СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                 Бизнес                                     "BG Север" - брой 10 (9 - 15 март 2012 г.)


 

Румен Петков:

 

Престъпление ще бъде да нямаме решение за АЕЦ Белене до 30 март

 

За руската страна срокът не подлежи на предоговаряне, твърди депутатът

 

Площадката на Втора атомна очаква решението за съдбата й, сн. Интернет

Площадката на Втора атомна очаква решението за съдбата й, сн. Интернет

Михаил АНГЕЛОВ

Престъпление към българската държава, българската икономика и българските граждани ще бъде, ако до 30 март страната ни няма решение за проекта АЕЦ "Белене". И за бездействието си сегашните управляващи няма да носят само политическа, а и прокурорска отговорност." Това заяви в Плевен депутатът от БСП Румен Петков.

Той поясни, че ново удължаване на преговорния процес за структуриране на финансовата група, която да работи по проекта, и за избора на компанията, която ще изгражда централата, няма да има. Всички опити да се разконцентрира дискусията с включването на темата за нови два блока в АЕЦ "Козлодуй" ще извадят България от енергийната карта на Европа. Ако сега се тръгне към варианта с изграждането на допълнителни ядрени мощности в Козлодуй, това означава, че те ще бъдат пуснати в експлоатация едва след 15 - 17 г. През това време новите ядрени централи в Турция и

в Румъния, чието изграждане тепърва започва, вече ще работят.

"Този изход ще бъде лош за страната ни. Трябва да се направи всичко възможно да се ускорят преговорите между българската държава - НЕК и Българския енергиен холдинг, "Росатом" и американската компания, която заяви готовност да бъде стратегически инвеститор и да участва след това в управлението на проекта. По-добро решение от това за България - и в социално-икономически, и в политически план, не може да се намери. Ако сега правителството остане бездейно и не вземе всички необходими мерки за структурирането на финансовата група, това ще бъде престъпление към българския национален интерес. Проектът е преди всичко български и независимо от участието на руски и американски инвеститори, той ще си остане такъв. Защото ще бъде подчинен на енергийната и стратегическата сигурност на страната ни и на интересите на българските граждани", каза още Румен Петков.

През последния месец той два пъти ходил в Москва и водил разговори на различни нива за проекта АЕЦ "Белене". На тези негови срещи станало ясно, че срокът 30 март за руската страна не подлежи на предоговаряне. Ако правителството не вземе решение, което да отговаря на националния ни интерес, България ще претърпи много тежки финансови санкции и щети и ще излезе от енергийния пазар. А руснаците ще излязат от тази ситуация само с бонуси, смята депутатът. Според него на базата на договорите и на международното законодателство страната ни ще трябва да плати огромна сума на "Росатом". А от друга страна подготвената енергийна заготовка за проекта в Белене ще бъде продадена на Турция, която ще получи много сериозен тласък за реализацията на нейните проекти в ядрената енергетика.

"При сегашното състояние на енергоизточниците, които имаме, до миналата година от атомна енергетика страната ни всеки ден е печелила по 3 млн. лв. Тази година за първи път имаме прекъсване от 20 - 30 дена на износа на еленергия заради тежките метеорологични условия. За да сме в кондиция и да можем да продължим да продаваме, трябва да произвеждаме. В проекта АЕЦ "Белене" вече са направени огромни инвестиции и спирането му в последните няколко години носи загуби, които ще продължат да се трупат, ако не се стигне до категорично решение какво ще се прави с него", допълни областният лидер на БСП Васил Антонов.

 

 

Вапцаров има поръчки до юни, търси нови в Италия и Турция

 

Пазарната конюнктура сви обемите на холдинга с 10 на сто

 

Инж. Владимир Попов

Инж. Владимир Попов

Ангел АТАНАСОВ

За още 3 месеца има осигурена работа по вече договорени поръчки машиностроителната компания "Вапцаров холдинг" в Плевен. Мениджърският екип на фирмата води преговори с чуждестранни бизнес партньори и до края на март трябва да осигури достатъчно поръчки за втората половина на годината. Въпреки това в работата на завода ще се получи вакуум от един - два месеца, заради който ще се наложи намаляване на персонала. Това съобщи за "BG Север" изпълнителният директор на холдинга инж. Владимир Попов.

"Ще направим всичко възможно да запазим колкото може повече от нашите хора, защото те са доказани професионалисти. Ще предложим на 30 от тях да излязат в неплатен отпуск във времето, през което няма да имаме достатъчно работа. Още около 40 души обаче ще трябва да съкратим, защото иначе няма да се справим. Въпросът не е само в това, че така ще намалим разходите за работна заплата. Ако не го направим, самата фирма ще изпадне в сериозни финансови затруднения. Естествено, първо ще освободим хората, които са навършили пенсионна възраст", обясни инж. Попов.

Променената конюнктура на международните пазари принудила плевенския завод да свие производствените си обеми през последната година с 10 на сто. Променил се и характерът на възлаганата от чуждестранните компании работа. Вече нямало поръчки като огромната турбина, която заводът направил през миналата година за руска водно-електрическа централа. Направлението "Вапхидро" на холдинга работело предимно върху оборудване за малки ВЕЦ-ове.По-малки стават и пресите, които поръчват задграничните бизнес партньори на другото основно

направление на холдинга - "Вапрес". Пред финализиране са преговори с турска компания, които са свързани с изпълнението на голям бизнес проект. Очаква се договорът да бъде подписан до лятото и изпълнението му да започне още тази година. В ход са и преговори с италианска компания. При успешното им финализиране "Вапцаров" ще получи поръчка за близо 40 преси, която ще осигури работа за доста месеци.

"Опитахме се колкото може по-дълго да отлагаме съкращенията на персонал, за да запазим хората си. Другите машиностроителни фирми у нас го направиха още преди две години и освободиха по една трета от работниците си. Сега ние ще намалим състава си само с около 10 на сто", допълни инж. Попов.

 

 

Тежката зима и конкуренцията в мебелния бизнес доведоха до масов спад в цените

 

Промоционалната цена на това легло е 200 лв., сн. авторът

Промоционалната цена на това легло е 200 лв., сн. авторът

Лилия ДИМИТРОВА

След слабия за търговците зимен сезон цените на корпусната мебел на плевенския пазар вървят стремително надолу. Кухни, спални, гардероби и куп друго домашно обзавеждане масово се предлагат на разпродажба с рекордни намаления. Заради обедняването на хората оцелелите на пазара мебелни фирми търсят начин да се спасят от фалит с по-ниски ценови оферти към оределите купувачи.

В един от огромните магазини на Плевен, които предлагат на практика всичко за дома, модулни кухни са обявени на промоция с 30% отстъпка. Обяснението на търговците за голямото намаление е, че производителят им е фалирал и гледа да продаде всичките си стоки дори на загуба. Цената на тези модули, които включват горни и долни шкафове и плот, е свалена от 500 лв. на 350 лв. С такива отстъпки са и всички останали стоки на фалиралото дружество.

Друга известна на плевенския пазар голяма фирма е обявила 40-процентно намаление на продукцията си. Голяма част от нейните мебели също останали непродадени. Освен евтино обзавеждане за трапезария, на промоция са и спални комплекти, включващи легло, гардероб, нощни шкафчета и скрин. Цените са от 500 лв. до 1 000 лв.

Красив модерен комплект с трикрилен гардероб пък може да бъде намерен за смешната цена от 350 лв. в друга по-малка фирма.

За да продадат стоката си, някои търговци са готови на всичко. Наскоро младо семейство потърсило оферти за цялостно обзавеждане на апартамента си от няколко малки и големи мебелни фирми. При посещението на собственика на една от фирмите чули от него неприятни разкази за конкурентите му. "Бизнесменът ни обясняваше как негови клиенти си купили столове от друга фирма и те се разпаднали, други пък му казали, че на кухненските шкафове след един месец се повредили вратичките", разказват младежите за поднесената им антиреклама.

Високи цени държат единствено фирмите производители и вносители на луксозни мебели. При тях спален комплект може да бъде закупен за не по-малко от 3 000 лв., а кухненска маса със столове - за 1 000 лв. На пазара може да бъде намерен и компромисен вариант - красиви и качествени стоки на допустими цени.

 

 

Яйцето удари рекордните 47 стотинки

 

Яйца от свободни кокошки размер L по 4,70 лв. за 10 бр. се продаваха в началото на седмицата в големите търговски вериги в Плевен. Като оправдание на всички кутии с рязко поскъпналата стока стоеше надпис, че кокошките са отглеждани според директивите на ЕС. Сякаш това има някакво значение за бабите, които се чудеха как може едно яйце да е по-скъпо от кофичка кисело мляко. Надценката ми е минимална и едва успявам да задържа цена от 35 ст. за бройка, коментира пред репортер на "BG Север" търговка в квартално плевенско магазинче. Според нея за броени дни доставната цена на яйцата скочила със 7 - 8 ст., а тенденцията била да расте още за наближаващите Великденски празници.

Още когато в плевенските магазини бройката яйце се търгуваше за 30 ст., в селата на региона те можеха да се намерят и за 20 ст. До скоро жителите на областния град, които работят по селата, си тръгваха в края на деня за Плевен с поне една кора яйца. От броени дни обаче ситуацията е доста по-различна. Стопаните, които се хвалеха, че продават по 40 - 50 яйца дневно и едва ли не причакваха клиенти пред портите на дворовете си, сега упорито вдигат рамене и твърдят, че яйца за продан нямат. Не обясняват защо. Разочарованите купувачи предполагат, че по селските дворове са минали търговци на едро и са предложили добри цени, или че самите стопани са решили да задържат стоката, за да я продадат на по-изгодна цена преди Великден.

В една от шивашките фирми в Плевен тези дни буквално процъфтява търговията с домашни яйца. "Частниците", както ги наричат шивачките, продават бройката за 20 - 24 ст. "Изгодно ни е да купуваме яйца от колежки. Хем е по-евтино, хем на крака ни ги носят", коментира една от шивачките във фирмата. Няколкото жени от близките села, които работят в завода и въртят търговията с яйца, буквално не смогват да изпълнят всички поръчки. За клиентите им няма никакво значение дали омлетът или мусаката, които ще спретнат с яйцата в къщи, са от щастливи кокошки или не. Ниската цена е определяща. От сега е ясно, че до Великден сенчестият бизнес със селските яйца ще процъфтява.

Златните яйца от щастливи кокошки предизвикаха буквално кудкудякане в публичното пространство. В интервю по една от националните телевизии във вторник земеделският министър Мирослав Найденов оповести справката, която направил. В Париж яйцата се оказали най-евтини - около 26 ст., с 2 стотинки били по-скъпи в Берлин, в Брюксел стрували около 30 ст., а в България цената им вече гони 40 ст.

Министърът обяви вдигането на цените за спекула от страна на търговците и ги заплаши с освобождаване на вноса от Полша. Наказателната акция включвала и спирането на 6,5 млн. лв. европари, които трябва да получат производителите, за да приведат стопанствата си към европейски изисквания.

Официалната позиция на Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциацията на земеделските производители в България е, че няма спекула с цената на яйцата. Кризата на пазара е предизвикана от унищожаването на голям брой кокошки през февруари т. г. Тогава производителите бяха принудени да прибягнат до такава мярка, за да могат да издържат финансово, поради големите инвестиции, които направиха за преоборудване, за да отговорят на изискванията за хуманно отношение към животните. Българските производители на яйца са се ангажирали "да натиснат надолу цените" на яйцата, а в седмицата преди Великден да направят отстъпки. Това съобщи агроминистърът Мирослав Найденов след среща с представители на бранша от цялата страна в Пловдив. Екип "BG Север"

 

 

върни се в НАЧАЛО