ТЕМА


 

 Иде ли пак потоп?

 

Скъсани диги и неподдържани съоръжения в Плевенска област

 

  Поля ТОМОВА

Състоянието на за щитните съоръжения на реките в Плевенско не е добро и в региона има реална опасност от наводнения при пролетното пълноводие и топенето на снеговете, стана ясно след заседание на областната комисия по бедствия и аварии. През лятото на 2005 г. в Плевенско бяха разрушени над 15 диги, което доведе до наводнения на земеделски имоти и къщи. Скъсани диги има все още в района на с. Ставерци, гр. Левски и на р. Осъм край с. Новачене. Дигата при Ставерци има пробойна на около 150 - 160 метра. При повишаване нивото на реката водите ще залеят селото, категорични са експерти. Според директора на "Напоителни системи" - Плевен, Веселин Монев Министерството на земеделието и горите е възложило ремонта на дигата на фирма, която не си е свършила работата. Иначе Монев заяви, че "Напоителни системи" са ремонтирали шест диги на територията на региона. Той призна, че като цяло финансирането от страна на аграрното ведомство не е достатъчно и се работи на парче. Според засегнати от миналогодишните наводнения обаче дигите в Плевенско изобщо не се наблюдават, камо ли да се поддържат. Освен с тях проблеми има и с непочистените речни корита, е констатацията на експертите.

Според Гражданска защита (ГЗ) повсеместно на територията на областта има непочистени корита, както и сметища по поречието на реките. Според областната комисия за защита при бедствия и аварии почистващите фирми не са работили качествено. В повечето случаи се чистят дървета и храсти покрай коритата на реките. Това обаче не е достатъчно, тъй като след тяхното затлачване реките не могат да поемат целия обем вода и се наводняват хиляди декари. През лятото на миналата година в Плевенско бяха залети над 40 хиляди дка земеделска земя. В по-малките населени места е практика боклуците да се изхвърлят в опасна близост до реките. Еколозите са констатирали също, че близо до водата все още има складове с пестициди с изтекъл срок на годност. При наводнение отровите попадат в реките и има реален риск от натравяне не само на животни, но и на хора. Липсата на дренажи и канализация в селата и малките градове води до задържане на подпочвените води, което също е предпоставказа наводнения при проливните дъждове, смятат експерти. Затова препоръката към кметовете е в най-кратки срокове да изготвят проекти за отводняване и да кандидатстват за финансиране.

Подобно е и положението със свлачищата в региона. След последните снегове в Плевенско се активизираха четири свлачища. Само за едно - на улица "Шипка" в Никопол, има изготвен проект.

Изключително сериозен е проблемът с кражбите на част от съоръженията по реките Искър, Вит и Осъм. "Напоителни системи" - Плевен, спешно трябва да възстанови затворените клапи на шлюзовете, които са 60 по поречието на Вит, 27 по Осъм и 14 по Искър. Масово се крадат клапите, които спират водата - от 100 в момента има само 12. Задигнати са дори новите, поставени на бента край Чомаковци. Там през миналата година затворени шлюзове в неизправното съоръжение предизвикаха наводнение, а малко остана да бъде залята подстанция "Мизия" и цяла Северна България да остане без ток.

Не са решени и въпросите с поддръжката на язовирите в областта. 16 от тях са потенциално опасни, е констатацията на областната комисия. От 85-те язовира в региона 24 са държавна собственост и се стопанисват от "Напоителни системи". 61 от водоемите са на отделните общини в областта. Опасен е язовирът край с. Градище, тъй като е построен на стръмнина и се пълни много бързо. Не са почистени язовирите край Пордим и яз. "Бръшляница" до Плевен. Рискове носят и неизправните изпускатели и преливници на някои водоеми. До 30 май ще се проверят отново всички язовири и защитните съоръжения на реките, е решено на заседание на областната комисия.

 
МОНТАНА

 

Четири села са под водата

 

Момчил ИВАНОВ

От високи подпочвени води вече 10 дни са наводнени дворове, мазета и приземни етажи на къщи в монтанските села Медковец, Смирненски, Владимирово и Доктор Йосифово. Няколко помещения от сградата на Обединен детски комплекс "Слънце" в град Вършец са наводнени заради нарушена хидроизолация на покрива. Децата са преместени в други помещения.

15 малки язовира в област Монтана в момента са пълни и преливат. Водата от тях се оттича по коритата на близките реки и не създава опасност за населени места и обработваеми земи. В язовир "Огоста", който е втори по големина в страната, са събрани 380 млн. куб. м. вода, максималният му обем е 510 млн. куб.м. Допълнителна стена от един метър е изградена с чували от пясък на язовир "Илиевското" в община Якимово. Язовирът преливал и бил опасен за село Дългоделци.

Превантивни мерки срещу евентуални наводнения е разпоредил областният управител на Монтана Тодор Върбанов, съобщиха от неговата администрация. В качеството си на председател на Постоянната областна комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи той е издал заповед до кметовете на общини да понижават контролирано нивото на водата в язовирите на тяхна територия до достигането на 2 метра воден запас под преливниците. Ако това не може да стане само чрез основните изпускатели, трябва да се направят аварийни преливници. Кметовете трябва да следят за проводимостта на речните корита, да проверят дали са почистени отводнителните и канализационните съоръжения.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Яз. Йовковци прелива

 

Кремена КРУМОВА

Язовир Йовковци се оказва проблем във Велико Търново. Във вторник (14 март) сутринта водоемът е преливал с 24 куб. метра в секунда, ден по-рано по същото време - с 41 куб. м в секунда.

Поради активизирало се свлачище е затворен за всички моторни превозни средства участъкът от пътя Велико Търново - Горна Оряховица през Арбанаси за неограничено време, съобщават от Областно пътно управление и Гражданска защита. Пропаднал е 30-метров участък от пътя заедно с банкета и канавката. Обходният маршрут е единствено през с. Шереметя. При селата Дрента и Тюдовци, Еленско, са активизирани още две свлачища.

Опасните водоеми в община Свищов са Банкова воденица 1 и 2 и язовир Ливадето като 1 - 1,5 м остава до кота преливане. При необходимост ще започне отпускане на водата им за освобождаване на воден обем. Всички останали водоеми, реки и дерета на територията на община Свищов са в добро състояние.

 

 

Движение на земна маса застрашава Гражданска защита

 

Лилия ЛОЗАНОВА

Свлачището над ул. "Опълченска" 73 застрашава пет семейства в кооперацията. Още от есента на 2005 г. има заповед за евакуацията на 22-мата души, обитаващи застрашената сграда. Всички жители обаче са предпочели да останат в кооперацията, само едно семейство се е преместило в общинско жилище.

Спешно изпратихме искане за 246 904 лв. до комисията по бедствия и аварии, с които да укрепим свлачището, каза Димитър Алурков, инспектор в Гражданска защита - В. Търново. 231 000 лв. са необходими за подготовка на нов работен проект за укрепване на обекта. 15 870 лв. са за разплащане на фирмата, извършила миналогодишните аварийни работи. Според Алурков хората от застрашената сграда са подложени на сериозен риск. Свлачището продължава да настъпва и към съседната сграда на Гражданска защита, която се намира на улица "Опълченска" 75. Свлачището се е активизирало за пръв път през 2003 г. Тогава община В. Търново е поискала 321 000 лв., но са отпуснати 144 000 лв., напомни Алурков.

 

 

ТЕТЕВЕН

 

Нивото на Малка Желязна се регулира

 

Станислава СТОЯНОВА

Опасност от приливна вълна на територията на община Тетевен на този етап няма, а нивото на водата в единствения язовир в региона "Малка Желязна" се регулира, съобщи зам.-кметът Нако Наков.

През изтеклата 2005 г. община Тетевен на три пъти пострада сериозно от приливната вълна. Разрушени бяха осем моста и 50 семейства попаднаха в кризисна ситуация. Първите щети бяха в размер на 2 200 000 лв. Средствата, изразходени за щетите от втората вълна, бяха в размер на 363 569 лв.

Общината пострада при тези наводнения, въпреки че предварително беше почистено, одълбочено и коригирано коритото на река Вит в централната градска част, като изразходваните средства за тази цел бяха 300 000 лв. Отново предстои възстановяване и корекция на р. Вит, изграждане на дънни прагове и подпорни стени на стойност 959 000 лв. Тези средства ще бъдат използвани и за укрепителни работи и овладяване на свлачищата в региона. Разрушените при наводнението 8 моста са възстановени.

 

 

ЛОВЕЧ

 

Проблем са малките водоеми

 

Адриана ЙОРДАНОВА

Всички големи язовири в Ловешка област са на нива, които са под допустимите и няма опасност да прелеят от топенето на снеговете, нито при евентуални валежи, каза шефът Гражданска защита в Ловеч Иван Чоканов. Язовирите "Сопот" и "Морун" са на около една десета от обемите си, "Крапец" е с обем на 20 сантиметра от преливния си ръб, но отточната му система води към язовир "Александър Стамболийски" и няма проблеми с водите.

На места преливат малки язовири заради неработещи изпускателни съоръжения, но те са далеч от населени места и няма опасност от проблеми с хора и инфраструктура. Комисия проверява на място три случая със задръстени мостове в селата Черни Вит, Драгана и Голец, каза още инж.Чоканов. Според него няма сериозен проблем, а кметовете "преиграват", защото се нуждаят от пари.

100 хиляди лева бяха дадени от Националния кризисен щаб за Ловешка област през миналата година само за почистване на коритата на реките и деретата в кризисните райони.

 

 

ВРАЦА

 

Свлачища рушат къщи и улици

 

Цветана АТАНАСОВА

Най-сериозно е положението в крайдунавския град Оряхово, където свлачище над фериботния комплекс застраши от срутване жилищни сгради и вопровода, разрушава цялата инфраструктура в квартал "Зелена бара", известен още като Турската махала. Сред пострадалите близо 50 къщи е музеят на музиканта Дико Илиев. От него вече е изнесена цялата експозиция и е оставена за съхранение в местното читалище, съобщи заместник-кметът Тошко Цонков. Евакуирани са живеещите в съседните 10 къщи в свлачищната зона и хората са настанени в общинското общежитие.

Двата свлачищни процеса се събират над фериботния комплекс и периодично се активизират от топенето на снеговете и увеличените подпочвени води. Още в края на декември те са започнали да действат. Зз да бъдат предприети мерки за тяхното ограничаване и стабилизиране са поискани 500 000 лв. от Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи (ПКЗНБАК) и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Средства са били отказани.

На повторното писмо, отправено до двете институции, подкрепено и със становището на областния управител Антонио Георгиев, от МРРБ са отпуснали 50 000 лв. за неотложни аварийни и възстановителни работи, а от ПКЗНБАК са определили 100 000 лв. за незабавно геоложко проучване на свлачищата и възможностите за тяхното укрепване. Според кмета на Оряхово Христо Иванов обаче това е крайно недостатъчно.

Още 7 малки свлачищни участъци са се активизирали на 2 км от Оряхово по посока към Мизия. Свличане на земна маса заплашва жилищни сгради, стълбове на електроразпределителнита мрежа и водоем на фирма "ВиК". Има опасност калните маси да повлекат дървета и стълбове и да подкопаят водоема, казаха от общинската управа. От МРРБ са одобрени 90 000 лв. за укрепване на проблемния участък.

В община Козлодуй язовирът на с. Рогозен прелива с 4 куб. м. в секунда, а водоемът в с. Бързина с 6 куб. м. /сек. От 86 язовира на територията на област Враца, 62 са потенциално опасни. Най-рисково е състоянието на осем, като шест от тях - "Лесконож", Косталево, Сухия скът, Баница, "Мраморчица" и Три кладенци, са на община Враца. От понеделник започна проверка на водоемите.

 

 

ГАБРОВО

 

Река Янтра се покачва, общината заделя пари за почистването й

 

Мариана ДИМИТРОВА

Община Габрово е подготвила проект за ведомството на Емел Етем, пред което ще се кандидаства за средства за почистването на речните корита. Дори обаче той да не бъде одобрен, местната управа ще задели необходимите пари за почистването на р. Янтра, която минава през центъра на града и чието ниво се покачва. Една от неудачите обаче при грижите и поддръжката на речните корита е, че не се знае кой е собственикът. Р. Янтра в Габрово е публична държавна собственост, а не общинска, казва кметът Богомил Белчев.

Засега от община Габрово не знаят дали ще бъде изпратена комисия, която да разгледа като потенциално опасен най-големият воден обект на територията на общината - язовир "Христо Смирненски". Няма информация и за преглеждането на язовирите общинска собственост, съобщи за "BG Север" кметът на Габрово.

Обилните снеговалежи и дъждове през последните дни в Габрово активизираха много свлачища, повечето от които са стари. Едно от тях е на възлово място - по пътя Габрово - Трявна. Природното бедствие е предизвикано от високото ниво на подпочвените води. Свлачища тръгнаха и в голяма част от габровските села.

Вследствие на проливните дъждове, които през последните дни достигнаха 15 л/кв. м сериозно пострада обаче Севлиево. Прииждането на р. Росица и притоците й, както и преливането на отводнителни канали нанесоха значителни щети на инфраструктурни обекти. Наводнени са 6 жилищни сгради в севлиевското село Бериево и четири сгради в самия град. Две фирми също са пострадали от наводнението. Свлечени са много селски пътища и пътни съоръжения.