ТЕМА


 

 Корупцията в здравеопазването

 

 

Всеки четвърти българин смята, че състоянието на здравеопазването е един от трите най-големи проблема, пред които е изправена страната. Това сочат данни от последния доклад за оценка на корупцията на Центъра за изследване на демокрацията. Според статистиката тенденцията е към намаляване на малката и административната корупция в България през последните пет години. Здравеопазването обаче се отличава от тази обща тенденция, като по някои показатели се забелязва дори нарастване.

Забелязва се двукратно увеличение на дела на гражданите, които посочват сферата на здравните услуги сред тези с най-голяма корупция: от 20% през 2002 г. до 40% през 2007 г. Този резултат поставя здравеопазването на трето място след митниците и съдебната система. Подобни са резултатите и от оценката на обществото по отношение на степента на разпространение на корупционните практики сред лекарите. Близо две трети от гражданите смятат, че почти всички или повечето лекари са замесени в корупционни практики, като по този показател медиците се нареждат веднага след митничарите и представителите на правораздавателните и правоохранителните органи, изпреварвайки данъчните служители, политическия елит, министри и кметове, показва още мониторингът.

Най-често срещаните корупционни практики в здравеопазването са свързани с даването на подаръци или плащането на определена сума извън официално регламентираните такси. За разлика от други типове "малка корупция" при този крайният потребител на здравни услуги е обект на корупционен натиск без да има голям личен избор относно корупционното си поведение. Това е типичен случай, в който даващият подкупа е жертва, а не съучастник и облагодетелстван. Пациентът дава, за да получи здравно обслужване на съответното качество, което му се полага като здравно осигурен. Не всички видове корупционни практики в здравния сектор обаче могат да се отнесат към този тип. Изключение правят някои видове корупция, свързани не толкова с потреблението на здравни услуги, колкото с упражняването на осигурителни права като временна нетрудоспособност (болнични листове), трайна нетрудоспособност и трудоустрояване. При тези видове корупция пациентите могат да бъдат както жертва на изнудване, така и съучастници с лекарите в извличане на неполагаща се облага (далеч по-голяма от стойността на подкупа или подаръка) от осигурителните и пенсионни фондове.

В друга група от корупционните практики в здравеопазването интересите на пациентите са косвено засегнати без те да са преки участници в корупционната сделка, показва проучването на Центъра за изследване на демокрацията. Към този тип корупция спада тази на пазара на лекарства, злоупотребите при финансирането на болниците от НЗОК, административната корупция, свързана с управлението и контрола върху доставчиците на здравни услуги, както и върху прилагането на хигиенно-епидемиологичните стандарти и стандартите по безопасност на труда при регулирането на търговската дейност.

Показателен за съществуването на корупционни рискове и практики в здравеопазването е "погледът от вътре", т. е. анкетите сред лекарите. По данни на Министерството на здравеопазването около 2/3 от интервюираните потвърждават наличието на такива практики с различна степен на интензивност (понякога, често или постоянно). Най-голям е този процент при помощта при раждане (71%), и при операциите (68%). Значителен е процентът на потвърдилите нерегламентирани плащания за оказване на непрофесионални грижи на болните (хранене, обличане и т. н.), както и за покана за дарение при постъпване в болница (54,5%).

 

 

Плевен

 

На 500 лв. скача мизата за едно раждане

 

Ралица ПЕТРОВА

Почти двойно се е повишила цената за едно раждане в Плевен, установи проучване на "BG Север". Ако досега бъдещите майки се бъркаха (по желание) с около 300 лв., за да получат необходимото внимание и сигурност при появяване на отрочето им на бял свят, то вече ще трябва да заделят в касичката по 500 лв., независимо дали се касае за секцио или нормално раждане. Все повече родилки предпочитат да стимулират корупцията сред акушер-гинеголозите, за да са сигурни, че "всичко ще е както трябва".

Още в началото, когато започнах да ходя на консултация, бях убедена, че трябва да си платя на някой за раждането, разказва Р. И., майка на 11-месечно бебе. Липсата на качествена апаратура в плевенските ДКЦ-та, както и фактът, че водещият консултацията гинеколог не извършва раждането, накарали бременната да започне паралелни прегледи на частно. В подобни случаи бъдещите родилки избират медици, които работят и в родилното отделение. Taка тези лекари следят цялата бременност, а после израждат. Безплатните консултации преминават формално, видеозон се отпуска от касата само три пъти през цялата бременност, единственият позитив е, че се извършват всички изследвания без за тях да се плаща, категорични са плевенски майки. Според тях самата система на здравеопазването е повече от категорична предпоставка за корупцията в сектора.

Много мислех дали да си платя, разказва В. И., която има бебе на 4 месеца. "Тъй като всичко изглеждаше нормално, реших, че няма да "избирам доктор". Когато обаче настъпи моментът да ме приемат в родилното, се оказа, че трябва да родя със секцио. Не мога да отрека, че всички са специалисти и си вършат работата, но отношението, ако "не си човек на някого" е коренно различно. Бях оставена сама в предродилна зала, без изобщо някой дълго време да ми обърне внимание. След операцията вниманието беше почти нулево. В стаята при мен имаше жени, които си бяха платили. "Техният" доктор по два пъти на ден идваше или им се обаждаше по телефона, за да ги пита как са", не скрива В. И.

Много бъдещи здравно осигурени майки вече предпочитат частните клиники, тъй като там цената за едно раждане е почти идентична със сумата, която се дава на един доктор да си свърши работата в родилното отделение на държавната болница.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

За да оцелееш, трябва да бутнеш

 

Кремена КРУМОВА

"Стомахът на майка ми бе отстранен. Лекарят си поиска пари, вярно е. Каза - нашият труд струва 600 лв., за мен и екипа ми, който направи операцията", разказва потърпевш от Велико Търново, пожелал анонимност. Той самият знаел, че онкоболните не си плащали, затова се учудил, че докторът иска толкова много пари. Възрастната жена била приета в болницата след оплакване за тежест в стомаха. След като й направили всички изследвания установили, че има злокачествен тумор. Насрочили й дата за операция. Никой не споменал, че трябва да се плати. Изпратили жената в онкологията, откъдето потвърдили диагнозата. Планирали операция. Първоначално определили хирург, но той бил млад и много пациенти се оплаквали от компетентността му. Затова синът на болната жена решил да помоли да бъде назначен друг хирург.

Операцията минала. Синът решил да се срещне с доктора и да му благодари. Попитал го колко струва това, че именно той е осъществил интервенцията. Тогава лекарят си казал цената. Синът някакси успял да събере парите преди изписването. "Санитарката веднага влезе в операционната, за да каже на доктора, че ние си тръгваме. Хирургът излезе и ми каза да ида при него към 13 ч. Ако пък не мога, той щял да слезе веднага. Това ме отврати най-много - че ще слезе да си вземе парите с кървави ръце. Отидох в уговорения час и му дадох плика", връща се с огорчение назад потърпевшият, който е искал най-доброто за майка си.

 

 

монтана

 

С години съдят шефка на комисия

 

Момчил ИВАНОВ

Скандал с взет подкуп от председателя на ТЕЛК в Монтана д-р Димка Манойлова гръмна преди 6 години в областния град. Тогава след оплакване на пациентка, че лекарката й иска 200 лв., за да й признае степен на инвалидност, която тя в действителност има, полицията проведе секретна операция срещу шефката на комисията. Белязани били банкноти - общо 200 лв. С разрешение на прокуратурата били използвани специални разузнавателни средства - снимащи и записващи устройства. Манойлова взела парите без скрупули. Случаят бе оповестен в полицейския бюлетин и отчетен като борба с корупцията.

Въпреки това същата лекарка работи и до днес в ТЕЛК. Тя бе съдена многократно от различните съдилища, но до осъдителна присъда в крайна сметка не се стигна. Първоначално Районният съд в Монтана призна Манойлова за виновна, издаде условна присъда и отне правото й да работи като лекар. Делото бе обжалвано пред Окръжния съд в Монтана и Апелативния в София, върнато бе за повторно разглеждане и в крайна сметка Манойлова бе оправдана. Съдът прие, че пациентката имала да връща заем на лекарката, даден й месеци преди това. Така медичката излезе суха от водата и ударът по корупцията увисна във въздуха.

 

 

 

ловеч

 

ТЕЛК-доктори издавали фалшиви документи за инвалидни пенсии

 

Мира ГАНЧЕВА

В Ловешкия окръжен съд върви един от най-големите процеси в района - срещу четирима лекари и три машинописки от ТЕЛК, които са издавали фалшиви документи за получаване на инвалидни пенсии. Делото бе образувано през септември 2006 г. по обвинение на Окръжната прокуратура в Ловеч. Щетите, нанесени на НОИ, са в размер на почти 1,860 млн. лв. Ход на делото не беше даден в продължение на повече от половин година поради различни причини. През това време двама от обвиняемите починаха. Лекарите и машинописките са обвинени, че са участвали в престъпна група за издаване на експертни решения с невярно съдържание. Ако бъдат признати за виновни, ги очаква над три години затвор.

Според обвинението групата е издавала експертни решения за различни заболявания на напълно здрави хора, които са получавали неправомерно пенсии за инвалидност. В някои от медицинските заключения ставало дума за хора без крака или без ръце, слепи или с други сериозни увреждания, които всъщност си били съвсем читави. Пред проверяващите "инвалидите" признали, че са платили на посредник, за да им издейства фалшиви медицински. ТЕЛК-служителите били изградили стройна система за намиране на хора, които са давали пари или подаръци. Аферата се простирала на територията на Ловешка, Великотърновска, Габровска и Софийска област.

"Не може да се отрече, че има корупция сред лекарите в ТЕЛК, но за нея виновни са и двете страни - докторите са податливи заради малките си заплати, а потенциалните инвалиди - от интерес да получат по-висока пенсия. По този начин интересите и на двете страни съвпадат". Така коментира преди време проблема шефката на Районния център по здравеопазване в Ловеч д-р Цветолюба Генкова. Освен това докторите в ТЕЛК работели по договор със здравната каса и нямали право на частна практика, за да си осигурят допълнителни доходи.

 

 

 

ВИДИН

 

Малките болници не предполагат злоупотреби

 

Тина ИЛОВА

Малките болници не предполагат корупция. Няма данни досега лекар от здравните заведения в Белоградчик или Кула да е бил заловен с белязани банкноти. Никой не е съобщил да са му били искани пари. Причината е в контингента, който обслужват тези болници. Това са възрастни хора, пенсионери, които нямат никакви възможности да плащат допълнителни пари за здраве. И лекарите не им ги искат. Сега, когато се говори за фалит на тези болници, едва ли някой лекар ще си позволи да иска пари за услугата си, която се покрива от здравната каса.

Това се отнася и до областната болница във Видин. И все пак през миналата година хирург бе хванат с искани от близки на пациент 600 лв. Полицията съобщи за случая, описа подробно как д-р Д. е поискал парите, как тя ги е белязала и как е бил засечен. Местните и централни медии съобщиха новината и всичко свърши дотук. По-нататък никой не се интересува какво е станало с този човек - стига ли до съд, получава ли етично наказание, какви последствия има това за работата му. Оказва се - никакви. Въпросният доктор си е на поста. От случая не пострадва дори имиджът му. Колегите приемат случилото се като лош късмет да попаднеш точно на такъв пациент, който да те злепостави. И така до следващия случай, който приключва по същия начин - малко пушилка, лек смут и нищо съществено. Човекът си остава на същото място и като нищо може пак да си поиска пари от болен най-често за операция. С утешението, че така се прави навсякъде. Но и пациентът участва в нерегламентираното плащане. Има ли - дава с надеждата, че така операцията му е по-сигурна. Оцелее ли, казва: халал да са му парите... Според повечето хора това правят всички лекари. Само ония от сериалите са други, но животът не е "Спешно отделение"...

 

 

ВРАЦА

 

Медици се замесват в афери с търгове и нелегални аборти

 

Цветана АТАНАСОВА

Корупцията в здравеопазването може да се прояви в различни форми - от нарушения на Закона за обществените поръчки до принудителното вземане на пари от пациенти за медицинска услуга. Цялата гама от възможни корупционни действия се съдържа в нарушенията, установени от Районната здравно-осигурителна каса (РЗОК) във Враца през 2007 г. Те са свързани със заплащане или доплащане от пациентите за дейности, финансирани от НЗОК, неправомерно включване на здравноосигурени лица в регистъра на личния лекар, неспазване на работното време за обслужване на пациенти, липса на задължителна функционираща и изправна медицинска апаратура, неспазване на условията за предписване на лекарства от списъка на НЗОК, изписване на повече от 3 лекарствени продукта на един пациент за едно заболяване, несъотвествия на договорената по вид и обем и оказана медицинска помощ.

В болниците са констатирани нередности при воденето на медицинските документи, неоснователни вземания на потребителска такса, осъществени повторни хоспитализации на пациенти по една и съща клинична пътека в един и същ месец, неспазване на индикациите за хоспитализация на пациенти, липса на задължителни изследвания, заложени по конкретна клинична пътека.

В началото на февруари след проверка на Държавна финансова инспекция беше предаден на прокуратурата управителят на МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Козлодуй д-р Юлиян Йорданов заради констатирани нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. И при петте проверени поръчки финансовите контрольори са съставили актове за административни нарушения на д-р Йорданов. Случайно или не той е сключил договори по три поръчки с едни и същи фирми - "Алмус фарма"ЕООД в Лом и "Медика здраве"ЕООД - София, но не е информирал за това, както е по закона, Агенцията за обществени поръчки нито в определения 7-дневен срок, нито след това. Нещо повече - контрольорите установили, че липсват тръжните документи по тези поръчки. Д-р Йорданов си е позволил да сключи договор с ЕТ "Анишоу-Ангел Лалов" - Козлодуй, за доставка на болнична храна, без фирмата да е участвала в търга по тази поръчка. Лалов е доставял храна близо две години, за което са му платени над 50 000 лв.

Все още не е приключило разследването срещу акушер-гинеколога д-р Петър Ангелов от Бяла Слатина, уличен в нелегален аборт на непълнолетна проститутка от ТИР-паркинга край с. Войводово. Говори се, че за това той е получил солидна сума пари. В края на април миналата година полицията запечата частния кабинет на доктора, в който практикува със съпругата си д-р Полина Воденичарова. Срещу него има образувани общо пет следствени дела за различни нарушения на професионалната клетва и морал. Освен за нелегалния аборт, той се разследва за продажба на деца и за смъртта на родилка от с. Малорад, припомниха от ОДП във Враца. Няколко месеца след това д-р Ангелов беше възстановен на работа в белослатинската болница, като нейният директор д-р Огнян Кожухаров обясни, че гинеколъгът само ще преглежда поликлинично, но няма да извършва операции, интервенции и да изражда деца.