СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                    СОЦИАЛНО                   "BG Север" - брой 10 (9 - 15  март 2012 г.)


 

Безработицата в Плевен расте неудържимо, още 441 съкратени

 

Незаетите са близо 9 на сто, 34 души се конкурират за едно свободно място

 

Ангел АТАНАСОВ

Нов ръст на безработицата в Плевен отчете местното бюро по труда тази седмица. Само през януари в трудовата борса са си представили документите за регистрация още 441 съкратени от предприятията в района. С тях хората, които всеки месец се явяват в Бюрото за подпис, са станали общо 5 621 души.

Според официалните данни равнището на безработицата в Плевен е 8,9 на сто спрямо икономически активното население. Съкратените мъже са 2 927-ма - 52,1 на сто от регистрираните на борсата. Безработните на възраст между 30 г. и 49 г. са 1 345 души, а младежите до 29 г. - 1 199 души. Най-голяма е групата на хората над 50 г. - те са 1 760 души и броят им продължава да расте. На помощ от Бюрото по труда в търсенето на работа разчитат и 227 плевенчани с намалена трудоспособност.

31,8 на сто от регистрираните вече се водят трайно безработни, сред които преобладават хората с ниско образование. И при тях мъжете са повече - 51,8 на сто.

В професионалната структура на безработицата през януари нараства числеността на безработните лица във всички групи. Регистрираните без специалност са 2 461, работниците са 1 427, а специалистите - 1 733.

През януари са обявени 164 свободни работни места, които са 2,9 на сто спрямо предлагането. От тях по програми за заетост са заявени 60 работни места, а останалите са на първичния пазар.

През отчетения месец 34 безработни са се конкурирали за едно работно място. Най-много се търсят хора за нискоквалифицирана работа. Обявените свободни работни места са били предимно за кандидати с основно образование - в търговията, леката промишленост и услугите. Търсят се продавачи, чистачи, гладачи, охранители, общ работник, градинар, сметосъбирач и др.

Висококвалифицираният пазар на работната сила е 20,2 на сто от общия. Разкритите работни места за висшисти са в областта на икономиката, образованието, хуманитарната област и сферата на услугите.

С най-ниски потребности - 9,6 на сто от общите, е пазарът на квалифицирана работна ръка. Обявени са работни места за заварчик, готвач, шивач, шофьор, водопроводчик, стругар, фрезист и др.

 

 

Бебе намира нови родители веднага след появата си

 

Ива СЛАВКОВА

Плевенчанка с две собствени деца е разубедила родилка да изостави бебето си. Двете се срещнали за първи път в родилното отделение в Плевен. От тогава жената често взимала детето в дома си, а няколко месеца по-късно тя и съпругът й започнали да го отглеждат по силата на Закона за закрила на детето като приемно семейство. След изтичането на срока от две години, определен тогава от Районния съд, съпрузите отново внасят молба Иван да остане при тях още три години.

Други четири деца от неизвестни бащи отглежда в една стая на общинско жилище биологичната майка на момченцето. Тя е безработна и доходът й от 300 лева се сформира единствено от отпуснати месечни социални помощи, сочи доклад, представен по време на съдебното заседание.

В приемното семейство освен привързаност и любов предлагат на момченцето и лично пространство и много играчки, подходящи за възрастта му. Молбата на приемните родители е удоволетворена, съдът в Плевен решава Иван да продължи да живее с тях.

55 са изоставените само за година бебета в община Плевен, информират от отдел "Закрила на детето" към дирекция "Социално подпомагане" в общината. Вариантите пред изоставените деца са да бъдат настанени в специализирана институция или в приемно семейство, а с повече късмет по-късно да бъдат и осиновени. Съгласно новите промени в Семейния кодекс, ако една майка не заяви желание за прекратяване на настаняването на детето й в дом до 6 месеца след раждането му, то се вписва в регистъра за осиновяване, припомнят от социалната служба.

Тази процедура улеснява по-бързото намиране на осиновители на изоставените още в родилно отделение деца, като целта е по-малко от тях да се задържат в институциите и да им се даде шанс да растат в семейна среда. В рамките на тези 6 месеца от раждането и изоставянето на детето се търсят роднини, които могат да го приемат. Ако майката или нейни близки не бъдат открити, вече се пристъпва към следващата процедура - вписване в регистъра за осиновяване.

Щастливи случаи като този на Иван все още са рядкост, признават социални работници. С новите си родители и две сестри детето се чувства обичано, сигурно и спокойно.

От началото на годината в Плевен са одобрени 4 приемни семейства. Миналата година те са били 24 - доброволни и професионални.

 

 

Тийнейджърите от клуб “Млад журналист” при ПГМЕТ с интерес разглеждат седмичника, сн. BG Север

Тийнейджърите от клуб “Млад журналист” при ПГМЕТ с интерес разглеждат седмичника, сн. BG Север

Наплив от бъдещи журналисти в редакцията на “BG Север”

 

В рамките на четири работни дни редакцията на "BG Север" бе посетена от две групи тийнейджъри с афинитет към журналистическата професия. Учениците се запознаха на място с технологията на производство на вестника, получиха отговори на всички вълнуващи ги въпроси, свързани с творческия процес при списването на седмичника.

Клубът "Медии и комуникации" с ръководител Първолета Петкова към СОУ "Христо Смирненски" съществува от седем години. Членовете му имат 13 издания на ученически вестник, три радиопредавания и множество фотоизложби. Мотото на клуба гласи "Мързелът е враг на всяко добро намерение". Младежите работят по европейския проект "Успех" и продължават издателската си дейност.

В рамките на същия проект клуб "Млад журналист" с ръководител Росен Хаджиев при Професионалната гимназия по механоелектротехника в Плевен вече е издал два броя от училищния вестник "Клю - клю", предстои излизането на трети. Бъдещите журналисти са избрали заглавие на изданието си, което отговаря на неговата концепция - да отразява училищния живот в хумористичен стил. На вестника не са му чужди и компроматите - както за ученици, така и за учители. "BG Север"

 

 

РИО проверява слабаците от миналогодишните матури

 

Инна СТЕФАНОВА

Старши експерти от Регионалния инспекторат по образованието (РИО) в Плевен вече активно обикалят онези училища в града и региона, които са показали на миналогодишните матури най-слаби резултати, научи "BG Север". Най-вече в часовете по български език и литература и в тези по география и икономика представителите на РИО следят как се преподават уроците, каква е активността на присъстващите ученици и до къде се е стигнало с усвояването на материала за тазгодишните зрелостни изпити. По неофициална информация под прицел този месец са не само онези школа в региона, определени като "слабаци", а и онези, които са в първата десятка на класацията - отличниците. Заради парадокси като този в едно от училищата в Кнежа, в което оценката от матурата по география и икономика била над много добър - 5, но в последствие се оказало, че там на зрелостен изпит по предмета са се явили само трима ученици. Те или са били най-подготвените измежду съучениците си в градчето, или им е подсказвано прилично, е предположението на запознати с казуса. Плевенските експерти нямали за цел да плашат учителите с проверките си, а там където е необходимо овреме да им оказват методическа помощ, за да не попаднат сред слабаците и тази година, твърдят запознати.

Особеното тази година е, че много учители, ученици и родители ще са под напрежение и ще стискат палци в един и същи ден през месец май.

Причината е, че министерството на образованието реши изпитите след 7-и клас и матурите да са на една и съща дата. Кандидатстването за гимназия и матурата по български език и литература са на 21 май, изпитът по математика и втората задължителна матура по 13 предмета са на 23 май. Датите на допълнителните зрелостни изпити, които са по желание, ще се определят, след като се съберат заявленията на учениците. За сега е фиксиран само периодът на провеждането им - от 26 май до 4 юни.

В 8 часа ще започват работа абитуриентите. Още не е решено кога ще е стартът на изпита на по-малките. До 31 март трябва да излезе заповед на министъра.

Един от най-често задаваните въпроси близо три месеца преди матурите е, как ще бъдат оценявани те. Образователното министерство до този момент не е направило промени в скалата за оценяване на държавните зрелостни изпити и най-вероятно тя ще се запази, както през миналата кампания.

В плевенските училища вече стартира попълването на декларации, в които дванадесетокласниците посочват кой е вторият предмет, по който искат да държат матура. Досега предпочитанията бяха към географията. През последните години обаче двойките по този предмет бяха много, защото абитуриентите смятаха, че е най-лесно и масово се записваха да държат тази матура.

 

 

 Послушай лекаря

 

Много често получавам пристъпи на мигрена. Възможно ли е да объркам симптомите с мозъчен инсулт и да не потърся навреме лекарска помощ?

 

При внезапно силно главоболие потърсете помощ от специалист

 

Д-р Вержиния СИМЕОНОВА, гл. ас. в катедра "Неврология" при МУ -Плевен, консултант в клиника "Св. Параскева"

Мозъчен кръвоизлив представлява спонтанен излив на кръв в мозъка и ликвурните пространства. Нашата страна е на едно от първите места в света по болестност и смъртност в резултат на мозъчно-съдова болест и сърдечно-съдови заболявания.

Мозъчен кръвоизлив се наблюдава най-често между 40- и 70-годишна възраст, но има и изключения от това правило. Настъпва обикновено през деня след физическо или психическо напрежение. Началото е остро, внезапно, с много силно главоболие, повръщане, непредшествано от гадене, понякога се предшества от световъртеж, шум в ушите, главозамайване, тилно главоболие. При масивен хемисферен кръвоизлив болният изпада понякога в безсъзнание или става дълбоко сънлив, дишането му е шумно, хъркащо, пулсът забавен и напрегнат. Артериалното налягане обикновено е повишено, температурата е нормална, по-късно може да се повиши. Лицето е зачервено, особено у пациенти с повишено кръвно налягане, в някои случаи има и т. нар. бледи хипертоници. От неврологичното изследване се установява, че пасивно вдигнатите крайници падат като отсечени. Двустранно може да има намален тонус на мускулите, по-подчертан на страната на парализата, изчезват гълтателен, кашличен, корниялен и конюктовални рефлекси. При по-тежките случаи се запазват само сърдечно-съдовите и дихателните рефлекси. Нерядко се наблюдават погледови парализи с отклонение към страната на поражението, плуващи очни ябълки.

В първия час от настъпването на кръвоизлива, поради преобладаване на общомозъчните симптоми, често е трудно да се определи страната на кръвоизлива. Със скенер това се вижда веднага. След това пациентът се приема в клиника или реанимационно отделение. Ако кръвоизливът е с много големи размери и ако е с т. нар. лобарна локализация в областта на челния или тилния дял, в такива случаи се обсъжда и възможността за оперативно отстраняване на кръвната колекция.

При кръвоизлив в малкия мозък има внезапно и тежко начало, силно главоболие, повръщане, двустранно намален мускулен тонус, менингиални признаци, кома и бързо развитие на стволови прояви. Най-често те подлежат на животоспасяващо оперативно лечение, ако няма противопоказания. Пробивът на кръвоизлива във вентикулната система е драматично състояние с тежка клинична картина - дълбока кома, груби дихателни нарушения, непрекъсната игра на пулса и на кръвното налягане, на телесната температура, обилно изпотяване, пристъпи от гърчове, възникващи спонтанно, ранно повишаване на телесната температура и слабо изразени менингиални признаци.

Субарахноидален кръвоизлив настъпва внезапно с главоболие, описано понякога от болния като удар с чук по главата. Може да има краткотрайна загуба на съзнанието и епилептични припадъци. Лечението е задължително в стационарни условия и е най-добре да се провежда в реанимационно отделение.  

Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888
 

 

върни се в НАЧАЛО