо е взел и Ева - не знам, е лайтмотивът на песничка, която свързва отделни сцени.

"Не е случаен постулатът, че светът е оцелял, защото се е смял, тъй като човек е единственото живо същество, което има способността да се смее. А самоиронията е висша добродетел. Човек без чувство за хумор е винаги съмнителен", заключава Светослав Каменов. И е убеден, че всеки един, дошъл да види пиесата, освен забавление, неподправен хумор и добра актьорска игра, ще намери и някоя своя нравствена черта, над която да се посмее искрено.

В четвъртък, след редакционното приключване на броя, на плевенска сцена беше представена антологията "Съвременна полска драма" с участието на Мачей Новак, директор на Театралния институт във Варшава, и местните актьори Ирина Андреева и Веселин Плачков, които представиха откъси от пиесите. Едновременно с това вървят и усилени репетиции за следващата премиера - "Януари" от Йордан Радичков, с която на 27 март ще бъде до обогатен празничният афиш на ДКТ "Иван Радоев".

 

 

Ловеч

 

Режат от субсидиите на заспалите читалища

 

Мира ГАНЧЕВА

Читалищата, които не представят навреме своите отчети или не развиват дейност, рискуват да останат без средства. Това предложение направи зам.-кметът на Ловеч Пламен Петков на среща на представители на читалищните настоятелства. Парите на неизрядните културни институции ще бъдат преразпределени на инициативните читалища.

За 2009 г. държавният стандарт за субсидирана читалищна бройка е 7 130 лв. Разрешено е обаче да се изразходват 90 на сто от парите. Останалите 10% ще бъдат освободени, когато кризата затихне в световен мащаб, предположи Петков. По този начин субсидията за една бройка е 6 417 лв. Като се приспаднат всички задължителни разходи, остават 1 127 лв., а за читалищата на половин бройка - 439 лв. Всички читалища трябва да разработят разпределението на бюджета за 2009 г. От общината им обещават помощ, за да бъдат изрядни документите. Освен това през годината ще продължат да подпомагат писането и на проекти, за да могат читалищата да получат допълнително финансиране.

През 2008 г. по националната програма "Живи човешки съкровища" с проекти са се включили пет читалища от Ловешка община - в селата Абланица, Лисец, Баховица, Радювене и Славяни. Към Министерството на културата за допълване на субсидията са спечелени 20 проекта. С парите 10 от читалищата са доставили нови компютърни конфигурации, 6 са направили частичен ремонт, а 4 са изработили нови сценични костюми за певческите си групи. Пак към ведомството на Стефан Данаилов 11 читалища са разработили проекти за обновяване на библиотечните си фондове. Повечето секретари са преминали през курсове за счетоводство и безопасни условия на труд.

Тази година ще бъдат основно ремонтирани три читалища - в селата Лисец и Баховица и кв. "Продимчец" в Ловеч, припомни още зам.-кметът. Проектът е на общината и се финансира с около 1,5 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие".

 

 

Високите технологии влязоха в Дома на хумора

 

Една от карикатурите, включени във високотехнологичната изложба

Мариана ДИМИТРОВА

Най-новата изложба в Дома на хумора е тематичната колекция от 72 карикатури на 29 автори от 14 страни от Европа, Азия, Южна Америка. Тя е специален подбор от най-добрите творби на Международния конкурс за карикатура, организиран от Prestigio Technologies Ltd. Това е изложба, която организаторите се надяват да внесе разнообразие във Веселата къща. Добре познатата на специалистите компания свърза използването на високите технологии с изкуството. Продуктите й са от плазмени телевизори, външни дискове за памет и флаш, jps устройства до дигитални портмонета, компютърни компоненти. Това, което ги отличава, е, че те са като произведения на изкуството. С инициативи фирмата провокира и подпомага талантливи автори от цял свят.

"Миналата година ни потърсиха от Prestigio със седалище в Кипър. Фирмата продава продуктите си в 25 страни от Европа, Средния Изток и Африка. Понеже те също организират конкурси за карикатура предложиха обмяна на изложби. Компания Prestigio организира от 2006 г. по няколко конкурса годишно в областите фотография, карикатура и компютърен дизайн на теми и тапети за компютри. Акцентът е върху забавните моменти на живота сред техническите нововъведения, безкрайните възможности в развитието на изкуството и технологиите, оптимистичните възгледи за общото им бъдеще. Теми на конкурсите са "Смешните високи технологии в изкуството", "Следвай забавния път", "Очарованието на високите технологии", "Хората - изкуството на живота", "Лято в движение" и др. Представените в конкурсите творби се поместват на интернет-страницата на компанията и се оценяват освен от професионално жури, но и чрез гласуване от посетителите на сайта. В конкурсите са участвали и български автори, отличени с престижни награди", обяснява Дарина Маринчевска от Дома на хумора.

Изложбата, която гостува в габровската Весела къща "Изкуството на високите технологии" е в съзвучие с обявената за 2009 "Европейска година на творчеството и иновациите".

Допирна точка в партньорските контакти на фирмата с Веселата къща е, че на 1 април, когато е рожденият ден на Дома на хумора и сатирата, Prestigio обявява резултатите от конкурсите за карикатура. Фирмата ще се включи в наградния фонд на Международното биенале за хумор и сатира в изкуството през тази година. Тя осигурява три специални награди - високотехнологични продукти, в разделите карикатура, плакат и фотография.

Изложбата ще гостува в ДХС до края на април.

 

 

Проф. Бар Зоар награди студенти във В. Търново

 

Кремена КРУМОВА

"Във Велико Търново от всяка живописна улица, от всеки хълм излиза този лъх на българска история, на смелост, на битка за независимост и свобода. Щастлив съм да дишам, дори за малко, въздуха на това уникално място". Това написа в почетната книга на старата столица проф. Михаил Бар Зоар. "Проф. Бар Зоар е човекът, който еднолично, със своята книга и със своите трудове промени впечатленията за България. Книгата "Извън хватката на Хитлере написана през 1998 г. и до тази дата и малко след това никой, включително и от изследователите на Холокоста, не знаеше, че България е спасила своите евреи, отбеляза градоначалникът д-р Румен Рашев. Той каза, че дори в Световния музей на Холокоста в Йерусалим до миналата година този факт не е бил отбелязан освен с една единствена табела на цар Борис III. Тогава, след основна реконструкция на експозицията, е отредена специална зала, посветена на спасяването на българските евреи.

Поводът за посещението на проф. Бар Зоар във В. Търново бе ежегодният конкурс за есе на тема "Спасението на българските евреи. Той връчи наградите на тримата отличени участници. Конкурсът се организира от международна фондация "България" и всяка година се провежда в различни учебни заведения в страната. Тази година за домакин на събитието бе избран Великотърновският университет.

Книгата на проф. Бар Зоар описва спасението на българските евреи по време на Втората световна война. Идеята за нея се родила през 1993 г., когато професорът прочел статия в "Ню Йорк таймс, която разказвала как Дания спасила 7 000 от своите 8 000 евреи. Почти 95% от хората по света не знаят как България е спасила своите 50 000 евреи по време на Втората световна война, разказа Бар Зоар. Той е роден в България през 1938 г. През 1948 г. емигрира в Израел. Автор е на над 30 книги, сред които и автобиографиите на първия израелски министър-председател Давид Бен Гурион и президента Шимон Перес. Последната ще излезе на български език в края на лятото.

 

 

Четиво с продължение

 

Признания

Георги СТОЙКОВ

(Продължава от бр. 10)

Живях и скромно, и достойно като милиони българи, а дали ще остане знак след мене, бих могъл да отговоря поне двайсет години след като няма да ме има на тази земя. Доста мои книги видяха бял свят, но не броят е важен. Световната литературна история гъмжи от примери. Ще ви припомня само за двама грандове от френската литература. Балзак (живял 51 години) е оставил 97 романа. За него казват, че обичал парите, ордените, званията, титлите. Бил монархист, консерватор. Стендал (живял 59 години) е написал 2 романа, 1 повест и половината на трети роман, който не можал да завърши. Бил е прогресивен републиканец. Не че Балзак е бил по-малко гениален, но двата романа на Стендал - "Червено и черно" и "Пармският манастир" и след 200 години са в десетката на световните романи.

Някои свързват успеха на дадена творба и нейния създател с наследствени дадености и най-близкото обкръжение. Лично обяснение нямам и едва ли някой има.

Баща ми отдавна легна в дерманската земя при дедите и прадедите ми. Но и до ден-днешен ме срещат хора от селото и ми казват добри думи за него. Мама цял живот трепереше над една снимка, правена през 1929 г.. Снимала се с дружки. Всички са пременени с невероятно красиви сукмани, а върху тях елеци, окантени с кадифе и гайтани. Все баща ти ги е шил - казваше мама. И нещо затикаше и моето гърло. Вероятно е било от гордост.

Мама си отиде от белия свят на престижна възраст. Тя бе полуграмотна, но колко песни знаеше и как ни възпитаваше с тях! От нея наследих нещо завинаги - милост към сиромасите. "Колкото и малко да имаш - поучаваше ме тя, - дай и на другаря си!". Tази простонародна, християнска философия определи още в юношеските ми години политическата ми ориентация и отдадеността ми на социалната идея за справедливост. Освен дето ме е родила и отгледала и затова съм й безкрайно благодарен.

Случи ми се добра жена и отлична другарка. Близо половин век тя съпреживява всичко с мен - и добро, и зло; и щастлив миг, и горчива покруса. Тя е стожерът на дома ни. В нейната мъдра, кротка, но строга дума се вслушваме всички. Като стоматолог до пенсия се раздаваше без остатък за хората. Мнозина произнасят с уважение името на д-р Михайлова и днес. Роди и с примера си възпита две добри деца: синът Калин се отдаде на природата като лесоинженер; дъщеря ни Гергана споделя трудната участ на твореца - тя е цигуларка в престижен оркестър...

При един ловен излет в местността "Бялката" в неповторимите по красота и все още девствени Дадански гори между Угърчин, Драгана и Катунец намерих табелка със следния надпис: "Имай тайни непременно, защото без тях изцяло ще се преселиш в другите, а другите някога просто могат да те забравят и това ще бъде краят ти".

ИМАМ ТАЙНИ

Не ми се иска да бъда друг. Не ми се иска да бъда забравен. Една от тях обаче ще ви доверя: аз служа на истината! Мисля, че единствената истинска степен на човека - научна, морална, социална, всякаква - е степента, в която той е най-близо до истината.

Всеки човек има миг в живота си - една минута или един ден, в който той самият е прекрасен. Дълбоко вярвам в това. И не виждам на какво друго трябва да служи неговият дух, освен на този миг, на този час, на този ден. Истината и прекрасното не напускат съня ми. Как много ми се иска те да се преселят и във вашите души, в душите на вашите близки, във всички хора. Може би това е и главната мисия на твореца...

 

 

Дати и личности

 

Мита Стойчева
(22.III.1909 - 20.VIII.1976)

100 г. от рождението на народната певица с международна известност от с. Мекиш (дн. Обединение), Великотърновска област. Потомка на певчески род, тя е една от най-популярните представителки на северняшката народно-песенна школа. Някои от любимите й песни: "Авлига пее в градината", "Диляна мома хубава", "Заправи Богдан калето" и мн. др. Носителка на държавни отличия.

 

 

Анна Аврамова
(23.III.1934 г.)

75 г. от рождението на голямата пианистка и педагожка от Свищов. Изнася множество клавирни концерти в София и провинцията. Съчинения: "За връзка и зависимост между клавирните изпълнения и хармоничния строеж на творбите", "Познанията по хармония и работата по пиано със студенти теоретици" и др.

 

Рачко Ябанджиев
(29.V.1920 - 26.III.2004)

5 г. от смъртта на народния артист от Стражица. Работи в Народния театър "Ив. Вазов" в София. Роли: Рад Лупу в "Към пропаст" от Ив. Вазов, Гарецки във "Вълци и овце" от А. Н. Островски, Освалд в "Крал Лир" от У. Шекспир и мн. др. Има участия в киното и телевизията. Носител на държавни отличия.

Подбрал: Витан БАРАШКИ